Je make-up veranderen als je ouder wordt

Je make-up veranderen als je ouder wordt Make-uptrends veranderen met de seizoenen, maar daarnaast speelt de leeftijd ook een rol bij hoe je je opmaakt. Relatief veel vrouwen hebben de neiging te denken meer make-up te moeten dragen om er mooier uit te zien, zeker naarmate ze ouder worden. Producten zowel voor de gezichtshuid, als de kleur in het gezicht op ogen, wangen of mond. Dit, terwijl veel make-up dragen vaak helemaal niet mooier maakt. Het gaat om het reinigen, wat je op je gezicht doet, de hoeveelheid én het kleurenpallet. Hoe werkt het?

Natuurlijke schoonheid

Natuurlijk is niet iedereen gezegend met een mooi egaal getinte huid. Daar wordt mee bedoeld dat de huid dusdanig van kleur en structuur is, dat deze niet meer ‘nodig’ heeft dan een dagcrème. Ook al heb je niet die mooi egale gezichtshuid, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat je er veel op moet smeren om die mooie egale uitstraling te creëren.

Reinigen

De basis voor een mooie gezonde huid is en blijft dat je de huid dagelijks reinigt. Bij voorkeur met zachte materialen speciaal voor de gezichtshuid en als je die niet gebruikt, kom je al een heel eind met lauwwarm water (aangevuld met wekelijks een stoombadje voor het gezicht). Dit laatste is handig om de poriën zo nu en dan grondig te reinigen, bovendien ontspant het de huid. Verder kan een gezichtsscrub de dode huidcellen wegnemen en dat frist de huid dan weer lekker op. Bovendien werkt aansluitend een crème beter op de huid. De crème dringt zo beter en sneller de huid in.

Dagcrème en foundation

Het uitgangspunt is: less is more. Dat wil zeggen dat je goed naar je eigen huid moet kijken. Is deze nog mooi egaal dan kan een dagcrème of een met een licht tintje voldoende zijn. Een BB-crème of CC-crème doet net dat beetje meer. Niet zelden gaan vrouwen de fout in door aansluitend een foundation op te brengen. Gebruik je foundation met een donkerdere tint dan je eigen huidskleur – en dat doet menig vrouw nog wel eens om iets meer kleur in het gezicht te hebben – dan moet je je realiseren dat je de eventuele minpunten in het gezicht juist benadrukt. Foundation kan er, zeker als je ouder wordt, na verloop van tijd een beetje als een ‘plamuurlaag’ (ook wel ‘pancake’ genoemd) uit gaan zien. Zeker als je vanwege de glans, vervolgens alleen met veel poeder aan de slag gaat. Heel veel glans maakt meer zichtbaar, dus ook eventuele lijntjes. Als tegenhanger poederen we dan dus maar. Toch kan dat ook desastreus uitpakken. Een klein beetje glans maakt de huid zelfs levendig. Poeder is dus goed, maar overdrijf niet.

Echter, als je niet echt foundation nodig hebt, gebruik het dan vooral niet. Heb je een leuk feest en wil je er gesoigneerd uitzien, roep dan voor die ene keer de hulp van een professional in.

Bron: WerbeFabrik, PixabayBron: WerbeFabrik, Pixabay
Wallen of kringen
Om het donkere effect te neutraliseren kan je met een concealer, met een ietwat beige/gelige ondertoon en één tint lichter dan de eigen huid, dit effect bereiken. Klop het met de vingers voorzichtig in. Dit doe je onder de ogen tot aan de neus.

Sommige professionals zijn sceptisch als het om een gelige ondertoon van concealer gaat, want dat zou een grauwe kleur achter kunnen laten. Bij sommige huidtypes is dit mogelijk het geval. Dan geldt het alleen als neutralisator, maar is een beetje foundation eroverheen, de beste oplossing om de donkere kringen in zijn geheel weg te krijgen.

Hoe maak je je nu op?

