mijn kijk op

Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)

Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat) Concerta is een middel dat de klachten behorende bij de psychische aandoening ADHD helpt te verminderen. Concerta is een soort langwerkende vorm van Ritalin, een andere (bekendere) vorm van medicatie bij ADHD. In dit artikel beschrijf ik mijn ervaring met Concerta. In november 2007 heb ik de diagnose ADHD gekregen. ADHD van het gecombineerde type welteverstaan, dus zowel een aandachttekortstoornis als een hyperactiviteitstoornis. Sinds een tijdje slik ik hier medicijnen voor. Wat niet erg bekend is, is dat er ook een ADHD volwassenen versie bestaat. De meeste mensen kennen alleen ADHD bij kinderen.

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is de meest voorkomende psychische aandoening bij kinderen.
ADHD komt voor in drie verschillende typen: het gecombineerde type, het voornamelijk onoplettende type (dit wordt ook wel ADD genoemd) en het voornamelijk hyperactief/impulse type.

Symptomen

Volgens de DSMIV (handleiding om diagnosen te stellen) heeft iemand ADHD als hij of zij zes of meer van de volgende symptomen (meeste dagen van de week) heeft:
 • Onvoldoende aandacht voor details of achteloos fouten maken
 • Moeite om de aandacht bij taken of spel te houden
 • Niet lijken te luisteren
 • Aanwijzingen niet opvolgen of opdrachten niet kunnen afmaken
 • Moeite met organiseren van taken
 • Vermijden of afkeer hebben van taken die langdurige geestelijke inspanning vragen
 • Dingen kwijt raken die nodig zijn voor taken
 • Gemakkelijk afgeleid worden
 • Vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden
 • Onrustig bewegen met handen en voeten of draaien op de stoel
 • Opstaan als zitten blijven verwacht wordt
 • Rondrennen of overal opklimmen als dit ongepast is
 • Moeilijk rustig kunnen spelen of ontspannende activiteiten uitvoeren
 • In de weer zijn of maar doordraven
 • Aan een stuk door praten

Feiten en fabels

 • Mensen met ADHD zijn niet lui
 • ADHD kan ook bij volwassenen voorkomen
 • ADHD ontstaat niet door een verkeerde opvoeding
 • ADHD komt niet door te weinig buitenspelen en/of lichaamsbeweging
 • ADHD komt ook bij vrouwen voor
 • Je hoeft niet aan de buitenkant meteen te zien dat iemand ADHD heeft
 • ADHD-ers hebben geen gebrek aan karakter
 • ADHD-ers zijn geen aanstellers

Behandeling met Concerta

Concerta is een langewerkende vorm van Ritalin. Ritalin moet je ongeveer om de 2 à 3 uur innemen terwijl je bij Concerta aan 1 pil s'morgens genoeg hebt. Concerta geeft namelijk geleidelijk de werkzame stof af.

Werking

Concerta bevat methylfenidaathydrochloride. Dit is de werkzame stof. De tabletten zijn er in verschillende sterkten doseringen. Mensen die ADHD hebben hebben een tekort aan dopamine in bepaalde hersendelen. Dopamine is een neurotransmitter, een chemische substantie die verantwoordelijk is voor de signaalopdracht tussen zenuwcellen. Concerta zorgt ervoor dat dit niveau van dopamine weer op een normaal niveau komt waardoor men beter gaat functioneren.

Bijwerkingen

Zoals vrijwel elk medicijn heeft ook Concerta bijwerkingen. De meest voorkomende zijn:
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Zenuwachtigheid
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Sufheid
 • Droge mond
 • Hartkloppingen
 • Minder eetlust (en daardoor gewichtsverlies)

De bijwerkingen verdwijnen en/of verminderen over het algemeen naarmate men het medicijn langer gebruikt.

Mijn ervaring

Ik ben zo'n 3 weken geleden begonnen met het slikken van 36mg Concerta per dag. Ik neem de pil s'morgens met wat voedsel in, dit verkleint de kans op maagklachten. Ik probeer de pil altijd voor 11:00 s'morgens geslikt te hebben omdat hij anders s'avonds laat nog werkt als ik wil gaan slapen.

Ik heb bijna geen last van bijwerkingen, in ieder geval niet van erg storende bijwerkingen. Aan het begin voelde ik me wel heel zenuwachtig en sliep ik slecht. Ik ging dan om 23:00 naar bed en viel pas rond 04:00 in slaap, om om 08:00 weer wakker en opgewekt naast mijn bed te staan. Dit is nu over gelukkig. Ik voelde mij altijd ontzettend moe voor ik aan deze medicatie begon. Ik voelde me alsof ik knetterstoned en zwaar dronken was. Dit is nu zo goed als volledig verdwenen. Alleen s'avonds, wanneer de pil uitgewerkt is, krijg ik last van een rebound. Dat is een periode waarin je klachten die je zonder de medicatie hebt verhevigd terugkomen in korte tijd. Tijdens die rebound lig ik dan ook laveloos op de bank. Dit gaan we als het goed is binnekort oplossen met wat Ritalin wat ik s'avonds kan nemen als ik ergens wakker en actief voor moet zijn.

Ik merk dat ik me nu veel rusitger en uitgerust voel. Waar er eerst de hele dag gedachten door mijn hoofd heen spookten (soms wel 6 tegelijkertijd, waar ik dan tussen afwisselde) voelt mijn hoofd nu rustig en efficiënt. Ik kan me beter concentreren, me beter focussen en ben veel minder moe. Ik ben nog wel behoorlijk vergeetachtig en chaotisch helaas.

