Een mooie en gezonde huid in 4 stappen
Als je in de spiegel kijkt, ben je dan tevreden? Of zie je een vlekkerige, doffe huid die eerder opvalt door futloosheid dan frisheid? De kans is groot dat je huid schreeuwt om een goede verzorging. Luister naar die roep om hulp!
Ik ben zelf iemand die behoorlijk worstelde met haar uiterlijk in de tienerjaren. Ik had een vrij vette en onrustige huid. Met andere woorden; pukkeltjes. Veel pukkeltjes. Een goede huidverzorging was dus toen al gewoon een noodzaak. Ik wist alleen van de hoed noch de rand dus ik kwam regelmatig thuis met producten, aangeschaft bij de locale drogist, die absoluut niet afgestemd waren op mijn huid waardoor de problemen van kwaad tot erger gingen. Omdat ik zeker weet dat er vele andere vrouwen – van alle leeftijden – met dit zelfde probleem worstelen, schrijf ik dus dit artikel om te voorkomen dat jullie dezelfde fouten maken die ik heb gemaakt.
Begin op tijd!
Veel vrouwen beginnen vaak pas met gezichtsverzorging wanneer het al te laat is. Ik was er vroeg bij, maar als je op zich een prima huid hebt met weinig oneffenheden, is er weinig stimulans om met een vast regime te beginnen. Tegen de tijd dat je ineens rimpeltjes bespeurt en erachter komt dat het toch wel tijd wordt om iets met een crème te doen, is het eigenlijk al te laat. Het verouderingsproces is begonnen en er is niets wat je kunt doen om dat af te remmen. Iedereen krijgt er natuurlijk mee te maken, maar het wanneer en het hoe kun je dus beïnvloeden door in je jonge tienerjaren al te beginnen en hiermee door te gaan tot je twintiger, dertiger jaren en niet stoppen totdat je te oud bent om je tube crème van je tube tandpasta (als je dat nog gebruikt) te onderscheiden.
De aanpak.
Waar beginnen we dan? Wat is een goede aanpak om je huid te verzorgen? Als je weet waar je huid dagelijks mee te maken krijgt, is het antwoord heel makkelijk. Dagelijks wordt onze huid blootgesteld aan vrije radicalen en vervuiling zoals stof en rook. Voor diegenen die niet weten wat vrije radicalen zijn even een korte uitleg. Vrije radicalen zijn ‘ongebonden’ atomen of moleculen. Omdat ze zich dan wat alleen voelen slaan ze graag de haken uit om zich ergens aan vast te grijpen en beschadigen hierdoor andere moleculen (zoals bijvoorbeeld in je huid) doordat ze er met hun haken elektronen uit los trekken. Je kunt je de schade op langere termijn wel voorstellen als hier niets aan wordt gedaan. Naast de blootstelling aan die gevaarlijke vrije radicalen, smeren we ook graag cosmetica op ons gezicht waardoor de poriën van onze huid verstopt raken. Je dagelijkse gezichtsverzorging begint dus logischerwijs met:
Stap 1 – Goed reinigen.
Het is belangrijk om tenminste tweemaal daags je gezicht goed te reinigen met een milde, niet irriterende gezichtsreiniger. Het liefst ’s morgens en ’s avonds. ’s Avonds is het belangrijk omdat je de opgelopen vervuiling gedurende de dag wilt weghalen zodat je huid in de nacht de tijd heeft om zich te herstellen. ’s Morgens is het belangrijk omdat je het slaapzweet dat in je poriën is gekropen wilt verwijderen en er niets zo verfrissend is om de dag mee te beginnen dan een lekkere plens water. Het is de eerste stap om je huid gedurende de dag optimaal te beschermen.
Voordat je aan de slag gaat, bepaal je eerst je huidtype. Het liefst door een ervaren schoonheidsspecialiste omdat het heel gemakkelijk is je te vergissen als je niet weet waar je op moet letten. Je zou in mijn geval namelijk denken dat ik producten gebruik voor de vette huid. Niets is minder waar. Mijn huid is maar op een paar plaatsen wat vettig. Voor de rest is ze vochtarm en snel van slag (bij bijvoorbeeld stress en ziekte). Ik gebruik dus producten voor de normale tot zeer gevoelige huid. Laat dit dus het liefst voor je doen zodat je echt zeker weet waar je naar moet kijken! Dit voorkomt geldverspilling door miskopen.
