Douchegel: populair badproduct en ook voor andere doeleinden

Het gebruik van vaste zeep wordt steeds meer verdrongen door vloeibare producten. Een van die producten is douchegel dat aan populariteit wint en een stralende huid en fris gevoel oplevert na het douchen. Douchegel zorgt er ook voor dat de huid minder uitdroogt dan bij het gebruik van zeep. In wezen is douchegel een product zoals er zoveel zijn namelijk gewoon een ontvetter. Niemand zal het echter in zijn hoofd halen om het haar en de huid te wassen met bijvoorbeeld een afwasmiddel dat ook een ontvetter is. Douchegel bevat immers ingrediënten waardoor het aangenaam is om het te gebruiken.

Schuimvorming door surfactant

Douchegel hoort tot de beautyproducten waarvan er zich soms wel tientallen in de spiegelkast van de badkamer bevinden. Zeker is dat het geval als elke huisgenoot een eigen voorkeur heeft voor de badspullen en opmaakbenodigdheden. Een belangrijk ingrediënt in douchegel is de oppervlakkig actieve stof die onder meer zorgt voor schuim. Die stof, genaamd surfactant, zorgt voor een verlaagde oppervlaktespanning waardoor zich makkelijker grote oppervlakken kunnen vormen. Het gevolg daarvan is dat de vloeistof schuim kan vormen wat de reden is om het aan douchegel toe te voegen.

Let op uitdrogen huid

Maar surfactants lossen ook makkelijk het natuurlijke huidvet op waardoor een droge en schilferige huid kan ontstaan. Ook kunnen er rode vlekken voorkomen. Als dat eenmaal gebeurt moeten weer producten worden gebruikt om de huid in te smeren om het vetgehalte weer op pijl te brengen. Beter is daarom om producten te kiezen waarbij dat niet nodig is omdat die voorzien zijn van stoffen die de huid herstellen.

Omstreden bestanddeel parabeen

Een bestanddeel waar niet iedereen even blij mee is, is parabeen. Parabenen zijn benzoëzuur verwante stoffen die als conserveermiddelen worden toegepast. Hoewel er tegenstanders zijn van het toepassen van parabenen hebben onderzoeken uitgewezen dat de stof geen grote risico’s met zich meebrengt. Zo wordt onder meer door het KWF Kankerbestrijding gesteld dat de stof niet kankerverwekkend is. Wel kunnen in bepaalde gevallen allergische reacties voorkomen zoals bij het gebruik op een beschadigde huid.

Andere bestanddelen van douchegel

Van douchegel bestaan zeer veel soorten die zich vooral onderscheiden door kleur, geur en aantal en soort reinigende en verzorgende eigenschappen. Naast schuimmiddelen en conserveringsmiddelen bevat douchegel dikwijls stoffen die na het gebruik de huid een glad gevoel geven of die er voor zorgen de huid lekker te laten ruiken. Om het product er leuker uit te laten zien kan kleurstof worden toegevoegd en bij sommige douchegels is een stof toegevoegd om de gel juist ondoorzichtig te maken. Om een goede stroperigheid te bereiken wordt verdikkingsmiddel toegevoegd. Verder zijn er bestanddelen die de zuurgraad op een bepaald peil brengen en die verkleuring tegengaan.

Douchegel voor andere doeleinden

Hoewel douchegel vooral bedoeld is om te gebruiken tijdens het douchen, voor de verzorging van de huid, kan de gel soms ook geschikt zijn voor andere doeleinden. Soms is dat bij gebrek aan het juiste product. Een aantal mogelijkheden is:
  • Afwas: bij gebrek aan een ander product kan douchegel ook gebruikt worden voor de afwas. Beter is dan om een gel te kiezen met minder olie en om goed na te spoelen.
  • Bad: douchegel kan ook in bad worden gebruikt. Vooral in een bubbelbad geeft een gel met olie een leuk effect.
  • Gezichtsreiniger: om in nood make-up af te wassen kan desnoods ook een klein druppeltje douchegel worden gebruikt maar let op want de gel prikt in de ogen. Na gebruik moet het gezicht zeker weer ingesmeerd worden met crème.
  • Scheermiddel: douchegel met olie erin kan ook als scheermiddel worden gebruikt. Gewoon op de huid smeren, even wachten en scheren maar. Vooral bij mannen waarbij de huid onprettig voelt na het scheren kan douchegel een beter gevoel opleveren.
  • Shampoo: douchegel als shampoo gebruiken kan soms. Maar dan moet het gel zijn die niet op olie gebaseerd is en ook geen creamy douchegel omdat die het haar zeer droog kunnen maken.
  • Was: wie tijdens de vakantie geen wasmiddel heeft voor een handwasje kan zich op een effectieve manier behelpen met douchegel. Een warm sopje met en beetje gel kan weer zorgen voor een fris stel ondergoed of een paar shirtjes. Door douchegel met een luchtje te gebruiken zal de kleding na het drogen nog lekker blijven ruiken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke olie wordt gebruikt voor zeep?Welke olie wordt gebruikt voor zeep?Zoveel verschillende soorten olie als soorten zeep. Door oliesoorten te mengen veranderen de zeepeigenschappen. Welke so…
African black soap: natuurlijke renigingDe nieuwe trend om een perzikhuidje te kopen is niet uitgevonden in allerlei labaratoria waar de producten "dermatologis…
Kun je jezelf reinigen met zwarte zeep?Kun je jezelf reinigen met zwarte zeep?We houden ervan om een fris en schoon velletje te hebben en om dat te bereiken zijn natuurlijke producten favoriet. Het…
Het succes van DastySoms heeft een product geen reclame nodig om succesvol te worden. De schoonmaakmiddelen van het merk Dasty zijn hier een…

Warm bad met badschuim voor ontspanning en genotWarm bad met badschuim voor ontspanning en genotEen lekker warm bad kan heerlijk ontspannend zijn na een drukke werkdag of inspanning door een paar uur sporten. Maar oo…
Tips tegen pukkelsTips tegen pukkelsPuistjes en pukkeltjes, bijna iedereen heeft ze; jong, oud, man, vrouw. Niet gek dat er dan ook veel over te doen is. Wa…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Douchegel
  • http://www.beautygloss.nl/2012/05/01/douchegel-waar-kan-je-het-allemaal-voor-gebruiken/
  • https://www.wiewathaar.nl/product-list/douchegel/
  • http://www.e-gezondheid.be/voor-de-schoonheid-en-de-gezondheid-van-uw-huid-zeep-of-douchegel/actueel/994
  • http://www.misslipgloss.nl/sls-en-sles-wat-is-het-nu-precies/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oppervlakte-actieve_stof
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Parabeen
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.