Ik ben inmiddels overgegaan via 56 mg naar 72 mg per dag. Ik ben nog even chaotisch, vergeetachtig en moe en mijn concentratie is ook niet heel veel verbeterd merk ik. Ik reageer echter wel goed op de stof dus we gaan het nog even proberen met deze recente verhoging en anders stap ik mogelijk over op een andere vorm van medicatie.

*update 19-06-08*
Ik slik nu 90 mg per dag. Tot nu toe is de medicatie niet echt aangeslagen, dit is de laatste dosis. Daarna gaan we dus wat anders proberen. Ik merk dat dit wel echt de max is. Ik ben mezelf niet meer, ben erg prikkelbaar, reageer vrij agressief, heb hartkloppingen en ga weer knarsentanden in mijn slaap, wat ik vroeger ook gedaan heb.

*update 23-06-08*
Ik ben gestopt met de Concerta. Ik was compleet mijzelf niet meer, voelde me constant in een stroomversnelling, was misselijk en knarste mijn complete gebit kapot. Toen ik er vorige week vrijdag ook nog eens tic met mijn mond bij kreeg ben ik in overleg met de psychiater gestopt. 1 juli gaan we kijken hoe het verder gaat.

*update 10-07-08*
Ik ga niet meer verder met Concerta, maar ik ga nu dexamfetamine proberen.

*update oktober 2008*
Ik ben weer begonnen met Concerta slikken. Ik ben begonnen met 36 mg per dag, daarna opgehoogd naar 54 mg. En toen begonnen de bijwerkingen alweer... Ik werd heel erg emotioneel van de medicatie, veel hartkloppingen, tandenknarsen en tics. Voor mij is dit het teken dat mijn lichaam niet goed op Concerta reageert. Daarom ben ik er na enkele weken weer mee gestopt.

Lees verder

© 2008 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
ADHD bij kinderen behandelen met methylfenidaatADHD bij kinderen behandelen kan op diverse manieren, met en en zonder medicijnen. Er zijn diverse ADHD medicijnen die A…
Methylfenidaat (ADHD medicatie): welke vormen zijn er?Methylfenidaat (ADHD medicatie): welke vormen zijn er?Methylfenidaat is een stof die in de vorm van ADHD medicatie voorgeschreven wordt aan met name mensen met ADHD en/of ADD…
ADHD medicijnen voor kinderen: non-psychostimulantiaPsychostimulantia als Ritalin en Concerta worden relatief vaak voorgeschreven als ADHD medicijn bij kinderen. Er zijn ec…

Mijn ervaring met Citaloprammijn kijk opMijn ervaring met CitalopramCitalopram is een antidepressivum dat de klachten behorende bij de psychische aandoening depressie helpt te verminderen.…
Tanderosie en droge mond: snoepjes en speekselTanderosie en droge mond: snoepjes en speekselSnoepjes zijn niet zo onschuldig zoals vele mensen denken. Natuurlijk bevatten de meeste suiker, dat vorming van cariës…
Bronnen en referenties
 • Schoemaker & de Ruiter: Trimbos zakboek psychische stoornissen

Reageer op het artikel "Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anne, 12-12-2015 00:45 #114
Ik ben sinds gisteren begonnen met heb concerta. Ik reageer er goed op. Uiteraard heb ik nu nog last van bijwerkingen, niks eten, tanden op elkaar en slapeloosheid.

Ik geef de plussen ook ff: niet meer overprikkeld, bij- zaken van hoofdzaken kunnen onderscheiden, betere concentratie en rust in mijn hoofd.

Kortom: het werkt.

Je zult moeten kiezen, wil ik beter functioneren,? Of blijf ik met mijn adhd zwemmen in de chaos met een depressie ten gevolge?

Zo simpel is het.

Onbekend, 31-10-2015 05:27 #113
Ik zit af en toe te lezen op internet of ik iets vergelijkbaars met mijn ervaring kan vinden, nergens helaas. ik zie dat veel mensen hun verhaal hier kwijt doen, ik wil mijn ervaring al zo lang eruit gooien en hopen dat er iemand is die mij begrijpt of iniedergeval tips krijg.

voor de diagnose ADD net uitgesteld was bij mij was ik altijd erg geirriteerd en had woedeaanvallen, veel moe, niks doen en was zeker erg lastig als kind. Ik ben 18 btw. Op school dachten ze, doordat ik nooit geconcentreerd in de les zat dat ik misschien ADD had.

zo kwam ik bij psyQ na de eerste vragenlijst wisten ze het al. De agressie en irritatie was de rede van te kort aan dopamine, door irritatie en woede wekte ik het weer op. Ik was opgelucht dat ik eindelijk de rede wist, vaak kon ik mezelf niet inhoude en leek het net of het gewoon gebeurden.

ik begon met metylfendidaat, ik had heftige bijwerking, ik heb in het verleden wel is een keer drugs uitgeprobeerd (nooit meer) maar de effecten gingen gek genoeg licht die richting op, hartklopping heel heftig, druk, niet slapen, zenuwachtig gevoel. ik voelde me wel goed maar door de bijwerkingen was het niet de goede medicatie voor me.

