Verschil tussen Eau de cologne, toilette en parfum

Verschil tussen Eau de cologne, toilette en parfum Eau de parfum, Eau de toilette en Eau de cologne: wat is het verschil tussen deze drie? Wie een parfum of geurwater wil gaan kopen, weet vaak niet wat het beste is en waartoe een flesje van dit geparfumeerd water toe dient. Wat zijn de bekende merken en het best verkochte merk?

Wat is Eau de?

Het woord "Eau" betekent water en is een woord van Franse komaf. Eau de parfum betekent dus geparfumeerd water. `Eau de cologne` is Frans voor water uit Keulen, ook wel reukwater genoemd. Eau de toilette betekent letterlijk toiletwater.

In de eeuw van de Franse revolutie, maakte de parfum een grote ontwikkeling, onder invloed van Lodewijk XV. Het reukwater ging in die tijd een concurrentie aan met het toiletazijn, dat tevens insecten op afstand hield. In de 18e eeuw kwam de Eau de cologne in opmars: het werd toegepast in het badwater, als mondwater, ter injectie of in de wijn. De glasblazerij in Saint-Louis vervaardigde de mooiste flacons ten behoeve van al dat reukwater.

Verschil tussen alle Eau's

Wie een reukwater wil kopen, krijgt de keus uit zeer veel verschillende soorten. Vaak is ook de benaming telkens anders. De drie verkochte reukwaters zijn: Eau de Cologne, Eau de parfum en Eau de toilette. Wat is nu precies het verschil tussen deze drie?

Eau de cologneEau de toiletteEau de parfum
Bevat 2-3 procent geurbestanddelenBevat 5-10 procent geurbestanddelenBevat 10-20 procent geurbestanddelen
Wordt gedurende de dag gebruikt, o.a. op de huid, in een zakdoek, op het kussenAls verstuiver veelvuldig gebruikt bijvoorbeeld op het haar en op de huidWordt vooral gebruikt bij een bijzondere gelegenheid zoals een bezoek
Bekend merk is 4711Bekend merk is Elizabeth Taylor White Diamonds, DiesselBekend merk is Calvin Klein, Jessica Simpson,
Eau de parfum moet niet verward worden met parfum: parfum heeft een geurbestanddeel van 15-30 procent en is daarmee de sterkte vertegenwoordiger. In parfum zit een oplosmiddel, dat de geur beter laat verspreiden en oplossen. Dit oplosmiddel is in de meeste gevallen alcohol. Eau de parfum is soms ook op waterbasis. Op waterbasis is eenmaal spuiten meestal voldoende. Echte parfum is veelal niet te verstuiven, hierbij druppelt men.

Verwarring over alle Eau's

Het is logisch dat sommige mensen de bomen door het bos niet meer zien. Er is zoveel op de markt, dat men zich vaak afvraagt wat nou het beste is. Dit is heel persoonlijk, maar een duwtje in de goede richting is deze:
Voor gebruik gedurende de gehele dag en een lagere prijs: kies voor een zo laag mogelijk gehalte aan geurbestanddelen
Voor gebruik een enkele maal: kies een geur met een hoog percentage geurbestanddelen: deze is vaak wel veel duurder.

De bekende merken

Er zijn zeer veel merken Eau de parfums, toilette en cologne's. Vaak zijn er ook namaakmerken: deze bootsen qua geur de echte na maar zijn veelal minder sterk. Enkele bekende merken zijn:

Eau de cologne:

 • Acqua di Parma Colonia Essenza eau de cologne
 • Hugo Boss Baldessarini
 • Tommy Hilfiger Tommy Girl Eau De Cologne
 • Muhlens 4711 Eau De Cologne
 • Chanel Allure Sport Homme Cologne Spray
 • Tosca Eau de Cologne

Eau de toilette:

 • Boss Bottled eau de toilette spray
 • Chanel Coco Mademoiselle Eau De Toilette Spray
 • Armani Acqua di Gio Homme
 • Dolce & Gabbana Feminine - Eau de Toilette
 • Van Gils Tendenza for Him eau de toilette spray

Eau de parfum:

 • Chanel Chanel No.19 Eau De Parfum Spray
 • Chanel No 5 Eau De Parfum
 • Christian Dior Pure Poison Eau de parfum
 • Boss Woman eau de parfum spray
De best verkochte parfums zijn onder andere Chanal no 5, Calvin Klein Eternity en One, Prada Eau de Toilette en Ralph Lauren Romance.

Nog een leuk weetje: Ageless Fantasy is een parfum dat je 8 jaar jonger laat ruiken. De geur roept de kinderjaren op, waardoor iemand jonger lijkt. Wie tijdens de zwangerschap de eerste 8 tot 12 weken een parfum gebruikt, kan onvruchtbaarheid veroorzaken bij een mannelijke baby. Dit komt door de chemische bestanddelen in parfums, die de ontwikkeling van de mannelijke foetus in de weg zitten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
De samenstelling van een goed parfumDe samenstelling van een goed parfumWat zit er precies in een lekker parfum? Heerlijke geuren, een goed parfum heeft bijna magische krachten. Een goed parfu…
Vraagbaak parfumVraagbaak parfumHoe bewaar je je kostbare geurtjes? Waar moet je op letten als je een nieuwe geur uitkiest? Wat is het verschil tussen p…

Flip in Hair, 100% veilige hairextensionsOntdek de Flip-in hairextensions. Krijg prachtig lang en vol haar met deze mooie extensions. Je brengt ze binnen 1 minuu…
Tanden bleken bij The White Smile CompanyTanden bleken bij The White Smile CompanyMisschien heb je er ooit reclame van gezien? The White Smile Company staat bekend als de nummer 1 van Nederland op het g…
Bronnen en referenties
 • http://www.parfumwarenhuis.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parfum
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 15-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.