Vraagbaak parfum

Vraagbaak parfum Hoe bewaar je je kostbare geurtjes? Waar moet je op letten als je een nieuwe geur uitkiest? Wat is het verschil tussen parfum, eau de toilette en eau fraîche? Is het verstandig om zo maar iemand anders ongevraagd een parfum cadeau te doen? In deze vraagbaak parfum wordt er antwoord gegeven op deze vragen.

Hoe bewaar je je kostbare geurtje en geurtjes?

Helaas is een geurtje niet voor eeuwig. Maar als je deze tips in acht neemt kun je langer van de geurtjes genieten:
 • Warmte en (zon)licht zijn funest voor je parfum. Daarom is het niet alleen mooi, maar ook functioneel het geurtje in de bijgeleverde doos te bewaren. Door zonlicht en warmte ontleden de geurstoffen vlugger.
 • Over het algemeen gaan geuren twee jaar lang mee. Ben zuinig, maar ook weer niet té! Een megagrote flacon is dus misschien wel goed bedoeld, maar niet echt handig. Koop als het mogelijk is liever twee kleine parfum flesjes. Nog beter is het een extra keer bij de parfumerie langs te gaan. Denk ook eens aan een parfum outlet. Als je een geurtje echt lekker vind, heb je zo parfum online besteld. Heb je toch zo'n megaflacon, zet hem dan koel en donker weg.
 • Als je altijd je favoriete geur bij je wilt hebben neem je niet de originele fles mee, maar koop je een kleine reisverpakking. Ben je echt verzot op een geur, dan kun je altijd nog dat parfum kopen. Door al dat geschud vermindert de kwaliteit van je geurtjes snel!

Wat koop ik: eau de toilette, eau fraîche of parfum?

Koop je een parfum speciaal voor de zomer, dan kun je kiezen voor wat lichtere versies. Ook kan het zo zijn dat je je favoriete
geur koopt, maar dan in een lagere concentratie. De volgende indeling wordt ruwweg aangehouden:
 • Eau fraîche. De hoofdnoot van deze geur komt uit haar boventoon van citrus. Verder een frisse bloemengeur. Het gehalte aan geurstoffen is ongeveer zeven procent. Meestal te verkrijgen in grote flacons, vaak zonder spray.
 • Eau de toilette vervluchtigt redelijk snel. Het accent ligt wederom bij de topnoten (meestal citrus en lichte bloemengeuren). Het gehalte aan geurstoffen is ongeveer tien procent. Is goedkoper den de parfum of eau de parfum.
 • Eau de parfum. De hartnoten overheersen. Het gehalte aan geurstoffen is vijftien tot twintig procent. Minder geconcentreerd dan het parfum of extract. Wordt in kleinere flessen dan de eau de toilette verkocht.
 • Parfum of extract. Het gehalte aan geurstoffen kan wel veertig procent behalen. Het percentage geurstoffen kan wel oplopen tot de veertig procent. Het wordt omdat je er maar weinig van nodig hebt verkocht in kleine flesjes.

Parfum kopen in een parfumerie (parfumwinkel)

Je gaat parfum kopen en hebt besloten een andere geur te proberen. Als je dan naar een parfumerie (parfumwinkel) gaat dien je een aantal regels in acht te nemen:
 • Het spreekwoord is niet voor niets: "Al het goede komt in drieën". Probeer maximaal drie geurtjes tegelijkertijd uit. Het is gewoon bekend dat je anders het onderscheid niet meer kunt maken.
 • Tips van beroemde parfumeurs Wrijf de geur niet "stuk" op je huid. Dan beschadig je namelijk de structuur van het parfum. Een andere doodzonde is het schudden van het flesje. Je verstoort het parfum en werkt bederf in de hand.

Laat het parfum niet alleen op geurstrookjes sproeien, maar probeer ook rechtstreeks op je huid. Zoals je al waarschijnlijk weet is je lichaamsgeur een combinatie van allerlei factoren. Zelfs het tijdstip in de maand (je hormonen) in combinatie met het parfum bepalen je totaalgeur. Breng het parfum dus aan, en wacht een aantal minuten of zelfs uren. Een parfum bestaat namelijk uit een aantal "lagen" oftewel "noten" genoemd.

Een parfum kopen als cadeau voor iemand anders is niet verstandig

Een parfum kopen als cadeau voor iemand anders is dus niet verstandig. Een geur is heel persoonlijk. Als je op safe wil spelen koop je een geurtje dat de persoon in kwestie al lekker vindt. Bij vrouwen kan de voorkeur voor geuren zelfs wel eens in de loop van de cyclus veranderen.

Opbouw traditioneel parfum

Een traditioneel opgebouwd parfum bestaat uit de volgende lagen:
 • De topnoten. Dit is de indruk en geuren die het parfum in het eerste kwartier achterlaat. Meestal worden voor de topnoten sinaasappel en citroengeuren gebruikt. Dus frisse geurtjes.
 • De hartnoten. Zoals de naam al aangeeft is deze geur de kern waar het om draait. Na het eerste kwartier breekt de hartgeur door de topgeur heen. Over het algemeen wordt als hartnoot een bloemengeur gebruikt.
 • De basisnoten. Dit is de restgeur die je ongeveer na twee uur ruikt. Meestal worden hier houtgeuren voor gebruikt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Verschil tussen Eau de cologne, toilette en parfumVerschil tussen Eau de cologne, toilette en parfumEau de parfum, Eau de toilette en Eau de cologne: wat is het verschil tussen deze drie? Wie een parfum of geurwater wil…
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Allergisch voor parfumAllergisch voor parfumAllergisch zijn voor parfum is lastig, parfum zit in zeer veel huidverzorgingsproducten, zodat het vermijden van parfum…

Schurende bovenbenen: hoe te verhelpen?Het is heerlijk weer, je doet je nieuwe jurkje aan en dan voel je het na een tijdje: je bovenburen schuren tegen elkaar.…
Een mini-stijltang: Dé must-have voor alle vrouwen!Je kent het verschijnsel wel: vrouwen met krullen willen stijl haar en vrouwen met stijl haar willen juist krullen. Hier…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parfum
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 15-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.