Chroom en een chroomtekort: symptomen, oorzaak & behandeling

Chroom en een chroomtekort: symptomen, oorzaak & behandeling Chroom of chromium is één van de mineralen die je lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een tekort aan chroom kan leiden tot symptomen als een slechte bloedglucoseregulatie, zwakke botten en botverlies en vermoeidheid. Een chroomtekort komt in Nederland voor zover bekend niet voor. Je moet wel heel eenzijdig eten voordat je een chroomtekort opbouwt. Chroom heeft je lichaam nodig voor een goede werking van insuline en voor het handhaven van het bloedsuikergehalte. Chroom speelt ook een rol bij de vetstofwisseling.

Wat is de functie van chroom?

Chroom is één van de mineralen die je lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het kan niet door het lichaam zelf worden gemaakt en moet worden verkregen uit de voeding of supplementen. Chroom heb je nodig voor een goede werking van insuline en voor het handhaven van het bloedsuikergehalte. Chroom speelt ook een rol bij de vetstofwisseling.

Gezondheidsvoordelen van chroom

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van chroom zijn de volgende.

Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Chroom bevordert de werking van insuline, die nodig is voor de metabolisme en opslag van eiwitten, koolhydraten en vetten en glucosegebruik en energieafgifte. Het is van belang voor het handhaven van de bloedsuikerspiegel. Extra chroom in de vorm van supplementen (chroomtabletten) lijkt vooral gunstig te zijn voor het bloedsuikergehalte en de insulineafgifte bij mensen met diabetes type 2 en bij mensen met een abnormaal lage bloedsuikerspiegel. In sommige studies bleek dat mensen met diabetes type 2 in staat waren om hun insuline-inname te verlagen door extra chroom in te nemen.

Verlagen van het cholesterol

Chroom is betrokken bij het metabolisme van nucleiczuren die nodig zijn om DNA op te bouwen, het genetisch materiaal in cellen. Chroom stimuleert de synthese van cholesterol en vetzuren die nodig zijn voor de hersenfunctie en andere processen in het lichaam. Sommige soorten chroomsupplementen (bijvoorbeeld biergist dat rijk is aan chroom) helpen volgens bepaalde studies om het 'slechte' LDL cholesterol te verlagen en het 'goede' HDL cholesterol te verhogen.

Bloeddruk verlagen

Chroom helpt tevens hoge bloeddruk tegen te gaan.

Gewichtstoename en overeten voorkomen

Chroom (in de vorm van chroompicolinaat of CrPic) is geassocieerd met een vermindering van het risico op overgewicht of obesitas, minder gewichtstoename en kan de voedselinname positief beïnvloeden. Anno 2024 is het exacte mechanisme waarmee chroom honger en gewicht beïnvloedt nog onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat een hogere chroominname gepaard gaat met een vermindering van het vetweefsel (vetophoping in het lichaam) en meer gecontroleerd eten.

Gezondheid van de hersenen te behouden en cognitieve achteruitgang tegen te gaan

Een gezonde insulinerespons is belangrijk bij het handhaven van de gezondheid van de hersenen en de cognitieve functie op oudere leeftijd. Omdat chroom in staat is om de glucosespiegels en insulinerespons te verbeteren, kan het fungeren als een gunstige modulator van de hersenfunctie en wordt het geassocieerd met een vermindering van leeftijdgerelateerde veranderingen van de hersenen. Chroom wordt vooral in verband gebracht met betere hypothalamische functies. De hypothalamus is uitermate belangrijk, een centraal onderdeel van het autonome zenuwstelsel dat helpt om de lichaamstemperatuur, dorst, honger, slaap en emotionele activiteit te beheersen.

Voor een gezonde huid en voorkomen van acne

Snelle veranderingen in de bloedsuikerspiegel worden in verband gebracht met acne en andere huidreacties. Doordat chroom helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, verbetert het daarmee ook de gezondheid van de huid. Voedingsmiddelen rijk aan chroom (zoals broccoli) bevatten meestal ook andere fyotnutriënten en antioxidanten die het uiterlijk van de huid kunnen verbeteren en helpen bij het bestrijden van acne of veel voorkomende tekenen van veroudering, zoals rimpels.

Ondersteunt een gezond metabolisme en het energieniveau

Het verkrijgen van voldoende hoeveelheden sporenelementen, zoals chroom, calcium en magnesium, is vooral belangrijk voor mensen die actief zijn, omdat deze micronutriënten nodig zijn om voor energiemetabolisme.

Behoud van de gezondheid van de ogen

Chroom beschermt tegen leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals glaucoom. Glaucoom is gerelateerd aan diabetes. Bij glaucoom ontstaat schade aan de zenuwvezels en de oogzenuw, wat leidt tot uitval van het gezichtsveld (het omgevingszien). Chroom kan het risico op diabetes en aanverwante oogaandoeningen verlagen vanwege de gunstige rol bij het beheersen van de bloedglucose.

Botten beschermen tegen fracturen en osteoporose

Chroom staat erom bekend het calciumverlies te vertragen, dus het kan gunstig zijn voor het voorkomen van botverlies en botgerelateerde aandoeningen die vooral bij oudere vrouwen voorkomen. Daarom is het ook een natuurlijke remedie tegen osteoporose (botontkalking).

