Droge mond (xerostomie): oorzaak en behandeling

Droge mond (xerostomie): oorzaak en behandeling Het droge mond syndroom (xerostomie) wordt gekenmerkt door een abnormale droogte van het mondslijmvlies (orale mucosa), door afname van de speekselvloed of veranderingen in de samenstelling van het speeksel. Het kan ook een verschijnsel zijn van veel onderliggende ziekten of een bijverschijnsel van medicijnen (bijwerking). Soms is de oorzaak niet duidelijk aan te wijzen, dit is vaak voor de patiënten erg frustrerend, aangezien het probleem de levenskwaliteit ernstig kan doen aantasten.

Droge mond (xerostomie)

Op zich is het geen ernstig medisch probleem, maar de aandoening kan ondervoeding, psychische klachten, mondinfecties en gaatjes (cariës) veroorzaken als ze niet wordt behandeld. De behandeling is gericht op verlichting van de symptomen en herstel van de onderliggende oorzaken.

Symptomen droge mond

De meest voorkomende symptomen zijn:
 • Droog of brandend gevoel in de mond.
 • Moeite met kauwen, slikken, proeven en praten.
 • In ernstige gevallen gesprongen lippen, veranderingen van het oppervlak van de tong, zweren in de mond en cariës.

Oorzaak droge mond

Wat kan een oorzaak zijn van een droge mond:
 • Een functiestoornis of ontsteking in de speekselklier kan een droge mond veroorzaken.
 • Een droge mond kan een bijverschijnsel zijn van medicatie, waaronder bloeddrukverlagende middelen, antidepressiva, pijnstillers, kalmeringsmiddelen, diuretica en antihistaminica.
 • Bestraling vanwege tumoren in of bij de mond kan een oorzaak zijn.
 • Beenmergtransplantatie kan een droge mond tot gevolg hebben.
 • Bij het Sjögren-syndroom (een auto-immuunziekte), waarbij de natuurlijke afweer van het lichaam eigen gezond weefsel vernietigt, kunnen een droge mond en droge ogen ontstaan.
 • Bij hoofd- en nekletsel kunnen zenuwuiteinden beschadigd raken, waardor de functie van de speekselklieren wordt gestoord.
 • Neurologische aandoeningen die het gevolg zijn van hersenziekten zoals een beroert of de ziekte van Alzheimer, kunnen een droge-mondsyndroom veroorzaken.
 • Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan een oorzaak zijn.
 • Angst, spanningen en depressie kunnen oorzaken zijn.

Sommige mensen hebben altijd een droge mond, ondanks dat hun speekselklieren goed functioneren.

Preventie

Gebruik een gezond, uitgebalanceerd dieet. En probeer spanningen zo veel mogelijk te voorkomen.

Behandeling droge mond

Dit kunt u zelf aan het probleem doen:
 • Drink geregeld kleine beetjes water, vooral tijdens praten en eten. Vermijd dranken met cafeïne of suiker, die de droogte en het tandbederf doen toenemen.
 • Gebruik kauwgum zonder suiker of zuig suikervrije harde snoepjes om de speekselproductie te stimuleren. Pas op voor tanderosie.
 • Gebruik 's nachts een luchtbevochtiger en zet een glas water naast het bed, voor als u wakker wordt met een droge mond.
 • Gebruik balsem tegen gebarsten lippen.

De tandarts kan een kunstmatige speekseloplossing voorschrijven om het mondslijmvlies te bevochtigen.

Zelfdiagnose

Een chronisch droge mond is een kwestie van zelfdiagnose. Ga naar de dokter of de tandarts voor overleg, zeker ook als u last hebt van een ongewoon droge mond. Om een onderliggende oorzaak te vinden moeten verschillende onderzoeken worden gedaan.

Lees verder

© 2008 - 2020 Victorho, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen aan de speekselklierenAandoeningen aan de speekselklierenDe mens heeft drie grote speekselklieren: opzij van de mond onder de oren, onder de kaak en in de mondbodem onder de ton…
Droge mond of xerostomieU kunt het zich misschien niet meteen voorstellen, maar een dag zonder speeksel is een vreselijke dag! Je kan moeilijk p…
Te weinig speeksel: symptomen, oorzaken en behandelingTe weinig speeksel: symptomen, oorzaken en behandelingTe weinig speeksel veroorzaakt een droge mond (xerostomie) Een droge mond kan niet alleen worden veroorzaakt door te wei…
Tanderosie en droge mond: snoepjes en speekselTanderosie en droge mond: snoepjes en speekselSnoepjes zijn niet zo onschuldig zoals vele mensen denken. Natuurlijk bevatten de meeste suiker, dat vorming van cariës…

