Chroom en een chroomtekort: symptomen, oorzaak & behandeling
Chroom of chromium is één van de mineralen die je lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een tekort aan chroom kan leiden tot symptomen als een slechte bloedglucoseregulatie, zwakke botten en botverlies en vermoeidheid. Een chroomtekort komt in Nederland voor zover bekend niet voor. Je moet wel heel eenzijdig eten voordat je een chroomtekort opbouwt. Chroom heeft je lichaam nodig voor een goede werking van insuline en voor het handhaven van het bloedsuikergehalte. Chroom speelt ook een rol bij de vetstofwisseling.
Wat is de functie van chroom?
Chroom is één van de mineralen die je lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het kan niet door het lichaam zelf worden gemaakt en moet worden verkregen uit de voeding of supplementen. Chroom heb je nodig voor een goede werking van insuline en voor het handhaven van het bloedsuikergehalte. Chroom speelt ook een rol bij de vetstofwisseling.
Gezondheidsvoordelen van chroom
De belangrijkste gezondheidsvoordelen van chroom zijn de volgende.
Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden
Chroom bevordert de werking van insuline, die nodig is voor de metabolisme en opslag van eiwitten, koolhydraten en vetten en glucosegebruik en energieafgifte. Het is van belang voor het handhaven van de
bloedsuikerspiegel. Extra chroom in de vorm van supplementen (chroomtabletten) lijkt vooral gunstig te zijn voor het bloedsuikergehalte en de insulineafgifte bij mensen met
diabetes type 2 en bij mensen met een abnormaal lage bloedsuikerspiegel. In sommige studies bleek dat mensen met diabetes type 2 in staat waren om hun insuline-inname te verlagen door extra chroom in te nemen.
Verlagen van het cholesterol
Chroom is betrokken bij het metabolisme van nucleiczuren die nodig zijn om DNA op te bouwen, het genetisch materiaal in cellen. Chroom stimuleert de synthese van cholesterol en vetzuren die nodig zijn voor de hersenfunctie en andere processen in het lichaam. Sommige soorten chroomsupplementen (bijvoorbeeld biergist dat rijk is aan chroom) helpen volgens bepaalde studies om het 'slechte' LDL
cholesterol te verlagen en het 'goede' HDL cholesterol te verhogen.
Bloeddruk verlagen
Chroom helpt tevens
hoge bloeddruk tegen te gaan.
Gewichtstoename en overeten voorkomen
Chroom (in de vorm van chroompicolinaat of CrPic) is geassocieerd met een vermindering van het risico op
overgewicht of obesitas, minder gewichtstoename en kan de voedselinname positief beïnvloeden. Anno 2024 is het exacte mechanisme waarmee chroom honger en gewicht beïnvloedt nog onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat een hogere chroominname gepaard gaat met een vermindering van het vetweefsel (vetophoping in het lichaam) en meer gecontroleerd eten.
Gezondheid van de hersenen te behouden en cognitieve achteruitgang tegen te gaan
Een gezonde insulinerespons is belangrijk bij het handhaven van de gezondheid van de hersenen en de cognitieve functie op oudere leeftijd. Omdat chroom in staat is om de glucosespiegels en insulinerespons te verbeteren, kan het fungeren als een gunstige modulator van de hersenfunctie en wordt het geassocieerd met een vermindering van leeftijdgerelateerde veranderingen van de hersenen. Chroom wordt vooral in verband gebracht met betere hypothalamische functies. De hypothalamus is uitermate belangrijk, een centraal onderdeel van het autonome zenuwstelsel dat helpt om de lichaamstemperatuur, dorst, honger, slaap en emotionele activiteit te beheersen.
Voor een gezonde huid en voorkomen van acne
Snelle veranderingen in de bloedsuikerspiegel worden in verband gebracht met
acne en andere huidreacties. Doordat chroom helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, verbetert het daarmee ook de gezondheid van de huid. Voedingsmiddelen rijk aan chroom (zoals broccoli) bevatten meestal ook andere fyotnutriënten en antioxidanten die het uiterlijk van de huid kunnen verbeteren en helpen bij het bestrijden van acne of veel voorkomende tekenen van veroudering, zoals
rimpels.