toen kreeg ik concerta. Dat ging heel goed tot ik op een dag snack naar meer had, ik kreeg verslavings effecten. ik had een paar keer wel is 1 meer genomen dan mocht, nooit verteld. TOT 1 dag dat het uit de hand liep. Ik slikte concerta 1 x daags 59 mg volgensmij maar had er 4 genomen, op 1 of andere manier wou ik meer, wat heel raar was want wanneer ik ze niet had ingenomen had ik dat totaal niet en had ik er geen zin naar maar zodra ik ze had ingenomen wel. Ik kon altijd tegen mezelf zeggen niet meer nemen maar toen was t anders ik had er 4 op het voelde super, die middag moest ik ook langs bij me arts, niks gezegd pols was 150 veelste hoog dus moest in de gaten houde, bloeddruk ook erg hoog. het was avond toen en bleef praten en praten kon niet stoppen, ik kon niet van me telefoon afblijven en niet stoppen met praten (zat in een soort hypnose vertelde arts later) die nacht overgegeven en de ochtend daarna emotioneel gebroken. OVERDOSIS. ik heb bij mezelf gedacht dat ik alles eerlijk moest vertellen tegen ouders en arts, omdat ik wist dat ik mezelf in gevaar bracht en zodra ik die medicatie innam verslavende werkingen had. ik mocht de medicatie van me arts niet meer aanraken en ze had dit nog niet meegemaakt dat het voorkwam bij concerta. (miss omdat mensen er niet echt eerlijk over zijn) ik kan er gewoon niet tegen blijkbaar er zit een stof in wat niet goed voor me was de naam weet ik echt niet meer maarja.

mijn arts gaf mij nog een laatste soort medicatie (equazym? goh de name moet je me niet vragen) mijn arts vertelde mij dat in die medicatie 1 stof niet zat wat bij die andere wel zat en dat dit de laatste was die ik mocht proberen, kwamen de verslavingsverschijnselen wel terug mag ik geen medicatie meer nemen. Mijn moeder moest een tijdje de medicatie bij haar houden zodat ik niet meer kan pakken. Ookal wil ik alles zelf doen en niet afhankelijk zijn is dit wel even het beste want zonder medicatie heb ik de verslaving gevoel niet maar ik weet bij mezelf dat ik wanneer ik medicatie heb genome mezelf soms niet in de hand heb en het kan gebeuren. nu al een tijdje aan deze medicatie en voor mijn gevoel zijn deze de juiste, we wachte wat langer met verhogen, ik heb niet veel bijwerkingen het enige wat mij met deze medicatie dwars zit is dat ik niet kan slapen en uren kan blijven doorpraten. voel me hyper en vol energie. vind het niet erg maar de hyperactiviteit soms wel lastig, bang dat ik vervelend ben. het niet slapen maakt me kapot, ik had al slaapproblemen en met dit is het erger, ik heb melatonine maar de 3 miligram dat iedereen mag gebruiken zonder recept dan vraag ik me af waarom ik geen verhoogde krijg. soms heb ik nog verslavingseffecten maar kan me inhouden. rebound heb ik soms heel heftig wat ik erg moeilijk vind. probeer er op te letten maar soms lijkt het net alsof ik mezelf niet inde hand heb en ben ik erg chagerijnig vooral tegen mijn moeder doet me veel pijn. ik twijfel soms nog echt of dit goed is maar ik weet dat als ik stop dat ik ook weer erg chaggerijnig, moe en aggresief ga zijn.
de laatste tijd heb ik ook nog is dat ik heeeel veel moet plassen wat me nog moeier maakt. ik ben mezelf gewoon niet meer, droom weg en soms vergeet ik zelfs dingen. terwijl t wel goed voelt maar als het uitwerkt twijfel ik weer heel lastig pff

ik weet gewoon af en toe niet meer wat ik moet doen en hoop dat er iemand is met een beetje dezelfde ervaring, ik lees nergens zoiets en voel me dan ook wel een beetje gek haha, mensen zullen wel denken dat ik gek ben overdrijf of aanstel. maar de 1 reageert en gewoon heel anders op. en dit is gewoon mijn verhaal. vind het gewoon erg moeilijk en niemand begrijpt het.

ik wil met dit verhaal ook gewoon, ouders maar ook mensen die er aan beginnen vragen hebben en problemen hebben helpen. Ik bedoel er niet mee dat het zal gebeuren maar wil wel mensen waarschuwen wat voorn effect de medicatie heeft. het is niet zomaar een paracetemol wat ingenomen wordt. ik wil gewoon dat iedereen ziet dat dit gewoon heel lastig is en dat je altijd op moet letten zodra het gebruikt wordt en zeker met je arts of wie dan ook erover praten als er iets is of gebeurd. Want als je dingen niet gaat vertellen kan het misgaan, eerlijk zijn is belangrijk. maar pas vooral op met het gevoel hebben naar meer. ik zie berichten met me dochter is vrolijker en vraagt naar meer maar dat is al een verslavingseffect.

Let op bij heel veel praten, slapen, pupillen. vooral in ochtende, vragen naar meer (dan gaat het al de verkeerde kant op). ik hoop dat iedereen er wel wat aan heeft, maar ik hoop ook dat ik antwoord erop krijg. ik heb het de laatste tijd erg lastig ( emotioneel) en niemand begrijpt me ik weet het soms niet meer en zeker met het niet slapen ben ik gewoon kapot.

ppff eindelijk mn verhaal kwijt haha dankjewel voor het lezen.

