Eyeliner-trends voor beginners: een simpel stappenplan

Eyeliner-trends voor beginners: een simpel stappenplan Eyeliner is veel veelzijdiger dan je denkt. Het domineert de catwalks bij zowel chique diva-looks á la fifties, romantische en naturel-effecten én poppy, grappige sixties-looks. Hier alledrie de looks, natuurlijk met een foolproof stappenplan om ze zelf te maken.

Eyeliner naturel/romantische look

Draag je eyeliner eens natuurlijk en soft, bijvoorbeeld overdag naar je werk. Op de catwalks is de naturel of romantische look een leuke tegengestelde trend naast de heftige streepeffecten. Voordeel: flatteert ogen in alle soorten en maten.

Stap 1:

Neem een natuurlijke kleur als diepbruin of antraciet. Trek een dunne lijn langs je bovenste ooglid, eventueel een klein beetje verder dan je buitenste ooghoek.

Stap 2:

Gebruik geen eyeliner maar kohl als eventuele lijn onder je ogen, en veeg het uit met een stevig kwastjevoor een zacht effect.

Stap 3:

Deze stap kan wel maar hoeft niet; het is met name een tip voor als je meer gevorderd bent in eyelinergebruik. Kies een oogschaduw in een tint uit dezelfde kleurenserie als je eyeliner. Antracietgrijs werkt bijvoorbeeld prachtig samen met andere grijstinten. Laat nu met een stevig kwastje de lijn op je bovenste ooglid subtiel overlopen in oogschaduw die je uitwerkt over je ooglid. Zo blijft de intensiteit van eyeliner, maar verdwijnt de harde lijn.

Bij deze look hoort:

  • Haar helemaal naar achteren, of juist naturel, liefst in losse golven. Kneed na het wassen mousse erin en draai tijdens het drogen losse lokken rond je vingers.
  • Zorgvuldig aangebrachte foundation met fluwelig effect, voor een volmaakte ‘porseleinen’ huid.
  • Vamp je look ('s avonds) op met paarsrode lippen, vooral een herfst- en winterhit. Liever naturel? Gebruik beige lipstick met gloss.

Bij deze look hoort niet:

  • Harde lijnen, of meer dan één laag mascara: je wilt immers een softe, omfloerste look voor je ogen.

Eyeliner diva-stijl

Helemaal in de stijl van fifties filmdiva’s als Sophia Loren, Lauren Bacall en Marilyn Monroe. Deze look flatteert bijna alle ogen, behalve heel smalle en diepliggende. Je kijkers worden amandelvormig en opvallend, schuiner en katachtiger. De verandering van nu: de eyeliner is opvallend maar de ouderwetse pancake-hoofden hebben plaatsgemaakt voor transparante mousse-of vloeibare fond de teints. Het zwaartepunt ligt op je ogen en lippen.

Stap 1

De truc bij eyeliner is om de kwast te zetten op het punt waar je de lijn wilt laten beginnen, maar tijdens het aanbrengen te concentreren op het punt waar je wilt eindigen. Volg met eyeliner je bovenste wimperrand, en laat door het doortrekken van de streep vanaf je buitenste ooghoek dat beroemde 'Marilyn Monroe-effect' ontstaan.

Stap 2

Gebruik liever kohl voor je onderste wimperrand. Toch experimenteren met eyeliner, bijvoorbeeld vanwege de grote houdbaarheid van eyeliner vergeleken bij kohlpotlood? Zet de kwast dan in je binnenooghoek, concentreer op de plek waar het eindresultaat komt en trek de kwast langzaam maar zeker naar buiten. Trek je niets aan van je wimpers, zet de lijn er gewoon overheen; zijn je wimpers te weerbarstig, kleur hier en daar dan bij met stipjes eyeliner tussen de wimpers. Eventuele klontertjes kam je er straks uit, of verdwijnen vanzelf bij het opdoen van mascara.

Bij deze look hoort:

  • Fifties-haar! Strak gegolfd met ouderwetse krulspelden, of bol getoupeerd. In een knot of los met brede haarband.
  • Diva-rood hartvormig mondje. En veel mascara, zodat je wimpers niet wegvallen tegen je eyeliner.

Bij deze look hoort niet:

  • Eyeliner die niet zwart is. Alleen als je echt heel blond bent, is antracietgrijs of bruinzwart mooier.
  • Al te zware rouge. Vermijd sowieso te veel make-up bij elkaar.

