Lichaamsverzorging op 100% natuurlijke basis

Lichaamsverzorging op 100% natuurlijke basis Vanwege het feit dat veel crèmes, zalfjes en andere lichaamsproducten veelal heel veel chemische toevoegingen bevatten gaan veel mensen op zoek naar meer natuurlijke alternatieven. En die zijn er genoeg! Je kan lichaamsproducten zelf maken. Maar als je daar de tijd of het geduld niet voor hebt zijn er ook kant-en-klare producten in de handel te koop. Vaak gemaakt door kleine bedrijven of particulieren. Behalve de mensen die wat meer gaan nadenken over wat ze op hun huid willen smeren en wat niet, zijn er ook nog mensen, die gewoonweg de meeste producten niet kunnen verdragen op hun huid. Zij krijgen bijvoorbeeld last van een rode huid, jeuk, eczeem of ander huiduitslag. Ook voor deze groep mensen zijn de, meestal handgemaakte, natuurlijke producten vaak een goede oplossing. Helemaal als je precies weet waar je huid niet goed op reageert. Dan kan je gericht zoeken naar producten waar het allergeen niet in zit. En soms kunnen de handgemaakte producten helemaal naar wens worden gemaakt. Kant-en-klare natuurlijke producten die uit puur natuurlijke ingrediënten bestaan kunnen onder andere zijn:

Je moet dan goed letten op de gebruikte ingrediënten. Er horen, als je een puur natuurlijk product wilt, geen chemische houdbaarheidsmiddelen in te zitten en geen toegevoegde parabenen en sulfaten. Fabrikanten beweren al snel dat iets biologisch of natuurlijk is, terwijl ze er onderwijl nog een aantal chemische stoffen instoppen. Ook winkels als de Bodyshop verkopen niet alleen puur natuurlijke producten! Lush is ook een winkel waar producten worden verkocht op natuurlijke basis, maar de producten zijn aardig aan de prijs en er zijn niet zoveel winkels van Lush in het land. Wel kan je ze ook via internet bestellen. En ook hier zijn lang niet alle artikelen helemaal 100% natuurlijk!

Bron: Gefrorene Wand, PixabayBron: Gefrorene Wand, Pixabay

Zeep

Handgemaakte zeep is veel minder uitdrogend voor de huid dan de zepen die overal in de winkels te koop zijn. Omdat ze zoveel minder uitdrogend zijn, gewoon omdat er minder chemische middelen in zitten, zijn ze goed dagelijks te gebruiken in plaats van allerlei douche- en badmiddelen. En de keuze in handgemaakte zepen is echt enorm! Vaak bevatten ze super verzorgende plantaardige oliën zoals sheabutter, kokosolie, amandelolie of olijfolie. En daarnaast worden vaak heerlijke geurtjes van bijvoorbeeld bloemen of fruit toegevoegd.

En je hebt ook zepen die gelijk werken als een milde scrub gewoon door er bijvoorbeeld havermout of grof zout in te doen.

Waar te verkrijgen?

Vaak is er ergens in de buurt wel iemand te vinden die zelf zeep maakt. Zelfs in bijvoorbeeld de plaatselijke reformwinkel wordt dit product verkocht. Maar ook op internet zijn er een aantal bedrijfjes te vinden die zelfgemaakte zepen verkopen. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op marktplaats. Zoek dan wel op handgemaakte zeep.

Bij de drogist zal de keuze in het assortiment zeer klein zijn of misschien zijn daar de puur natuurlijke producten zelfs niet te vinden. Dudu asun-zeep is een Afrikaanse zwarte zeep die vaak wel in een reformwinkel te verkrijgen is, deze zeep is goed voor een wat onrustige huid en is te gebruiken voor je gezicht en lichaam. Een paar keer in de week deze zeep gebruiken is voldoende. En droogt de zeep je huid toch wat uit gebruik dan een fijne bodybutter of wat kokosolie.

Evi line cosmetics is een ander bedrijf die zes verschillende Marseille zepen verkoopt die 100% natuurlijk zijn en ook biologisch afbreekbaar. Dit merk wordt bij reformwinkels en de betere drogist vaak verkocht. Enige nadeel van deze zeep is het feit dat er palmolie wordt gebruikt als hoofdbestanddeel, niet iedereen wil dit gebruiken (in verband met het kappen van bomen in de regenwouden om palmolie te oogsten).

Aleppo zeep is ook een zeep die verkrijgbaar is bij de drogist of natuurvoedingswinkel. Deze zeep kan je gebruiken voor het lichaam en voor het wassen van de haren.

Gezichtszeep

Naast allerlei heerlijk geurende zepen voor het lichaam, bestaan er ook zepen speciaal voor het gezicht. Deze zijn vaak extra verzorgend en voedend voor de gevoelige gezichtshuid. De Dudu- asun zeep is een voorbeeld van een zeep die je voor het gezicht kan gebruiken, zeker als je last hebt van puistjes of andere onzuiverheden van de huid. Louland.nl verkoopt ook meerdere zepen speciaal voor het gezicht.

Bloesemwater

Water gemaakt van verschillende bloesems zoals bijvoorbeeld sinaasappelbloesem (= neroli) of lavendel is uitermate goed geschikt om het gezicht goed mee te reinigen. Gewoon op je gezicht sprayen of een beetje bloesemwater op een wattenschijfje doen en daarmee het gezicht schoonmaken. Je kan een bloesemwater zoals rozenwater dus gebruiken voor het reinigen van het gezicht, maar je kan het water ook gebruiken als een toner.

