InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Kan een hoestsiroop schadelijk zijn voor onze gezondheid?

Kan een hoestsiroop schadelijk zijn voor onze gezondheid?

Kan een hoestsiroop schadelijk zijn voor onze gezondheid? Er wordt gezegd dat een hoestsiroop vaak meer bijwerkingen heeft dan dat het de hoest stilt. Bovendien werken de meeste siropen anti-allergisch of bevatten ze verdovende stoffen zoals codeïne, die inwerken op het ademhalingssysteem en hierdoor ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Men kan bij een hoestaanval ook gebruik maken van alternatieve geneesmiddelen. Deze middelen zijn puur natuur en geven daarom geen bijwerkingen.

Waarom kan een hoestsiroop schadelijk zijn voor de gezondheid?

Omdat hoesten een productieve reflex van het lichaam is, moeten mensen hoesten om hun luchtwegen te reinigen. Hierdoor kunnen de vuiltjes - die werden opgenomen door de slijmvliezen - weer naar buiten komen. Mensen kunnen zo weer probleemloos ademhalen. Door de hoest te onderdrukken wordt de oorzaak van hoesten dus niet aangepakt.

Wanneer je veel moet hoesten, kan er bijvoorbeeld ook sprake zijn van een virale infectie of andere aandoening, zoals:
 • allergie
 • astma
 • longontsteking
 • tumor

Daarom is het zeer belangrijk de oorzaak te achterhalen nog voor men een hoestsiroop gebruikt. Bovendien is het niet bewezen dat de hoestmiddelen ook werken. Ze geven vaak meer bijwerkingen dan dat ze de hoest stillen, omdat de meeste siropen anti-allergisch werken vanwege de verdovende stoffen die ze bevatten. Deze stoffen kunnen dan weer ademhalingsproblemen veroorzaken.

Is hoesten dan ongezond?

Omdat hoesten een belangrijke lichaamsfunctie heeft - de luchtwegen worden gereinigd - is hoesten zeker nodig en gezond. Er is overigens veel verschil in hoestbuien.

Men heeft de droge kriebelhoest zonder slijm, en de productieve hoest waarbij slijm, ziektekiemen en prikkelende stoffen omhoog worden gebracht, waardoor de slijmvliezen en luchtwegen worden gereinigd. Dus is hoesten een heel natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam.

Omdat hoesten een natuurlijke reactie is op het overtollige slijm, is het goed om het lichaam te beperken op slijmvormende producten, zoals o.a.:
 • frisdranken
 • witte suikers
 • kaas
 • melk
 • koffiemelk
 • room
 • ijs
 • vla

Veel water drinken is ten zeerste aanbevolen

Water drinken is altijd voor alles aangeraden en kan steeds dienst doen als spoelmiddel. Het is tevens goed om een suikervrij dropje of zuurtje op te zuigen. Dit stimuleert de doorbloeding, waardoor het slijm beter wordt afgevoerd waardoor de ontsteking beter en sneller kan genezen.

Bestaan er andere middelen om de hoest te stoppen?

Uit verschillende studies is naar voren gekomen dat honing een betere uitwerking op de luchtwegen heeft dan hoestsiroop. De indicaties voor hoestremmers lijken maar uiterst gering te zijn. "De patiënt zou evengoed af zijn met kamille thee met honing", aldus Dr. Wojciechowski.

Alternatieve natuurproducten

Er bestaan trouwens ook nog anderen natuurproducten om de luchtwegen en de longen te zuiveren.

Er zijn bijvoorbeeld kruiden die goed helpen bij hevige hoestaanvallen, zoals:
 • Tijm
 • Heemst
 • Smalle weegbree
 • Ogentroost
 • Venkel
 • Salie
 • Hysop
 • Vlierbes
 • Den knop
 • Zoethout

Ook Echinacea van D. Alfred Vogel kan hoeststillend werken. Deze kruiden zijn stuk voor stuk goed om elke ambetante hoestbui te kalmeren.

Gebruiksaanwijzing

Men neme een opgehoopte theelepel van het kruid naar eigen keuze. Giet er kokend water op, in een kopje weliswaar. Laat dit een paar minuutjes trekken, zeef het dan. Doe er vervolgens naar eigen smaak - net zoals kamillethee - een half lepeltje honing bij. Zo'n 2 à 3 kopjes per dag - liefst warm - langzaam opdrinken. Onder andere smalle weegbree heeft hiermee zijn dienst al lange tijd bewezen. Ook de overige kruiden zijn het proberen waard.
© 2011 - 2020 Enza_9o-, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Codeïne: bijwerkingen, dosering en codeïne met paracetamolCodeïne: bijwerkingen, dosering en codeïne met paracetamolWat is codeïne en wanneer wordt codeïne (met paracetamol) voorgeschreven? Codeïne wordt voorgeschreven bij (droge) hoest…
Pijnstiller codeïne: dosis, gebruik en bijwerkingenPijnstiller codeïne: dosis, gebruik en bijwerkingenCodeïne is een pijnstillend geneesmiddel dat onder meer wordt gebruikt bij zware keelpijn. Codeïne verzacht de pijn bij…
Codeïne: een middel tegen pijn en hoestenCodeïne: een middel tegen pijn en hoestenCodeïne is een middel dat een arts kan voorschrijven bij griep en verkoudheid, maar ook bij hoesten en pijn. Het werkt p…
De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?Het gebeurt niet vaak dat honden hoesten. Wanneer dat wel het geval is wordt het kuchen meestal veroorzaakt door een vir…
Geneesmiddelen bij verkoudheidGeneesmiddelen bij verkoudheidEen verkoudheid is een aandoening waar veel mensen wel eens mee te maken hebben en die gepaard gaat met klachten als een…

Reageer op het artikel "Kan een hoestsiroop schadelijk zijn voor onze gezondheid?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Enza_9o-
Laatste update: 31-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!