Lipbalsems tegen droge en gescheurde lippen
Veel mensen hebben last van droge of gescheurde lippen. Bij de een blijft het bij wat losse velletjes, maar bij de ander ontwikkelt dit zich tot grote kloven in de lippen die flink kunnen gaan bloeden. Een lipbalsem kan de uitkomst bieden.
Hydratatie & het weer
Hydratatie is een belangrijk woord als het gaat om droge lippen en een droge huid. Hydratatie is een chemische reactie waarvoor water nodig is. Watermoleculen omringen dan een andere moleculaire stof. Er kunnen ook watermoleculen in het kristalrooster van een vaste stof gaan zitten. Soms is het lastig om genoeg watermoleculen toe te voegen, vooral bij droog weer. Bij droog weer verdampt het water uit de bovenste huidlagen eerder en zo ook het water wat normaal gesproken in de lippen aanwezig is. Hierdoor drogen je lippen dus uit. Je krijgt dan losse, vervelende velletjes. Zodra je hieraan gaat peuteren in de hoop dat de velletjes verdwijnen, gebeurt juist het tegenovergestelde. Je krijgt op dat moment steeds meer velletjes.
Ook wordt er gezegd dat het aflikken van je lippen een negatief effect heeft op de vochtbalans van je lippen. Ook hierdoor kunnen je lippen droger worden. Ten slotte kun je met name ’s nachts onbewust zijn van je ademhaling. Er wordt gezegd dat je bij mondademhaling ook eerder droge lippen krijgt dan bij een neusademhaling.
Ingrediënten
Een lipbalsem kan uitkomst bieden om uitdroging van je lippen tegen te gaan. Een lipbalsem bestaat vaak uit onder andere menthol, kamfer, bijenwas en aromatische oliën. Soms zitten er in lipbalsems ook andere mineralen en vitaminen die tevens een positief effect op je lippen hebben. Ten slotte bestaan er speciale lipbalsems om mee te nemen op wintersport of op een zonvakantie. Deze lipbalsems bevatten een UV-filter die voorkomt dat schadelijke UV-straling je lippen beschadigt.
Cacaoboter wordt tevens vaak gebruikt. Deze vettige stof heeft een heel goede eigenschap, namelijk dat het smeltpunt bij ongeveer 36 graden Celcius zit. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt als het gaat om lipbalsems. Het is belangrijk dat een lipbalsem hard is voor je hem opsmeert, maar dat hij tijdens het uitsmeren over je lippen zacht wordt. Aangezien je lichaamstemperatuur iets boven de 36 graden zit, wordt de lipbalsem door je lippen verwarmd. Het gevolg is dat je een goed smeerbare balsem over je lippen heen kunt smeren.
Soorten
Je hebt heel veel verschillende soorten lipbalsems. Je hebt lipbalsems in de vorm van een lippenstift, lipbalsems in een klein potje om mee te nemen, producten die voorzien van een extra uv-filter of lipbalsems met een kleur, geur of smaak. Daarnaast heb je lipgloss, een product dat niet zo zeer is tegen de uitdroging van je lippen. Lipgloss is juist een product dat gebruikt wordt om de lippen een zogenaamde extra look te geven.
Als je kijkt naar de prijsklassen van lipbalsems, kun je producten krijgen in allerlei prijsklassen. De goedkoopste producten zijn te koop bij een drogisterij en kosten een paar euro. De duurste varianten zijn te koop bij de grotere parfumeries en kosten meer dan honderd euro. Welk product jij het fijnste vind, is een kwestie van uitproberen. Producten die veel gebruikt worden in Nederland zijn de lipbalsems van Labello en Blistex.
Verslaving
Veel mensen denken dat lipbalsems verslavend zijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit niet het geval is. Je kunt volgens deze onderzoekers niet verslaafd zijn aan een product dat je slechts op je huid smeert. Wel is het zo dat je gewend kunt raken aan het smeren op je lippen, maar hierbij gaat het dus vooral om de handeling. Hierdoor ga je op allerlei momenten van de dag aan het smeren. Sommige mensen spreken dan van een verslaving.