Knoflook is gezond in huis en keuken

Knoflook is gezond in huis en keuken Knoflook is bijzonder in de keuken, knoflook is zeer gezond en ook nog eens geneeskrachtig. Knoflook, look, verbetert de gezondheid, beschermt tegen virale infecties en hoort bij een gezonde voeding en is dus goed voor u. In vele keukens en gerechten mag knoflook of look niet ontbreken. Ook in de Nederlandse keuken wordt knoflook steeds meer toegepast. Het mooie van look is dat er steeds meer bewijzen zijn dat knoflook ook daadwerkelijk gezond is en medicinale krachten heeft. Wel een beetje jammer van de reuk, maar knoflook moet. De knoflook tabletten ruiken als alternatief bovendien niet of nauwelijks.

Knoflook is gezond en lekker


Knoflook als kruid

In de mediterrane landen wordt u bijna met knoflook overspoeld. Bekend is bijvoorbeeld dat de Spanjaarden per persoon en per jaar 400 à 500 tenen knoflook eten. In talloze gerechten komt de Allium Sativum ofwel het tot de uien familie behorende Knoflook voor. Ze zijn er dol op en blijven er gezond bij. En dat is nu een mooie bijkomstigheid. Steeds blijken knoflook en uien ook echt gezond te zijn. Knoflook hoort gewoonweg thuis in een gezonde voeding.

Knoflook als medicijn

In de oudheid werd knoflook al medicinaal gebruikt. Men was niet blij met de reuk en noemde het de Stinkende Roos. Men was wel zeer in zijn nopjes met de medicinale werking van knoflook. De eerste medische verslagen gaan zelfs vele duizenden jaren terug. De Egyptenaren gebruikten het om hun uithoudingsvermogen te vergroten en in de Middeleeuwen moest het bescherming bieden tegen de builenpest. Wat het overigens onvoldoende deed, gegeven de vele overledenen. De deels desinfecterende werking van knoflook werd door Louis Pasteur aangetoond. De Chinezen gebruiken Knoflook zelfs nu nog bij hoofdpijnklachten en een te hoge lichaamstemperatuur. En de Russen noemen het Russische penicilline.

Knoflook is gezonde voeding

Natuurlijk circuleren er fabeltjes over knoflook, maar een aantal zaken weten we welhaast zeker. Om uw interesse te wekken noem ik een aantal medicinale eigenschappen van knoflook:

1. De spijsvertering

Knoflook is een middel dat de maag prikkelt, de eetlust opwekt en de spijsvertering bevordert.

2. Verkoudheid en verstopte luchtwegen

Knoflook bevordert het ophoesten van slijm en heeft een gunstige uitwerking bij astma en bronchitis. Knoflook trekt namelijk bloed naar de slijmvliezen, waardoor een snellere genezing mogelijk wordt. Bij griep en verkoudheid doet knoflook het zeer goed. Al dan niet met een stoombad met knoflook.

3. Hart- en vaatziekten

Knoflook werkt positief uit op uw cholesterolgehalte en bloeddruk. Bovendien vermindert knoflook het eventuele dichtslibben van de aderen. Knoflook remt eventuele bloedstolling en lost bloedstolsels zelfs op. Het is bloedverdunnend en vaatverwijdend. Knoflook verbetert de bloedsomloop.

4. Infecties, keelontsteking, bronchitis

Zowel bij virale als bacteriële infecties werkt knoflook desinfecterend. Dat ontdekte Louis Pasteur dus al. Knoflook in in bouillon werkt goed tegen ontstoken tandvlees.

5. Versterkt uw algemene conditie en natuurlijke weerstand

Een paar kenmerken op een rij. Knoflook bevat calcium, fosfor en ijzer, andere sporenelementen, enzymen, nuttige zwavel verbindingen als allicine (allicine knoflook extract), vitaminen A, B1, B2 en C, is vocht afdrijvend en bloedzuiverend.

6. Knoflook verlaagt de cholesterol

Knoflook helpt de cholesterol verlagen, doet de triglyceriden dalen en verbetert de werking en opname van cholesterolverlagende geneesmiddelen.

Knoflook en het voorkomen van kanker

Dit vond ik nog het meest opvallende resultaat. In de American Journal of Clinical Nutrition van november 2006 wordt onder meer verslag gedaan van een groot onderzoek van Italiaanse onderzoekers. Zij vergeleken de inname van groentes uit de allium familie, zoals knoflook en uien, van 10.000 mensen met kanker met die van 15.000 gezonde mensen. Hieruit bleek dat bij de mensen die veel aten van groenten uit de allium familie, minder kanker voorkwam. Het bleek te beschermen tegen alle typen kanker, behalve borst- en prostaatkanker. Knoflook eten halveert het risico op maagkanker. De kans op darm- en maagkanker wordt erdoor zelfs nog kleiner. Zeer opmerkelijk.

Slot

Knoflook en uien hebben dus vele gunstige eigenschappen voor uw gezondheid, maar ga niet onnodig zelf dokteren. Vraag als u twijfelt ook advies aan uw huisarts.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je van knoflookgeur af?Het is algemeen bekend dat knoflook goed is voor je lichaam. Het staat ook wel bekend als de 'stinkende roos' en bevat v…
Knoflook in de keukenKnoflook wordt door velen geassocieerd met pijnlijke, brandende ogen en een sterke smaak en geur. Dit kleine lookgewas s…
Schilfertjes / roos voorkomen, verminderen en verwijderenLast van schilfertjes of roos? Met onze remedies en tips kan je schilfertjes zonder problemen voorkomen, verminderen en…
Een Roos als tatoeageEen Roos als tatoeageEen tatoeage van en roos kan veel betekenissen hebben. Ze beelden het leven, de geboorte, voortplanting, de dood en wede…

Training en voeding voor een hoger IQTraining en voeding voor een hoger IQSoms houdt het ons bezig: hoe zou het gesteld zijn met ons I.Q.? Het lijkt er weleens op, dat we steeds in hetzelfde ged…
Zelf je cholesterol verlagenZelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Reactie

Jehoeda (infoteur), 20-08-2007 #1
Knoflook zijn ook in dragrees verkrijgbaar die pas in de maagafbreken. Hierdoor heb je minder of geen last van de nare geur. Reactie infoteur, 12-06-2019
Klopt.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.