Wat is het Syndroom van Marfan?Wat is het Syndroom van Marfan?Het syndroom van Marfan is een autosomaal dominante genetische afwijking van het bindweefsel. Het heeft invloed op met n…
TIA (transient ischemic attack) symptomenTIA (transient ischemic attack) symptomenEen TIA of voorbijgaande cerebrale ischemie ontstaat als de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen tijdelijk wordt o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
 • Geneeswijzer, druk 2000.
 • Boek 'Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid'.
 • Ervaringen in de tandartsenpraktijk.
 • Illustratie: http://www.1001kleurplaten.nl/kleurplaten/full/kleurplaat-tandarts.jpg

Reageer op het artikel "Droge mond (xerostomie): oorzaak en behandeling"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Liny Lutgens, 20-06-2015 21:37 #8
2 half jaar geleden zijn gedeeltelijk mijn tanden getrokken, het begon met een droge tong, langzaam kwam mijn gehemelte en mijn lippen erbij nu 2 half jaar later heb ik ook een pijnlijke en brandende tong en gehemelte en een bittere smaak in mijn mond, het lijkt erop dat mijn tongen gehemelte leeg gezogen word en het mijn speeksel weg neemt en dat er geen bescherming laagje over mijn tong en gehemelte zit dat mijn eten en drinken wat ik neem, niet geaccepteerd word door mijn tong en het afstoot, geen melk producten, ananas, kiwi, sinaasappel, tomaten, curry, koffie, thee, sommige producten gaat mijn tong van bloeden, ik drink veel water, waterijsjes, en kauwgum, om mijn tong mond en gehemelte vochtig te houden, iedere nacht word ik wakker omdat mijn mond, tong, lippen en gehemelte erg droog zijn, en de laatste dagen heb ik een erg pijnlijke tong, daar raak ik helemaal over stuur van en heb het gevoel dat ik stik, bijna iedere dag ben ik bij de huisartsenpost in mijn woonplaats, daar word ik iedere keer weg gestuurd en zeggen ze we kunnen niets voor u doen. ik hou door dit probleem mensen buiten de deur. ik ben naar Tilburg geweest ze namen mij wel serieus en dachten zelfs dat ik de ziekten van Sjögren had omdat mijn tong en mond zo droog is, ze hebben stukjes uit mijn lip genomen, een biopsie, maar het bleek dat ik niet de ziekten van Sjögren had en werd door verwezen naar Catharina ziekenhuis in Eindhoven gestuurd, daar vertelde dokter pijpe dat ik wel speeksel aan maakte alleen achter in mijn keel niet en ik moest de medicijnen blijven in nemen die mij Tilburg voor heeft geschreven, salfarlem s 25, 25mg -3-4xperdag 1 tablet, dat heb ik gedaan, maar het leek net dat het daardoor veel erger van word en heb afgelopen vrijdag een nieuw medicijn voor geschreven gekregen dat medicijn heet salagen 5 mg en ik moest Smint nemen, zelf heb ik ook van alles geprobeerd zoals, medicijnen gehad tegen schimmels, biotene speeksel vervagende gel biotene tandpasta, zendium tandpasta, dentaid xerox gel, homeopathische geneesmiddelen, acupunctuur naar keel neus en oor arts geweest, dermatologie niets is hier uit gekomen. hierdoor raak ik al mijn vrienden kwijt en ben erg bang dat ik een of andere ziekten heb die ze maar niet kunnen ontdekken, ook heb ik veel last van opvliegingen en heb het soms erg warm veel last aan mijn spieren, misschien zijn ze naar verkeerde ziekte aan het kijken, maar ik ben erg bang, huil iedere dag van de droge en zeer pijnlijke tong en zeer droge en pijnlijke keel, ik weet niet meer wat ik hier aan kan doen, soms denk ik dat ik dood ga en dat maakt me angstig, ik wil serieus genomen worden, het liefst zou ik opgenomen willen worden zodat ze mij kunnen zien, hoe ik hierdoor iedere dag functioneer.

ik hoop van harte dat u mij kunt helpen,

Met vriendelijke groet mevrouw lutgens

Asha, 29-12-2014 03:50 #7
Hallo,

Precies twee weken geleden heb ik mijn keelamandelen laten verwijderen. Vanaf dag één had ik al nauwelijks pijn en na een week kon ik weer alles eten en drinken zonder dat het pijn deed. Maar sinds de operatie is mijn keel zo ontzettend droog, ik drink wel vier liter water op een dag en het blijft droog. Het is niet mijn mond dat droog is, maar echt mijn keel (het gedeelte bij mijn tongamandel en waar mijn keelamandelen zaten). Nou weet ik niet zo goed wat ik hier tegen kan doen. Ik kan daardoor ook 's nachts niet goed slapen omdat ik elk half uur wel weer moet drinken. Hebben jullie tips of producten die zouden kunnen helpen?

Met vriendelijke groet.

