Gelnagellak voor sterke en langdurig gelakte nagels

Gelnagellak voor sterke en langdurig gelakte nagels Gelnagellak, ook wel gellak of soak off gel genoemd, is de manier om je nagels voor langere tijd mooi en stevig te houden. Hoewel het vroeger vaak alleen maar in nagelsalons werd gedaan, is het tegenwoordig eenvoudig thuis aan te brengen. Door de geheel andere samenstelling van gelnagellak ten opzichte van traditionele nagellak is de werkwijze voor het aanbrengen wel iets anders.

Gelnagellak

Gelnagellak is een nagellak die langer blijft zitten dan de traditionele nagellak. Het is gemaakt van een soort plastic die uithard door polymerisatie in ultraviolet licht. De nagellak kan op dezelfde wijze worden aangebracht als traditionele nagellak, al is het bij gelnagellak wel aan te reden om de nagel eerst goed vetvrij te maken voor een goede hechting. De nagellak kan onder een speciale UV lamp uitharden wat meestal zo'n 30 seconde duurt. Na het uitharden kan de nagellak niet meer beschadigd worden en een goed aangebrachte laag zal niet zomaar van de nagels gaan. Bijkomend voordeel is dat de nagel zelf door de stevigheid van de gel minder snel zal scheuren. Vele merken gelnagellak geven aan dat de nagellak tot 2 weken blijft zitten. Vaak is de nagellak daarna niet mooi meer doordat de nagel te ver is gegroeid en de nagellak niet meer de gehele nagel bedekt. Gelnagellak kan dan van de nagel verwijderd worden met aceton.

Hoe werkt gelnagellak

Traditionele nagellak is gemaakt van nitrocellulose opgelost in een oplosmiddel. Als het oplosmiddel verdampt is, vormt de nitrocellulose een harde film. Door weekmakers toe te voegen is deze nitrocellulose laag minder breekbaar en brokkelt het minder snel van de nagel. Toch is dit niet voldoende en brokkelt de nagellak meestal na twee tot vijf dagen van de nagel af.

Gelnagellak is dikker dan gewone nagellak en breekt niet. Het is gemaakt van een methacrylaatpolymeer. Het bestaat uit een mengsel van methacrylaat oligomeren en benzoylperoxide of een andere radicale initiator. Als dit mengsel onder UV licht geplaatst wordt, vindt er polymerisatie plaats. De zuurstofatomen worden gesplitst van de benzoylperoxide welke ontleden na koolstofdioxide en een fenylgroep. Deze bindt zich aan een zijde van het methacrylaat, waardoor een koolstofrest achterblijft. Deze bindt zich aan een ander methacrylaat, waardoor een nieuwe koolstofrest achterblijft. Dit blijft doorgaan totdat alle oligomeren gepolymeriseerd zijn.

Dit is dan ook de reden dat er oligomeren zijn gebruikt in plaats van monomeren. Doordat de oligomeren al bestaan uit langere ketens heeft de nagellak minder tijd nodig om uit te harden. Bij deze reactie kan hitte vrijkomen. Deze hitte is vaak niet voelbaar omdat de nagel zelf geen gevoel heeft. Als de nagel erg beschadigd is kan het soms zijn dat de warmte wel voelbaar is. Het polymeer dat na uitharding verkregen wordt is zeer sterk. Van hetzelfde materiaal wordt bijvoorbeeld ook plexiglas gemaakt, dat gebruikt wordt als een onbreekbaar alternatief voor glas.

Gelnagellak zelf opbrengen

Bij het opbrengen van gelnagellak kan je voor het beste resultaat de stappen volgen die de fabrikant voorschrijft. Bij de meeste soorten gaat een behandeling volgens de volgende wijze.

Nagel schoonmaken

De nagel moet van tevoren altijd goed worden voorbereid. De nagels en handen moeten gewassen worden met water en zeep. Daarna kun je met een bokkenpootje de nagelriemen terugduwen, zodat de nagellak niet op de nagelriemen terecht komt. Daarna moet het nagelbed ligt gevijld worden om vuil te verwijderen en de nagel wat ruwer te maken. Hierna kan de nagel gereinigd worden met isopropylalcohol, dat oliën en vetten oplost van het oppervlak van de nagel.

primer

Primers fungeren net als dubbelzijdig plakband, het verbetert de hechting van de nagellak en de nagel. Ze ontbinden de olie afkomstig van de natuurlijke nagel waardoor de nagellak niet loslaat. Het Methacrylaat uit de nagellak is namelijk een eiwit specifiek monomeer en hecht zich goed aan de eiwitten uit de nagel. Olie op de nagel verstoord de hechting en zorgt voor een slechte hechting. Door gebruik van een primer kan de nagellak goed hechten en gaat hij er niet zomaar af.

