Slechte adem door parodontitis

Slechte adem door parodontitis Een slechte adem is heel vervelend, maar komt helaas vaak voor. Wat kunt u doen aan een slechte adem? Een hele bekende en vervelende oorzaak van een slechte adem of zelfs een vieze adem is parodontitis, ook wel paradontitis en gingivitis genoemd. Als u last hebt van parodontitis moet u ook een behandelingsplan laten maken. Uw tandvlees is ontstoken en tanden zitten los. Antibiotica kunnen helpen het te genezen. Bescherm uw gebit, gebruik een tongschraper en verbeter uw adem.

Last van een slechte adem hebben

Er is weinig zo irritant als iemand die een een slechte adem heeft. Toch heeft iemand met een slechte adem het zelf vaak niet door, als hij er niet op gewezen wordt. Of is het bijvoorbeeld genetisch bepaald, of wordt het veroorzaakt door een ziekte. Veel voorkomend is een slechte mond- en tandhygiëne. Soms kan ook door een verminderde tandzorg parodontitis ontstaan. Maar wat is parodontitis eigenlijk.

Symptomen parodontitis en paradontitis

Parodontitis ofwel paradontitis is een bacteriële ontsteking in de mond. Het begint, wanneer de bacteriën in de tandplak een infectie van het tandvlees gaan veroorzaken. Vaak gaat het, als het onvoldoende wordt behandeld, van de milde vorm, gingivitis, over naar parodontitis. Dit tast tandvlees aan, waardoor tanden terugtrekken en tast zelfs het bot aan wat zal leiden tot verlies van tanden en kiezen. Uiteindelijk kan de tandplak zich gaan nestelen onder het wijkende tandvlees, waardoor ook het zelf reinigen van het gebit niet meer mogelijk is.

Oorzaken: risicogroep parodontitis

Bekende risicogroepen van parodontitis zijn:
 • Zwangere vrouwen.
 • Rokers.
 • Wie suikerziekte heeft.
 • Wie veel stress ervaart.
 • Wie zijn gebit gewoonweg verwaarloost.

Oorzaken: vier soorten parodontitis

Er worden meerdere soorten van parodontitis onderscheiden:
 1. Agressieve parodontitis. In een korte tijd, meestal door een genetische aanleg daarvoor, is sprake van veel aanhechtingsverlies van tandvlees als bot. Men spreekt dan over pockets.
 2. Chronische parodontitis. Het aanhechtingsverlies vindt ook hier plaats, maar veel meer geleidelijk dan bij de chronische paradontitis. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal wordt het geconstateerd bij volwassenen.
 3. Parodontitis als gevolg van suikerziekte.
 4. Nectrotiserende parodontitis. Tandvlees en bot sterven af, een zeer ernstige voor die onder meer voorkomt bij met mensen met HIV of mensen die worden bestraald.

Een behandelplan bij parodontitis

Vaak zal het iemand niet kunnen ontgaan dat hij ernstige problemen met het tandvlees en tandbot heeft, maar soms is alles nog in een zeer beginnend stadium en goed te behandelen. Een tandarts kan voor u meten in hoeverre uw tandvlees wijkt en hoe het met de aanhechting gesteld is. Dit noemen we een pocketmeting. Wanneer sprake blijkt van parodontitis, zal in overleg met u een behandelplan worden opgesteld. Het gebit wordt goed gereinigd en meestal wordt een passende een antibiotica kuur voorgeschreven. Soms volgt ook een operatief ingrijpen, waarbij het ontstoken weefsel wordt weggehaald. Een goede nazorg, goede voeding en hygiëne zijn geboden. U dient verder:
 • Meermalen per dag uw tanden en tandvleeslijn te poetsen, en de tanden te flossen.
 • Geregeld naar de tandarts te gaan, voor onderzoek en reiniging van het gebit.
 • Niet te roken als er parodontitis is vastgesteld.
 • Ook uw tong te reinigen met een tongschraper. De tong zit immers barstensvol bacteriën.
 • De mond regelmatig te spoelen met een geschikt mondwater.

Parodontitis en uw gezondheid

De effecten van parodontitis beperken zich meestal niet tot alleen uw mond. Steeds meer wordt duidelijk dat paradontitis risico's geeft voor de algehele gezondheid. Zo zijn er verhoogde risico's op zwangerschapscomplicaties, trombose, herseninfarct en zo verder. Parodontitis belast het immuunsysteem namelijk zwaar. U moet er wat aan doen.

Slot

Parodontitis laat zich niet een, twee, drie oplossen. Het vraagt veel aandacht en een goede langdurige verzorging. Vaak zal de tandarts om het juiste antibioticum te kunnen geven, eerst een kweek doen. Een goede nazorg bij slechte adem door parodontitis is zeer belangrijk.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parodontax is een bijzondere tandpastaParodontax is een bijzondere tandpastaParodontax is een bijzondere tandpasta die tandplak effectief verwijdert en zorgt voor gezond tandvlees. Parodontax best…
Oorzaak van tandpijnOorzaak van tandpijnEen ernstige tandpijn is niet om te lachen. Wanneer men wordt geconfronteerd met tandpijn, kan het lijken alsof de pijn…
Sneller zwanger worden dankzij gezond tandvleesSneller zwanger worden dankzij gezond tandvleesVind je het lang duren voordat je in verwachting raakt? Soms kun je zelf je kans op snel zwanger worden vergroten. Het i…
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Thuistest virus baarmoederhalskankerThuistest virus baarmoederhalskankerVoor alle vrouwen in Nederland is het mogelijk om een online thuistest te bestellen waarmee zelf in alle privacy onderzo…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.