Frea van Wolfswinkel, 19-04-2014 23:13 #6
Ik heb geen droge mond, genoeg speeksel. Maar ik heb sinds een maand of twee een stroeve mond, alsof je de hele dag rabarber eet. Veel achter elkaar praten gaat niet meer, terwijl ik docent ben. Ik vind alleen maar sites en verhalen over een droge mond. Maar dat is dus niet het probleem. Wat kan hiervan toch de oorzaak zijn? Ik moet er achter komen, want lesgeven is een ramp aan het worden. Het lijkt helemaal geen relatie te hebben met wat ik eet. Het moet wel een speeksel probleem zijn. Kan je speeksel door een of andere aandoening de verkeerde samenstelling krijgen? Te zuur? Te basisch? Wie helpt mij? Reactie infoteur, 22-04-2014
Mijn beste,
Dank voor uw verhaal. Het lijkt mij inderdaad ook een hele vervelende situatie voor u. Voor dergelijke klachten zijn er specialisten van het Speekselcentrum actief, waar u langs kunt gaan voor onderzoek. Bezoek hiervoor: http://www.speekselcentrum.nl/lokaties_speekselkliniek_40.html
Met groet.

Rita, 07-04-2013 16:34 #5
Na een wortelkanaalbehandeling heb ik een vreselijke brandende mond lippen tong en kin. Ik weet niet wat te doen. Slik nu slaap en allergiepillen maar niets helpt. Ben radeloos. Op mijn lippen smeer ik de hele dag Paraffine Vaseline. Kan iemand mij adviseren wat te doen. Alvast bedankt, Rita (Het duurt al vanaf 20 december 2012. Reactie infoteur, 08-04-2013
Beste Rita,
In welke tand/regio is deze wortelkanaalbehandeling uitgevoerd? En is er verdoving gebruikt voor de behandeling? En zijn de klachten eenzijdig? Het is mogelijk dat bij een wortelkanaalbehandeling in de onderkaak een "diepe" verdoving is gegeven, waarbij de kaakzenuw is gekneusd. Helaas geneest zenuwweefsel zeer traag en is dit een risico van de behandeling. Licht in ieder geval uw tandarts in over uw klachten.
Groet,
Victor

G. Boerboom, 30-01-2013 16:05 #4
Droge mond door medicatie. Ik heb suikerziekte type 2 en morfine medicatie. Wat te doen tegen een droge mond? Reactie infoteur, 08-04-2013
Er zijn diverse middelen ter symptoombestrijding, maar bij ernstige klachten wordt in beperkte maten overgestapt op andere (combinatie van) medicijnen, ter verlichting van de bijwerkingen.

Leny V/d Nagel, 20-03-2010 15:56 #3
Dag Wouter,

Ik ben in 2008 na een commando-operatie bestraald i.v.m. kaakkanker, tot op heden nog steeds een erge brandende en droge mond, tong en lippen.
Waar heb ji de BioXtra gekocht.
Wie kan mij nog meer advies geven, voel me hulpeloosen machteloos.

Leny v/d Nagel

Wouter, 21-01-2009 21:31 #2
Ik heb door medicijnen, als bij werking een droge mond en gehemelte. Na zoeken op internet heb ik een product BioXtra gevonden, er is ook een ander product. Ik heb de gel en tandpasta gekocht en ben daar erg te vreden over. Later heb ik ook de spray gekocht dat is dacht ik makelijker om mee te nemen. Wellicht een tip voor anderen. Reactie infoteur, 22-01-2009
Beste Wouter,

Heel erg bedankt voor je tip! Hopelijk hebben andere mensen er ook iets aan.

Groet,
Victorho (auteur artikel)

Jannie, 17-03-2008 16:53 #1
Ik heb een brandende mond en tong, en het lijkt dat mijn mond heel droog is maar dat is niet zo?
en ik ben naar de arts geweest en die zei dat ik een brandende mond heb. en dat is wel vervellend:-p maar ik wil wel graag weten wat ik er mee kan doen. met eten ofzo? vriendelijke groetjes jantje Reactie infoteur, 19-03-2008
Hallo Jannie,

Bedankt voor je reactie.

In principe hoef je je eetpatroon niet aan te passen aan dit verschijnsel. Wel zijn smaakstoornissen, klachten over een onaangename smaak of een droge mond, klachten die veel voorkomen bij mondbranden (glossodynie).

Helaas is er geen goede therapie voorhanden en is het verdere verloop van klachten moeilijk te voorspellen. Sommige mensen raken hun klachten even snel en onverwachts weer kwijt als dat ze gekomen zijn, terwijl anderen er jaren of zelfs blijvend onder lijden.

Wat ik je wel wil meegeven is dat je niet bang hoeft te zijn dat er een onderliggend kwaadaardig proces in het spel is.

Groet,
Victorho (auteur artikel)

Infoteur: Victorho
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Mondaandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!