Honing voor medicinaal gebruik

Honing voor medicinaal gebruik De medicinale toepassing van honing wordt nog steeds niet door iedereen toegejuicht. Wetenschappelijke onderzoeken proberen de sceptische meningen over de medicinale producten met honing weg te krijgen. Maar de betrouwbaarheid van die onderzoeken wordt nog wel eens in twijfel getrokken. Toch bestaan er al een aantal producten waarmee volgens voorstanders goede effecten worden bereikt. Menigeen heeft in de kinderjaren ook al kennisgemaakt met hoestsiroop waarin honing is verwerkt.

Onderzoek naar bacteriedodende eigenschappen van honing

Al eeuwenlang bestaat het vermoeden dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden. Lange tijd was niet helemaal duidelijk waarom honing die eigenschap heeft. Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie van het AMC hebben echter die antibacteriële werking ontrafeld. Bij die eigenschap speelt het hoge suikergehalte van honing, dat ongeveer tachtig procent is, een belangrijke rol omdat er soorten bacteriën zijn die daar niet tegen kunnen. Daarnaast ontstaat door de werking van een enzym een heel klein beetje waterstofperoxide dat ook in staat is sommige bacteriën te doden.

Wondverzorging door middel van honing

Honing is volgens de onderzoekers zeer geschikt om te worden toegepast in producten voor wondverzorging. Een bijzonder soort honing daarvoor is bekend onder de naam Medihoney. Die honing betreft een speciaal geprepareerde honing die afkomstig is van Nieuw-Zeelandse planten en bomen van de Leptospermum familie. Medihoney is geregistreerd als medisch hulpmiddel met een CE makering. CE is een afkorting van Conformité Européenne. Een CE-markering houdt in dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de EER (Europese Economische Ruimte). De honing van de planten en bomen van de familie Leptospermum heeft bijzondere antibacteriële en wondhelende eigenschappen.

Eerdere genezing

Door het gebruik van Medihoney zouden volgens onderzoeken chronische wonden veertig procent eerder genezen. Eveneens vermeldt de leverancier van het middel dat door onderzoek is aangetoond dat het product effectief helpt tegen zeer veel soorten bacteriën inclusief resistente soorten zoals MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus) en VRE (Vancomycin-resistant Enterococcus).

Veilig in gebruik

Medihoney is zeer veilig in gebruik. Het wordt geoogst en vervoerd volgens een streng protocol. De verwerking gebeurt volgens GMP (Good Manufacturing Practices) welke verwerkingsmanier gebruikelijk is in de farmaceutische industrie.

Gebruik ook in ziekenhuizen en zorginstellingen

Het middel wordt dikwijls gebruikt in veel ziekenhuizen en zorginstellingen bij de behandeling van complexe wonden. Soms gebeurt dat pas nadat met andere middelen onvoldoende resultaat werd behaald en Medihoney daarna wel effectief blijkt te zijn.

Wondverzorgingsproducten op basis van medicinale honing

 • Revamil hydrofiele Woundgel: deze wondgel bestaat uit honderd procent zuivere honing met een hoog gehalte aan honingenzym glucose oxidase. De gel kan het best worden aangebracht op een pleister of verbandgaasje en daarna op de wond. Het pleister of verbandgaasje mag twee tot drie dagen blijven zitten. De behandeling kan worden gestopt als de wond gesloten is.
 • Revamil Wounddressing: dit wondgaas is geïmpregneerd met honderd procent zuivere honing en kan direct op de wond worden aangebracht en daarna afgedekt met verband.
 • Revamil Balsem: deze balsem kan direct worden aangebracht op kleine brandwondjes, huidwondjes en snijwondjes.
 • Vetramil Honingzalf: deze zalf verenigt twee belangrijke eigenschappen. De zalf is namelijk sterk antibacterieel en bevat wondgenezende elementen. De enzymen in de honing die de zalf bevat produceren een kleine hoeveelheid waterstofperoxide waardoor de wond snel geneest. Vetramil is in potjes of kleine en grotere tubes verkrijgbaar.

Hoestsiroop met honing

 • Vicks hoestsiroop: in deze siroop is ook honing verwerkt. De werkzame stof in de hoestsiroop is vooral dextromethorfan welke stof de neiging tot hoesten vermindert.
 • Vicks hoesttabletten: ook deze bevatten de stof dextromethorfan en hebben dezelfde werking als de Vicks hoestsiroop.
 • Strepsils: te gebruiken bij beginnende keelpijn. Strepsels, waarin ook honing is verwerkt, hebben een verzachtende en bacteriedodende werking op de keel. Ze zijn overigens niet geschikt voor suikerpatiënten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes: Snij- en schaafwondenDit type wonden ziet er vaak zeer ernstig en bloederig uit, maar schijn bedriegt. Meestal ziet het er vele malen erger u…
Wondzorg: Werken met honing en honingzalfWondzorg: Werken met honing en honingzalfHoningzalf is een product die in de wondzorg terug van weggeweest is. In de oudheid gebruikte men al honing om wonden te…
Honing, een wondermiddel in de wondzorgHoning, een wondermiddel in de wondzorgHoning is iets wat kennen als een suikerige pasta om in eten te gebruiken. Toch heeft honing veel meer toepassingen. Een…
Kan een hoestsiroop schadelijk zijn voor onze gezondheid?Kan een hoestsiroop schadelijk zijn voor onze gezondheid?Er wordt gezegd dat een hoestsiroop vaak meer bijwerkingen heeft dan dat het de hoest stilt. Bovendien werken de meeste…

Naakt slapen zonder pyjama: zeven voordelenNaakt slapen zonder pyjama: zeven voordelenNaakt slapen is even wennen. Indien je steeds in een warme zachte pyjama hebt geslapen, dan is de omschakeling naar slap…
Diarree: oorzaken en hoe je er vanaf komtDiarree: oorzaken en hoe je er vanaf komtAls je diarree hebt is dit ontzettend vervelend, vooral als het onverwachts komt of als je niet in je eigen huis bent. D…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PollyDot, Pixabay
 • http://www.honingland.nl/medicinale-honing.html
 • http://www.springmedical.nl/page/127/de-10-grootste-misverstanden-over-medicinale-honing_kopie.html
 • http://nl.vitazita.com/nl/kopen/medihoney-derma-crme-50-g/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.