Lilian, 08-04-2015 11:12 #112
Ik heb ADHD en een lichte vorm van PDD-NOS (eigenlijk gewoon overlappingen)
Ik heb in mijn leven meerdere trauma's opgelopen en wilde daarvoor in behandeling.
De vrouw vertelde me meerdere keren dat Ritalin dan fijn is, om de boel 'even te onderdrukken' voordat je eraan moet beginnen, of daarmee alles 'mondjesmaat' kan doen.
Maar iedereen (en écht iedereen) die ik erover sprak zei; 'Niet doen!' Kennelijk wordt je er heel emotioneel van en komt 'alles naar boven.' Krijg je een soort depressie tijdens de Rebound. Aangezien ik PTSS heb van die trauma's, zit ik daar niet echt op te wachten, ik ben na een (geweldig) dagje Efteling al in tranen van de stress. Ik wilde het bespreken en verwerken, maar de therapeut zegt dat de 12 sessies sowieso maar 45 min. duren. En dat is het dan ook. Zij zei zelf dat Ritalin 'echt geen' bijwerkingen had. Maar even later zei ze; Nouja, een paar dan.'
Vrienden die het gehad hebben, zeggen dat je er eerst megasloom van wordt, alsof je stoned bent. Dan kickt de rebound in en word je 'één grote bal ellende met huilen en géén eetlust. Ik heb al ondergewicht, dus dat is óók niet fijn. Er zit kennelijk melatonine in, maar ik heb eerder al gemerkt dat ik van een lage dosis synthetische melatonine ga hallucineren, van vogels, kleuren en geluiden tot brandweerwagens in de kamer.

Al met al ik vind het griezelig om in een PTSS-'stadium' er nu chemicaliën bij te gooien. Maar alledrie de dokters zeggen dat ik het eens moet uitproberen. Één van mijn vrienden zegt dat ze zo misselijk werd, tijdens de eerste keer uitproberen, dat ze over haar nek ging. Dat is dan toevallig iets waar ik van ga hyperventileren. Het idee om het 'even uit te proberen' wordt steeds erger.
Heeft er iemand een idee hoe ik die rebound voor mezelf kan verzachten? Er zit véél trauma en pijn en angsten opgeborgen (niet verstopt) en ik ben klaar om dat er te zijner tijd uit te halen en uitvoerig te analyseren en bespreken. Maar niet in een rebound, terwijl ik overgeef en overal olifanten door de kamer zie stampen.
(Overigens is het idee om niet verder te gaan dan eenmalig uit te proberen, maximaal een dag. Maar dat kan voor mij een hélé erge dag worden, als het misgaat)

Alvast bedankt!

Tineke, 12-01-2015 08:52 #111
Mijn dochter krijgt concerta, maar daardoor veel hoofdpijn erg moe en vaak misselijk.
wel is haar concentratie beter en gaat het goed op school haalt goede cijfers. Maar vaak geen fut hebben om naar school tegaan wie herkent dit en wat heeft u er aan gedaan?
gr tineke

Ldb, 28-11-2014 20:33 #110
Anderhalf jaar geleden is er ADD bij me vastgesteld. In het begin nam ik 1à2 keer per dag relatine maar was er zo ziek van dat ik hiermee gestopt ben. Ik had hoofdpijn, diarree, zat een hele dag misselijk, absoluut geen etenslust, werd er depressief van, en ga zo maar de lijst met bijwerkingen af… Hierdoor ben ik dus een half jaar geleden (ongeveer) overgeschakeld naar concerta 36. In het begin werkte dit goed en kon ik me super goed concentreren. Wel had ik enkele bijwerkingen (maar deze waren meer te verdragen dan die van relatine). Ik zat er ook misselijk van maar kon dit meestal verhelpen door op voorhand 'motilium' in te nemen. Deze bijwerkingen zijn na een tijdje verdwenen en nu kan ik zonder motilium. Wel heb ik ook de indruk dat de werking van concerta sterk verminderd is… (is dit mogelijk? :s) Na een beetje research op het internet bleek dat thee, vitamine C en koolzuurhoudende dranken een negatieve invloed hebben op de werking van concerta. Zou het hieraan kunnen liggen dat ik het gevoel heb dat de concerta niet meer werkt? of bestaat er een soort 'gewenning' van het lichaam op die medicatie? Weet er iemand hier iets meer over?

Do, 14-11-2014 20:27 #109
Ik gebruikte de langwerkende methylfidaat de goedkopere versie. werkte goed.alles wat ik nu onderstaand ga schrijven had ik dus totaal niet met het goedkopere medicijn

nu vandaag de eerste dag concerta omdat ik dacht dat ik me beter het originele merk kon nemen. Het was de verjaardag van mijn zoontje hij werd 1. Ik heb me nog nooit zo klote gevoeld. ik voelde me nog erger dan dat ik niets zou slikken. Zou het nu echt kunnen dat het merk concerta bij mij anders werkt dan het blanco merk? Ik liep in de winkel met een kip zonder kop! had 100000 dingen in mijn hoofd en kon me echt niet meer concentreren.heb me de hele dag moe gevoelt. kreeg totaal niets uit mijn handen pffffff.
Zuo het kunnen dat deze medicijn eerst zijn tijd nodig heeft?Iemand hier ervaring mee?

