Training en voeding voor een hoger IQ

Training en voeding voor een hoger IQ Soms houdt het ons bezig: hoe zou het gesteld zijn met ons I.Q.? Het lijkt er weleens op, dat we steeds in hetzelfde gedachtegangetje denken en dat er in ons brein weinig ruimte zit voor creatieve ingevingen. Toch is het mogelijk, om verhoging van ons I.Q. en de werking van het brein te verbeteren. Bijkomend voordeel hierbij is dat dan tevens dipjes en zelfs depressie sterk vermindert.

Voeding speelt een belangrijke rol in een goede werking van de hersenen.

Goede voeding draagt bij tot alertheid, helderheid en een goed geheugen. Tevens verbetert het de cognitieve vermogens. Maar ook bestaat er een nauw verband tussen voeding en een goed emotioneel evenwicht. Voeding dat bestaat uit de juiste hoeveelheid suikers, vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren (de essentiële vetzuren) is niet te onderschatten voor een goede functie van het brein, en een goed gevoel van geestelijk welzijn.

Voeding die arm is aan verzadigde vetzuren en rijk is aan groenten, fruit, vis, noten en zaden beantwoordt aan de noodzakelijke behoeften van de hersenen.

Verder moeten we ervoor waken dat we een constant suikergehalte handhaven in het bloed, door op regelmatige tijden te eten en door het verbruiken van voedingswaren met een zwakke of gemiddelde glycemische index (langzame suikers) zoals brood, volkorengranen, volkorenrijst, peulvruchten, aardappelen en pasta. Hersenen kunnen slecht tegen schoksgewijze en grote veranderingen in de bloedsuikerspiegel! Overmatige inname van snoep bijvoorbeeld zorgt er voor dat de concentratie van suiker in het bloed toeneemt en de produktie van insuline stijgt. De suikers reguleren ook onze emotionele staat.

Vetzuren, en dan de onverzadigde vetzuren zoals omega 3 en 6 verbeteren de werking van ons brein aanzienlijk.
De hersenen en het zenuwweefsel hebben de hoogste concentratie vetzuren na vetweefsel. Het vrijkomen van bepaaalde neurotransmitters die van invloed op onze stemming zijn, zoals serotonine en dopamine, hangt dus af van het voedingsaanbod aan vetzuren zoals omega 3 en 6.

Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben tevens het belang aangetoond van inname van visolie bij depressieve mensen. Door inname van dit supplement bleek er een duidelijke verbetrering te zien op het gebied van neerslachtigheid, gebrek aan energie, angst, slapeloosheid, verminderde zin in sex, hormoonwisselingen bij vrouwen, hyperactieve kinderen.

Verder blijken trage denkers en rokers beiden even kort te leven.

Mensen met een hoge reactiesnelheid hebben een grotere kans om oud te worden. Misschien komt dat doordat hun hersens makkelijker allerlei dingen verwerken. Tevens verraadt een traag reactievermogen dat er iets mis is met het gestel van de persoon. Mensen met een hoog I.Q. leven gemiddeld langer. Bij rokers is het bekend dat roken verantwoordelijk is voor een verminderd cognitief geheugen op de langere termijn. Rokers worden dus vanzelf trage denkers. Bij mannen is de kans een lage reactiesnelheid te krijgen, dus samengepaard met een laag I.Q. hoger dan bij vrouwen.

Het brein werkt hetzelfde als spieren: wie niet genoeg doet aan geheugentraining zal dit op den duur gaan merken. Bij oudere mensen die nog weinig activiteiten doen is dit duidelijk te merken: zij gaan er geestelijk en lichamelijk op achteruit. Bij alzheimerpatiënten zijn de hersenen met eenderde gekrompen. Wat je niet gebruikt, gaat naar de fillistijnen. Variatie in activiteiten en nadenken op verschillende manieren is de manier om traagheid tegen te gaan. Interesse in het leven, medemens en in verschillende activiteiten voorkomt traagheid van de hersenen en vergroot het mentale welzijn.

Verder blijkt uit onderzoek dat vlees eten de intelligentie belemmert.

Vegetariërs zijn slimmer, zij scoren gemiddeld 5 punten hoger op I.Q. testen, op latere leeftijd kan het I.Q. zelfs tot 15 punten toenemen bij mensen die geen vlees (meer) eten.
© 2007 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visolie tijdens zwangerschap bevordert motoriek babyVisolie tijdens zwangerschap bevordert motoriek babyBaby's van vrouwen die veel visolie pillen en vis eten tijdens hun zwangerschap tonen beduidend betere motorische ontwik…
Krillolie, omega 3 voor een goede gezondheidKrillolie, omega 3 voor een goede gezondheidVisolie wordt vaak aangeraden als goede bron van omega 3-vetzuren. Onder andere voor gezonde bloedvaten, een goede hartf…
Visolie en Omega-3 vetzurenVisolie en Omega-3 vetzurenOmega-3 vetzuren of visolie worden in het nieuws dikwijls aangeprezen als essentieel en onmisbaar. Dit blijkt niet ongeg…
Omega-3-vetzuren: gezond voor hersens, hart en bloedvatenOmega-3-vetzuren: gezond voor hersens, hart en bloedvatenMen gaat er vanuit dat vet slecht is, en vaak is dat ook zo. Maar er is één soort vet waar je wel veel van mag binnenkri…

Bioactieve stoffenSteeds meer raken we bekend met deze grote groep voedingsstoffen. Ze zijn dan niet onmisbaar, maar hebben wel een gezond…
Knoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is bijzonder in de keuken, knoflook is zeer gezond en ook nog eens geneeskrachtig. Knoflook, look, verbetert de…
Reactie

Erik, 09-05-2010
Die bewering over vleeseters en hun lagere iq verbaast me nogal. Heb je een bron hiervoor? Reactie infoteur, 11-05-2010
Er is veel informatie over te vinden, onder meer van:
Phillips RL. Role of lifestyle and dietary habits in risk of cancer among Seventh-Day Adventists. Cancer Res, Trichopoulos D, Yen S, Brown J, Cole P, MacMahon B. The effect of westernization on urine estrogens, frequency of ovulation, and breast cancer risks: a study in ethnic Chinese women in the Orient and in the U.S.A. Cancer, Cramer DW, Harlow BL, Willett WC. Galactose consumption and metabolism in relation to the risk of ovarian cancer, Malter M, Schriever G, Eilber U. Natural killer cells, vitamins, and other blood components of vegetarian and omnivorous men, Sacks FM, Castelli WP, Donner A, Kass EH. Plasma lipids and lipoproteins in vegetarians and controls, Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease.

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 02-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.