Haarzeep

Zeep om het haar te wassen? Ja het is mogelijk en de hoofdhuid en het haar zelf zijn er vaak erg blij mee. Wel hebben haren vaak even tijd nodig om te wennen aan het wassen met zeep in plaats van shampoo. Dat komt onder andere omdat er aan shampoo allerlei stoffen worden toegevoegd die een laagje om je haar heen leggen. Dit laagje kan een zeep vaak niet in één keer verwijderen en daarom voelt je haar de eerste paar keren misschien niet zo schoon aan. Gelukkig kan je dit vrij gemakkelijk oplossen door de haren na te spoelen met een mengsel van water met wat azijn erin. Het azijnwater maakt je haar dan superzacht en gemakkelijk door te kammen. Ook in haarzeep is er een groot assortiment, alleen zijn er nog niet zoveel bedrijven die het maken. Haarzeep is er vaak voor allerlei soorten haar, dus voor fijn slap haar, voor haar met roos, voor krullend haar en voor haar dat meer volume nodig heeft. En het werkt echt!

Waar te verkrijgen?

Een voorbeeldmerk is Chagrin Valley haarzeep (gemaakt in Amerika), onder andere te koop bij louland.nl. Maar ook Aleppo zeep kan je gebruiken voor het wassen van je haar. Wel heeft de zeep een wat oosterse geur, misschien dat niet iedereen dit lekker vindt ruiken. Deze zeep is vaak wel te verkrijgen bij de drogist of natuurvoedingswinkel. Soap7.com verkoopt, via internet, een eigen gemaakte haarzeep die het haar goed schoonmaakt en het zijdezacht laat aanvoelen. De zeep kan per brievenbuspost worden verzonden, dus de verzendkosten zijn niet erg hoog.

Bodybutter

Voelt je huid wat droog en trekkerig aan, of wil je de huid gewoon wat extra verwennen, dan is een body butter een goed idee. Een bodybutter is een vervanger voor de bodylotion zoals die in veel winkels verkocht wordt. De bodybutter kan je zelf gemakkelijk maken, maar als je geen zin hebt in troep in je huis of de tijd er niet voor hebt dan zijn er een aantal bodybutters op basis van natuurlijke ingrediënten te koop. Je hebt dan vaak de keuze uit "vaste" bodybutters die je moet laten smelten in je hand of op je huid of de zogenaamde whipped bodybutters. Deze laatste zijn wat meer vloeibaar, meer te vergelijken met een crème. De harde bodybutters wegen vaak tussen de 45 en 90 gram en bevatten vaak sheabutter of bijvoorbeeld kokosolie. Met natuurlijk een heerlijk geurtje toegevoegd, maar ze zijn er ook zonder geur voor mensen die daar gevoelig voor zijn! Zowel de harde vorm bodybutters als de whipped bodybutters zijn echt een feestje voor de huid. Ze zijn onder andere ook van het merk Chagrin Valley en soap7.com te vinden.

Bron: Andreas160578, PixabayBron: Andreas160578, Pixabay

Dag- en nachtcrème

Ook dagcrème kan je eigenlijk vrij simpel zelf maken. Ze zijn echter ook te koop op internet. De meest simpele natuurlijke dag- of nachtcrème is gewoon een beetje kokosolie die je op je huid kunt smeren. Als je in je keuken een goede kokosolie gebruikt die niet teveel bewerkt is, kan je deze ook gewoon op je huid smeren. Nadeel is wel dat je huid vaak een beetje plakkerig blijft en glimt door de olie. Pure sheabutter is er een ander voorbeeld van.

Waar te verkrijgen?

Een paar bedrijfjes bieden een crème aan op basis van een aantal oliën en butters die zijn samengevoegd. Zo heb je de "Beauty oil" van Soap7.com, een fijne, heerlijk ruikende olie die goed in de huid trekt. De producent Chi heeft ook een aantal producten op basis van olie die een dag en nachtcrème kunnen vervangen, deze kan je vinden onder de SuperSkin-lijn. Wil je alleen maar één olie gebruiken, denk dan aan argan olie of sheabutter, deze olie of boter is eigenlijk overal wel te vinden. Denk aan de drogisterij, reformwinkel of via internet.

Masker

Gezichtsmaskers met natuurlijke ingrediënten zijn maskers op basis van klei. Zo heb je witte klei en ook groene klei die uitermate goed geschikt zijn om er een masker mee te maken. Ghassoul klei schijnt zelfs nog beter te zijn omdat het een betere pH-waarde heeft voor de huid. Deze maskers zijn goed reinigend en voegen ook mineralen toe aan de huid. Je kan de klei mengen met afgekoeld gekookt water, maar ook met bloesemwater. Wel is het aan te bevelen om erna een lekkere crème op de huid te smeren voor extra hydratatie. Deze maskers zijn er van Argiletz, maar ook van bijvoorbeeld Cattier.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…
Beauty: Body ButtersBeauty: Body ButtersDe body butters doen het goed de laatste jaren, steeds beter eigenlijk. Maar toch denken veel mensen bij body butter aan…
Niet-eetbare producten met honingHoning is vooral bekend als zoet boterhambeleg en als toevoeging aan allerlei recepten. Maar honing wordt ook verwerkt i…
BB crème, het geheim voor een mooie huidBB crème, het geheim voor een mooie huidIn Azië is het al jaren een van de best verkochte beautyproducten en sinds kort is het ook in Nederland verkrijgbaar: BB…

Max Factor: van experimenten naar veel cosmetische productenMax Factor is een populair cosmeticabedrijf van Procter & Gamble dat in 1909 door de Poolse schoonheidsspecialist Maksym…
Parfum is persoonlijk. Waar moet je aan denken?Parfum is persoonlijk. Waar moet je aan denken?Je vriendin heeft een nieuw parfum gekocht. Het is een geur die fris, sprankelend en heerlijk vrouwelijk is. Die geur wi…
Bronnen en referenties
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 01-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.