Diarree: oorzaken en hoe je er vanaf komt
Als je diarree hebt is dit ontzettend vervelend, vooral als het onverwachts komt of als je niet in je eigen huis bent. Diarree kan allerlei oorzaken hebben en gaat vaak binnen een dag vanzelf over maar kan ook een aantal dagen aanhouden. Je kunt bij alle drogisten en bij de apotheek diarreeremmers kopen, maar hiernaast zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om snel van je diarree af te komen.
Oorzaken van diarree
Diarree kan allerlei oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen tijdelijk zijn, maar ook langdurend waardoor je een langere periode diarree hebt. Vooral in het laatste geval is belangrijk om te voorkomen dat je te veel vocht verliest, neemt daarom altijd contact op met je huisarts als de diarree langer dan een dag aanhoudt.
Virus, bacterie of parasiet
In de meeste gevallen krijg je diarree doordat je besmet bent met een virus, een bacterie of een parasiet. Er zijn honderden virussen, bacteriën en parasieten die diarree kunnen veroorzaken, de meest voorkomende hiervan is het buikgriepvirus. Als je diarree hebt die wordt veroorzaakt door een bacterie of parasiet, is dit meestal het gevolg van het eten of drinken van iets dat besmet was. Vooral in het buitenland heb je een verhoogde kans om een bacterie of parasiet op te lopen. Deze vorm van diarree kan grotendeels worden voorkomen door een goede persoonlijke hygiëne. Ook rauw vlees dat te lang buiten de koelkast heeft gelegen, is een voedingsbron voor bacteriën, die na het opeten van het vlees weer voor diarree kunnen zorgen.
Chronisch probleem
Diarree kan ook het gevolg zijn van een chronisch probleem in het lichaam, zoals een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. De meest bekende vormen hiervan zijn lactose-intolerantie en een glutenallergie. In de maag en in de darmen kunnen ook ziekten optreden waarbij je last kunt krijgen van langdurige diarree. Een bekend voorbeeld hiervan is de ziekte van Crohn. Hetzelfde geldt voor chronische aandoeningen aan andere organen zoals de alvleesklier, de lever en de galwegen. Een bekende aandoening in de darmen is PDS; het Prikkelbare Darm Syndroom. Bij PDS is je darmwand overgevoelig, op prikkels reageert de darmwand dan met krampen, pijn, een opgeblazen gevoel en diarree of juist verstopping.
Medicatie en stress
Diarree kan ook een bijwerking zijn van medicijnen, dit staat dan in de bijsluiter. Bij ernstige diarree kan er ook altijd een maagbeschermer of diarreeremmers worden voorgeschreven naast de medicijnen. Ook stress kan ervoor zorgen dat je diarree krijgt, je maag reageert dan heftig op de spanningen in je lichaam. Je lichaam verwerkt je voeding dan veel sneller dan normaal, waardoor je dikke darm geen tijd heeft om vocht te onttrekken aan de ontlasting.
Diarreeremmers
Bij alle drogisten en apotheken kun je diarreeremmers kopen, de meest bekende zijn loperamide en norit. Deze pilletjes en poeders zorgen als het ware voor verstopping, waardoor je geen vocht meer verliest. Als je diarree na een aantal dagen nog steeds niet over is, is het belangrijk om te stoppen met deze diarreeremmers en contact op te nemen met de huisarts. Als de diarree namelijk wordt veroorzaakt door een bacterie of parasiet en je darmen verstoppen door de diarreeremmers, hebben deze parasieten of bacteriën juist de kans om zich te nestelen. Bij acute diarree die niet door een andere reden wordt veroorzaakt, kan het innemen van diarreeremmers geen kwaad maar ook hierbij is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts als de diarree na een aantal dagen nog niet over is.
Kijk uit met medicijnen
Sommige medicijnen kunnen als bijwerking diarree hebben, neem hierbij nooit zomaar diarreeremmers in maar overleg altijd eerst met de huisarts. Diarreeremmers kunnen de werking van sommige medicijnen afremmen of de combinatie van medicijnen en diarreeremmers kan voor andere nare bijwerkingen zorgen.
Veel water drinken
Als je diarree hebt verlies je ontzettend veel vocht, dit vocht moet je zelf weer erbij drinken op de vochtbalans in je lichaam op peil te drinken. Drink iedere keer als je naar de wc bent geweest een groot glas water en probeer ook tussendoor zoveel mogelijk water te drinken. Als je je naast de diarree ook ziek voelt en eten en drinken moeilijk binnen kan houden, drink dan niet te veel in één keer, want dan zul je het juist veel uit spugen. Drink in dat geval iedere 5 of 10 minuten een paar slokken, om toch nog voldoende vocht binnen te krijgen. Vermijd alcohol en koffie, want deze dranken onttrekken vocht aan je lichaam en dat vocht heb je nu juist hard nodig.
Ga naar de dokter als het niet overgaat
Meestal gaat diarree binnen enkele dagen weer over. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met je huisarts. Als je meerdere dagen diarree hebt ga je veel te veel vocht verliezen en de huisarts zal gaan onderzoeken wat de oorzaak is van de diarree en waarom het niet overgaat.
Vezels
Vaak hoor je dat je het beste beschuit kan eten als je diarree hebt, dit is echter niet altijd zo. Alleen volkorenbeschuit is goed om te eten, want hier zitten veel vezels in. Ook bruin brood en volkorenbrood bevatten veel vezels, dit helpt je lichaam om het vocht makkelijker vast te houden. Probeer verder zoveel mogelijk voedsel binnen te krijgen dat vezels bevat, zoals fruit en alle voedingsmiddelen met granen.
Houd je temperatuur in de gaten
Vooral als je langer dan een dag diarree hebt, is het belangrijk om in de gaten te houden of je geen koorts krijgt. Als je koorts krijgt naast de diarree, neem dan contact op met je huisarts om te achterhalen wat de oorzaak is van de diarree en van de koorts.