Wat is een borstvergroting?

Een borstvergroting is tegenwoordig niet meer omstreden. Het is normaal geworden om je borsten te laten vergroten. Toch is het een grote ingreep. Dit artikel biedt u allerlei informatie over een borstvergroting.

Waarom een borstvergroting?

Veel vrouwen voelen zich erg onzeker over hun borsten. Omdat ze ze te klein, te slap of lelijk vinden. Ook vinden vrouwen hun borsten na een zwangerschap vaak niet meer mooi. Dan wordt er vaak een borstvergroting overwogen. Ook het huidige modebeeld draagt hieraan bij. Grote borsten zijn op dit moment het ideaal.

Wat is een borstvergroting precies?

Een borstvergroting is een operatie waarbij vrouwenborsten worden vergroot. Er wordt een zo natuurlijk mogelijke borst geconstrueerd met behulp van prosthetisch materiaal of van natuurlijk weefsel. Vaak worden er implantaten geplaatst, die zijn gevuld met siliconen, of met water.

Hoe gaat deze operatie in zijn werk?

Een borstvergroting duurt gemiddeld zo'n 1 à 2 uur. De protheses worden door een snede aan de onderkant van de borst, in de huidplooi, in de borst geplaatst. Het kan ook door een snede in de oksel of naast de tepel. De protheses worden tussen de borstspier en de borstklier geplaatst. Ook kan het zijn dat de prothese direct onder de ribben wordt geplaatst. Wanneer de operatie bijna afgelopen is wordt er een speciaal verband om de borst gebracht. Dit verband geeft steun aan de borsten. In de wond worden drains aangebracht. Drains zijn eigenlijk slangetjes die zijn verbonden met twee kleine flesjes, waardoor het wondvocht uit de wond kan worden afgevoerd. In het begin wordt er door het lichaam veel vocht geproduceerd. Wanneer er bijna geen vocht meer wordt geproduceerd worden de drains verwijderd.

Wat zijn de risico's van een borstvergroting?

Doordat er implantaten worden geplaatst reageert het lichaam hierop: er is immers iets vreemds in het lichaam geplaatst. Het lichaam geeft een natuurlijke reactie: dit hoort hier niet. Dit is de zogenaamde "vreemd-lichaam reactie". Er wordt littekenkapsel rond de prothese aangemaakt. Soms ontstaan hier erg gevoelige verhardingen of een afzetting van kalk. Hierdoor kan de vorm van de borst zodanig veranderen dat een nieuwe operatie nodig is.

De siliconen protheses bestaan uit kunststof siliconen (de buitenkant) en een zoutoplossing of siliconengel (de binnenkant). Omdat de prothese kan slijten, kan de prothese gaan lekken. Dit wordt ook wel "zweten" genoemd. Doordat de prothese lekt, vloeit de vloeistof het lichaam binnen. In de VS zijn siliconen protheses daarom al verboden. Artsen zijn het niet eens over het fenomeen "zweten" bij implantaten.

Niet alleen de protheses vormen een risico, maar ook de operatie opzich kan een risico vormen. Net als bij iedere operatie kunnen zich bloedingen voordoen. Ook kunnen er infecties ontstaan of kan er ongewenste littekenvorming plaatsvinden.

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie begint het herstel. Patiënten moeten regelmatig worden gecontroleerd door een arts. Ook is het vaak het geval dat na een tijd de protheses vervangen moeten worden.

Hoeveel kost een borstvergroting?

Gemiddeld kosten protheses van siliconen zo'n €4000,=. Zorg ervoor dat je naar een gekwalificeerde plastic chirurg gaat in een ziekenhuis of kliniek. Kijk uit met borstvergrotingen in het buitenland en vraag vooraf altijd een uitgebreid consult.
© 2009 - 2024 Anny87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting, niet alleen uit ontevredenheidMet de medische kennis van tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld geworden om plastische ingrepen uit te la…
Verschillende behandelmethodes borstvergrotingVerschillende behandelmethodes borstvergrotingBij een borstvergroting brengt een plastisch chirurg borstimplantaten in om het volume van de borsten te vergroten. Ook…
Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Een deel van de vrouwen is niet tevreden met haar borsten. De grootte of vorm is niet goed of niet in verhouding met de…
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…

Beauty: mooie goed verzorgde nagelsBeauty: mooie goed verzorgde nagelsNiet iedereen heeft van nature mooie vingernagels, maar je kunt dit ‘visitekaartje’ wel met wat eenvoudige hulpmiddelen…
Eyeliner-trends voor beginners: een simpel stappenplanEyeliner-trends voor beginners: een simpel stappenplanEyeliner is veel veelzijdiger dan je denkt. Het domineert de catwalks bij zowel chique diva-looks á la fifties, romantis…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.nl
Anny87 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.