Make-up repareren

Het overkomt iedereen wel eens, net een nieuwe oogschaduw palet of poederdoos en het valt waardoor het in duizend kleine stukjes is verspreid. Dit gebeurt ook vaak met een lipstick, het wordt warm en breekt door midden wanneer het te ver naar buiten wordt gedraaid. Daarnaast is het ook mogelijk dat je nagellak is uitgedroogd, potlood blijft afbreken of je mascara borstel krom is. Vele gooien het dan weg, maar in een paar simpele stappen kan het worden gemaakt en weer worden gebruikt.

Repareer make-up

Het komt wel eens voor dat make-up valt of in een overvolle tas kapot gaat. Het hoeft dan niet te worden weggegooid, maar kan worden gemaakt waardoor het als nog gebruikt kan worden. Alle soorten maken-up hebben verschillende manieren om het te repareren.

Gebroken oogschaduw of poeder maken

Wanneer een doosje met oogschaduw of poeder valt is het meestal verpulverd in duizend kleine stukjes. Het hoeft dan niet te worden weggegooid maar kan weer één geheel worden via de volgende manier. Stamp de verpulverde oogschaduw of poeder in het huidige doosje fijn met bijvoorbeeld de onderkant van een lepeltje. Als het huidige doosje niet meer kan worden gebruikt kan het ook in een nieuw doosje of pallet worden gedaan. Voeg aan het fijn gestampte poeder een paar druppels zuivere alcohol. Deze zuiver alcohol kan bij elke drogist worden gekocht. Bij de drogist is het meestal een flesje met 70% alcohol, deze is al voldoende om het weer tot één geheel te krijgen. Leg er vervolgens een zakdoek of keukenrol overheen en druk het plat met de onderkant van een lepel of een muntje. Hierdoor wordt het geheel ook weer glad en het papier neemt de alcohol op. De alcohol verdampt tenslotte, dus het is niet schadelijk voor de huid. Vervolgens kan het papier er af worden gehaald en moet het een dag drogen. Door het in de ijskast te zetten wordt het sneller hard en kan het na een paar uur weer worden gebruikt.

Het is ook mogelijk om van de fijngestampte poeder een crème te maken, waardoor het een gekleurde dagcrème of foundation wordt. Hierbij moet de fijngestampte poeder in een doosje aan de vaseline of dagcrème worden toegevoegd. Dit met een staafje of lepel roeren waardoor het één geheel wordt en zet het vervolgens een paar uur in de ijskast.

Gebroken lipstick maken

Een lipstick kan snel breken als de stift er te lang uit wordt gedraaid en er te hard mee op de lippen wordt gedrukt. Ook kan het door warmte snel zacht worden waardoor de stift eerder kan breken. Er zijn manieren om de gebroken lipstick te kunnen maken. De lipstick kan worden omgesmolten en in een leeg palletje of bakje worden gedaan. Hierdoor is de lipstick geen stift meer maar moet de lipstick vanuit een palletje of bakje met een lippenseel op de lippen worden aangebracht. Omsmelten kan worden gedaan door de stick op een lepel te leggen en een aansteker eronder te houden. Wanneer het vloeibaar wordt kan het in een leeg bakje of palletje worden gegoten. Vervolgens moet het afkoelen, dit gaat sneller als het in de ijskast wordt gezet. Vervolgens is het na een paar uur weer klaar voor gebruik.

Ook is het mogelijk om de gebroken lipstick weer aan elkaar te krijgen. Hierbij moet het uiteinde van de lipstick onder een vlammetje worden gehouden. Zodra het aan het smelten is, moet het gebroken stukje er snel terug op worden geplaatst en in de verpakking terug worden geplaatst. Vervolgens zachtjes maar wel stevig aandrukken. Draai de lipstick eruit om te controleren of het gebroken stukje goed op zijn plek zit. Vervolgens draai de lipstick dicht en leg hem een paar uur in de ijskast.