Eyeliner 'poppy '

Elke trend heeft zijn tegenhanger. Eyeliner diva-stijl neem je serieus, de grappige tegenhanger is geinspireerd door sixties-model Penelope Tree: ronde ogen, een lijn in je arcadeboog en nepwimpertjes van eyeliner. Geschikt voor alle vormen ogen, ook kleinere, omdat de lijn in je arcadeboog optisch vergroot. Maar helemaal perfect bij ideale amandelvormige ogen.

Stap 1.

Trek een lijn langs de bovenste wimperrand, volg exact de vorm van je oog, ga er niet buiten.

Stap 2.

Dit kende je nog niet, en het máákt het sixties-effect: zet een dunne lijn in je arcadeboog. Houd je ogen halfdicht en werk met een handspiegel die je onder je gezicht houdt, zodat je secuur werkt. Wees nu snel: vervaag de lijn met een stevig kwastje, zodat je een dramatisch schaduweffect krijgt.

Stap3.

Trek een strakke lijn langs je onderwimpers, en teken vervolgens wat grappige 'Twiggy'-nepwimpertjes. Bijvoorbeeld net naast de eyelinerlijn van het bovenste ooglid, en als je wimpers dik genoeg zijn zelfs een paar onder je onderste ooglid. NB: niet langer dan je natuurlijke wimpers!

Bij deze look hoort:

  • Glad gestyled, soepel vallend haar, liefst gesteild met de steiltang en gladmakend serum of spray (bijvoorbeeld van Redken of L’Oréal Paris). Glans is belangrijk. Ontbreekt het daaraan? Glansspray is er onder andere van Sassoon.
  • Je oogschaduw is licht en kleurig, bijvoorbeeld ijsblauw of groen, en je lipstick is zachtroze, en glossy.

Bij deze look hoort niet:

  • Zware mousse en (vooral) haarlak. Deze look vraagt om wuivende lokken, of als je dat niet ziet zitten een zogenaamd rattenkopje: ultrakort met accent op je gezicht.

Eyeliner, kohl,oogschaduw?

In plaats van eyeliner, geeft kohl een minder lang houdbare maar zachtere lijn. Wil je een zachte lijn maar wel een goede houdbaarheid? Breng met een ultradunne, stevige applicator een lijntje donkere oogschaduw aan. Zo creëer je ook het makkelijkst de zogenaamde 'smokey eyes': Een antracietgrijze oogschaduw of kohl als dikke lijn rond je ogen, en die laten overlopen in een diepgrijze oogschaduw in een net wat minder donkere tint.

Eyeliner in kleur

Nieuw zijn eyeliners met een kleurtje (o.a. Hema, Biotherm). Terwijl tinten als zwart,diepgrijs of bruin je ogen definieren en vormen, hebben blauw en groen een soortgelijk effect als oogschaduw: ze benadrukken de tint van je ogen en geven je make-up kleur. Brons of metallic zijn party-tinten bij uitstek. Hetzelfde geldt voor gekleurde kohl. Een belangrijke extra is witte kohl. Een wit-achtige tint in de binnenrand van je ogen vergroot en heldert ze (ook als je met niet-kleurige, dus zwarte, bruine of antracietkleurige eyeliner werkt heel spectaculair!). Spierwit heeft wel plaatsgemaakt voor off-white, bijvoorbeeld met een roze gloed: dat is veel natuurlijker en heeft dezelfde verhelderende werking.

Bloopers

Houd altijd wattentips bij de hand om uitschieters weg te werken. Doe dat als je eyeliner nog nat is, anders blijft die hardnekkig zitten.

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in Celebrity Magazine
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles wat je moet weten over eyelinerAlles wat je moet weten over eyelinerEyeliner is een musthave op beautygebied. Met een eyeliner krijgen je ogen meer expressie en je kunt er vele kanten mee…
Make-up: perfecte ogenMake-up: perfecte ogenOgen bepalen je uitstraling. Het kunnen echte blikvangers worden. Maar hoe krijg je mooie opgemaakte ogen?
Make-up: De perfecte smokey-eyeMake-up: De perfecte smokey-eyeEen smokey-eye make-up is tijdloos. Deze make-up is ook meteen een moeilijkere om uit te voeren. In dit artikel staat st…
Welke make-up past bij je ogen?Welke make-up past bij je ogen?Als je de goede kleur en vorm oogschaduw gebruikt laat het je ogen veel beter uitkomen. En het maakt de kleur en vorm va…

Wat is een borstvergroting?Een borstvergroting is tegenwoordig niet meer omstreden. Het is normaal geworden om je borsten te laten vergroten. Toch…
Groene ogen: een zeldzame verschijning!Groene ogen: een zeldzame verschijning!Wie zegt dat de mens letterlijk genomen een kleurloos wezen is moet toch echt beter opletten. Het menselijk oog kan name…
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 08-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.