Base coat

De base coat zorgt voor een optimale hechting met de nagel. Omdat de base coat kleurloos is, zorgt het er voor dat de nagels niet verkleuren. Zou je de gelnagellak met een kleur rechtstreeks op de nagel aanbrengen, dat heb je de kans dat bij het verwijderen van de gelnagellak je nagels zijn verkleurd. De base coat moet net als alle lagen dun aangebracht worden. Door dunne lagen aan te brengen kan het UV licht goed doordringen en gaat de uitharding beter dan dat er een dikke laag aangebracht zou worden. Daarbij is er bij de polymerisatie altijd enige krimp. Een dikke laag zal meer krimpen dan een dunne laag. Te veel krimp geeft naast een minder goed bedekte nagel, ook luchtbellen onder de nagellak. Hierdoor kan de nagellak loslaten. Door meerdere dunne lagen aan te brengen kan dit voorkomen worden.

Kleur

Over de base coat breng je de kleur aan. Gelnagellak is in vele kleuren verkrijgbaar. Vaak zijn er meerdere dunne lagen nodig om de kleur dekkend te maken. Het is ook mogelijk om traditionele nagellak over de base coat aan te brengen. Deze zal langer op de nagel blijven zitten, omdat deze is aangebracht op een gel base coat die er niet zomaar af gaat. De traditionele nagellak moet wel aan de lucht drogen en zal onder een UV of LED lamp niet sneller drogen.

Top coat

De top coat beschermt de kleur en geeft glans aan de nagels. Als je voor de kleur een traditionele nagellak hebt gebruikt moet je ervoor zorgen dat deze helemaal droog is. Als er een gel laag overheen komt kan deze namelijk niet verder drogen en zal het geheel rimpels vertonen. Het voordeel is dat de traditionele nagellak in combinatie met een gel base en top coat ingekapseld is en dus niet kan gaan bladderen. Na het aanbrengen van de base coat laat je deze onder de UV of LED lamp uitharden en verwijder je het plakkerige niet uitgeharde laagje met isopropylalcohol.

Verwijderen

Om gelnagellak te verwijderen is een pure aceton nodig. Het polymeer is namelijk erg stevig en zal goed geweekt moeten worden in aceton voordat het zacht wordt. Een waterige nagellakremover van de drogist zal vaak niet werken. Aceton kan echter schade aanrichten aan de nagels. Soms wordt dan ook aangeraden om de gelnagellak er af te trekken, maar ook dan kan je de nagel beschadigen. De veiligste manier is dan ook om de gelnagellak uit te laten groeien en tot die tijd met traditionele nagellak je nagels egaal van kleur te houden. Traditionele nagellak over gelnagellak kan verwijderd worden met nagellakremover zonder aceton. Dit gaat uiteraard alleen als er geen gel top coat over de traditionele nagellak gebruikt is.

Veiligheid

Vaak wordt gewaarschuwd voor de UV lamp waarmee je de gelnagellak moet uitharden. Deze zou volgens sommige kankerverwekkend zijn. Het is inderdaad aangetoond dat UV straling gevaarlijk kan zijn. Omdat de droogtijd van gelnagellak vaak maar 30 seconden tot een minuut is, is de hoeveelheid UV straling te verwaarlozen. Een wandeling door de buitenlucht zal al snel meer UV straling geven. Het is wel aan te raden om niet in de lampen te kijken tijdens de behandeling. UV straling kan namelijk schadelijk zijn voor de ogen.

Zonlicht

Omdat zonlicht ook UV straling bevat, zal de nagellak ook uitharden in zonlicht. Dit zal wel langzamer gaan dan onder een speciale UV lamp. Het is daarom aan te raden om gelnagellak niet buiten aan te brengen. De nagellak aan de kwast kan dan gaan uitharden. Dit is ook de reden waarom gelnagellak in donkere potjes zit.
© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagelstyling: gellak aanbrengen en verwijderenNagelstyling: gellak aanbrengen en verwijderenGellak is een soort middenweg tussen nagellak en gelnagels. Ideaal voor mensen die geen gelnagels willen, maar wel het g…
Nagelstyling: nabehandeling gellakNagelstyling: nabehandeling gellakJe wilt je nagels netjes verzorgen. Heb je ervoor gekozen om ze te (laten) lakken en verstevigen met gellak, ook wel soa…
Nagelstyling: gellak op je teennagelsNagelstyling: gellak op je teennagelsHet is helemaal in om je nagels mooi te kleuren en te verstevigen met gellak of ook wel genoemd soak off gel. Groot voor…
Beauty: Gelnagellak, mooi en dé oplossing voor broze nagelsBeauty: Gelnagellak, mooi en dé oplossing voor broze nagelsMaar gelnagellak werkt ook prima tegen bladderende nagellak. Het is een nagellak die vaak in de salon gebruikt wordt, ma…

Vet kwijtraken door koudebehandelingVet kwijtraken door koudebehandelingEr bestaat een zeer effectieve en uiterst milde methode waarbij mensen via een koudebehandeling permanent vet kunnen kwi…
Dr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDe verzorgingsproducten van Dr. Hauschka Cosmetica omvatten producten voor gezicht, lichaam, mond en lippen, haren, bene…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Olichel, Pixabay
  • http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.chemistry-blog.com%2F2012%2F03%2F01%2Fshellac-nail-polish-how-does-it-work%2F&ei=t8KJVJnJOseuU8X6gfAD&usg=AFQjCNFDhCLhUpnb-a6rtf-2L8CJPFX57Q&sig2=n42bqhoIrY5Nf09OFntUTg
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.