Tanderosie en droge mond: snoepjes en speeksel

Tanderosie en droge mond: snoepjes en speeksel Snoepjes zijn niet zo onschuldig zoals vele mensen denken. Natuurlijk bevatten de meeste suiker, dat vorming van cariës (gaatjes) in het gebit bevordert, maar wist u dat snoepjes ook erosief voor uw tanden kunnen zijn? Sommige - ook al lijken ze onschuldig - zijn (licht) zuur en kunnen daardoor het tandglazuur doen oplossen, met tanderosie tot gevolg. Pas dus op waarop u zuigt!

Droge mond

Mensen die een droge mond hebben zijn vaak geneigd om een snoepje te nemen. Dit geeft ze een frisse smaak in de mond en stimuleert de speekselsecretie (speeksel uitscheiding door de speekselklieren). Dit laatste is erg belangrijk. Wat een tekort aan speeksel kunnen er problemen optreden. Denk hierbij aan problemen met slikken, spreken, kauwen en een slechte mondhygiëne. De hoeveelheid speeksel kan verhoogd worden door kauwen of door smaakprikkels.

Zuur en tanderosie

Behalve suiker die in de snoepjes zitten, bevatten sommigen vaak zuren. Nu is dit bij mensen zonder xerostomie (drogemond syndroom) vaak niet zo gevaarlijk, omdat het speeksel deze neutraliseert (ze bufferen het). Maar zonder genoeg speeksel geeft dit aanleiding tot vaker last van cariës (gaatjes) en tanderosie.

De oplossing: kauwen voor meer speeksel

Om zure aanvallen te neutraliseren moet er dus meer speeksel komen in een droge mond om de groter gevoeligheid voor tanderosie en cariës te verminderen. Dit kan het beste worden gedaan door kauwen. Door kauwen stijgt de secretie van speeksel en het belangrijkste voordeel daarbij is dat dit speeksel ook een hogere pH heeft dan rustspeeksel (dit heeft met de afgenomen resorptie van waterstofcarbonaat te maken).

Snoepjes

Het beste kunnen hier dus snoepjes voor worden gebruikt, die niet zuur en geen suiker bevat. Smint is bijvoorbeeld geschikt. Läkerol is daarentegen licht zuur en Tic Tac bevat bovendien nog suiker en is daarmee dus cariogeen (gaatjesverwekkend).

Tanderosie

In de volgende volgorde vindt tanderosie plaats:
  • Veranderde eetgewoonten
  • Meer zuurmomenten
  • Zuren lossen het tandglazuur op
  • Tandglazuur wordt zachter
  • Tandglazuur slijt makkelijker af
  • Tanderosie

Populaire drankjes

Ook populaire drankjes (appelsap, breezers, etc.) kunnen zorgen voor tanderosie. Lees daarvoor het artikel pas op voor populaire drankjes en wees goed op de hoogte.

Lees verder

© 2008 - 2020 Victorho, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Droge mond (xerostomie): oorzaak en behandelingDroge mond (xerostomie): oorzaak en behandelingHet droge mond syndroom (xerostomie) wordt gekenmerkt door een abnormale droogte van het mondslijmvlies (orale mucosa),…
Tandglazuur beschermen tegen tanderosie: voedingstipsTandglazuur beschermen tegen tanderosie: voedingstipsHeb je last van gevoelige, pijnlijke tanden als je bepaald voedsel eet? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met he…
Tanderosie - slijtage van het tandglazuurTanderosie - slijtage van het tandglazuurTanderosie houdt in dat u tanden en/of kiezen worden beschadigt dankzij zuren. Echter is het ook een combinatie van uw e…
Tanderosie: voorkomen & behandelingTanderosie: voorkomen & behandelingEen paar jaar geleden begonnen tandartsen steeds meer mensen in hun praktijk te zien met het probleem tanderosie. Nu de…

Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)mijn kijk opMijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)Concerta is een middel dat de klachten behorende bij de psychische aandoening ADHD helpt te verminderen. Concerta is een…
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • College dictaat, Dr. A.J.M. Ligtenberg - Sectie Orale Biochemie ACTA, Amsterdam

Reageer op het artikel "Tanderosie en droge mond: snoepjes en speeksel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Victorho
Laatste update: September 2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Tandaandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!