Hoe kom je van knoflookgeur af?
Het is algemeen bekend dat knoflook goed is voor je lichaam. Het staat ook wel bekend als de 'stinkende roos' en bevat vitaminen en mineralen en heeft een positief effect op je bloeddruk en cholesterol. Ons lichaam is echter niet in staat om de sulfiden (zwavelverbindingen) van knoflook door middel van spijsvertering te breken, waardoor je lichaam het afbreekt via zweet en je adem.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Knoflook is heerlijk om te eten, maar de geur, die soms dagenlang bij een persoon kan blijven hangen, schrikt sommige mensen wel af en doet hen besluiten om geen knoflook te eten. Andere personen die een gevoelige neus hebben, kunnen ook afgeschrikt worden door knoflook-liefhebbers die met dit bolgewas hebben gekookt en/of het hebben gegeten. Er zijn echter wel manieren om van de knoflookgeur af te komen of deze te voorkomen.
Handen en knoflookgeur
Na het werken met knoflook ruiken je handen sterk en soms kan dit wel uren duren. Als je hier niet op wil wachten, dan zijn er zeker wel een aantal methodes om sneller van deze knoflookgeur af te komen.
Citroen, zout en roestvrij staal
Een van de manieren om van de knoflookgeur af te komen is het persen van een citroen. Hou je handen daarna ongeveer vier minuten in het citroensap en spoel ze dan af met koud water. Je kunt ook met je roestvrij stalen keukengerei over je handen wrijven. Mocht je geen roestvrij stalen keukenproducten hebben, dan kun je ook met zout of baking soda over je handen wrijven.
Knoflookreinigingsmiddelen
Tegenwoordig zijn er in diverse (web)shops ook reinigingsmiddelen en staalzeepjes verkrijgbaar die de geur aan je handen verwijderen. Over het algemeen werken deze producten naar behoren.
Knoflookpers
Een knoflookpers verwijdert niet de geur van je handen, maar kan wel voorkomen dat de knoflookgeur zich aan je handen hecht. Met een knoflookpers druk je de knoflook uiteen in heel veel kleine deeltjes, zonder dat je het bolgewas met je handen hoeft aan te raken.
Adem en knoflookgeur
Personen kunnen afgeschrikt worden door iemand die een adem heeft die zeer sterk naar knoflook ruikt. Er zijn echter wel een aantal manieren om de knoflookgeur te verminderen.
Volle melk
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Ohio uit 2010 helpt het om volle melk te drinken terwijl je knoflook eet. Het water en vet in de volle melk blokkeren de sulfiden van de knoflook. De resultaten bij magere melk en halfvolle melk waren overigens niet zo goed.
Peterselie en kardemom
Peterselie nuttigen terwijl je knoflook eet kan de sterkte van knoflook-adem verminderen, het voorkomt de knoflookgeur echter niet helemaal. Kardemom heeft hetzelfde effect, maar veel mensen zien dit niet als goede optie, omdat kardemom een sterke smaak heeft en de smaak van knoflook eventueel overheerst.
Lichaam en knoflookgeur
Naast het effect dat de stinkende roos heeft op je handen en adem, kan het werken met en eten van knoflook er ook voor zorgen dat de rest van je lichaam een sterke knoflookgeur heeft.
Lange hete douche, stoombad of sauna
Een lange hete douche van minimaal dertig minuten kan ervoor zorgen dat je lichaam de sulfiden in je bloedbaan afbreekt. Een heet stoombad of sauna heeft hetzelfde effect. Het duurt echter wel langer, voordat je lichaam zich ontdaan heeft van de sulfiden in je zweetklieren.
De beste manier om te voorkomen dat je lichaam, handen of adem naar knoflook gaan stinken, is simpelweg om geen knoflook te eten. Echter, vanwege de heerlijke smaak van knoflook is dat voor de meeste mensen geen optie!