Hp, 21-07-2014 19:08 #108
Hoi,
Fijn om eens van een ander ervaringen te lezen, ik heb zelf ADD en ASS. Maar ik heb wel een opmerking. Omdat het over jezelf gaat snap ik al niet waarom je over een psychische aandoening spreekt. Het geeft wel psychische problemen, maar het is een neurologische aandoening. Dus niks vaags, maar gewoon aantoonbaar in je hersenen. Mijn psychiater heeft me dat duidelijk gemaakt en ik was daar heel blij om. Misschien iets om in je artikel te veranderen.
succes verder met je zoektocht naar het juiste medicijn. Acceptatie hoort daar ook bij.

Someone, 10-06-2014 17:27 #107
Beste mensen.

Heeft iemand ervaring met verschil Ritalin en concerta. Ik heb de indruk dat ritalin effectiever aanslaat dan de concerta. Wie heeft gelijksoortige ervaringen. Maar er werd aangeraden om concerta te nemen omdat de stof gelijkmatiger in je lijf blijt en noet zo op en neer danst als met Ritalin?

Joshua, 26-05-2014 15:42 #106
Om terug te komen op de aantasting van het geheugen waar Sarina naar vroeg. Concerta kan wel epilepsie veroorzaken/verergeren. En epilepsie in het geheugendeel van het brein leidt tot een dejà vu of een jamais vu effect. Dat valt als je het aan mij vraagt te interpreteren als aantasting van het geheugen!
Heb zelf last van een dejà vu effect. Heb als autist zijnde trouwens meer kans op epilepsie en heb er maandelijks ongeveer over de honderd keer laat van!…
Stoppen toch?

Jonna15 (infoteur), 10-02-2014 23:03 #105
Ik gebruik ook concerta en ik merk dat ik me op school niet echt kan concentreren. maar daarnaast moet ik mijn medicijnen ook al om half 7 s'ochtends in nemen en dan kan ik s'avonds heel moeilijk in slaap komen.

weet iemand hier raad mee?

Anoniem, 29-10-2013 20:13 #104
Ik heb ook adhd, maar schaam me er heel erg voor ik wil dat niemand het weet want ik haat opmerkingen erover. Wel moet ik aan de zwaardere medicatie ik weeg rond de 43 en heb nu nog steeds 36 mg, maar dat werkt niet meer voel ik. Ik ga morgen eens proberen 18+27= 45 mg. ik hoop dat dat beter werkt want ik voel me heel gestrest bij toetsen, al heb ik dat sowieso al maar me focussen kan ik echt niet, ook ga ik vanaf morgen middag dan neem ik om 6 uur nog een ritalin van 5 mg ofzo en hopelijk is mij concentratie dat beter want in de avond heb ik hem juist nodig, en dan is ie uitgewerkt… Niemand weet het en ik wil er wel met iemand van mijn leeftijd over praten maarja wie? En ik durf het mijn vriendinnen niet eens te vertellen

Anton, 03-07-2013 21:36 #103
Ik heb 54gr concerta maar dat werk maar 5 uur. Hoe kan dat dan in plaats 12 uur?

Annemarie, 11-09-2012 12:51 #102
Mijn zoon van 11 jaar heeft sinds een jaar concerta. Ik heb er lang over getwijfeld omdat ik zelf niet zo'n voorstander van allerlei medicijnen ben. Maar als je ziet dat een slim en lief kind voortdurend tegen muren aanloopt, bij conflicten aanwezig of betrokken is, ook al heeft hij er niets mee te maken. Ver beneden zijn niveau werkt. Geen vrienden heeft. En heel erg aan zichzelf twijfelt. Dan wil je als ouder toch het beste voor je kind. Nou ben ik niet concerta aan het promoten; het is een noodzakelijk kwaad/goed. Ik zelf heb er echt een haat/liefde relatie mee. Ik zie de resultaten, het gaat heel goed met mijn zoon. Op sociaal vlak en leer vlak. Hij krijgt complimenten, maakt vrienden en groeit. Hij heeft bijvoorbeeld deze week een nieuwe dosis gekregen en hij is er zo ontzettend ziek van. Dan besef je als ouder weer dat wat je hem geeft toch wel veel invloed heeft op lichaam en geest. Ik vrees wel eens voor later. Wat zijn de bijwerkingen op lange termijn? En dan de andere kant, ik ben ook werkgever. Ik heb tot nu toe twee medewerkers gehad met een ADHD of gelijke aandoening zonder medicatie. Onlangs heb ik tot mijn grote schaamte uitgeroepen dat ik nooit meer een medewerker in dienst wilde met zo'n aandoening. Ik was het puinruimen zo zat. Ik zie het van twee kanten en ik zie dat je meer uit jezelf kan halen met de juiste medicatie, hulp.

Tino, 10-07-2012 21:45 #101
Hallo,

Ik ben sinds 2-3dag en begonnen met het slikken van Concerta, dit is een extreem lage dosis door anderen problemen (dit moet binnen 3weken opgevoerd worden nar 36mg). Nou heb ik alleen even een vraag. Kan het zijn dat na het uitwerken je ook ziek en hoofdpijn krijgt? Voor de rest zijn er geen klachten terwijl deze nog werken en voel me prima, maar zodra ze uitwerken begint het feest. Iemand enig idee?