Je gezichtsreiniger moet mild zijn omdat de natuurlijke oliën in je huid niet aangetast mogen worden (hierdoor droogt je huid uit) en moet makkelijk weg te spoelen zijn. Als je make-up moet verwijderen begin dan eerst met een milde reiniger voor je ogen. Breng wat aan op een wattenschijfje, laat even intrekken (begin dus niet meteen met wrijven) en veeg dan zo zacht mogelijk de oog make-up weg. Restjes van mascara en eyeliner zijn gemakkelijk weg te vegen met een wattenstaafje gedrenkt in de reiniger. De rest van je make-up verwijderen met een milde reinigingsmelk en het liefst daarna een diepe reiniging met een goede face wash om er zeker van te zijn dat alle sporen van vervuiling verdwenen zijn. Vermijd zoveel mogelijk om je gezicht met zeep te wassen. Je huid heeft namelijk een zuurgraad (de zogenaamde PH-waarde) en zeep is alkaline. Dit verstoort dus de natuurlijke bescherming van je huid.
Voor de droge huid is het misschien verstandig om alleen een goede reinigingsmelk te gebruiken. Smeer het uit over je gezicht, laat even zitten zodat het goed in je huid kan werken en haal weg met een wattenschijfje of een vochtige doek.
Stap 2 – Toner
Een gezichtstonic of toner is niet alleen verfrissend na het reinigen, het is ook belangrijk. Een goede toner helpt namelijk om je poriën te verfijnen voor een egale teint, maar zorgt ook dat er minder schadelijke stoffen in terecht kunnen komen. Een toner hydrateert, verkoelt, voed en verfrist je huid. Verder haalt het ook de laatste spoortjes vuil en make-up weg die eventueel nog achtergebleven zijn na het reinigen. Zoek een goede toner uit waar geen alcohol in zit omdat dit juist je huid weer kan uitdrogen.
Stap 3 – Exfoliëren
Dode huidcellen kunnen voor een doffe uitstraling zorgen en een bleke vlekkerige huid. Exfoliëren betekent niets anders dan deze dode huidcellen verwijderen die zich op de oppervlakte van de huid verzamelen. Een bekende vorm van exfoliëren is de gezichtsscrub. Zorg ervoor dat er geen scherpe korrels inzitten die de nieuwe huid kunnen beschadigen. Je gezicht wassen met een washandje is ook een simpele manier om te exfoliëren. Er zijn ook serums met AHA’s of de microdermobrasie-techniek.
Stap 4 - Moisturizer
Je hele lichaam heeft vocht en voedingsstoffen nodig. Dit geld ook voor je huid. Een goede crème of moisturizer zorgt ervoor dat je huidcellen gehydrateerd blijven, waardoor je huid er zachter en jonger uit komt te zien. Zorg ervoor dat je zeker na iedere reinigingsbeurt een goede moisturizer gebruikt. Bij het zoeken naar een goede moisturizer dien je er op te letten dat er een zonnefactor in zit. Zoniet, dan moet je eigenlijk nog weer een sunblock erbij gebruiken.
Water vult de huidcellen waardoor je gezicht een egale uitstraling krijgt, gebruik dus de moisturizer op een nog licht vochtige huid (bijvoorbeeld direct na de toner).
Ook hier is het belangrijk om goed te weten wat voor huidtype je hebt voor je van alles op je huid gaat smeren. Laat je goed voorlichten door een schoonheidsspecialiste, maar laat je niet van alles aansmeren. Ook zij willen natuurlijk graag je producten aan je slijten maar niet elke schoonheidsspecialiste gebruikt ook goede kwaliteitsproducten. Vraag het liefst eerst een proefmonstertje aan, vraag of je de ingrediëntenlijst mag zien en zorg ervoor dat er geen schadelijke stoffen in zitten.
De zoektocht naar goede producten kan soms ontmoedigend zijn. Er is gewoon teveel op de markt en niet alles is goed. Het kost tijd en inzet om eindelijk het merk te vinden wat goed bij je huid past en denk niet dat je alles van hetzelfde merk moet inkopen. Mix & Match is ook goed, ondanks wat verkopers je willen doen geloven. Het ene merk kan een geweldige toner hebben, maar een ronduit slechte gezichtsreiniger. 1 tip die ik steeds blijf geven, zoek naar een merk wat zo natuurlijk mogelijk is. Voorkom dat je troep op je huid smeert en analyseer kritisch. Internet is uitgebreid genoeg om de juiste informatie te halen. Trap niet in de fabeltjes van verkoopsters en laat je niet verleiden tot een merk waar je veel geld voor de merknaam betaalt maar wat verder weinig voor je huid doet.
Geloof me, er zijn hele goede producten te vinden die echt iets doen voor je huid zonder toegevoegde chemische troep.
Voor verdere vragen, stel ze gerust, ik zal zoveel mogelijk proberen te helpen.
Succes!
© 2011 - 2024 Beautylover, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen