Natuurlijke haarverzorging zoals shampoo, conditioner en wax
De keuze in haarverzorgingsproducten is enorm. Maar de meeste shampoo's, conditioners en andere verzorgingsproducten zitten vol met allerlei chemische stoffen als parabenen en siliconen. Als je dit niet wilt, zijn er gelukkig andere alternatieven om toch goed verzorgd haar te hebben. Ontwikkelde producten zijn daarbij vaak op een natuurlijke basis. Natuurlijk zien ook fabrikanten deze trend en komen er gelukkig wat meer merken die hun producten maken op een (meer) natuurlijke basis. Er is ook een groep mensen die hun haren niet meer tot heel weinig wassen, no poo.
Algemeen
Steeds meer mensen gaan behalve over hun voeding ook nadenken over het gebruik van natuurlijkere producten voor het wassen en verzorgen van de haren.
Bron: Gefrorene Wand, Pixabay Haren wassen met natuurlijke shampoo
De haren worden vaak met een shampoo gewassen. Maar ook met
zeep kan je de haren heel goed wassen. Voorbeelden van zeep waarmee je de haren goed schoon kan krijgen zijn
aleppo zeep en de
groene Marseille zeep. Beide zepen zijn op basis van olijfolie en vaak is ook laurierolie toegevoegd. De geur is wel redelijk aanwezig, maar als je haar eenmaal droog is ruik je dat niet meer. Er bestaat zelfs speciale haarzeep! Margot van
soap7.com bijvoorbeeld maakt een speciale zeep om de haren mee te wassen. Het haar wordt er super schoon en zacht van en je krijgt er zelfs extra volume van in het haar! Ook voor mensen met een gevoelige hoofdhuid kan deze haarzeep een hele goede oplossing zijn. Als je begint met de haren te wassen met zeep, is het soms fijn om ze na te spoelen met azijn(water). Dit maakt het haar wat zachter, maar je blijft wel rondlopen met een azijngeur rond het hoofd als je een beetje te veel azijn gebruikt.
Na het wassen van de haren met zeep voelt het haar wat stug aan, maar dat verdwijnt als je haar opdroogt. Als je al wat langer wast met zeep dan zal je gaan merken dat het haar meer volume gaat krijgen. En je haren zijn heerlijk zacht. Vaak is het ook mogelijk de haren veel minder vaak te wassen dan met de commerciële shampoo's. Maar dit geldt dan vooral voor mensen die geen styling producten gebruiken in hun haar.
Chagrin Valley is tegenwoordig ook in Nederland te krijgen en heeft een uitgebreide keuze aan allerlei verschillende soorten zepen om het haar te wassen (en ook zepen voor de rest van het lichaam). Met allerlei heerlijke geuren.
In de winkel zijn ook enkele merken die haarverzorgingsproducten hebben op meer natuurlijk basis. Voorbeelden hiervan zijn:
- Carrots of Tomatoos
- Dr. Organic
- Yes To Carrots
- haarproducten van Lush
- shampoo van Yves Rocher
- Maria Nila
- Petal fresh
Shampoobar
Deze shampoobars zijn vaak niet helemaal 100% natuurlijk, maar zijn toch het vermelden waard. Al is het maar omdat de verpakking ervan geen plastic bevat. De bars bevatten vaak wel een hele milde vorm van sulfaat, op basis van kokosolie. Ze schuimen in tegenstelling tot de haarzepen wel en maken het haar vaak nog net iets beter schoon. Dus zeker als je haarproducten zoals schuim, gel of haarlak gebruikt een aanrader. De bars zijn te koop op internet of bij de drogist. Voorbeelden hiervan zijn:
- metOlijf shampoobar (en conditioner)
- bar van Dille & Kamille
- Skoon
- Nunc8
- de Hema heeft een shampoobar
- Etos en het Kruidvat verkopen shampoobars
Bron: Ayeletphotography, Pixabay Conditioners
De meest natuurlijke conditioner is kokosolie.