Alvast vriendelijk bedankt voor het antwoord
Mvg Tino Reactie infoteur, 11-07-2012
Dag Tino,

dat kan heel goed! Dit wordt een 'rebound' genoemd en bij veel mensen betekent dit dat de klachten gedurende enige in sterkere mate terugkomen. Sommigen lossen dit op met een heel lage dosering van het medicijn erbij voor in de avond. Ik zou overleggen met je arts wat handig is om te doen.

Thalia, 28-06-2012 13:07 #100
Je ziet soms dat mensen een medicijn proberen, dat het toen goed werkt en dat ze dan, i.p.v. de dosis aan te passen of ies anders te proberen, meteen het hele medicijn afkraken. Dat anderen er zielsgelukkig mee zijn maakt niet uit: zij hebben er nare ervaringen mee, dus is het automatisch troep. Punt!
Deze figuren zijn gewoon jaloers op hen die wél hebben doorgezet tot de bijwerkingen verdwenen waren, of wél een paar jaar (extreem, maar het komt voor) er voor over hebben gehad om te investeren in het vinden van het juiste medicijn dat vervolgens hun kwaliteit van leven voor de rest van hun leven verhoogd. Geen verantwoordelijkheid nemen voor je situatie door je niet te laten behandelen is tenslotte wel zo makkelijk. En de ADHD-ers die wel de tanden op elkaar hebben gezet tot de juiste medicatie/dosering gevonden was? Die lachen mooi het laatst, want zij weten wél hoe het is om te kunnen functioneren als een normaal mens.

R., 25-06-2012 17:16 #99
Heeft niemand hier door dat jullie in feite gewoon amfetamine voorgeschreven krijgen en dat je je daarom zo kut voelt ( DUHHH)?. Het werkt niet meer in lage dosissen omdat jullie tolerantie opbouwen en verslaafd raken aan methylfenidaat. Methylfenidaat is dan niet in dezelfde familie als Amfetamine, de werking is hetzelfde ( Het verhoogt de dopamine en noradrenaline afgifte in de hersenen en remt de opname hiervan ). De effecten die jullie ervaren ( hartkloppingen, tandenknarsen, prikkelbaarheid ) is het gevolg van deze verslaving! Het verloop is ongeveer hetzelfde als bij amfetamine. Gebruikers voelen zich de eerste weken fijn, gefocust, opgewekt, efficient, maar je maakt je hersenen langzaam kapot ( Dat zijn de 'bijwerkingen' ). Op den duur moet je meer en meer om hetzelfde effect te krijgen ( De verhoogde 'dosissen') waarop het op een punt niet verder kan en je met een methylfenidaat verslaving zit en je moet afkicken ( De rebound effecten zijn basically afkicksverschijnselen). Geloof die docters met hun mooie woordjes en praatjes niet. Het lijkt misschien voor even handig en leuk maar op den duur is het slecht voor je en zul je der weinig mee opschieten. Reactie infoteur, 25-06-2012
Ben erg benieuwd naar bronnen die jouw uitspraken ondersteunen.
Methylfenidaat vertoont namelijk veel overeenkomsten met de drugklasse amfetaminen, maar is niet geheel hetzelfde. Het werkingsmechanisme is iets anders en sommige mensen die wél op amfetamine-achtige drugs reageren, reageren niet op methylfenidaat (en vice versa). Dit wijst er op dat de stoffen wel degelijk verschillend zijn, ook al beweren sommige mensen van niet. De wetenschap zegt iets anders…

Nicole, 15-06-2012 12:00 #98
Ik ben 41 en sinds vorig jaar de diagnose nadat ik een burn out kreeg, en de psycholoog mij wilde laten testen op ADHD. Ik ben met kortwerkende methylfenidaat begonnen. Dat was al een eyeopener. Ik was niet meer moe en weer vrolijk. Maar 4 keer per dag slikken vond ik vervelend. En ik had last van dipjes tijdens het uitwerken. Toen over op Medikinet. 40 in de ochtend en 20 in de middag. Pff… wat een rot medicijn. Ik reageerde heel slecht. Was moe, lusteloos en heel prikkelbaar. Nu over op Concerta. eerst 36 mg. Voelt goed en heb weer energie. Sinds gisteren over op 54 mg. Voelt ook goed, ben alleen iets rustiger. Ik zou niet meer zonder medicatie willen. Ik voel me zo veel beter nu. Wat een opluchting, na jaren vage klachten.

Sarina, 09-05-2012 16:11 #97
Ik ben 17 jaar en ben anderhalve week geleden met concerta begonnen (via een vriend). Ik heb een vorm van autisme maar bij mij is (nog) niet onderzocht of ik add zou hebben. Ik zelf en mijn familie denken van wel omdat ik een erg slechte concentratie heb en het een chaotische boel is in mijn hoofd. In de eerste week heeft dit middel mij qua concentratie erg geholpen maar sinds een paar dagen kan ik mijn hoofd niet bij schoolopdrachten houden. Niet onrustig, maar bijvoorbeeld bij alleen al het lezen van een tekst voor een opdracht Nederlands kan ik er geen verhaal/samenvatting van maken omdat ik ben vergeten waar het verhaal over gaat. Ik zie het hele plaatje ineens niet meer. Nu is het wel zo dat ik ontzettend last heb van de zenuwen omdat ik volgende week al examens heb en ik er niet geweldig voor sta. nu is mijn vraag: kan concerta je geheugen aantasten? Of is het gewoon mijn grote faalangst? Reactie infoteur, 09-05-2012
Dag Sarina,
het is verstandig alleen onder deskundige begeleiding van een arts of psychiater aan Concerta te beginnen, het medicijn is namelijk niet voor iedereen even geschikt en wordt bij sommige mensen zelfs sterk afgeraden. Voor zover bekend tast Concerta je geheugen niet aan.

