Parfum is persoonlijk. Waar moet je aan denken?

Parfum is persoonlijk. Waar moet je aan denken? Je vriendin heeft een nieuw parfum gekocht. Het is een geur die fris, sprankelend en heerlijk vrouwelijk is. Die geur wil jij ook om overdag naar je werk op te doen. Je koopt precies hetzelfde merk en precies hetzelfde flesje. Maar bij jou ruikt het niet zoals als het bij haar ruikt. Niet heerlijk sprankelend en vrouwelijk maar vlak en muf. Iedere huid reageert ook anders op een luchtje. Dit heeft alles te maken met het huidtype, gesteldheid van je lichaam en voor welke gelegenheid het bedoeld is!

Welke soorten geurtjes zijn er?

Er bestaan heel veel verschillende geurtjes en flesjes met verschillende prijsklassen. Wat voor de een de lievelingsgeur is, vindt de ander niet lekker ruiken en wordt er zelfs onpasselijk van. De keus van de soort geur is groot, er is namelijk:
  • Parfum (extract of parfumextract). Parfum bevat twintig tot veertig procent geurconcentraat en heeft een uitgesproken basis waardoor je urenlang van de geur kunt genieten. Parfum is de duurste vorm;
  • Eau de parfum. Eau de parfum bevat tien tot twintig procent geurconcentraat en is sneller vervlogen dan parfum. De basisnoten (die het laatst geuren) blijven vrij lang geuren;
  • Eau de toilette. Met drie tot tien procent geurconcentraat zijn het niet de basisnoten, maar de topnoten (de geur bij het opdoen) en de hartnoten (tien minuten na het opdoen) het belangrijkst. De geur blijft explosief, maar vervliegt sneller;
  • Eau de cologne. Eau de cologne heeft een heftige geur maar heeft de kortste houdbaarheid. Eau de cologne bevat maar twee tot vier procent geurconcentraat in 85% alcohol.

De opbouw van een geur

Een geurtje bestaat uit 80 tot 95% uit alcohol en men gebruikt water als oplosmiddel voor de geurbestanddelen. De alcohol verdampt als eerste en de geurbestanddelen vervluchtigen in de uren na het opbrengen. Een lekker geurtje ruikt dus niet steeds hetzelfde. Net opgebracht is de ene geur dominanter en een paar uur later een andere geur. Dit heeft als oorzaak dat een geurtje is opgebouwd uit:
  • topnoten;
  • hartnoten;
  • basisnoten.

Topnoten (bovennoten, hoofdnoten)

Topnoten ruik je goed na het opbrengen van de geur. Na een minuut of tien zijn ze bijna niet meer te ruiken. Typische topnoten zijn citrusgeuren gebaseerd op citroen, sinaasappel, bergamot, grapefruit of mandarijn.

Hartnoten (middennoten)

Hartnoten zijn de geuren die te ruiken zijn na tien minuten, nadat de topnoten bijna niet meer te ruiken zijn. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is misschien wel het belangrijkste deel van het parfum. Bloemen als roos, freesia, oranjebloesem, lavendel, lelietje der dalen, gardenia of jasmijn. Elk jaar worden ongebruikelijke nieuwe noten gevonden, welke het bloementhema verrijken.

Basisnoten (grondnoten)

Dit zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn. De geuren die het langst blijven hangen. Basisnoten kunnen vele uren geur af blijven geven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten, mossoorten, harsen en balsems. Zeer weinig houtsoorten kunnen gebruikt worden als topnoot of hartnoot. Een uitzondering is rozenhout.

Een geur past zich aan

Geuren passen zich aan bij de persoon die ze draagt. Elke parfum ruikt bij iedereen anders. Zo kan die heerlijke geur bij je vriendin heerlijk sprankelend ruiken en bij jou heel muf ruiken. Dit heeft te maken met een aantal factoren, zoals:

Bron: Jatzmin, PixabayBron: Jatzmin, Pixabay

Lichaamstemperatuur

De mens heeft een constante lichaamstemperatuur, zo gemiddeld tussen 35,5 °C en 37,8 °C. ‘s Nachts om ongeveer 3 uur is de temperatuur op het laagst en 's avonds om ongeveer 6 uur is de lichaamstemperatuur het hoogst. Ook bij grote lichamelijke inspanning kan de temperatuur tot boven de 38,5 °C oplopen zonder dat dit abnormaal is.

Hormoonspiegel

De hormoonspiegel bepaalt hoe een geurtje ruikt op de huid. Hormonale onevenwichtigheden kunnen optreden bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Er zijn voorkomende veranderingen in de chemie van het lichaam als mensen ouder worden, denk bijvoorbeeld aan de menopauze, zwangerschap of pilgebruik. Het verandert de chemie in een lichaam en kan de hormoonafgifte van onze klieren beïnvloeden waardoor ze de balans kunnen verstoren.

De neus ontvangt geurinformatie

Ruiken doe je met de neus. In reukslijmvlies in de neusholte, zitten reukzintuigcellen die de geurstoffen opnemen en verder vervoeren naar het smaak- en reukcentrum van de grote hersenen. Herinneringen van eerder en emoties zorgen voor een waardeoordeel bij de reukwaarneming, daarom kan die ene geur bij je vriendin lekker ruiken en bij jou niet.

