Borstvergroting, wat zijn de gevaren?

Borstvergroting, wat zijn de gevaren? Een deel van de vrouwen is niet tevreden met haar borsten. De grootte of vorm is niet goed of niet in verhouding met de rest van het lichaam. Een borstvergroting kan in veel gevallen zorgen voor een beter zelfvertrouwen. Maar wat zijn de gevaren van deze ingreep?

Waaruit bestaan borsten?

Borsten bestaan voornamelijk uit vet, melkgangen, bloedvaten, zenuwen en lymfeklieren. Jonge vrouwen hebben vaak stevige borsten, dit komt doordat de borsten nog voor het grootste gedeelte uit klierweefsel bestaan. Naarmate een vrouw ouder wordt maakt dit klierweefsel plaats voor vetweefsel en worden de borsten wat minder stevig.

Hoe wordt een borstimplantaat geplaatst?

Een borstimplantaat wordt onder volledige narcose onder of boven de borstspier geplaatst. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare ruimte en de wensen van de patiënt. Het implantaat wordt door een incisie in de huidplooi onder de borst, rond de tepelhof of in de oksel onder de huid en eventueel de borstspier gebracht.

Waaruit bestaat een borstimplantaat?

Een borstimplantaat bestaat uit een siliconen omhulsel gevuld met siliconen gel, zout-water oplossing of een combinatie van beiden.

Borstimplantaten zijn er in verschillende vormen en maten, zo is er voor elke vrouw de ideale implantaat. Er zijn ronde en anatomisch gevormde implantaten. De eerste geeft de borst een ronde vorm. Het ronde implantaat is (vooral de eerste tijd) redelijk duidelijk zichtbaar door een bolling aan de bovenkant van de borst. Het anatomisch gevormde implantaat heeft een druppelvorm en geeft de borst een natuurlijke vorm.

Zijn er gevaren?

Een borstvergroting is een redelijk veilige ingreep. Tijdens de ingreep kunnen er complicaties optreden door de narcose. Maar bij een gezonde persoon is de kans hierop erg klein. Na de ingreep kan het voorkomen dat de wond gaat insteken door een infectie. Daarnaast kan de wond / borst gaan zwellen en kunnen er bloedingen optreden.
Deze complicaties kunnen bij ieder soort ingreep optreden.

Deze complicaties zijn wel specifiek voor een borstvergroting:
  • Kapselvorming rond het implantaat
  • Vouwen en rimpelvorming van het implantaat
  • Verschuiving van het implantaat

Het belangrijkste is dat de patiënt goed overlegt met de arts over de mogelijkheden en gevaren. Op deze manier kunnen er voorzorgsmaatregelen worden genomen om de kans hierop te minimaliseren.
© 2011 - 2024 Kelco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting, niet alleen uit ontevredenheidMet de medische kennis van tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld geworden om plastische ingrepen uit te la…
Verschillende behandelmethodes borstvergrotingVerschillende behandelmethodes borstvergrotingBij een borstvergroting brengt een plastisch chirurg borstimplantaten in om het volume van de borsten te vergroten. Ook…
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…
Wat is een borstvergroting?Een borstvergroting is tegenwoordig niet meer omstreden. Het is normaal geworden om je borsten te laten vergroten. Toch…

Let op de houdbaarheid van cosmeticaLet op de houdbaarheid van cosmeticaCosmetica, een verzamelnaam voor allerlei verzorgingsproducten, worden door iedereen elke dag gebruikt. Niet iedereen is…
Alles over een flapoorcorrectie/otoplastiekAlles over een flapoorcorrectie/otoplastiekAfstaande oren, ook wel flaporen genoemd. Een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet in de oorschelp. 4% van de b…
Kelco (15 artikelen)
Laatste update: 07-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.