Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?

Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels? Witte vlekjes op de nagels heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehad. Voor sommigen zijn deze vlekjes storend en ontsierend. Hoe komen die vlekjes op je nagels en hoe kun je het voorkomen?

Witte vlekjes op de nagels

Als kind heb je het misschien wel heel vaak gehad, witte vlekjes op je nagels. In veel gevallen zei men dan dat je te weinig melk dronk en dat daar die vlekjes van kwamen. Men dacht dat de vlekjes betekenden dat je te weinig calcium binnen kreeg. Vervolgens werd je aangespoord om meer melk te drinken. Tegenwoordig hoor je nog wel eens dat mensen denken dat het hiervan komt. Maar velen zullen al gemerkt hebben, dat de witte vlekjes niet afnemen, wanneer de zuivelinname verhoogd wordt.

Waar komen die vlekjes nou vandaan?

De oplossing van dit vraagstuk is erg simpel. Net als wanneer je plotseling ergens een blauwe plek hebt zitten, terwijl je je helemaal niet kan herinneren dat je je gestoten hebt, is het mogelijk ineens een wit vlekje op je nagel te hebben. Net als bij het oplopen van een blauwe plek, wordt het vlekje op je nagel veroorzaakt door stoten. Wanneer je namelijk je nagel stoot op het nagelbed, dan ontstaat er een heel kleine beschadiging. Deze beschadiging kun je op dat moment nog niet zien. Met het groeien van de nagel wordt er langzamerhand een vaag wit vlekje zichtbaar, wat steeds witter wordt naarmate de tijd vordert. Uiteindelijk is het witte vlekje bovenaan met de nagel meegegroeid en zal het verdwijnen wanneer de nagel geknipt wordt of afbreekt. Het ontstaan van deze witte vlekjes verklaart dan ook meteen waarom kinderen vaak meer vlekjes op hun nagels hebben dan volwassenen. Kinderen zijn beweeglijker en zullen zich vaker stoten. Kinderen die vaak blauwe plekken oplopen kunnen ook vaker witte plekjes op hun nagels hebben. Ook zullen weinig mensen witte vlekjes op hun teennagels hebben. Je stoot namelijk sneller op het nagelbed van je vingers dan van je tenen.

Zijn er ook andere oorzaken mogelijk?

Incidenteel kan er sprake van zijn dat iemand een tekort aan zink in het lichaam heeft. Hierdoor kunnen ook witte vlekjes op de nagels ontstaan. Vermoed je dat je hier last van hebt, slik dan wat extra zink bij. Extra zink kun je ook binnenkrijgen door het eten van een paar bananen per dag. Wanneer dit niet helpt en wanneer je denkt dat de witte vlekjes niet komen door stoten, dan is het raadzaam je huisarts te raadplegen.

Kan ik iets doen tegen die witte vlekjes?

Om te voorkomen dat je witte vlekjes op je nagels krijgt, is het van belang de nagels zo weinig mogelijk te stoten. Bij bepaalde soorten werk of sporten zal het oplopen van witte vlekjes op de nagels moeilijk te voorkomen zijn. Voor vrouwen is nagellak een uitkomst. Door een ondoorzichtige nagellak te gebruiken, kun je de witte vlekjes camoufleren. Wil je dat de witte vlekjes continu onzichtbaar zijn, dan zul je je nagels wekenlang zorgvuldig moeten lakken, totdat je nagels weer vrij van witte vlekjes zijn. Naast nagellak zijn ook kunstnagels een oplossing. Voor een lange houdbaarheid van je kunstnagels is het laten aanbrengen bij een nagelstudio belangrijk. Wanneer je ervoor kiest zelf plaknagels te gebruiken, dan heb je meer kans dat de nagels er na een aantal dagen afvallen, waardoor je weer nieuwe nagels moet plakken. Voordeel van de betere kunstnagel is dat deze meteen wat bescherming biedt tegen nieuwe vlekjes door stoten.
© 2009 - 2020 Ceetee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Leukonychie: Witte nagels (witte lijntjes, vlekken, puntjes)Leukonychie: Witte nagels (witte lijntjes, vlekken, puntjes)In een aantal omstandigheden ontstaan kleine tot grote witte puntjes, vlekjes of lijntjes op de nagels, gekend als ‘leuk…
Hoe krijg je mooie nagels?Hoe krijg je mooie nagels?Mooie sterke nagels zijn een afspiegeling van je gezondheid en daarnaast staat het ook erg verzorgd. Als je graag lange…
Witte vlekjes op de nagel: leukonychia oorzaak en symptomenWitte vlekjes op de nagel: leukonychia oorzaak en symptomenWitte vlekjes op de nagel of witte puntjes op de nagel, hoe kan dat? Witte vlekjes op je nagel ontstaan niet door een ca…
Astrophytums en hybridenAstrophytums zijn een bijzondere groep cactussen uit Mexico en er zijn ongeveer 5 soorten. Er zijn tevens veel hybriden…

Fantoompijn; de pijn die er niet 'hoort' te zijnFantoompijn is een vorm van pijn die bij een geamputeerd lichaamsdeel vandaan lijkt te komen. Fantoompijn komt vrij veel…
Geld verdienen door medisch proefpersoon te zijnGeld verdienen door medisch proefpersoon te zijnVaak lees je het in de krant: een oproep voor proefpersonen voor het testen van een nieuw geneesmiddel. Er wordt regelma…

Reageer op het artikel "Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anja, 16-07-2012 14:10 #8
Ik heb sinds twee jaar gele vlekjes op mijn grote teen en sinds kort een geel vlekje op de teen ernaast. Ik dacht dat de gele vlekjes kwamen door beschadiging van de nagel. Vanmorgen ben ik bij de huisarts geweest en hij zei dat ik geen kalknagels had en ook geen schimmel of beschadiging van het nagelbed. Het zit niet bovenaan de nagel en hij zei dat het vanzelf eruit zou groeien. Het duurt alleen wel lang voordat het weg is en het kan ook weer terug komen.
Nu ga ik naar een pedicure toe. Die kan mij misschien ook vertellen wat ik eraan kan doen. Want ik moet ze nu wel telkens lakken. Zonder nagellak vind ik die teennagels niet mooi.

