Parfum: van toen tot nu
Wist je dat vroeger, parfum werd gebruikt om onaangename geuren uit de riolen te maskeren? En later werd parfum zelfs gebruikt als wondwater. Hoe moet je een parfum kiezen? Waarom moet je een parfum altijd op je huid testen? Lees het in dit artikel.
Geschiedenis van parfum
De geschiedenis van parfum begint eigenlijk niet bij het lekkere spul wat je in je nek gooit waarna je heerlijk gaat ruiken. Het is begonnen in de prehistorie waar mensen hars verbranden om hun eten mee te kruiden, later in Egypte hebben de Egyptenaren dit verder ontwikkeld in een vorm om hun eigen lichaam lekkerder van te laten ruiken. De eerste parfums waren dan ook gemaakt van hars uit naaldbomen ze werden gemengd met dierlijke oliën omdat deze de geuren van de naalden overnamen.
Ze gebruikten de parfums om de goden te vereren en het kwaad weg te jagen. Ze balsemden hun doden ermee omdat ze dachten dat het lichaam hierdoor langer in zijn gedaante zou blijven.
Vanaf de 8e eeuw voor Christus gingen de Egyptenaren op reis met hun ingrediënten, parfums en vakmanschappen om hun parfum te verhandelen. Een van de belangrijkste landen om mee te handelen was Griekenland. Het eiland Rhodos zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het ontwikkelen en produceren van parfum.
De parfum en de productie hiervan is niet veel veranderd tot aan 1200 na Christus. Er werden distillatietechnieken ontwikkeld door de Arabieren en het product werd hierdoor ook populairder. Ze besprenkelden het in hun kleding en hoofdtooien. Men dacht dat ze ziektes als de pest ermee konden uitroeien.
Amerika werd ontdekt en Venetië was niet langer de hoofdstad van de parfum. Nieuwe specerijen werden ontdekt en dus ook nieuwe specerijen om parfum mee te maken. Dit waren onder andere vanille, cacao en kaneel. Er werden glassoorten ontwikkeld dat betekende dat er nieuwe soorten potjes en glaasjes ontwikkeld konden worden.
In de 17e eeuw werd parfum gebruikt om geuren te maskeren, er waren open riolen en vele ziektes. Mensen dronken bier in plaats van water omdat bier schoner was dan water, in alcohol zaten niet zoveel bacteriën als toen in het water. Niet zo gek dus dat mensen de geur van het water willen maskeren.
In de 18e eeuw werd Eau de Cologne ontwikkeld, het werd gebruikt in ontzettend veel producten, in bad, wijn of monddouche. De parfums bestonden toen vooral uit sinaasappelbloesem, bergamot, rozemarijn en citroen.
Een geur kiezen
Je kunt nooit helemaal weten of je de geur die je hebt gekozen ook echt lekker vindt. Een manier om wel te weten wat jij lekker vindt is het ondergaan van een parfum analyse. Er wordt hierbij gekeken naar welke ingrediënten jij lekker vindt en er wordt gezocht naar parfums die jij op basis van je analyse lekker zou moeten vinden.
Wanneer je geen parfum analyse wilt laten maken kun je parfums gaan testen om te zien, welke je lekker vindt ruiken. Waar moet je dan op letten?
Een parfum bestaat uit top-, basis- en hartnoten. In de topnoten zitten de geuren die je het eerst ruikt wanneer je de parfum hebt opgespoten, ze zijn bedoelt om een vluchtige aandacht te trekken, ze ruiken dan ook het sterkst. De hartnoten ruik je na ongeveer een kwartier, deze ruiken nog steeds sterk hierin zitten de belangrijkste elementen van een parfum. en de basisnoten ruik je wanneer de andere noten een beetje vervlogen zijn, dit duurt zeker 2 uur. De basisnoten blijven het langst hangen en kunnen wel een dag meegaan. Het kan dus zijn dat je sommige delen uit een parfum eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt! Neem dus de tijd als je parfum gaat kopen, spuit een aantal geuren (niet teveel) op, ga de stad in en na 3 uur kun beslissen of je de geuren lekker vindt.
Test parfum ook altijd op je eigen huid. Parfum kan heel anders ruiken bij twee verschillende personen. Dit komt doordat iedereen andere PH-waarden, huidtypen en biologische fasen heeft. Bij iemand met een droge of oudere huid blijft de parfum langer zitten dan bij mensen met een iets vettere huid. Ook maakt het verschil in welke menstruatiecyclus je zit en of je zwanger bent of niet.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parfum: geurfamilies & notenEr zijn duizenden parfums en weet in die enorme hoeveelheid de juiste geur maar te vinden! Om de diverse geuren uit elka…
Vraagbaak parfumHoe bewaar je je kostbare geurtjes? Waar moet je op letten als je een nieuwe geur uitkiest? Wat is het verschil tussen p…
Bronnen en referenties
- http://www.allesoverparfum.nl/