Kokosolie werkt verzorgend en vochtinbrengend. Kokosolie kan je goed gebruiken als haarmasker. Wel goed uitspoelen na het intrekken van de olie natuurlijk. De heerlijke kokosgeur is een goede bonus.
Arganolie is een ander voorbeeld van een natuurlijke conditioner. Deze olie bevat beschermende essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die ons lichaam zelf niet aanmaakt en dus aangereikt moeten worden van buitenaf. Dat kan bijvoorbeeld door het regelmatig insmeren van pure arganolie in het haar. Laat de olie ongeveer 20 minuten intrekken en was het haar daarna. Het beste resultaat bereik je door ook een shampoo op basis van arganolie te gebruiken. Het haar zal voller aanvoelen en een prachtige glans vertonen.*
Arganolie bevat vitamine E en antioxidanten. Het helpt daarom bij het herstellen en ook voor het verzorgen van de bovenste huidlaag. Het zorgt ook voor een natuurlijk peil van het vochtgehalte van de huid en tevens controleert het de talgproductie. Allemaal hele fijne kenmerken voor de huid- en haarverzorging.
In de winkel zijn tegenwoordig ook aardig wat conditioners te koop zonder siliconen en sulfaten.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Guhl zijdeglans balsem
- Hema conditioner light volume
- Inecto pure coconut
- Kruidvat crèmespoeling (oranje)
- Nivea conditioner Silky Shine met zijdeproteïnen en orchidee-extracten
- Schwarzkopf Anti-Klit
Natuurlijk styling producten
Natuurlijke styling producten zijn wat moeilijker te vinden. Alle haarserums bijvoorbeeld bevatten siliconen. Wel fijn om je haar mooi zacht en glad te krijgen. Maar dit is een beetje een nep-effect. Je krijgt het idee van optimale verzorging, terwijl siliconen niets anders doen dan een laagje aanbrengen om je haren heen, zodat het haar glad aanvoelt.
Kokosolie is te gebruiken als een soort wax, maar je moet er maar heel weinig van gebruiken anders voelt je haar erg vet aan. Het is vooral een aanrader voor mensen met dik, krullend haar. In de reformwinkel is vaak ook wel een wax te vinden op basis van kokosolie, bijvoorbeeld gemengd met honing.
Natural haarwax van Sante is zo'n voorbeeld, dit product is op basis van kokosolie en bijenwas.
No poo
Wil je je haren eigenlijk liever helemaal niet meer wassen? Over no poo hoor je steeds meer. No poo houdt in dat je je haren niet meer wast, of in ieder geval echt maar heel weinig. Sommige mensen gebruiken dan nog wel natriumbicarbonaat en/of azijn om hun haren te wassen. Shampoo tast de hoofdhuid aan en het droogt het haar uit. De talgklieren op je hoofd raken er dus aangewend om veel talg aan te maken om de natuurlijke vetbalans van de huid en haren te proberen te herstellen. Waardoor de haren al sneller vet worden. Als je vervolgens geen shampoo meer gebruikt zal heel langzaam aan de conditie van de hoofdhuid en dus ook van de haren verbeteren waardoor de talgproductie weer veel minder wordt. Het nadeel is dat je tijdens de tijd die de hoofdhuid nodig heeft om te herstellen rond loopt met vette haren. Om dit te voorkomen kan je wel om de 3 a 4 dagen de haren wassen met een mengsel van natriumbicarbonaat (=zuiveringszout) en water. En dan naspoelen met een mengsel van azijn en water (één op vier verdunnen ongeveer). Maar de haren zullen niet compleet schoon aanvoelen meestal. Alhoewel je met het zuiveringszout wel wat kan spelen qua dosering. Te droog haar betekent minder zuiveringszout gebruiken, te vet haar, dan moet je meer zuiveringszout gebruiken. De aanpassingsperiode is bij iedereen verschillend, maar zal ongeveer tussen de twee en zes weken zijn.
Lees verder