Nagellak maken

Nagellak kan stroperig worden als je hem vaak gebruikt, doordat er dan elke keer lucht bij komt waardoor die uitdroogt. Door middel van nagellak verdunner kan je hem weer opnieuw gebruiken. Er zijn verschillende merken die nagellak verdunner hebben en kan bij de drogist worden gekocht. Doe een paar druppeltjes van de nagellak verdunner bij de nagellak en hij is niet meer stroperig. Doe er geen nagellak remover in, want daardoor wordt die juist nog stroperiger.

Wanneer je nagellak flesje niet open gaat, komt dit doordat het uitgedroogde nagellak is waarbij de dop vast zit geplakt. Door het flesje onder een warme kraan te houden, krijg je het flesje weer open. Na het openen kan je de opgedroogde nagellak van het uiteinde van het flesje halen.

Gebroken potlood maken

Het gebeurt wel een dat je maar kan blijven slijpen aan het potloodje en hij blijft maar afbreken. Dit komt doordat het potloodje te vaak is gevallen waardoor die van binnen helemaal gebroken is. Dit kan worden gerepareerd door het potloodje een dag in de ijskast te leggen, waardoor het potloodje weer stevig en hard wordt. Mocht dit ook niet werken, dan is het potloodje helaas niet meer te maken en moet je het wel weggooien.

Mascara maken

Mascara gaat maximaal zes maanden mee, dus na zes maanden kan je het beste weggooien, maar zo niet dan is het nog heel makkelijk te repareren. Het kan gebeuren dat een mascara borsteltje is gebogen. Dit kan makkelijk worden gemaakt door het borsteltje terug te buigen, omdat aan de binnenkant van het borsteltje namelijk altijd een ijzerdraadje zit. Wanneer je dit met je vingers terug buigt kun je het beste een handschoentje of papiertje gebruiken, omdat het natuurlijk zwart afgeeft.

Ook kan het gebeuren dat de mascara uitdroogt. Er zijn twee manieren om een uitgedroogde mascara weer vloeibaar te maken. Dit kan worden gedaan door een pan water te koken, haal deze van het vuur en doe de mascara met dop stevig dichtgedraaid in de pan. Na een paar minuten kan de mascara uit het hete water worden gehaald. Door de warmte wordt de mascara weer vloeibaar. Een andere manier is om een paar druppeltjes lenzen vloeistof bij de mascara te doen. Draai de dop er weer op en schud er even mee. In plaats van lenzen vloeistof kan dit ook worden gedaan met olie, zoals babyolie, amandelolie of olijfolie. Het verwarmen kan vaker worden gedaan, maar het toevoegen van lenzen vloeistof of olie eenmalig, omdat de samenstelling van de mascara hierbij veranderd.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mix je beautyspullenMix je beautyspullenDe naam zegt het al: lipstick is voor je lippen en oogschaduw voor je ogen. Maar laten we dat juist even vergeten. Veel…
Mooie make-up, aanbrengen en materialenMooie make-up, aanbrengen en materialenEen mooie make-up is niet moeilijk zolang u de juiste materialen gebruikt en hygiënisch werkt. In dit artikel vindt u on…
Hoe vind je toppertjes bij goedkope make-up merken?Hoe vind je toppertjes bij goedkope make-up merken?Als je make-up van goede kwaliteit wilt kopen, kom je vaak al uit op de duurdere merken, zoals M.A.C. en Dior, maar ook…
Tips voor het aanbrengen en de juiste keuze van make-upTips voor het aanbrengen en de juiste keuze van make-upHet gebruik van de juiste kleuren en make-up kan een stralend effect hebben. Een verkeerde keuze kan echter alles bederv…

Natuurlijke haarverzorging voor krullen: Curly Girl methodeMensen met krullend haar hebben vaak last van pluis en hun haar is moeilijk in bedwang te houden. Ook is hun haar droger…
Beauty: Gele gloed op nagelsBeauty: Gele gloed op nagelsRelatief veel mensen hebben last van verkleurde nagels, meer vrouwen dan mannen. Het heeft minder met de sigaret te make…
Bronnen en referenties
  • http://veracamilla.nl/2013/05/gebroken-lipstick-maken/
  • http://www.byaranka.nl/je-make-up-weer-repareren/
  • http://rubriek.nl/uitgedroogde-mascara
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.