De samenstelling van een goed parfum
Wat zit er precies in een lekker parfum? Heerlijke geuren, een goed parfum heeft bijna magische krachten. Een goed parfum is nauwkeurig opgebouwd en harmonieus. En de meeste vrouwen weten o zo goed, welke geur ze het lekkerst vinden ruiken. Het is alleen jammer, dat een goed parfum ook vergaat. Voordat het zo ver is, heb je er in ieder geval fijn van genoten. Hoe krijgen die parfum makers dat voor elkaar?
Mijn favoriete parfum is?
Elke vrouw heeft haar favoriete parfums. Het past bij haar en geeft haar zekerheid. De geur is ook nadrukkelijk van haarzelf, want door de reactie met het lichaam ontstaat de odeur. Bij de ene vrouw geurt het prima, terwijl je het een andere zou willen ontraden. Het heeft iets mysterieus. Toen ooit aan Coco Chanel werd gevraagd waar het parfum aan te brengen, antwoordde ze: daar waar je gekust wil worden. Zie daar de magie. Maar duidelijk is dat daar waar meer bloedvaten aan de oppervlakte komen, ook de lichaamstemperatuur toeneemt en dus de ontwikkeling van het boeket. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van de polsen en knieën en achter de oren. Maar daar ben je natuurlijk volledig vrij in.
Hoe is de geuropbouw van het parfum?
Via verdamping komen de geuren vrij. Maar via verdamping verdwijnen ook delen van het parfum. Om een geleidelijke opbouw van de geuren mogelijk te maken worden de bestanddelen zo gekozen dat ze niet in één keer zijn verdwenen. Deze opbouw verloopt via drie zogenaamde noten:
- De hoogste noot, ook wel topnoot genoemd. Dit is het meest vluchtige deel van het parfum, verdampt in enkele secondes en houdt zo’n twintig minuten aan. Enkele voorbeelden hiervan zijn bergamot, lavendel en munt.
- De middelste noot, ook wel hartnoot genoemd. Deze verbindt zich met de hoogste noot en geeft het een extra dimensie. Het heeft enige tijd nodig om zich te ontwikkelen en houdt 2 à 3 uren aan. Enkele voorbeelden zijn jasmijn, oranjebloesem en rozenextract.
- De lage noot, ook wel basisnoot genoemd. Deze bepaalt ten volle de duur van de geur en staat aan de basis van het parfum. Hij is een slow starter in die zin dat hij wel een half uur nodig heeft om zijn geur te ontwikkelen. Sterker nog, soms kan de basisnoot in het begin onaangenaam ruiken. Eenmaal op gang gekomen kan de geur wel zes uur volledig aanblijven. Soms is het na maanden nog waarneembaar. Enkele voorbeelden hiervan zijn eikenmos, sandelhout, muskus geuren en cederhout.
Vier soorten parfum
Er zijn niet alleen vele geuren parfum, maar ook vier te onderscheiden soorten parfum:
- Extract of parfum. Bevat 15 à 20% parfum en voor de rest alcohol. Het is de duurste van de vier die normaliter ook het langste blijft geuren.
- Parfum de toilette. Deze bevat maximaal 15% parfum, voor het grootste deel alcohol vermengd met wat water. Geurt iets minder lang.
- Eau de toilette. Bevat 5 à 12% parfum en heeft meer water dan alcohol. Geur blijft weer iets korter.
- Eau de cologne. Die bevat tot 6% parfum en verder vooral water. Denk aan 4711.
Al met al een mooi en geurig spectrum om uit te kiezen. Wie bij bijvoorbeeld Guerlain een eigen parfum wil laten ontwikkelen, moet minimaal 30.000 euro meenemen. Maar dan heb je ook wat.
De topneuzen voor een parfum
De topneuzen zijn momenteel:
- Jean-Claude Ellena. Werkt nu voor Hermès en ontwikkelde Kelly Calèche en Un Jardin après la Mousson;
- Jacques Polge van Chanel. Ontwierp Chanel, Coco Mademoiselle;
- Dominque Ropion van Ysatis van Givenchy, Pure Poison van Dior en Alien van Thierry Mugler;
- Jacques Cavallier van l'Eau d'Issey voor Issey Myake, Poême voor Lancôme, en Acqua di Gio van Armani;
- Olivia Giacobetti werkt bij Diptyque;
- Isabel Doyen bij Annick Goutal;
- Lynn Harris bij Miller Harris;
- Ineke Rüland met INeKE.