Shampoo zonder sulfaten als toevoeging

Shampoo zonder sulfaten als toevoeging Bij de drogisterijen is de voorraad aan diverse shampoos vaak erg groot. De keuze is daarbij dan ook nog eens enorm. Je kan kiezen voor een shampoo voor een bepaald haartype, zoals bijvoorbeeld droog, vet of gekleurd haar, maar je zou ook eens kunnen kijken naar shampoos waarin minder chemische toevoegingen zitten. Naar shampoos zonder sulfaten bijvoorbeeld, of zonder siliconen. Dan wordt de keuze gelijk een stuk minder.

Algemeen

Steeds meer mensen gaan nadenken over welke soort producten ze willen gebruiken die goed zijn voor hun huid en haren. Niet alleen op voedselgebied is men op zoek naar meer natuurlijke producten. Ook producten zoals shampoo worden meer onder de loep gehouden en kunnen vaak een stuk eenvoudiger en natuurlijker gemaakt worden, zonder allerlei chemische toevoegingen. Zo zijn er al meer shampoos te vinden zonder sulfaten, maar ook zonder siliconen of alcohol erin. En soms ook zonder allerlei chemische geurtoevoegingen zoals parfum. Natuurlijk hebben deze toevoegingen ook zo hun voordelen, wie wil er nu niet een lekker ruikende shampoo? Maar helaas zijn er ook steeds vaker mensen die deze luchtjes helemaal niet kunnen verdragen. Of mensen die geen siliconen meer kunnen verdragen met hun huid. Voor deze mensen, en natuurlijk ook voor mensen die gewoon liever minder toevoegingen hebben in hun verzorgingsproducten, zijn er gelukkig wel een aantal shampoos te vinden die in aanmerking komen om te proberen.

Shampoo zonder sulfaat als ingrediënt

In de meeste shampoos kan je ze wel vinden, sulfaten. Sulfaten zorgen ervoor dat je haren goed schoon worden. Helaas zijn diezelfde sulfaten ook agressieve reinigers, waardoor ze de haren en hoofdhuid kunnen uitdrogen en daardoor ook irriteren. Sulfaten hebben op het etiket verschillende aanduidingen waarvan SLES, SLS en ALS wel de bekendste zijn.

Voordeel en nadelen van shampoo zonder sulfaten

Het grootste voordeel van een shampoo zonder sulfaten is dat deze shampoo een stuk minder irriterend is voor de huid en het de haren minder uitdroogt. Er worden in deze shampoos dan andere reinigende stoffen gebruikt, die minder agressief zijn voor de haren en de huid. Zeer belangrijk voor mensen met een geïrriteerde hoofdhuid door bijvoorbeeld eczeem en psoriasis.

Nadelen

Er zitten echter ook een paar nadelen aan een shampoo zonder sulfaat erin. Sulfaten zitten immers niet voor niets in shampoos, ze maken wel grondig schoon. Vervangers van sulfaten doen dit toch vaak net iets minder goed. Nu is dat voor mensen met een droge huid of droog haar niet zo'n probleem. Maar mensen met vette haren hebben een goed reinigende shampoo nodig om het vet uit de haren te wassen. Ook mensen die veel haarverzorgingsproducten zoals gel, wax en haarlak gebruiken hebben een goed reinigende shampoo nodig. En het zijn nu net de sulfaten die dit werk goed aankunnen, sulfaten verwijderen vetten en ook siliconen (zoals die veel voorkomen in verzorgingsproducten). Als je een sulfaatvrije shampoo wilt gaan gebruiken is het daarom zeker aan te raden om je gel, wax en andere producten voor in het haar op een siliconenvrije basis te gaan gebruiken. Simpelweg omdat een sulfaatvrije shampoo je haren niet goed schoon kan maken als je siliconen gebruikt in andere haarproducten.

Een ander 'nadeel' van sulfaatvrije shampoos is dat ze minder schuimen. Vaak hebben mensen het idee dat een shampoo alleen goed werkt als deze flink schuimt. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn, maar dan moet je wel tevreden zijn met een minder schuimend effect tijdens het wassen van je haren.

