Natuurlijke producten voor verschillende types gezichtshuid

Natuurlijke producten voor verschillende types gezichtshuid Voor de verzorging van het menselijk gelaat zijn er honderden verschillende producten te koop. Vaak zijn er zelfs hele gezichtslijnen van één fabrikant, waarvan de producten allemaal op elkaar aansluiten. Echter veel van die producten bevatten allerlei chemische stoffen, die helemaal niet zo gezond zijn voor de huid! Omdat steeds meer mensen om die reden op zoek gaan naar meer natuurlijke alternatieven passen de fabrikanten zich in deze aan. De keuze aan 100% natuurlijke verzorgingsproducten is echter nog niet zo heel erg groot. Plantaardige oliën en plantaardige boters, zoals shea boter, zijn een heel goed begin in de natuurlijke huidverzorging. Daarbij zijn ze ook geschikt voor verschillende huidtypes.

Gezichtsverzorging

De gezichtsverzorging bestaat uit een stappenplan zoals dat overal algemeen bekend is:
  1. reinigen
  2. kalmeren
  3. exfoIiëren
  4. voeden/hydrateren
  5. beschermen

Nu zijn er wel een aantal "huiddeskundigen" die zelf ook een productlijn hebben, waarbij echt is nagedacht over de ingrediënten. De producten bevatten geen stoffen die de huid kunnen irriteren zoals parfum of alcohol. En verder alleen maar grondstoffen die de huid wel degelijk ondersteunen en kunnen verbeteren. Twee van die deskundigen zijn Jetske Ultee en Paula Begoun. Hun producten zijn te vinden onder de "Uncover"-lijn van Jetske en Paula's choice. Maar ze zijn aardig aan de prijs en bovendien niet 100% natuurlijk.

100% natuurlijke gezichtsverzorging

Wil je de gezichtshuid wel op 100% natuurlijke wijze reinigen en verzorgen, dan komen de plantaardige oliën in beeld, zoals bijvoorbeeld jojoba-olie, amandelolie, arganolie, macadamia-olie etc. En het fijne is dat iedere olie weer voor een ander huidtype geschikt is. Die huidoliën zijn verkrijgbaar van verschillende merken zoals Chi, Volatile, Harmonie en Golden naturals. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer merken die deze oliën verkopen. Ze zijn te vinden bij de drogist, reformwinkel en op internet.

Als je een fijne moisturizer hebt zonder heftig inwerkende chemicaliën zoals alcohol, dan kan je die crème of olie ook prima voor de huid rond de ogen gebruiken. Je hebt dus geen aparte oogolie of oogcrème nodig. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het verschil tussen de moisturizer voor dag en nacht. Er is weinig verschil tussen de crèmes, behalve dan dat je na de moisturzer voor de dag het beste een zonnecrème kunt gebruiken. Je kan dus voor dag en nacht gewoon dezelfde olie of crème gebruiken.

Meestal worden de huidtypes onderverdeeld in:

De vette of gecombineerde huid

Vaak is de vette huid ook een onrustige huid met puistjes en mee-eters. Of bestaat de huid uit een vettige t-zone (voorhoofd, neus en kin) met een drogere huid op de wangen.

Reinigen van de vette of gecombineerde huid

Dit huidtype kan je goed reinigen met jojoba-olie. Jojoba-olie is een olie die de poriën niet verstopt en het bevat veel vitamine E. Het klinkt gek maar met olie kan je overtollig talg verwijderen. Je kan ervoor kiezen eerst je huid met water te wassen en daarna deze huidolie te gebruiken. Je doet dan wat olie op je gezicht en vervolgens masseer je dit licht in. Daarna de overtollige olie weghalen met een wattenschijfje of met een iets natte, warme handdoek. Dit kan natuurlijk ook zonder dat je eerst water gebruikt voor het wassen van het gezicht.

Kalmeren van de huid

Het kalmeren van de huid, waarbij je tevens nog laatste make-up- of vuilresten kan verwijderen en ook de huid kan verfrissen geschiedt met een toner. Een natuurlijke toner voor de vette huid is hamamelisbloesemwater. Hamamelis is de toverhazelaar, waarvan dan bloesemwater wordt gemaakt. Dit kan je op een wattenschijfje gebruiken, maar je kan het ook zo op het huid sprayen. Even wachten totdat het water is ingetrokken en opgedroogd en de huid is klaar voor de volgende stap.

Exfoliëren van de vette huid

Exfoiliëren doe je door middel van zuren. Misschien kan je hiervoor een mengsel gebruiken van appelazijn en bloesemwater, maar of dit werkelijk dezelfde werking heeft? Een ander alternatief is om de huid af en toe te scrubben of om een (elektrische) gezichtsborstel te gebruiken. Maar doe dit zeker niet te vaak en ook niet bij andere huidtypes.