Meer make-up, en die neiging hebben we nogal eens, zal zelden echt verfraaien. Van een afstand kan het er nog wel aardig uitzien, maar als je dichterbij komt dan zijn lijnen en rimpels vaak veel meer zichtbaar. Daar komt nog bij, dat in die lijnen ook make-up door kan lopen. Een goed voorbeeld zijn de lijntjes om de mond. Als je geen goed lippenpotlood gebruikt, dan kan je lippenstift uit gaan lopen in die lijntjes. Draag je rode lippenstift, dan kan dit er nogal clownesk uitzien.

Volg de natuurlijke lijn

Eyeliner

Als je de natuurlijke lijnen van je gezicht volgt en je geeft ze iets meer ‘touch’, dan kom je al een heel eind. Een voorbeeld is eyeliner. Als je ogen van nature (en dit geldt overigens ook al op jongere leeftijd) aan de buitenkant ietwat naar beneden gericht zijn, kan een eyeliner met een ietwat oplopend lijntje net dat verschil maken. Kan je in je jeugd nog een stevige eyelinerlijn neerzetten op de oogleden, als je op leeftijd komt dan kan het er allemaal erg dramatisch uit gaan zien (Bette Davis is daar een voorbeeld van). Zorg dus wel dat je de goede lijn volgt, maar dun en subtiel. Uiteraard met aan het einde die lichte opwaartse lijn.

Bron: Kinkate, PixabayBron: Kinkate, Pixabay
Mascara
De bij de eyeliner passende mascara past prima in het totaalplaatje. De vraag is of je de wimpers dusdanig aan wilt zetten dat je er nepwimpers tussen laat plaatsen of dat je slechts de eigen wimpers eventueel krult en met wat mascara aanzet. Heb je nauwelijks wimpers, dan is er iets voor te zeggen om kunstwimpers te laten plaatsen. Echter, heb je normale wimpers, krul ze dan desgewenst met een wimpertang en zet ze in een diepe kleur aan, om de ogen net iets sprekender te maken. Dit geldt overigens helemaal als je je haar niet verft en de grijze kleur zich meester heeft gemaakt van je haardos. Je totale gezichtsbeeld wordt net iets fletser en dan kunnen sprekende ogen net dat beetje verschil maken. Mascara op de wimpers aanbrengen, kan daar bij uitstek bij helpen.

Wenkbrauwen

Wenkbrauwen (met name de vorm) doen veel in het gezicht, maar voorkom grote heftige lijnen (al dan niet met permanente make-up opgezet) of vale nietszeggende ‘plukjes’ haar boven de ogen. Een wenkbrauw moet een goede vorm hebben en kan met een borsteltje ingekleurd worden, met permanente make-up behandeld worden of met een kleurloze gel goed in vorm gekamd worden. Niet veel mensen zijn goed in het bewerken van de wenkbrauw, dus laat anders de professional goed epileren, permanente make-up aanbrengen of verven. Daarna is het bijhouden al een stuk eenvoudiger.

Oogschaduw

Wil je oogschaduw gebruiken ga dan voor de matte meer natuurlijke tinten en gebruik vooral geen metallic of andere crème-achtige oogschaduw. Voor je het weet heb je van die lijntjes opgehoopte oogschaduw in de vouwen van je oogleden zitten. Wees ook voorzichtig met kleuren onder de ogen, het kan er al snel onbedoeld als ‘wallen’ onder de ogen uit gaan zien.
Bron: CihanU44, PixabayBron: CihanU44, Pixabay
Lippen
Om het eerdergenoemde uitlopen van lippenstift te voorkomen (als je lijntjes om je mond hebt), is het goed om een lippenpotlood te gebruiken. Geen zichtbare kleur, maar gewoon in de kleur van je lippenstift of een tintje lichter. De kleur op je lippen is mooier als het een natuurlijke kleur is, althans dat adviseren visagisten vaak. Wil je toch iets meer kleur op de lippen, versterk dan de eigen kleur met één tint. Wil je eens met vuurrood werken, zorg dan dat de ogen heel licht zijn opgemaakt. Zo verleg je de blikvanger van de ogen op deze wijze naar de mond en voorkom je dat het er mogelijk ordinair uit gaat zien.