Andere goede reinigers in shampoo

De sulfaten in sulfaatvrije shampoos worden door de fabrikant vervangen door andere, goede reinigers. Helaas zijn sommige van die reinigers ook weer niet al te gezond voor je haren en hoofdhuid. Want ook alcohol en zeep (vaak aangeduid als sodium op de verpakking) zijn goede reinigers, maar ook deze producten drogen vervolgens weer je huid en haren uit. Zoek je dus een zachte shampoo voor je hoofdhuid, let er dan op dat er behalve sulfaten ook geen alcohol of sodium als ingrediënten in de shampoo zitten.

Welk product dan wel?

Er zijn diverse merken die shampoos verkopen zonder sulfaten erin, let er dan wel op welke reinigers er in plaats van de sulfaten worden gebruikt. Liever geen alcohol of zeep! Als je een sulfaatvrije shampoo wilt gebruiken let er dan ook op dat de shampoo siliconenvrij is. Merken die sulfaatvrije shampoos hebben zijn onder andere:
  • Logona (wel alcohol erin)
  • Herbelle
  • Weleda (kleine hoeveelheid alcohol)
  • Pure Nuff stuff (ook een variant zonder geur!)
  • Sante (alcohol erin)
  • Aurbrey organics (bevat zeep)
  • Petal fresh
  • Ringana
  • Grahams
  • Vichy- Dercos
  • Maria Nila (dierproefvrij)
  • dr. Organics
  • Biosilk
  • enkele professionele lijnen van Schwarzkopf

Wijze van gebruik

Sulfaatvrije shampoos dien je goed in te masseren in de hoofdhuid en even een paar minuten te laten intrekken. De shampoo zal minder schuimen, maar dat betekent niet dat de shampoo niet werkt. Na een paar minuten de shampoo natuurlijk wel goed uitspoelen. Houd er wel rekening mee dat een shampoo zonder sulfaten je haren misschien net wat minder goed schoon krijgt als je last hebt van vet haar! Het is dan misschien even zoeken naar de juiste shampoo.

Haarzeep

Er bestaan ook van diverse merken haarzepen. Deze bevatten geen sulfaten of siliconen en vaak alleen natuurlijke ingrediënten. Maar dan dus weer wel sodium, zeep dus. En zeep geeft net als sulfaat weer kans op meer uitdroging van de huid. Alhoewel daar, zeker bij handgemaakte zepen, wel rekening mee wordt gehouden door het zogenaamde terugvetten. Er worden dan meer vetten (bijvoorbeeld kokosolie of arganolie) aan de zeep toegevoegd dan er in het verzepingsproces worden verbruikt. Zodoende blijft er in het eindproduct vet achter, wat er voor zorgt dat de huid minder uitdroogt.

Shampoobar

Dit zijn blokken met shampoo. Vaak wel met sulfaat erin, maar dan geen SLS of SLES, maar een veel mildere vorm op basis van kokos. Deze blokken zijn al meer te vinden op internet en ook bij de drogist zijn ze inmiddels te vinden van verschillende merken. Voordeel van deze blokken is dat de verpakking geen plastic bevat.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natura Siberica: chemicaliënvrije en ethische shampooNatura Siberica: chemicaliënvrije en ethische shampooVeel mensen zijn op zoek naar een chemicaliënvrije, biologische en natuurlijk geproduceerde shampoo. Of dit nu uit milie…
De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Natuurlijke haarverzorging voor krullen: Curly Girl methodeMensen met krullend haar hebben vaak last van pluis en hun haar is moeilijk in bedwang te houden. Ook is hun haar droger…
Alternatieve manieren om het haar te wassenAlternatieve manieren om het haar te wassenSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun haar op andere manieren te wassen dan met de gebruikelijke shampoos. Deze shampo…

Je make-up veranderen als je ouder wordtJe make-up veranderen als je ouder wordtMake-uptrends veranderen met de seizoenen, maar daarnaast speelt de leeftijd ook een rol bij hoe je je opmaakt. Relatief…
Beauty: Hand- en nagelverzorgingBeauty: Hand- en nagelverzorgingDe een vindt het overbodige luxe, de ander zweert erbij … een goede handverzorging. Feit is wel dat de handen een soort…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • http://www.beauty-review.nl/nadelen-sulfaatvrije-shampoos
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 01-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.