Tomaten op de markt Mercado da Baixa te Lissabon / Bron: Martin SulmanTomaten op de markt Mercado da Baixa te Lissabon / Bron: Martin Sulman

Chroomtekort

Volgens het Voedingscentrum komen in Nederland voor zover bekend tekorten aan chroom niet voor. Je krijgt voldoende chroom binnen als je gezond en gevarieerd eet. Vitamine C verbetert de opname van chroom door het lichaam. De meest voorkomende symptomen van een tekort aan chroom zijn:
 • slechte bloedglucoseregulatie
 • zwakke botten en botverlies
 • verminderde energie, vermoeidheid
 • slechte gezondheid van de huid
 • hoger risico op hoog cholesterol en hartcomplicaties
 • verminderde concentratie en slecht geheugen
 • verslechterde gezondheid van de ogen
 • stemmingswisselingen, zoals toegenomen angst
 • verandering in eetlust
 • veranderingen in gewicht
 • onvolgroeide groei en ontwikkeling
 • vertraagde wondgenezing

Teveel aan chroom

Er zijn voor zover bekend geen nadelige effecten van een te hoge inname van chroom. Volgens het Voedingscentrum is 1 milligram chroom per dag niet schadelijk voor de gezondheid.

Broccoli / Bron: Istock.com/canyonosBroccoli / Bron: Istock.com/canyonos

Chroom in voeding

Er zijn veel voedingsmiddelen met chroom, maar deze hebben vaak niet meer dan 1 of 2 ug (microgram) per portie, maar in graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen. Biergist bevat het meeste chroom. Twee andere voedingsmiddelen met een hoog chroomgehalte zijn eierdooiers en (rauwe) uien. Andere voedingsmiddelen die chroom bevatten zijn appels, bananen, sinaasappels en druiven, bier, bruine rijst, kaas, gedroogde bonen, lever, vlees (rund, kip, kalkoen), paddenstoelen, groenten zoals alfalfa (de Nederlandse naam voor Luzerne), broccoli, wortelen, groene bonen, groene paprika's, aardappelen, Romana-sla (te herkennen aan de vrij grote, langwerpige bladeren die donkergroen van kleur zijn), spinazie, rijpe tomaten, en tarwekiemen.

Voedingsadvies

De Nederlandse Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen voor dagelijkse inname van chroom. In de Verenigde Staten wordt volgens het Voedingscentrum 25 tot 35 microgram per dag aanbevolen voor volwassen vrouwen en mannen. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft evenwel de 'aanbevolen dagelijkse hoeveelheid' (ADH) voor chroom vastgesteld op 40 microgram per dag.

Chroomtabletten: chroom aanvullen

Mensen die erg eenzijdig eten of bij wie de voedingsinname te laag ligt, kan chroom als aanvulling op de voeding gebruikt worden. Voorts is bekend dat chroom bij diabetes type 2 een gunstig effect kan hebben op het bloedsuikergehalte en op de insuline-afgifte in het lichaam. Raadpleeg eerst je huisarts.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het mineraal: ChroomHet mineraal: ChroomMineralen zijn belangrijk. Mineralen en spoorelementen zijn nodig voor het goed functioneren van ons lichaam en chroom i…
Afvallen: chroom gaat honger tegenAfvallen: chroom gaat honger tegenAfvallen is iets waar boeken over vol zijn geschreven, maar geen enkel dieet lijkt voor iedereen te werken. Tijdens het…
Slank Appel & Chroom, helpt het echt of af te vallen?Slank Appel & Chroom, helpt het echt of af te vallen?Appelazijn wordt al eeuwenlang beschouwd als een uitstekend middel tegen overgewicht. Appelazijn breekt vet af en het ho…
Chroom: Het elementChroom: Het elementChroom is een heldere blauw-witte, hard en corrosiebestendig metaal. Het chroomoxide geeft voorwerpen een groenachtige t…

Roken: Risico's voor gezondheid tijdens en na een operatieRoken: Risico's voor gezondheid tijdens en na een operatieWanneer een patiënt op voorhand weet dat hij een operatie moet ondergaan, krijgt hij soms het advies om te stoppen met r…
Splenectomie: Chirurgische verwijdering van de miltSplenectomie: Chirurgische verwijdering van de miltBij een splenectomie verwijdert een chirurg een zieke of beschadigde milt gedeeltelijk of volledig. De milt bevindt zich…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/prudkov
 • Dr. Axe. What Is Chromium Beneficial For? Blood Sugar, High Cholesterol & More. https://draxe.com/what-is-chromium/ (ingezien op 13-2-2018)
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/chroom/
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chroom.aspx
 • http://www.mineravita.com/en/chromium-sources.html
 • https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
 • http://www.newsmax.com/FastFeatures/deficiency-of-Chromium-signs/2010/11/10/id/371438/
 • http://www.healthsupplementsnutritionalguide.com/Chromium.html
 • http://www.fitforme.nl/voedingsstoffen/mineralen/chroom
 • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/canyonos
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.