Revalidatie wat na een amputatie

Een amputatie kan uitgevoerd worden wegens verschillende redenen. Een amputatie kan gezien worden als een verlies, een rouwproces die ontstaat na de eigenlijke operatie. Dit kan plotsklaps gebeuren door bijvoorbeeld een ongeval of ander trauma maar ook lang vooraf besproken zijn.

Oorzaken van amputatie

Een amputatie kent meerdere oorzaken die sterk uiteenlopend kunnen zijn. Volgende oorzaken zijn de meest bekende:
  • onvoldoende doorbloeding van een bepaald lichaamsdeel (klonter, verkalking, ...)
  • door verkeersongeval of ander plotse trauma
  • bepaalde ziektes zoals diabetes, sepsis, ...

Ongeacht de oorzaak van de amputatie en welk lichaamsdeel vraagt dit een grote aanpassing van de betrokkene. Niet alleen op lichamelijk gebied maar ook op psychisch gebied zal hij zich moeten aanpassen.

Voor de operatie

Voor de operatie zal de arts, indien het op voorhand is vastgelegd, met u de mogelijke complicaties bespreken. Tevens zal er ook bepaald worden tot op welk niveau het aangetaste lichaamsdeel weggesneden zal worden. Dit niveau zal ook afhangen van de prothese: bij een aandoening van de voet zal tot een aantal centimeters onder de knie worden geamputeerd teneinde een stabiele prothese te kunnen aanmeten. Het gebeurd ook dat bij de operatie wordt vastgesteld dat de situatie ernstiger is dan aanvankelijk werd gedacht en kan men een groter deel amputeren dan vooraf werd besproken.

Na de amputatie

Als de operatie heeft plaatsgevonden en de amputatie is uitgevoerd, begint het revalidatieproces. Hoe dit verloopt hangt af van het te amputeren lichaamsdeel en de betrokkene zelf. Allereerst zal er gestart worden met het genezingsproces van de wonde. Wellicht is deze gesloten door middel van nietjes of draadjes en zullen ze na verloop van tijd (deels) verwijderd worden. Soms wordt er geopteerd om de hechtingen deels te verwijderen opdat de wonde niet terug zal open gaan als deze niet voldoende gesloten is. Al tijdens het genezingsproces wordt er gevraagd te starten met de fysio- en ergotherapie. Deze zullen u, afhankelijk van pathologie, verschillende oefeningen geven om leren om te gaan met de nieuwe situatie. Deze kunnen variëren van evenwichtsoefeningen tot het aanleren in en uit bed te gaan. Ook zal u een prothese worden aangemeten als de stomp tot een goede vorm is gemodelleerd. Het leren omgaan met een prothese vergt eveneens oefening.

Complicaties

Zoals bij elke operatie en revalidatieproces, zijn ook hier enige complicaties mogelijk. De arts bespreekt deze met u voor de operatie. Enkele mogelijkheden hiervan zijn:
  • fantoompijn: het lijkt alsof het geamputeerde deel er nog is
  • slecht genezen van de wonde
  • moeilijkheden bij het wennen van de prothese
  • nieuwe operatie door deze complicaties

Aarzel niet om vragen te stellen aan uw arts. Het is heel normaal dat u zenuwachtig bent voor de operatie of nog met twijfels zit. Ook na de operatie staat het medisch team paraat om u met raad en daad bij te staan.
© 2011 - 2020 Armaris, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Fantoompijn; de pijn die er niet 'hoort' te zijnFantoompijn is een vorm van pijn die bij een geamputeerd lichaamsdeel vandaan lijkt te komen. Fantoompijn komt vrij veel…
Beenamputatie: oorzaak en gevolgenBeenamputatie: oorzaak en gevolgenEen beenamputatie is een ingrijpende ingreep waarbij een deel van het been of het hele been wordt verwijderd. Dit kan do…
Fantoompijn na amputatie, wat kun je er tegen doen?Fantoompijn na amputatie, wat kun je er tegen doen?Fantoompijn is pijn die zich kan voordoen op de plek van een geamputeerd lichaamsdeel zoals een been of een arm. Veel ge…
Fantoompijn: mogelijke oorzaken en behandelingenFantoompijn: mogelijke oorzaken en behandelingenFantoompijn kan ontstaan nadat door een ongeval of operatie een ledemaat is kwijtgeraakt. Dat kan bijvoorbeeld een geamp…

Hypokaliëmie: een tekort aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…
Aften: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenAften: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenKleine pijnlijke zweertjes in de mond zijn aften. Ze komen meestal voor het eerst voor in de puberteit en komen daarna n…
Bronnen en referenties
  • http://www.antoniusziekenhuis.nl/1822865/1850369/Amputatie_arm_of_been.pdf
  • http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-surgeons-image4693849

Reageer op het artikel "Revalidatie wat na een amputatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Armaris
Gepubliceerd: 01-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!