De samenstelling van een goed parfum

De samenstelling van een goed parfum Wat zit er precies in een lekker parfum? Heerlijke geuren, een goed parfum heeft bijna magische krachten. Een goed parfum is nauwkeurig opgebouwd en harmonieus. En de meeste vrouwen weten o zo goed, welke geur ze het lekkerst vinden ruiken. Het is alleen jammer, dat een goed parfum ook vergaat. Voordat het zo ver is, heb je er in ieder geval fijn van genoten. Hoe krijgen die parfum makers dat voor elkaar?

Mijn favoriete parfum is?

Elke vrouw heeft haar favoriete parfums. Het past bij haar en geeft haar zekerheid. De geur is ook nadrukkelijk van haarzelf, want door de reactie met het lichaam ontstaat de odeur. Bij de ene vrouw geurt het prima, terwijl je het een andere zou willen ontraden. Het heeft iets mysterieus. Toen ooit aan Coco Chanel werd gevraagd waar het parfum aan te brengen, antwoordde ze: daar waar je gekust wil worden. Zie daar de magie. Maar duidelijk is dat daar waar meer bloedvaten aan de oppervlakte komen, ook de lichaamstemperatuur toeneemt en dus de ontwikkeling van het boeket. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van de polsen en knieën en achter de oren. Maar daar ben je natuurlijk volledig vrij in.

Hoe is de geuropbouw van het parfum?

Via verdamping komen de geuren vrij. Maar via verdamping verdwijnen ook delen van het parfum. Om een geleidelijke opbouw van de geuren mogelijk te maken worden de bestanddelen zo gekozen dat ze niet in één keer zijn verdwenen. Deze opbouw verloopt via drie zogenaamde noten:
 • De hoogste noot, ook wel topnoot genoemd. Dit is het meest vluchtige deel van het parfum, verdampt in enkele secondes en houdt zon twintig minuten aan. Enkele voorbeelden hiervan zijn bergamot, lavendel en munt.
 • De middelste noot, ook wel hartnoot genoemd. Deze verbindt zich met de hoogste noot en geeft het een extra dimensie. Het heeft enige tijd nodig om zich te ontwikkelen en houdt 2 à 3 uren aan. Enkele voorbeelden zijn jasmijn, oranjebloesem en rozenextract.
 • De lage noot, ook wel basisnoot genoemd. Deze bepaalt ten volle de duur van de geur en staat aan de basis van het parfum. Hij is een slow starter in die zin dat hij wel een half uur nodig heeft om zijn geur te ontwikkelen. Sterker nog, soms kan de basisnoot in het begin onaangenaam ruiken. Eenmaal op gang gekomen kan de geur wel zes uur volledig aanblijven. Soms is het na maanden nog waarneembaar. Enkele voorbeelden hiervan zijn eikenmos, sandelhout, muskus geuren en cederhout.

Vier soorten parfum

Er zijn niet alleen vele geuren parfum, maar ook vier te onderscheiden soorten parfum:
 • Extract of parfum. Bevat 15 à 20% parfum en voor de rest alcohol. Het is de duurste van de vier die normaliter ook het langste blijft geuren.
 • Parfum de toilette. Deze bevat maximaal 15% parfum, voor het grootste deel alcohol vermengd met wat water. Geurt iets minder lang.
 • Eau de toilette. Bevat 5 à 12% parfum en heeft meer water dan alcohol. Geur blijft weer iets korter.
 • Eau de cologne. Die bevat tot 6% parfum en verder vooral water. Denk aan 4711.

Al met al een mooi en geurig spectrum om uit te kiezen. Wie bij bijvoorbeeld Guerlain een eigen parfum wil laten ontwikkelen, moet minimaal 30.000 euro meenemen. Maar dan heb je ook wat.

De topneuzen voor een parfum

De topneuzen zijn momenteel:
 • Jean-Claude Ellena. Werkt nu voor Hermès en ontwikkelde Kelly Calèche en Un Jardin après la Mousson;
 • Jacques Polge van Chanel. Ontwierp Chanel, Coco Mademoiselle;
 • Dominque Ropion van Ysatis van Givenchy, Pure Poison van Dior en Alien van Thierry Mugler;
 • Jacques Cavallier van l'Eau d'Issey voor Issey Myake, Poême voor Lancôme, en Acqua di Gio van Armani;
 • Olivia Giacobetti werkt bij Diptyque;
 • Isabel Doyen bij Annick Goutal;
 • Lynn Harris bij Miller Harris;
 • Ineke Rüland met INeKE.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Het verhaal achter de parfums van ChanelHet verhaal achter de parfums van ChanelDe Chanel parfums zijn de beroemdste parfums ter wereld. Het parfum staat al jarenlang in de top 3 van meest gekochte pa…
Vraagbaak parfumVraagbaak parfumHoe bewaar je je kostbare geurtjes? Waar moet je op letten als je een nieuwe geur uitkiest? Wat is het verschil tussen p…
Hoe komt je parfum optimaal tot zijn recht?Hoe komt je parfum optimaal tot zijn recht?Parfum is een belangrijke extra touch voor je uitstraling, je outfit en je persoonlijkheid. Hoe zorg je ervoor dat je op…

Weetjes over de huidWeetjes over de huidEen perzikhuidje willen we allemaal wel. Maar zon, kou, verwarming, stress, vermoeidheid laten hun sporen achter op ons…
Mooi gezond haar als teken van schoonheidMooi gezond haar als teken van schoonheidMooi en gezond haar als teken van gezondheid en schoonheid? Het haar van iemand is toch het eerste wat opvalt en de mooi…
Reactie

Everaert Margriet, 05-08-2010
Ik vind niet direct terug in het artikel welke soorten parfums de houtgeuren leten primeren en welke de bloemengeuren. Ik hield nogal van cloe maar het lijkt mij of de geur veranderd is. Ik zoek dus eigenlijhk nu een typisch parfum waarin de houtgeuren sandelhout of patchouli in domineren. Reactie infoteur, 24-05-2020
Parfums veranderen in de loop van de tijd en er komen vele nieuwe varianten op de markt. Het is altijd een genot om uit te zoeken wat wat is en wat het beste bij je past. Een standaard recept is er helaas niet voor.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.