Training en voeding voor een hoger IQ
Soms houdt het ons bezig: hoe zou het gesteld zijn met ons I.Q.? Het lijkt er weleens op, dat we steeds in hetzelfde gedachtegangetje denken en dat er in ons brein weinig ruimte zit voor creatieve ingevingen. Toch is het mogelijk, om verhoging van ons I.Q. en de werking van het brein te verbeteren. Bijkomend voordeel hierbij is dat dan tevens dipjes en zelfs depressie sterk vermindert.
Voeding speelt een belangrijke rol in een goede werking van de hersenen.
Goede voeding draagt bij tot alertheid, helderheid en een goed geheugen. Tevens verbetert het de
cognitieve vermogens. Maar ook bestaat er een nauw verband tussen voeding en een
goed emotioneel evenwicht. Voeding dat bestaat uit de juiste hoeveelheid suikers, vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren (
de essentiële vetzuren) is niet te onderschatten voor een goede functie van het brein, en een goed gevoel van geestelijk welzijn.
Voeding die arm is aan verzadigde vetzuren en rijk is aan groenten, fruit, vis, noten en zaden beantwoordt aan de noodzakelijke behoeften van de hersenen.
Verder moeten we ervoor waken dat we een
constant suikergehalte handhaven in het bloed, door op regelmatige tijden te eten en door het verbruiken van voedingswaren met een zwakke of gemiddelde glycemische index (langzame suikers) zoals brood, volkorengranen, volkorenrijst, peulvruchten, aardappelen en pasta. Hersenen kunnen slecht tegen schoksgewijze en grote veranderingen in de bloedsuikerspiegel! Overmatige inname van snoep bijvoorbeeld zorgt er voor dat de concentratie van suiker in het bloed toeneemt en de produktie van insuline stijgt. De suikers reguleren ook onze emotionele staat.
Vetzuren, en dan de
onverzadigde vetzuren zoals omega 3 en 6 verbeteren de werking van ons
brein aanzienlijk.
De hersenen en het zenuwweefsel hebben de hoogste concentratie vetzuren na vetweefsel. Het vrijkomen van bepaaalde neurotransmitters die van invloed op onze stemming zijn, zoals serotonine en dopamine, hangt dus af van het voedingsaanbod aan
vetzuren zoals omega 3 en 6.
Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben tevens het belang aangetoond van
inname van visolie bij depressieve mensen. Door inname van dit supplement bleek er een duidelijke verbetrering te zien op het gebied van neerslachtigheid, gebrek aan energie, angst, slapeloosheid, verminderde zin in sex, hormoonwisselingen bij vrouwen, hyperactieve kinderen.
Verder blijken trage denkers en rokers beiden even kort te leven.
Mensen met een
hoge reactiesnelheid hebben een grotere kans om oud te worden. Misschien komt dat doordat hun hersens makkelijker allerlei dingen verwerken. Tevens verraadt een
traag reactievermogen dat er iets mis is met het gestel van de persoon. Mensen met een hoog I.Q. leven gemiddeld langer. Bij
rokers is het bekend dat roken verantwoordelijk is voor een
verminderd cognitief geheugen op de langere termijn. Rokers worden dus vanzelf trage denkers. Bij
mannen is de kans een lage reactiesnelheid te krijgen, dus samengepaard met een laag I.Q. hoger dan bij vrouwen.
Het brein werkt hetzelfde als spieren: wie niet genoeg doet aan
geheugentraining zal dit op den duur gaan merken. Bij oudere mensen die nog
weinig activiteiten doen is dit duidelijk te merken: zij gaan er geestelijk en lichamelijk op achteruit. Bij alzheimerpatiënten zijn de hersenen met eenderde
gekrompen. Wat je niet gebruikt, gaat naar de fillistijnen.
Variatie in activiteiten en nadenken op verschillende manieren is de manier om traagheid tegen te gaan.
Interesse in het leven, medemens en in verschillende activiteiten voorkomt traagheid van de hersenen en vergroot het mentale welzijn.
Verder blijkt uit onderzoek dat vlees eten de intelligentie belemmert.
Vegetariërs zijn slimmer, zij scoren gemiddeld 5 punten hoger op I.Q. testen, op latere leeftijd kan het I.Q. zelfs tot 15 punten toenemen bij mensen die geen vlees (meer) eten.
Reactie
Erik, 09-05-2010
Die bewering over vleeseters en hun lagere iq verbaast me nogal. Heb je een bron hiervoor?
Reactie infoteur, 11-05-2010
Er is veel informatie over te vinden, onder meer van:
Phillips RL. Role of lifestyle and dietary habits in risk of cancer among Seventh-Day Adventists. Cancer Res, Trichopoulos D, Yen S, Brown J, Cole P, MacMahon B. The effect of westernization on urine estrogens, frequency of ovulation, and breast cancer risks: a study in ethnic Chinese women in the Orient and in the U.S.A. Cancer, Cramer DW, Harlow BL, Willett WC. Galactose consumption and metabolism in relation to the risk of ovarian cancer, Malter M, Schriever G, Eilber U. Natural killer cells, vitamins, and other blood components of vegetarian and omnivorous men, Sacks FM, Castelli WP, Donner A, Kass EH. Plasma lipids and lipoproteins in vegetarians and controls, Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease.