Kun je jezelf reinigen met zwarte zeep?
We houden ervan om een fris en schoon velletje te hebben en om dat te bereiken zijn natuurlijke producten favoriet. Het zou nog mooier zijn als deze natuurlijke producten net wat meer doen dan schoonmaken alleen, maar ook werkzaam zouden zijn tegen huidproblemen waar velen van ons tegenaan lopen. Denk hierbij maar aan oneffenheden, kleine rimpels of puistjes. Eén van die natuurlijke, reinigende producten mét huidverzorgende eigenschappen is zwarte zeep. Waar komt zwarte zeep vandaan en waarvan is het gemaakt?
Zeep en zwarte zeep
We gebruiken zeep om onszelf of om spulletjes schoon te maken. Voor je persoonlijke verzorging heb je onder andere zeepproducten voor je huid en voor je haar. Voor zowel huid en haar heb je weer specifieke producten, zo heb je zeep voor droge huid, gevoelige huid, shampoo voor dun of dik haar en ga zo maar door. Er bestaan dus heel wat toepassingen en dus verschillende soorten zeep. Een bijzondere soort zeep is wel de
zwarte zeep. Bij de kleur
zwart denk je misschien niet meteen aan zeep of aan een reinigende werking, maar dat ligt toch anders. Wat de kleur betreft is zwarte zeep dus in ieder geval een bijzonder product. Trouwens, echte zwarte zeep is niet echt zwart. Het heeft veeleer een bruine tot donkerbruine kleur.
De herkomst van zwarte zeep
Voor de oorsprong van zwarte zeep moeten we naar West-Afrika, hoewel ze inmiddels op meer plaatsen wordt gemaakt. De zeep wordt dan ook wel een
African Black Soap genoemd, ofwel:
Afrikaanse Zwarte Zeep. Hier in West-Afrika wordt met behulp van natuurlijke materialen de zwarte zeep vervaardigd. Onder de ingrediënten van zwarte zeep vind je bijvoorbeeld sheabutter, stukjes bast van de agow-boom, palmkern-olie, bananenbladeren, cacaoboter en cacao-schillen. De verhoudingen waarin deze stoffen worden gebruikt kunnen van plaats tot plaats iets anders zijn, en ook zijn er plaatselijke afwijkingen in dit lijstje van ingrediënten. Dat verklaart ook dat zwarte zeep uit de ene locatie een andere of donkerder kleur bruin heeft. Wordt er méér cacao- of sheaboter in verwerkt, dan zal de zeep lichter bruin van kleur zijn. Kom je overigens zwarte zeep tegen die echt diepzwart is, dan is de kans erg groot dat het dan om een synthetisch product gaat waaraan allerlei chemische stoffen zijn toegevoegd. Ofwel hele zwárte zwarte zeep is een stuk minder natuurlijk dan gewone bruine zwarte zeep … De bestanddelen van zwarte zeep bevatten in ieder geval vitamine A en E.
Hoe pas je zwarte zeep toe?
Zwarte zeep is eigenlijk een soort allesreiniger voor je lichaam. Je kunt er zowel je huid als je haren mee schoon krijgen. Je gebruikt zwarte zeep niet rechtstreeks op je huid, maar in plaats daarvan neem je de zeep met een beetje water tussen je handen. Omdat de zeep wat brokkelig is kun je er ook een stukje van afbreken om tussen je handen te nemen. Je krijgt tussen je handen een schuim dat je kunt gebruiken voor het schoonmaken van je huid of je haren. Het is best prettig om een zeep te hebben die je multifunctioneel kunt inzetten. Misschien houdt het je badkamer net iets overzichtelijker.
Schoonmaken en scrubben
Het is prettig dat de zwarte zeep je huid mooi schoonmaakt, maar het gaat letterlijk dieper dan dat. De ietwat ruwere structuur van het materiaal maakt dat het ook heel goed te gebruiken is om mee te scrubben. Als je dit wil doen kun je de zwarte zeep wel rechtstreeks op de huid toepassen. Op deze manier reinig je niet alleen het huidoppervlak, maar neem je al scrubbend ook dode huidcellen mee. Door deze diepere werking kan de zwarte zeep ook werkzaam zijn tegen puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere hinderlijke huidprobleempjes. Zelfs voor kleine rimpeltjes zou zwarte zeep een preventieve werking hebben en kleine littekens minder aanwezig maken. Dat alles moet een mooie en gezonde huid opleveren.
En hoe ruikt het?
In de genoemde ingrediënten van zwarte zeep mis je waarschijnlijk de geurstoffen die vaak aan zeep en shampoo zijn toegevoegd. Dat klopt, de geur van zwarte zeep is dan ook heel anders dan je gewend bent en zou verwachten. Door de afwezigheid van parfum en andere geurstoffen heeft de zwarte zeep een meer aardse geur. Misschien vraagt dat enige gewenning, maar er is niets mis met een natuurlijke, aardse geur. Waarschijnlijk ga je het al snel prettiger vinden.
Droge huid
Wie pas begint met zwarte zeep kan merken dat de huid na gebruik ervan wat droger, soms ook wat trekkerig aanvoelt. Meestal trekt dat effect wel weg als je de zeep een tijd gebruikt. Is je huid erg gevoelig dan kan het wat langer duren voor je er voldoende aan gewend bent. In zo’n geval is het verstandiger het gebruik van zwarte zeep wat op te bouwen, bijvoorbeeld van één tot twee keer per week tot elke dag. Het is belangrijk dat je zelf goed voelt of het gebruik van zwarte zeep bij je past en of je je er prettig bij voelt. Dat laatste geldt natuurlijk voor alle verzorgingsproducten die je gebruikt.