Kelly, 10-03-2012 10:08 #96
Hallo ik ben 17 jaar en slik concerta al zo´n 9 jaar en al 3x is mijn dosis veranderd omdat het simpelweg opeens niet meer werkte ik zit er nu al zo lang aan vast dat ik de bijwerkingen geeneens meer merk als ik het inneem ik ging trilling als ik het ingenomen had me humeur verslechterd ik kreeg woede aanvallen en nu hebben ze me zo´n hoge dosis gegeven dat als ik het inneem in me net een zombie voel als het aan mij licht neem ik het nooit meer

S. Duijst, 12-02-2012 13:38 #95
Hallo,
Net als een hoop andere ouders, vraag je je regelmatig af of medicijnen nodig zijn. Kunnen wij het zelf gewoon niet aan? Willen wij zelf een perfect kind? Kan ik niet tegen de drukte? Doen wij wat verkeerd? Zijn we te streng of juist te mild? Is het geen fase?… kortom: vragen te over die elke dag door mijn hoofd spoken. Toen onze zon de diagnose ADHD kreeg, net 6 jaar oud, was het een verwachte uitkomst. Wel had ik moeite om het soms te vertellen tegen mensen omdat de meeste mensen hetzelfde reageren. Tegenwoordig hebben ze allemaal ADHD. Kinderen mogen niet meer druk zijn. Er moet te veel… enz. Iets wat ik zelf ook vaak dacht en ook nog steeds denk. Ik denk ook dat de diagnose soms te makkelijk bij kinderen word gesteld. Soms is er inderdaad wat aan de thuissituatie te doen. Meer regelmaat en duidelijke regels die voor elk kind rust brengen.
Wij zijn toch begonnen met ritalin en… als ik had geweten wat voor rust het zou brengen had ik het al door zijn pap geroerd! Hij was soms zo moe van de inwendige drukte dat hij soms dood wilde zijn… Als een kind van vijf dat hardop uitspreekt en diverse malen, moet je als ouders ingrijpen en hulp zoeken. Ik ben blij dat onze zoon deze heeft gekregen en na anderhalf jaar ka ik zeggen dat het goed gaat. Natuurlijk blijft hij een jongen met streken, alleen kunnen wij nu beter begrijpen hoe dat komt en dat alle prikkels hem soms gewoonweg te veel worden. Net als iedereen… alleen kan je als je ADHD hebt, niet goed filteren wat wel of niet informatie is die je moet onthouden en sla je soms zoveel op, dat je hoofd letterlijk overstroomt. Ik, zijn moeder, heb zelf ook ADHD. Deze diagnose heb ik gekregen eind 2011 en kwam niet echt onverwachts. Wil je je kind echt helpen? Begin dan ALTIJD bij jezelf! Alleen als de basis goed is, kan je als gezin verder. Wat mij nu wel bezig kan houden is de vraag of een terugwerkend medicijn ook goed kan werken voor jonge kinderen. De ritalin is bij onze zoon snel uitgewerkt en ook tijdens schooltijden neemt hij zijn tabletje in, wat niet altijd handig is maar goed gaat d.m.v een digitaal horloge met meerdere instelbare alarm tijden. Wie heeft er ervaring met het overstappen op bv medikinet of concerta na gebruik van ritalin? Ik hoor het graag! Ik gebruik zelf medikinet en ben er tevreden over, al ben ik wel teveel afgevallen… Als ik de kilo's niet terug krijg moet ik overstappen op een ander middel. Niet iets waar ik zin in heb omdat het verder veel innerlijke rust heeft gegeven… Ik hoop op positieve reacties!

Anoniem, 10-12-2011 21:10 #94
Ik heb zelf ook ADHD maar ben zeker geen tegenstander van Relatine of Concerta alhoewel ik het wel soms pak.
Methylfenidaat is een familie van speed en is zeker niet goed voor je lichaam, het verandert je karakter en na een tijdje heb je meer en meer nodig net zoals bij speed.
Wat ik doe voor rustig te blijven is soms cannabis gebruiken, ik voel me daar veel beter bij en ik heb daarna tenminste geen maagklachten en slaap problemen. Natuurlijk gaat cannabis niet helpen om je beter te concentreren dus als ik moeilijke examens heb pak ik wel concerta en relatine. Maar het liefst zou ik dit niet willen doen. Het verandert mijn persoonlijkheid meteen en de bijwerkingen er van kunnen zeker niet goed zijn voor mijn lichaam.
Natuurlijk kan je een kind van 7 geen cannabis geven om zich rustig te houden, maar een kind moet je laten zoals hij is. En als het echt niet leefbaar is met een druk kind probeer een andere opvoeding, wees wat strenger of haal er iemand bij die je strenger kan leren zijn. Dat hebben mijn ouders ook met mij en ik was zeker niet 1 van de rustigste. En ook al had ik veel ruzie met mijn ouders en kon ik echt de pest van hun krijgen op sommige momenten. Ben ik ze echt dankbaar dat ik niet verplicht elke dag concerta zou moeten gaan slikken. En als je echt wil veranderen dan lukt je dat ook, zeker naarmate je ouder wordt begin je twee keer na te denken over wat je doet.
Dus ik raad aan voor je kind zeker geen medicijnen te geven en laat hem zijn zoals hij is, als hij ouder is zal hij ook veel aangenamer worden.
Daarom dat men denkt dat volwassenen geen ADHD hebben, dat is gewoon omdat ze hebben leren twee keer nadenken en ervaring hebben met negatieve ADHD uitbarstingen.

