Hiv conversiegriep: symptomen, besmetting en behandeling

Hiv conversiegriep: symptomen, besmetting en behandeling Wanneer je besmet bent met hiv, kun je een korte periode met symptomen doormaken, de zogeheten acute hiv-infectiefase. Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) is een retrovirus dat via bloed en sperma van mens op mens kan worden overgebracht en dat in de loop van de tijd de lymfocyten -dat zijn de witte bloedcellen in menselijk bloed- vernietigt, waardoor een onbehandelde hiv-infectie zich na verloop van jaren bijna altijd een ernstige vermindering van de afweer tot gevolg heeft. Uiteindelijk leidt dit tot het ziektebeeld aids (Acquired Immuno-Deficiency Syndrome), een verzamelnaam voor een aantal ziektes die je op termijn krijgt wanneer je geïnfecteerd bent met hiv, waaronder opportunistische infecties. Het is niet bekend hoe snel zich na een infectie aids ontwikkelt, volgens de huidige gegevens bedraagt deze periode één tot tien à twintig jaar.

Hiv conversiegriep


Acute hiv-infectie

Kortstondige periode

Het ziektebeeld dat binnen twee tot vier weken na besmetting met hiv ontstaat wordt wel primaire of acute hiv-infectie genoemd. Deze kortstondige periode waarin iemand zich flink ziek kan voelen, wordt ook conversiegriep genoemd. Het is het eerste stadium van infectie en het duurt tot het lichaam antistoffen tegen hiv heeft gecreëerd.

Immuunsysteem

Tijdens dit eerste stadium van infectie vermenigvuldigt het virus zich met een hoge snelheid. In tegenstelling tot andere virussen, waar het immuunsysteem van het lichaam korte metten mee maakt, kan hiv niet door het immuunsysteem worden geëlimineerd. Dit betekent dat het virus gedurende langere tijd in je lichaam kan leven. Het virus infiltreert in de cellen die het immuunsysteem coördineren en legt ze plat. Op een gegeven ogenblik is het immuunsysteem niet meer in staat om andere ziekten en infecties te bestrijden. Wanneer dit gebeurt, kan de hiv-infectie leiden tot de ontwikkeling van aids.

Besmetting

Acute hiv is besmettelijk. De meeste mensen met een acute hiv-infectie weten echter niet dat ze besmet zijn. Dit kan komen doordat ze niet regelmatig op hiv worden getest, of omdat de standaard hiv-test hiv in de eerste 16 dagen vaak niet kan aantonen. Krijg je binnen twee weken na risicovolle seks klachten van hiv, overleg dan met je arts of een RNA-test zinvol is naast de standaard hiv-test. Een RNA-test kan een hele vroege infectie, dat wil zeggen van 7 dagen tot 16 dagen na blootstelling aan het virus, aantonen.

Conversiegriep symptomen

Tussen hiv-besmetting en ziekte kan 1 tot 15 jaar verlopen. Bij sommige mensen treedt een acuut ziektebeeld op na besmetting met hiv, vaak binnen enkele dagen tot vijf weken. De klachten hebben wel wat weg van een ernstige griep of de ziekte van Pfeiffer. Dit acute ziektebeeld na hiv-besmetting wordt acute- of conversiegriep genoemd. Ongeveer 50-70% van de mensen die besmet raakt met hiv ontwikkelen een conversiegriep. Hierbij kunnen de volgende klachten en symptomen optreden:

Deze klachten gaan na één tot drie weken vanzelf over. In de periode tussen het moment van besmetting en het optreden van aids zijn er vaak weinig of geen klachten. De grootste groep zijn de symptoomloze virusdragers.

Besmetting met hiv

Overdraagbaarheid

Het virus wordt overgebracht van mens op mens via;
  • bloed-bloed; en/of
  • bloed-slijmvliescontact.

In het normale maatschappelijke verkeer is hiv niet overdraagbaar: het is een bloed overdraagbare aandoening (boa) of een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Overdracht van het virus

Er worden de volgende manieren van overdracht van het virus onderscheiden:
  • (Onbeschermd) seksueel contact: het risico op besmetting met hiv tijdens seksueel contact wordt verhoogd door receptief anaal geslachtsverkeer, seks tijdens de menstruatie en de aanwezigheid van andere soa, vooral die waarbij zweertjes optreden.
  • Injectie of transfusie van besmet bloed of bloedproducten.
  • Het gebruiken van niet gesteriliseerde naalden of prikaccidenten.
  • Moeder/kind overdracht (borstvoeding en pre- of perinataal).
  • Door contact met besmet bloed.

Risicogroepen

In Nederland komt hiv vooral voor binnen bepaalde risicogroepen.:
  • mannen die seks hebben met mannen (MSM);
  • injecterende druggebruikers;
  • prostituees;
  • Afrikanen uit landen onder de Sahara en personen met een Caribische etniciteit.