Medicijngebruik en voedingsmiddelen

Ook kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben op onze hormoonspiegel. Sommige voedingsmiddelen en medicijnen kunnen de hormoonspiegel verhogen of verlagen, net als een zwangerschap.

Zuurgraad van de huid

Zweet dat ontstaat om een lichaam af te laten koelen laat zout en andere mineralen achter op de huid wat de chemie van de huid beïnvloedt. Zweet dat ontstaat door stress draagt vet met zich mee dat wordt afgebroken door bacteriën en dat kan de natuurlijke lichaamsgeur beïnvloeden. Parfum versterkt bovendien je eigen natuurlijk geur en dat verklaart meteen waarom een parfum bij jou anders kan ruiken dan bij bijvoorbeeld de week ervoor.

En soms verandert de geur echt wat de ingrediënten betreft. De IFRA (international Fragrance Association), waar Nederland lid van is, heeft als doel om de veiligheid van geuren wereldwijd te garanderen. Samen met wetenschappers kan IFRA het gebruik van bepaalde ingrediënten beperken of verbieden. Bovendien zijn elk jaar de (bloemen)geuren afhankelijk van het weer wat ook een licht geurverschil kan veroorzaken.

Zo blijft je geur langer zitten

Breng de geur aan op je pulspunten. Pulspunten zijn plekken op het lichaam waar de hartslag gevoeld kan worden, door de aderen die net onder de huid liggen. Plekken waar het warmer is en waar de poriën een beetje open staan. De huid neemt het luchtje op en geeft de geur langzaam af. Pulspunten zitten bijvoorbeeld aan de binnenkant van de polsen en ellebogen, achter je oorlel, aan de basis van de keel, achter je knieën en tussen je borsten. Zelf ruik je het geurtje amper meer na een poosje maar besef dat anderen het nog wel ruiken. Je bent gewend geraakt aan een bepaald geurtje en de neiging is groot om nog een keer te spuiten of deppen. Besef wel dat het dan te sterk kan zijn. Vraag een vriendin of vriend of ze het nog ruiken.

Hoofdgroepen geuren

Er zijn zoveel geuren, dat het moeilijk is om een keus te maken. De zeven hoofdgroepen zijn:
  • Citrusachtige geuren. Met oliën uit de schil van citrusvruchten;
  • Bloemachtige geuren. De belangrijkste geurfamilie op basis van bloemen;
  • Houtachtige geuren. Geuren met een warme tint zoals sandelhout en een droge tint zoals ceder;
  • Oriëntalachtige geuren. Warme en sensuele geuren van onder ander musk, hars en vanille;
  • Leerachtige geuren. De kleinste geurfamilie die ontwikkeld worden op basis van tabak en berkenextrac;.
  • Fantasieachtige geuren of chyprus. Deze geur kenmerkt zich door akkoorden van citrus, patchouli, bergamot en eikenmos.

Hou je van zware geuren of lichte geuren. Kijk naar de gelegenheid waar je de geur gebruikt. Ga je stappen of is het om naar het werk te gaan? Waar houd je van? Van bloemig, fris, fruitachtig, kruidig of zwoel, bijvoorbeeld.

Weetjes

  • Ruik niet aan de fles. Dan ruik je alleen de alcohol en de topnoot.
  • Wrijf niet over de parfum of eau de toilette bij het uittesten. Het beschadigt de geurmoleculen en wijzigt de geurnoten;
  • Aan het einde van de dag is het geurvermogen op zijn best;
  • Doe na het douchen ’s morgens de geur op. De poriën van de huid staan dan nog open;
  • Doe echte parfum en eau de toilette liever ook niet te dichtbij juwelen of parels op. Parels kunnen vergelen en juwelen kunnen hun toplaagje verliezen. Ook niet op zijden kleding spuiten.
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Parfum: geurfamilies & notenParfum: geurfamilies & notenEr zijn duizenden parfums en weet in die enorme hoeveelheid de juiste geur maar te vinden! Om de diverse geuren uit elka…
Beauty: Geuren zijn persoonlijkBeauty: Geuren zijn persoonlijkGeuren zijn persoonlijk, iets wat meer persoonlijk is, is haast niet te vinden. Maar dat maakt ook dat favoriete geuren…
Parfum: van toen tot nuWist je dat vroeger, parfum werd gebruikt om onaangename geuren uit de riolen te maskeren? En later werd parfum zelfs ge…

Lichaamsverzorging op 100% natuurlijke basisLichaamsverzorging op 100% natuurlijke basisVanwege het feit dat veel crèmes, zalfjes en andere lichaamsproducten veelal heel veel chemische toevoegingen bevatten g…
Wat is micellair water?Wat is micellair water?Je kunt het bij iedere drogist van bijna ieder huidverzorgingsmerk wel kopen: micellair water. Het lijkt in het flesje g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CFDirect, Pixabay (bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Parfum
  • http://www.eigenparfumerie.nl/parfum-soorten/
  • http://www.parfumerie.nl/parfum-kopen/10-manieren-om-parfum-langer-te-ruiken
  • http://www.allesoverparfum.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eau_de_cologne
  • Afbeelding bron 1: Jatzmin, Pixabay
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.