Niet-eetbare producten met honing
Honing is vooral bekend als zoet boterhambeleg en als toevoeging aan allerlei recepten. Maar honing wordt ook verwerkt in talrijke niet-eetbare producten. De goede eigenschappen van honing geven die producten juist dat extra’s waardoor ze door veel gebruikers zo geliefd zijn. Maar voor anderen is het niet zo bekend dat er honing in de producten is verwerkt omdat het lezen van toelichtingen niet altijd gebeurt. Een goede kwaliteit van die producten is dan gewoon in de praktijk bewezen door het regelmatige gebruik zonder bewustzijn van welke ingrediënten zich er allemaal in bevinden.
Honing en verwerving
Honing is een
natuurproduct dat gemaakt wordt door bijen. Zeer veel bijen verzamelen daarvoor in eerste instantie nectar uit bloemen. Die nectar wordt in bijenkassen omgezet in honing door toevoeging van enzymen en door indikking doordat de nectar gedeeltelijk verdampt.
Bijenhouders (imkers) winnen de honing, die zich uiteindelijk in ramen bevindt, door de ramen in een centrifuge te plaatsen en de honing uit de raten te slingeren. Daarna wordt de honing gezeefd. Het grootste deel van de honing wordt aangewend als zoetstof maar een deel wordt gebruikt om aan niet-eetbare producten toe te voegen.
Niet-eetbare producten met honing
Een aantal meest voorkomende niet eetbare producten waar honing in is verwerkt zijn:
Badolie
Badolie of bodypolish bestaat uit een bodybutter met een zachte korrel. De toevoeging van honing zorgt voor een heerlijke geur die uren later nog op de huid merkbaar is.
Bodycrème
Bodycrème kan evenals dagcrème honing bevatten naast plantenextracten en natuurlijke oliën. Bodycrème kan het best op de huid worden aangebracht na het douchen en dan ingemasseerd worden tot de crème in de huid is opgenomen.
Bodyzeep
Honing in zeep staat volgens de reclamemakers voor zoetheid, romigheid en voeding. De zeep zorgt voor een reinigende werking en hydrateert de huid met anti-oxidanten met een uiteindelijk heerlijk naar honing geurende huid.
Dagcrème
Dagcrème kan een groot aantal ingrediënten bevatten zoals olijfolie, shea butter, olie van duindoorn, avocado en rozenbotel, groene
thee-extract en aloë vera. Maar ook wordt aan dagcrème soms honing toegevoegd. Het gebruiken van de
crème kan het best ’s morgens op de gereinigde huid van het gezicht en de hals door ronddraaiende masseerbewegingen.
Douchegel
Ook douchegel is een van de producten waar honing in verwerkt kan zijn. Zo bestaat er douchegel met hydraterende en verzachtende biologische lavendelhoning die er mede voor zorgt dat de huid gevoed wordt. Douchegel kan gebruikt worden nadat de huid onder de douche nog nat is. Daarna kan met een beetje gel in de hand of op een spons het lichaam worden gemasseerd en vervolgens worden afgespoeld.
Geurkaarsen
Voor de liefhebbers bestaan er
kaarsen met allerlei geurtjes en ook honinggeur. Soms is die geur gecombineerd met nog een andere geur zoals vanille.
Handzeep
Handzeep heeft uiteraard als eerste doel om bij het handen wassen de vuile handen schoon te krijgen. Maar het is zeker zo prettig als de zeep lekker ruikt wat bijvoorbeeld kan als er honing aan is toegevoegd.
Saunageur
Saunageur is een vloeistof die gebruikt kan worden in de sauna-emmer of waarvan enkele druppels toegevoegd kunnen worden aan de volle sauna-lepel. Naast honing kunnen zich ook bepaalde kruiden in de vloeistof bevinden die voor een aangename geur in de
sauna zorgen.
Scrubcrème
Deze crème is verzorgend en herstellend voor de huid en kan onder meer gebaseerd zijn op bijenhoning. De crème is ook heel geschikt voor de gevoelige en herstellende huid.
Shampoo
De verwerking van honing in shampoo zorgt voor zachtheid van het haar en omhult het met een heerlijke geur.
Wondzalf
Wondzalf is een zalf op basis van honing en etherische oliën met ook ingrediënten als cetostearyl-alcohol, natrium-laurylsulfaat, isopropyl-meristaat, paraffine, witte vaseline en cardiospermum.
Lees verder