Natuurlijke haarverzorging voor krullen: Curly Girl methode

Mensen met krullend haar hebben vaak last van pluis en hun haar is moeilijk in bedwang te houden. Ook is hun haar droger en gemiddeld. Veel mensen met krullend haar hebben baat bij de Curly Girl methode. De Curly Girl methode is ontwikkeld door de Amerikaanse kapster Lorraine Massey. In de methode worden ingrediënten die schadelijk zijn voor het haar (met name sulfaten) en ingrediënten die niet makkelijk uitwasbaar zijn vermeden.

Ingrediënten

Sulfaten zitten in de meeste shampoos, afwasmiddelen en andere schoonmaakmiddelen. Sulfaten hebben sulfate/sulphate/sulfonate/sulfite of enige variatie in de naam. Ingrediënten met methosulfate in de naam zijn uitzonderingen, dit zijn namelijk geen echte sulfaten. Sulfaten zijn te uitdrogend voor haar, en bij frequent gebruik raakt de balans van de hoofdhuid van slag. Hierdoor gaat je hoofdhuid meer oliën produceren, wat leidt tot vet haar en waardoor de drang om te wassen weer groter wordt. Krullend haar is hier vaak erg gevoelig voor.

Bij de Curly Girl methode worden sulfaten geweerd om de vicieuze cirkel die hierboven is beschreven te vermijden. Omdat er geen sulfaten meer gebruikt worden is het ook niet aan te raden om ingrediënten die er alleen met sulfaten uitgewassen kunnen worden te gebruiken. De belangrijkste ingrediënten die niet uit het haar gewassen kunnen worden zonder sulfaten zijn siliconen, minerale oliën, parafine en bijenwas. Siliconen zijn alles dat eindigt op -cone, -conol of -xane. Minerale oliën heten mineral oil of parafinium liquidium. Parafine heet protaleum of parafin. En tot slot: bijenwas staat op de fles vermeld als beeswax!

Als deze ingrediënten gebruikt worden terwijl het haar zonder sulfaten gewassen wordt, ontstaat er een vet laagje die zich om de haren heen legt. Dit laagje droogt op langere termijn het haar uit, omdat er geen nieuwe voeding bij kan.

Andere ingrediënten die een minder goede invloed hebben op krullen haar zijn uitdrogende alcoholen. De belangrijkste zijn: menthanol, methanol, ethanol, propanol, SDA40, SD alcoholen, alcohol denat, specially denaturated alcohol, isopropyl alcohol, propyl alcohol, benzyl alcohol, ethyl alcohol en gewoon pure ‘alcohol’. Alle andere -yl alcoholen (zoals cetyl alcohol) zijn wel goed voor je haar. Dit zijn vettige alcoholen, die het haar voeden en zorgen voor betere doorkambaarheid. C30-50 alcoholen en lanolin alcohol mogen ook. Als een slechte alcohol laag in de ingrediëntenlijst staat zit er heel weinig van in, en is het effect ervan over het algemeen verwaarloosbaar.

Benodigdheden

 • Haar dat van nature al krullen, slag, golven of kroes heeft.
 • Shampoo met sulfaat, maar zonder siliconen, minerale oliën en bijenwas.
 • Lichte conditioner (wasconditioner). Een milde conditioner waar je hoofdhuid niet snel vet van zal worden. De handregel is dat hier geen voedende oliën in zitten, of slechts één voedende olie die laat in de ingrediëntenlijst staat.
 • Zware conditioner. Dit is een conditioner waar minimaal één voedende olie in zit, die liever niet te laag in de ingrediëntenlijst staat.
 • Leave-in conditioner (mag ook je was- of zware conditioner zijn)
 • Gel

De methode

 1. Was het haar voor de laatste maal met een sulfaat shampoo zonder build-up ingrediënten.
 2. Maak het haar helemaal nat in de douche en was je haar met een lichte conditioner. Conditioner schuimt niet dus moet het zorgvuldig ingemasseerd worden. Al het vuil en vet komt hiermee los.
 3. Goed uitspoelen.
 4. Smeer een zwaardere conditioner in de lengtes van je haar en laat het even intrekken. Klitten kunnen tijdens deze stap met de vingers uit het haar gekamd worden.
 5. Goed uitspoelen, eventueel met koud water.
 6. Na het douchen kneed men de leave-in conditioner in het natte haar. Kneed het haar door de krul van beneden naar boven op te vangen met de hand en bovenin te knijpen. Door het kenden vormen de krullen zich beter.
 7. Eventueel kun je nu olie in je punten smeren.
 8. Kneed water uit het haar tot er niets meer uit komt. Dit gaat het gemakkelijkst met een microvezel handdoek, katoenen doek of oud t-shirt.
 9. Kneed de gel in het haar.
 10. Laat het haar aan de lucht drogen.
 11. Kneed de eventueel harde gel uit het haar wanneer het droog is.

Herhaal stap 2 tot en met 11 bij elke volgende wasbeurt.

Overige opmerkingen

Bij de Curly Girl methode wordt het haar niet meer geborsteld. Borstelen is schadelijk voor krullen haar, en het haar gaat er alleen maar van pluizen. Gebruik een grove kam om te ontklitten. Hou er rekening mee dat het haar moet wennen aan de nieuwe wasmethode. Het duurt gemiddeld 2 tot 6 weken tot de hoofdhuid is gewend. Wanneer het haar ineens erg slap en futloos aanvoelt heeft het vaak zin om alle ingrediënten er weer af te wassen: herhaal dan stap 1 uit de methode. Droog het haar niet met een gewone handdoek. Handdoeken zijn ruw en kunnen het haar breken.
© 2014 - 2024 Adjak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenrassen: curly horsesPaardenrassen: curly horsesEr zijn zeer veel verschillende paardenrassen. Een van deze paardenrassen is de curly horse. De paarden van dit ras hebb…
Curly Horse: een hypoallergeen paardenrasCurly Horses zijn, zoals de naam al zegt, paarden met een gekrulde vacht. Ze worden ook wel American Bashkir Curly Horse…
Cecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlCecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlOngeveer dertig boeken heeft Cecily von Ziegesar op haar naam staan. Van het immens populaire Gossip Girl tot de spin-of…
Anouk - Hotel New York (recensie cd met o.a. Lost)recensieAnouk - Hotel New York (recensie cd met o.a. Lost)Hotel New York kwam uit in 2004 en was een groot succes. Vooral de nummers ‘Girl' (girl, girl) en 'Lost' waren een grote…

Je eigen detox kuur tegen acne: Een gave huid in 3 stappen!Je eigen detox kuur tegen acne: Een gave huid in 3 stappen!Een ontgiftingskuur voor de huid kan een aantal oorzaken van acne tegelijkertijd aanpakken. Door bepaalde voeding te ver…
Make-up reparerenHet overkomt iedereen wel eens, net een nieuwe oogschaduw palet of poederdoos en het valt waardoor het in duizend kleine…
Bronnen en referenties
 • Massey, L. & Bender, M., Curly Girl the Handbook, maart 2011, ISBN13 9780761156789
Adjak (2 artikelen)
Laatste update: 09-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.