Loekie, 29-05-2012 10:03 #7
Ik ben vegetariër en heb nooit witte vlekjes op mijn nagels. Als ik ze zie bij andere mensen vraag ik of ze veel vlees eten of recent veel vlees hebben gegeten en dat is altijd het geval. Witte vlekjes zijn het resultaat van te veel dierlijke eiwitten. Probeer het maar eens uit, eet een tijdje minder vlees en de witte vlekjes zullen verdwijnen.
Putjes in de nagels verdwijnen bij een glutenvrij dieet.

Desiree, 11-04-2012 22:13 #6
Ik heb m'n hele leven al nagels vol vlekken. Ik denk dat dat hele stoten verhaal niet klopt. Het is een tekort in je lichaam aan silicium. Heeft niks met stoten te maken. Dat is net zo'n onzin verhaal als het calcium gebrek.

Bibaboerderij, 03-07-2011 09:12 #5
Wat slecht dat er aangeraden wordt om continu te lakken of om kunstnagels te gebruiken. Deze maken je nagels juist beide erg broos, waarbij kunstnagels je eigen nagel zelfs helemaal kapot maken, en dus zullen je nagels alleen maar erg ongezond worden. Beter is om je nagels goed te verzorgen, dus veilen, nagelriemen bijhouden en af en toe nagelolie gebruiken. Hoe gezonder je nagels zijn, hoe sneller ze groeien en hoe sneller je witte plekjes weg zijn. Daarbij worden je nagels ook een stuk harder van zichzelf als ze goed verzorgd zijn en dat betekend dat je witte plekjes minder snel terugkomen. Reactie infoteur, 03-07-2011
Nagellak is absoluut niet slecht voor je nagels, het kan zelfs de nagels beschermen en ze steviger maken. Wel is het belangrijk om een acetonvrije nagellakremover te gebruiken.
Ook kunstnagels, zoals gelnagels maken je nagels niet zwak, zeker wanneer ze door een professionele nagelstudio zijn aangebracht en verzorgd.
Uiteraard is een goede verzorging van de nagels en nagelriemen altijd belangrijk.

Hanneke, 06-01-2011 13:43 #4
@Ward, het kan zijn dat die streepjes komen omdat je even ziek bent geweest, maar ook dat je toen misschien iets schokkends hebt meegemaakt. Dan stopt je lichaam heel eventjes met alles, dus ook je nagelgroei.

Judith, 09-11-2010 20:32 #3
@ Vinc, Ik heb echt precies hetzelfde maar dan bij mijn handen! Ik heb het nu echt al 1 jaar (ik ben nu bijna 17) maar het komt de heletijd in fases terug. Eerst was het een maand weg en nu komt het ineens weer op zetten. Ik ben een half jaar geleden ook naar de huisarts gezegt en die wist het ook niet en die zei ook; kom nog maar eens terug. Nu heb ik dus weer te lang gewacht want ik had het druk maar ik ga morgen of overmorgen. Als ik meer weet zal ik het laten weten! Mijn moeder en ik denken ook dat het een schimmel is, ben benieuwd wat de dokter deze keer zegt.

Ward, 27-04-2010 09:00 #2
Ik had wel vaker witte vlekjes maar heb momenteel op alle nagels een wit spoor/streep over de ganse breedte van iedere nagel evenwijdig aan de groei richting dus - - - - zo ongeveer. Dit witte spoor ligt op iedere nagel ongeveer evenver, in het midden van de nagel (ik schat op 2 maanden groei). Dus 2 maanden geleden moet er iets gebeurd zijn? Maar wat? Een tekort aan één of andere voedingstof? Dit vond ik toch wel een beetje verdacht, iemand die het antwoord weet?

Vinc, 10-04-2010 18:49 #1
Ik had altijd mooie, deftige teennagels gehad. Nu krijg ik een probleem, onderaan op mijn tweede teen begon er een wit vlekje zich langzaam uit te breiden naar boven waarbij nu heel de teennagel bedekt is met een klaarwitte robuuste laag.

Nu beginnen er dezelfde vlekjes zich uit te breiden op mijn grote en derde teen. Ik dacht dat het schimmel was en ben naar de dokter geweest, maar zonder resultaat. De dokter zei dat het geen schimmel was en binnen 2 maand moet terugkomen. Nu zijn mijn drie tenen helemaal bedekt met een witte laag.

Ik weet me geen raad, volgens de artikels op het internet beginnen de plekjes bovenaan de teennagel. Maar ik vind nergens iets waarbij het onderaan de teennagel begint.

Ik wil vriendelijk uw raad vragen. Reactie infoteur, 10-04-2010
Vraag bij je huisarts een verwijzing naar een dermatoloog. Deze is meer gespecialiseerd in huid- en nagelaandoeningen en kan je hopelijk wel vertellen wat er mis is met je nagels.
Succes ermee!

Infoteur: Ceetee
Gepubliceerd: 04-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!