Waar je bij felle kleuren ook altijd op moet letten, is dat ze de kleur van je tanden minder wit doen laten overkomen. Als je dus al niet zo’n helwitte kleur tanden (meer) hebt, wees er dan extra voorzichtig mee.

Blush

Een beetje kleur op de wangen, in een zachte poedertint, kan je gezicht jeugdiger laten lijken. Kijk goed hoe je kleuren in het gezicht combineert en laat het vooral natuurlijk overkomen. Zorg dat er onder het oog (naast de neus) wat blush wordt aangebracht. Ga met de poederborstel langs de blush in het doosje, blaas het meeste er af en breng het dan aan een 'dot' op het midden van de wang. Breng vooral niet een lijn (onder het jukbeen) richting de slapen op de wangen aan. Menig vrouw wil de blush op deze wijze aanbrengen. Het laat de jukbenen wat hoger lijken, maar dit past meestal niet bij de vrouw op leeftijd.

Haren

Steeds meer vrouwen laten de grijze kleur, die op enig moment bij de meeste mensen toch echt tevoorschijn komt, gewoon komen. Ze verven het niet meer, want het grijze haar heeft met de veelal meerdere grijstinten veel diepte. Bovendien is grijs haar niet meer ‘stoffig’ en alles kan. Een mooie strakke boblijn, een weelderige krullenbol of lange haren. De structuur verandert wel en dat wil zeggen dat je misschien niet meer dat kunt doen met je haar wat je in het verleden wel deed. Een goede kapper kan je hier echter prima over adviseren.

Tot slot

Vergaap je niet aan oudere bekende mensen (zoals Patricia Paay of Hedy D’Ancona). Deze make-up is prima voor televisie en op een afstand, maar het is en blijft een onnatuurlijke pancake die dichtbij je er meestal niet fraaier op maakt. Nog even los van het feit of je dit überhaupt mooi vindt. Een goed gereinigd gezicht en mooi natuurlijke make-up, geeft een fris en verzorgd uiterlijk weer. De mooiheid zit altijd in de mens, dus die kan je hooguit wat oplichten met goed opgebrachte make-up.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up: een goede basis aanbrengenMake-up aanbrengen is zeker niet gemakkelijk als je het goed wilt doen. Een goede basis is belangrijk wanneer je wilt da…
Permanente make-upOgen, wenkbrauwen en de mond zijn het visite kaartje van elke vrouw. Door middel van permanente make-up kan je er voor z…
Speciale concealer en make-up voor huidimperfectiesSpeciale concealer en make-up voor huidimperfectiesBij huidimperfecties, zoals o.a. puistjes, donkere kringen onder de ogen en rode vlekjes is het gebruik van een goede co…
Foundation gebruiken voor een rijpere huidHoe kun je foundation gebruiken voor een rijpere huid? Je wilt niet dat je rimpels zichtbaar zijn als je foundation op h…

Zonnebrandcrème gebruiken na houdbaarheidsdatum: de testZonnebrandcrème gebruiken na houdbaarheidsdatum: de testDe meesten onder ons kopen elk jaar nieuwe zonnebrandcrème. Vaak is de vorige tube nog halfvol, maar doen we hem toch we…
Shampoo zonder sulfaten als toevoegingShampoo zonder sulfaten als toevoegingBij de drogisterijen is de voorraad aan diverse shampoos vaak erg groot. De keuze is daarbij dan ook nog eens enorm. Je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Legabbiedelcuore, Pixabay
  • http://plusrubriek.nl/make-up-fouten-die-je-ouder-maken/
  • http://joycevandam.nl/make-up-voor-de-rijpere-huid/
  • http://joycevandam.nl/make-up-voor-de-rijpere-huid/
  • http://plusrubriek.nl/je-ogen-opmaken-als-je-ouder-wordt/
  • Afbeelding bron 1: WerbeFabrik, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kinkate, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: CihanU44, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.