Het verkrijgen van voldoende hoeveelheden sporenelementen, zoals chroom,
calcium en
magnesium, is vooral belangrijk voor mensen die actief zijn, omdat deze micronutriënten nodig zijn om voor energiemetabolisme.
Behoud van de gezondheid van de ogen
Chroom beschermt tegen leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals glaucoom.
Glaucoom is gerelateerd aan diabetes. Bij glaucoom ontstaat schade aan de zenuwvezels en de oogzenuw, wat leidt tot uitval van het gezichtsveld (het omgevingszien). Chroom kan het risico op diabetes en aanverwante oogaandoeningen verlagen vanwege de gunstige rol bij het beheersen van de bloedglucose.
Botten beschermen tegen fracturen en osteoporose
Chroom staat erom bekend het calciumverlies te vertragen, dus het kan gunstig zijn voor het voorkomen van botverlies en botgerelateerde aandoeningen die vooral bij oudere vrouwen voorkomen. Daarom is het ook een natuurlijke remedie tegen
osteoporose (botontkalking).
Tomaten op de markt Mercado da Baixa te Lissabon /
Bron: Martin SulmanChroomtekort
Volgens het Voedingscentrum komen in Nederland voor zover bekend tekorten aan chroom niet voor. Je krijgt voldoende chroom binnen als je gezond en gevarieerd eet.
Vitamine C verbetert de opname van chroom door het lichaam. De meest voorkomende symptomen van een tekort aan chroom zijn:
- slechte bloedglucoseregulatie
- zwakke botten en botverlies
- verminderde energie, vermoeidheid
- slechte gezondheid van de huid
- hoger risico op hoog cholesterol en hartcomplicaties
- verminderde concentratie en slecht geheugen
- verslechterde gezondheid van de ogen
- stemmingswisselingen, zoals toegenomen angst
- verandering in eetlust
- veranderingen in gewicht
- onvolgroeide groei en ontwikkeling
- vertraagde wondgenezing
Teveel aan chroom
Er zijn voor zover bekend geen nadelige effecten van een te hoge inname van chroom. Volgens het Voedingscentrum is 1 milligram chroom per dag niet schadelijk voor de gezondheid.
Broccoli /
Bron: Istock.com/canyonosChroom in voeding
Er zijn veel voedingsmiddelen met chroom, maar deze hebben vaak niet meer dan 1 of 2 ug (microgram) per portie, maar in graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen. Biergist bevat het meeste chroom. Twee andere voedingsmiddelen met een hoog chroomgehalte zijn eierdooiers en (rauwe) uien. Andere voedingsmiddelen die chroom bevatten zijn appels,
bananen, sinaasappels en druiven, bier, bruine rijst, kaas, gedroogde bonen, lever, vlees (rund, kip, kalkoen), paddenstoelen, groenten zoals alfalfa (de Nederlandse naam voor Luzerne),
broccoli, wortelen, groene bonen,
groene paprika's, aardappelen, Romana-sla (te herkennen aan de vrij grote, langwerpige bladeren die donkergroen van kleur zijn),
spinazie, rijpe
tomaten, en tarwekiemen.
Voedingsadvies
De Nederlandse Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen voor dagelijkse inname van chroom. In de Verenigde Staten wordt volgens het Voedingscentrum 25 tot 35 microgram per dag aanbevolen voor volwassen vrouwen en mannen. De
European Food Safety Authority (EFSA) heeft evenwel de 'aanbevolen dagelijkse hoeveelheid' (ADH) voor chroom vastgesteld op 40 microgram per dag.
Chroomtabletten: chroom aanvullen
Mensen die erg eenzijdig eten of bij wie de voedingsinname te laag ligt, kan chroom als aanvulling op de voeding gebruikt worden. Voorts is bekend dat chroom bij diabetes type 2 een gunstig effect kan hebben op het bloedsuikergehalte en op de insuline-afgifte in het lichaam. Raadpleeg eerst je huisarts.
Lees verder