Warm bad met badschuim voor ontspanning en genot

Warm bad met badschuim voor ontspanning en genot Een lekker warm bad kan heerlijk ontspannend zijn na een drukke werkdag of inspanning door een paar uur sporten. Maar ook bij stress, die niet met lichamelijke inspanning te maken heeft, kan een warm bad een rustgevend gevoel opleveren. Om het effect van zon heerlijk bad nog te vergroten wordt door veel badderaars iets aan het warme water toegevoegd. In veel gevallen betreft dat badschuim wat in zeer veel soorten verkrijgbaar is. Naast het gegeven dat alle soorten badschuim als een van de belangrijkste hoofddoelen het veroorzaken van schuim hebben onderscheiden ze zich van elkaar door hun geur. Ook een heerlijk effect van het gebruik van badschuim is dat het de huid soepel en zacht maakt.

Warm bad goed voor lichaam en geest

Vooral in jachtige tijden met weinig ontspanning is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een verwennerij op zijn tijd is daarbij heel goed. Een manier om jezelf te verwennen is door het nemen van een warm bad. Even vergeten dat alles vlug moet gebeuren en het stressniveau omlaag brengen. Een warm bad bevordert de bloedsomloop doordat de bloedvaten uitzetten en het verbetert het zenuwstelsel. Het is ook een weldaad voor vermoeide spieren. Ook kunnen kleine pijntjes verdwijnen door de warmte en kunnen zelfs mensen met artritis, krampgevoeligheid, menstruatiepijn, ontstekingen baat hebben bij een warm bad. Velen hebben ook gemerkt dat ze na het nemen van een warm bad beter slapen wat wellicht vooral komt omdat in het genot van een warm bad sores even vergeten worden. Het is waarschijnlijk niet in de minste plaats dat het genot ook ontstaat door die heerlijk ruikende schuimlaag op het warme water veroorzaakt door een scheut badschuim.

Natriumlaurylethersulfaat of Sodium Laureth Sulfate

Badschuim is weliswaar een reinigend middel voor het lichaam maar wordt vooral gebruikt vanwege de vele zeepbelletjes in het badwater die tezamen de schuimlaag vormen. Daarvoor heeft badschuim als bestanddeel natriumlaurylethersulfaat dat zorgt voor een oppervlakte-actieve werking. De INCI-aanduiding van die stof is overigens Sodium Laureth Sulfate. INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient en betreft een regeling voor internationale naamgeving voor ingrediënten zoals die ook op de etiketten van cosmetische producten zijn vermeld. De regeling is ingevoerd omdat voor veel ingrediënten meerdere namen in omloop zijn omdat ze bijvoorbeeld bekend kunnen zijn onder chemische namen, handelsnamen of merknamen.

Ontstaan van schuim

De stof Sodium Laureth Sulfate zorgt ervoor dat de oppervlaktespanning verlaagt met gevolg dat schuim kan ontstaan. Schuim bestaat uit een zeer groot aantal zeepbelletjes. Een zeepbel is een dun bolvormig vliesje dat gevuld is met lucht. De wand van een zeepbel is onvoorstelbaar dun namelijk slechts enkele nanometers. Een nanometer is het miljoenste deel van een millimeter. Als zeepbellen met elkaar in contact komen vormen ze een geheel en zo ontstaat een schuimlaag.

Toepassingen van Sodium Laureth Sulfate

Oppervlakte-actieve stof wordt onder andere toegepast in:

Badschuim kopen of cadeau geven

Soms maakt badschuim deel uit van een cadeau met meerdere cosmetische artikelen in een leuke verpakking. Ook bestaat er speciaal badschuim voor kinderen. Het behoort tot de cosmetische producten in het rijtje van badzout, badolie, douchegel enz. Enkele topmerken van badschuim zijn Badedas, Burts Bees, Kneipp en Rituals.

Badschuim en de geuren

Badschuim is verkrijgbaar met allerlei geuren die dikwijls van bloemen of planten afkomstig zijn. Veel voorkomend zijn de geuren:
 • Amandel: aan badschuim met amandelgeur wordt soms ook amandelolie en jojobaolie toegevoegd waardoor het product verzorgend werkt en uitdrogen van de huid wordt tegengegaan.
 • Cacao: een bijzondere geursoort is cacao die vooral geliefd is bij dames. Wellicht dat dit komt omdat het stofje theobromine, dat in cacao zit, zorgt dat de hersenen serotonine en endorfine gaan produceren wat een aangenaam gevoel veroorzaakt.
 • Eucalyptus: deze verfrissende geur van mint verdrijft stress en werkt tevens verruimend voor de luchtwegen.
 • Lavendel: de geur van lavendel werkt ontspannend na lichamelijke inspanning en zorgt voor het terugkeren van harmonie en balans.
 • Passievrucht en grapefruit: de combinatie van die twee geuren geeft een heerlijke zachte geur waar de badderaars vrolijk van worden.
 • Wilde roos: badschuim met wilde-roos verzorgt en hydrateert de huid en neemt voor velen in het geurenrijk een bijzondere plaats in.
 • Ylang-Ylang: een verleidelijke geur die lichaam en geest weer in balans brengen. Ylang-Ylang badschuim zorgt voor een zachte en soepele huid wat zeker het geval is als ylang-ylangolie aan het badschuim is toegevoegd.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tao of Dao, rustgevende rituelen uit het oude ChinaTao of Dao, rustgevende rituelen uit het oude ChinaYour body, your soul, your rituals aldus Rituals Home & Body cosmetics. Het bedrijf, dat producten maakt die geïnspireer…
De onzichtbare industrie: Anti foamFoam ofwel schuim is de aanmaak van bubbels tijdens het productieproces. Natuurlijk kennen we schuim ook van de cappucci…
Hoe maak je latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd?Hoe maak je latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd?Latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd zijn allen koffievarianten die worden bereid met het gebruik van melk. In…
Keuze uit vele verzorgingsproductenKeuze uit vele verzorgingsproductenDe keuze uit verzorgingsproducten is zo ruim en het aanbod is zo gevarieerd, dat om de juiste cosmetica producten te kun…

Aliexpress: Weave of nephaar kopenWe willen allemaal weleens een ander kapsel, mooie lange lokken, krullen, een sexy bob of misschien wel een pixie cut. V…
Tips tegen pukkelsTips tegen pukkelsPuistjes en pukkeltjes, bijna iedereen heeft ze; jong, oud, man, vrouw. Niet gek dat er dan ook veel over te doen is. Wa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dieter Ugolini, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Badschuim
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeepbel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oppervlakte-actieve_stof
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumlaurylethersulfaat
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.