Diagnostiek en behandeling

Zo'n 4-6 weken na besmetting zijn antistoffen zijn in het bloed aantoonbaar. Er zijn inmiddels ook sneltesten beschikbaar voor hiv. Binnen een tijdsbestek van 30 jaar is een hiv-infectie veranderd van een dodelijke ziekte in een goed behandelbare aandoening.¹ Behandeling bestaat uit het voorschrijven van antivirale geneesmiddelen. Deze middelen remmen de aanmaak van nieuw virus, zodat minder nieuwe cellen geïnfecteerd worden. Ze worden als combinatietherapie toegepast. De patiënt geneest dus niet, maar de vermenigvuldiging van het virus wordt wel geremd. Hierdoor wordt de schadelijke aantasting van de afweer tegengegaan. Het ziekteproces komt hierdoor tot stilstand.

Noot:
  1. Kees Brinkman en Jan E.A.M. van Bergen. Sneller overgaan tot hiv-test. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6120

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AIDS / HIV - Diagnostiek en symptomenHIV (humaan immunodeficiëntievirus) is een groeiend probleem in de wereld. In 2014 leven in Nederland naar schatting 25.…
Ontstekingswaarden bloed: CRP-waarde in het bloed te hoogOntstekingswaarden bloed: CRP-waarde in het bloed te hoogHet C-reactief proteïne (CRP) is een acutefase-eiwit dat wordt gemaakt in de lever en afgegeven in de bloedbaan. Een hoo…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…

Glutathion bij Parkinson, Alzheimer, ALS, en andere ziektenGlutathion bij Parkinson, Alzheimer, ALS, en andere ziektenDe ziekte van Parkinson is volgens de huidige medische stand van zaken niet te genezen. Neurologen kunnen slechts medica…
Wat is agorafobie?Wat is agorafobie?Agorafobie, ook wel pleinvrees of straatvrees genoemd, is een vorm van een angststoornis waarbij iemand bang is in een v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
  • Dr. W.A. van Vloten e.a. (red.). Dermatologie en venereologie. Elsevier gezondheidszorg, Maarssen, derde druk, tweede t/m vierde oplage, 2003-2009.
  • Healthline. What Is Acute HIV Infection? http://www.healthline.com/health/acute-hiv-infection#overview1 (ingezien op 25-6-2017)
  • Kees Brinkman en Jan E.A.M. van Bergen. Sneller overgaan tot hiv-test. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6120
  • Mantotman.nl. Testen op hiv. https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/hiv/testen-op-hiv (ingezien op 25-6-2017)
  • Martin Sulman. Hiv risicogroepen. http://www.symptomen-behandeling.nl/1/hiv_risicogroepen_446491.html (ingezien op 25-6-2017)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/BartekSzewczyk
Reactie

Katten, 18-11-2013
Help ik maak mij zorgen over mijn gezondheid. Ik heb pas een persoon ontmoet en we zijn intiem geweest. Geen seks, vagina en piemel. Wel orale seks, ik heb hem gepijpt en hij is tegen mijn zin in in mijn mond klaargekomen. Sperma heb ik uitgespuugd. Hij heeft ook 2 vingers in mijn vagina gedaan, maar dat was voor zijn orgasme. Daarna zijn we intiem geweest maar geen seks wel benen over elkaar heen maar geslachtsdelen elkaar niet aangeraakt. Ik was wel vochtig en hij net klaargekomen. Hij vertelde dat hij al op jonge leeftijd 4 familie leden heeft verloren. En hij is afkomstig uit de Afrikaanse landen. Ik maak mij zoveel zorgen en schaam mij kapot. Nogmaals geen echte seks gehad, wel oraal helaas. Ik wel naar de ggd gaan voor anonieme onderzoek, ik ben zo bang! De grootste fout ever, was met hem intiem zijn. Ik ben iemand die altijd eerst goed nadenkt over handelingen, nu ben ik hier in meegegaan en maak mij ernstig veel zorgen over mijn gezondheid. Wat mij verbaasde hoe hij in het leven staat! Hij wilde gewoon seks zonder condoom ook terwijl ik geen pil of wat dan ook slik. Ik heb een zeer grote fout gemaakt en schaam mij kapot! Ik ben zeer angstig en hoop op een goede afloop. Op internet lees je veel verschillende soorten verhalen over hoe je hiv kan oplopen. Ik wil zeer snel duidelijkheid en zal in de toekomst nooit maar dan ook echt nooit meer zo`n stomme fout maken! Ik schaam mij kapot! Reactie infoteur, 20-11-2013
De website van de seksHAG, de Huisarts Advies Groep Seksuele Gezondheid, schrijft hierover: "Besmetting met het hiv is mogelijk door orale seks maar het risico is aanzienlijk lager dan het risico op besmetting door penovaginale of penoanale seks. Bij orale seks met een man kan besmetting met hiv plaatsvinden bij contact met besmet sperma of bloed bijvoorbeeld door wondjes van slijmvliezen of de huid." Naast een minimale kans op een besmetting met hiv, kun je door orale seks ook andere soa's oplopen: http://goo.gl/UhxuJ1
Je kunt bij je huisarts een soa-test laten doen.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 18-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.