Fantoompijn; de pijn die er niet 'hoort' te zijn

Fantoompijn is een vorm van pijn die bij een geamputeerd lichaamsdeel vandaan lijkt te komen. Fantoompijn komt vrij veel voor, rond de 70% van de mensen die een amputatie hebben ondergaan heeft er last van.

Oorzaken

Er zijn verschillende theorieën die de oorzaak van fantoompijn proberen te verklaren:
  • Het hersengebied dat correspondeerde met het geamputeerde lichaamsdeel is nog actief. Af en toe (of in sommige gevallen chronisch) wordt dit hersengebied actief en dit wordt door de hersenen geïnterpreteerd alsof het betreffende lichaamsdeel er nog is, en pijn doet.
  • Op de plaats waar de amputatie is gedaan zijn zenuwen doorgesneden. Deze zenuwen 'denken' dat ze nog steeds prikkels moeten doorgeven aan het lichaamsdeel waar ze bij hoorden.
  • De mens heeft in zijn geheugen opgeslagen hoe het voelt als een bepaald lichaamsdeel pijn doet. Je herinnert je na de amputatie dan de oude pijn van toen het lichaamsdeel er nog was.

Voorkomendheid

Fantoompijn komt veel voor bij mensen die een amputatie hebben ondergaan. Ongeveer 70% van de patiënten heeft er last van. Met name direct na de amputatie hebben veel mensen last van fantoompijn. De pijn kan in de loop der jaren verdwijnen, maar één op de tien mensen blijft er lang, of zelfs altijd last van houden.

Hoe voelt het?

Fantoompijn wordt vaan omschreven als een stekende, brandende, prikkelende of tintelende pijn. Het verschilt erg per persoon hoe de pijn ervaren wordt en of de pijn chronisch is of af en toe op komt zetten.

Behandelmogelijkheden

  • Medicijnen. Gewone pijnstillers hebben vaak geen effect, daarom wordt er soms gebruik gemaakt van medicijnen die oorspronkelijk op de markt zijn gebracht als antidepressivum. Deze medicijnen kunnen de pijn in sommige gevallen enigszins dempen.
  • Spiegeltherapie. Het komt er bij deze behandeling op neer dat men de hersenen voor de gek probeert te houden, waardoor de pijn vermindert. Deze therapie kunnen mensen thuis, of met behulp van een fysiotherapeut uitvoeren.
  • EMDR. Een psychologische behandeling die oorspronkelijk bedoeld was voor mensen met een posttraumatische stress-stoornis. De hersenen worden op zo'n manier gestimuleerd dat er een proces ontstaat van versnelde informatieverwerking. Dit kan het effect hebben dat de fantoompijn minder wordt.

Andere behandelmogelijkheden zijn onder andere acupunctuur en hypnose.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fantoompijn: Pijn en sensaties in ledemaat na amputatieFantoompijn: Pijn en sensaties in ledemaat na amputatieNa een amputatie, een operatie waarbij de arts een lichaamsdeel volledig of gedeeltelijk verwijdert, kampen sommige pati…
Fantoompijn: mogelijke oorzaken en behandelingenFantoompijn: mogelijke oorzaken en behandelingenFantoompijn kan ontstaan nadat door een ongeval of operatie een ledemaat is kwijtgeraakt. Dat kan bijvoorbeeld een geamp…
Fantoompijn komt waarschijnlijk uit het breinWanneer een ledemaat, arm of been is geamputeerd, is er 50 a 80 procent kans op fantoompijn. Fantoom is een ander woord…
Fantoompijn na amputatie, wat kun je er tegen doen?Fantoompijn na amputatie, wat kun je er tegen doen?Fantoompijn is pijn die zich kan voordoen op de plek van een geamputeerd lichaamsdeel zoals een been of een arm. Veel ge…

Overdreven transpiratie - gelokaliseerde hyperhidrosisTranspiratie wordt gestimuleerd door warmte. Het lichaam reguleert zo de lichaamstemperatuur. Maar in bepaalde gevallen…
Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Witte vlekjes op de nagels heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehad. Voor sommigen zijn deze vlekjes storend en onts…
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.