Voeden of hydrateren van de vette en gecombineerde huid

Voeden en hydrateren doe je door middel van een moisturizer. Mensen met een vette huid hebben dit soms helemaal niet nodig, dan werkt de toner alleen al voldoende voedend voor de huid. Mensen met een gecombineerde huid kunnen eventueel op de vettere delen van de huid alleen de toner gebruiken en dan voor de drogere huid delen een olie. Bijvoorbeeld walnootolie of druivenpitolie.

De droge of gevoelige huid

Dit huidtype heeft andere soorten oliën nodig, met name om de huid beter te hydrateren.

Reinigen

Ook de droge huid kan je goed reinigen met jojoba-olie, zie de uitleg bij de behandeling van de vette of gecombineerde huid. Jojoba-olie is overigens ook een fijne olie om make-up mee te verwijderen. Een droge huid, zeker als je geen make-up gebruikt, kan je ook eenmaal per dag prima reinigen met alleen water.

Kalmeren van de droge huid

Een fijne toner voor de droge huid is rozenwaterbloesem. Rozenwaterbloesem werkt ook tegen rimpels en is een anti-agingproduct puur natuur. Het bloesemwater kan je weer op het gezicht sprayen en daarna in laten trekken. Gebruik het liefste een rozenwater zonder toegevoegde stoffen.

Exfoliëren

Een droge huid kan je beter niet scrubben of behandelen met een gezichtsborstel. Dit kan net wat te aggressief werken voor dit huidtype. Scrubben heeft een licht vergelijkbaar effect als exfoliëren, maar daavoor heb je eigenlijk geen speciale scrubcrème nodig. Een washandje met wat reinigingsspul erop werkt precies hetzelfde.

Voeden of hydrateren

Voor de droge huid is het gebruik van alleen de toner vaak niet voldoende, de huid zal wat trekkerig of droog aanvoelen na gebruik van de toner alleen. Daarom is het gebruik van een olie voor deze huid echt aan te aanraden. Fijne plantaardige oliën voor dit huidstype zijn amandelolie, rijstolie en arganolie. Arganolie bijvoorbeeld bevat veel vitamine E. Voor een gevoelige huid is borage-olie een aanrader, maar je kan er ook amandelolie en rijstolie voor gebruiken. Zomaar een paar druppels van een olie of van een combinatie van oliën is ruim voldoende.

Voor de gevoelige huid is ook rozenbottelolie een fijne aanrader. Rio Rosa Mosqueta bijvoorbeeld heeft een hele productlijn op basis van deze olie.

Beschermen van de huid

Wel 80% of zelfs nog meer van alle huidschade komt door de invloed van de zon en UV-stralen. Daarom is het belangrijk om de huid van je gezicht en je lichaam te beschermen tegen de zon. Dit kan door middel van zonnebrandmiddelen. Helaas zijn er geen 100% natuurlijke producten die je huid beschermen tegen de zon. Je moet de zonnefactor-producten gebruiken van ongeveer maart tot oktober en dan natuurlijk na de moisturizer die je in de ochtend gebruikt. Of een moisturizer met een SPF filter erin. Let er dan ook op dat je een zonnebrandmiddel gebruikt met titanium-oxide, zink-oxide of tinosorb. Dit zijn de meeste veilige en stabiele zonnefilters. Biosolis heeft een productlijn helemaal op basis van natuurlijke minerale filters zoals zink-oxide. Verder bevatten de producten onder andere aloe vera

Lees verder

© 2015 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: oftewel, je gezicht reinigen met olie. Deze methode is bij veel mensen erg populair, omdat het…
Natuurlijke gezichtsverzorging – een introductieNatuurlijke gezichtsverzorging – een introductieEen mooie, gezonde huid is niet alleen met dure cosmetische producten te bereiken. Met de juiste natuurlijke ingrediënte…
Een mooie en gezonde huid in 4 stappenAls je in de spiegel kijkt, ben je dan tevreden? Of zie je een vlekkerige, doffe huid die eerder opvalt door futloosheid…
Tips voor een stralende heldere huidTips voor een stralende heldere huidIedereen wil hun uiterlijk verbeteren. Een stralend gezicht en een gezonde huid is van cruciaal belang voor je presentat…

Hoe krijg je dikker haar?Hoe krijg je dikker haar?Een volle bos met dik haar is iets wat vrijwel iedereen wel zou willen hebben, maar wat niet iedereen heeft. Als je van…
Max Factor: van experimenten naar veel cosmetische productenMax Factor is een populair cosmeticabedrijf van Procter & Gamble dat in 1909 door de Poolse schoonheidsspecialist Maksym…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dassel, Pixabay
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.