Alles over een flapoorcorrectie/otoplastiek

Alles over een flapoorcorrectie/otoplastiek Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd. Een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet in de oorschelp. 4% van de bevolking wordt geboren met flaporen. De afwijking heeft geen invloed op het gehoor. Wel worden mensen met flaporen vaak het doelwit van pesterijen. Dit kan leiden tot, onzekerheid, verdriet of een laag zelfbeeld. Een flapoorcorrectie ook wel otoplastiek genoemd, kan dan een uitkomst zijn.

Wat is een flapoorcorrectie?

De medische term voor een flapoorcorrectie is otoplastiek. Een plastisch chirurgische ingreep waarbij de vorm of stand van de oren gecorrigeerd word. Bij een volwassene kunnen ook de oorlel of oorschelp worden verkleind. De ingreep wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg of KNO arts. Vanaf het 6e levensjaar zijn de oren nagenoeg volgroeid en kan de ingreep plaatsvinden. Een operatie op jonge leeftijd kan pesterijen voorkomen.

Voor de operatie

Voor de operatie wordt er met u gesproken over u wensen en verwachtingspatroon. Het is belangrijk om een reëel verwachtingspatroon te hebben voor de operatie. Een duidelijke verbetering is zeker mogelijk maar de oren kunnen nooit 100% symmetrisch worden gezet. Bovendien is dit onnatuurlijk en heeft niemand 2 oren die absoluut symmetrisch staan. Laat u goed informeren over de operatie, de kosten en de eventuele dekking van de verzekering.

De operatie

Meestal is de operatie een dagbehandeling. U wordt s ochtends verwacht en mag bij een goed verloop het eind van de dag weer naar huis. Bij een volwassene gebeurt de operatie vaak onder een plaatselijke verdoving, bij kinderen onder algehele narcose. Er wordt een incisie van +/- 3 cm achter de oorschelp gemaakt. Vervolgens wordt het kraakbeen omgevouwen en in de gewenste stand/vorm gezet. Zo nodig wordt een teveel aan kraakbeen verwijderd. Meestal wordt de wond gehecht met oplosbare hechtingen. Doordat de incisie achter het oor gemaakt word zal het litteken niet te zien zijn. De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Na de operatie

De eerste paar dagen na de operatie kunt u pijn hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers nemen. U bespreekt met uw KNO arts welke pijnstillers of medicatie toegestaan zijn. De pijn moet na 2 a 3 dagen afnemen. Soms wordt er antibiotica voorgeschreven ter bescherming van het oor. U krijgt een zogenoemd tulband verband om uw hoofd. Voor een goed herstel is het belangrijk dat dit verband goed blijft zitten en droog blijft. Bij de eerstvolgende controleafspraak zal dit verband verwijderd worden. Hierna zult u nog 2 a 3 weken met een hoofdband om uw oren moeten slapen. Contactsporten moeten vermeden worden voor 3 a 4 weken. De oorschelpen kunnen nog 6 a 8 weken rood, gezwollen en gevoelig zijn. Het eerste jaar na de operatie kunnen de oorschelpen gevoelig zijn voor warmte kou en stoten tegen het oor.

Mogelijke complicaties

Net als bij elke andere operatie kunnen er complicaties optreden. Een infectie of een nabloeding bijvoorbeeld. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

Resultaat

De resultaten van een flapoorcorrectie zijn over het algemeen goed. Wel kan kraakbeen de neiging hebben om weer in zijn oorspronkelijke vorm te gaan staan. Daarom kan er nooit gegarandeerd worden dat de oren recht blijven staan. Soms is een tweede operatie nodig.

Kosten

De prijzen van een flapoorcorrectie variëren sterk per kliniek. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 2.000 en 4.000 euro. Of de kosten van een flapoorcorrectie vergoedt worden verschild per zorgverzekeraar. Ga uw polis na of u recht heeft op een gedeeltelijke of gehele vergoeding. Zonder medische reden worden de kosten nooit vergoed.
© 2011 - 2024 Marie897, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schildklier verwijderen (operatie): Oorzaken en complicatiesHet verwijderen van de schildklier (strumectomie) is een operatieve behandeling, meestal als gevolg van schildklierprobl…
Ooglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidOoglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidBij het ouder worden kunnen de oogleden verslappen en gaan hangen. De bovenste oogleden kunnen zo zwaar worden dat ze ov…
Borstverkleining: Informatie operatie, ervaringen en kostenOver borstvergroting is er veel informatie te vinden, zowel bij reguliere ziekenhuizen als bij particuliere esthetische…
Revalidatie wat na een amputatieEen amputatie kan uitgevoerd worden wegens verschillende redenen. Een amputatie kan gezien worden als een verlies, een r…

Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Een deel van de vrouwen is niet tevreden met haar borsten. De grootte of vorm is niet goed of niet in verhouding met de…
Een mooie en gezonde huid in 4 stappenAls je in de spiegel kijkt, ben je dan tevreden? Of zie je een vlekkerige, doffe huid die eerder opvalt door futloosheid…
Marie897 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.