Karin, 10-11-2011 22:37 #93
Heb al jullie reacties gelezen en herken van iedereen wel wat… maar ik zit met een probleem mijn dochter van 18 jaar (slikt vanaf 6 jaar ritalin en nu concerta ) en ben benieuwd naar jullie advies. Ik heb het idee dat het niet meer voldoet ze is altijd moe, boos en moppert erg veel, (zwartkijker) zit niet lekker in haar vel… kortom ik heb mijn handen vol aan haar en ze heeft er zelf natuurlijk ook erg veel last van. Ze is ontzettend zorgzaam naar anderen en heeft een sterk ontwikkelde emotionele intellegentie die ze niet in de juiste banen kan lijden.

Petra, 09-09-2011 09:07 #92
Mijn dochter van 9 is een paar maanden geleden met Concerta begonnen, vrij snel nadat de diagnose ADHD en ODD is gesteld. Ze is begonnen met 18 mg, wat de eerste paar dagen geweldig leek te werken. Eindelijk wat rust in huis na een eindeloze periode van strijd. Ze was niet dwars, agressief, niet te benaderen. Echt een supermiddel. Na een kleine week kwam haar oude gedrag weer langzaam terug. Na telefonisch overleg met haar arts werd de dosering opgehoogd naar 27 mg en ze kreeg Melatonine voor haar inslaapproblemen. DIt ging weer een week of drie goed. Maar daarna leek ze weer aan de dosering gewend en was het oude 'draakje' weer teug. Net voordat we op vakantie gingen is ze naar 36 mg gezet. We hebben een sùpervakantie gehad. Dit hadden we ook zo ontzettend hard nodig. We waren echt ten einde raad en totaal uitgeput door het gedrag van onze dochter. Het hele gezin dreigde er onder door te gaan. Nadat we terug waren van vakantie zag iedereen hoe goed het met ons ging. En wij vertelde trots hoe goed ons meisje het deed! Toen we 1,5 week thuis waren begon haar gedrag weer te veranderen. We dachten dat het lag aan dat de school weer ging beginnen. Beetje zenuwachtig voor het nieuwe schooljaar verandering van structuur, daar is ze erg gevoelig voor. De eerste week school was dan ook verschrikkelijk! We zette de schouders eronder en hielden ons voor dat te maken had met de omschakeling vakantie- weer naar school. Nu we wat verder zijn is ze nog steeds dwars, agressief, vaak niet te benaderen en voor rede vatbaar. Het heeft wat langer geduurd deze keer, maar ze is volgens ons wéér aan deze dosering gewend geraakt. Zijn er ouders die dit herkennen? En wat jullie ervaringen met het verloop van deze situatie? Zou mijn dochter naar een dosering voor volwassenen moeten, of toch een ander medicijn moeten gaan gebruiken? HELP! Reactie infoteur, 13-09-2011
Petra, ik herken het heel erg bij mezelf, hetgeen je over je dochter schrijft. Ik heb inmiddels nog wat andere medicijnen geprobeerd en tot nu toe werken de medicijnen de eerste tijd bij mij, waarna ik er aan gewend lijk te raken en het effect weer verdwijnt. Ik heb de oplossing nog niet gevonden helaas.

Roos, 06-09-2011 11:18 #91
Beste Mensen,

Ik lees hier best veel negatieve reacties over Concerta maar ik wil jullie laten weten wat voor positieve ervaring ik er mee heb.
Ik zelf ben nu 21 jaar en ben vier jaar geleden begonnen met de medicatie. Eerst zonder begeleiding later met hele goede begeleiding. Het heeft mij ontzettend geholpen! Jaren liep ik al rond met het gevoel dat er iets niet aan mij klopte, ik was anders dan de rest. Ik wou heel veel, ik kon heel veel maar toch kwam het er maar niet uit. Ook de (meeste) docenten begrepen mij niet en vonden me maar een rare een. Toen ik ben gestart met Concerta veranderde er een hoop in mijn leven, er ging een wereld voor mij open. Ik kon me wel concentreren, ik kon wel mijn mooie plannen uitvoeren. Ook was het voor mij mogelijk om normale gesprekken met personen te voeren en ook deze gesprekken daadwerkelijk onthouden. Dus niet iemand laten praten en ondertussen totaal ergens anders mee bezig zijn. Mijn sociale contacten zijn hierdoor ook een stuk beter geworden en het is voor mij nu mogelijk om deze ook te onderhouden.
Ook ik heb af en toe last gehad van de bijwerkingen. In het begin zelf zo erg dat ik een goed aantal kilo's was afgevallen door de medicatie. Mijn eetlust was totaal weg en ik had constant een erg droge mond wat ook niet hielp bij het eten.
Toch wou ik niet stoppen met de medicatie, deze hielp mij zo ontzettend goed. Ik heb mijzelf toen gedwongen om op vaste tijdstippen te eten en mezelf hieraan te houden. Was een boterham dan te droog en moeilijk te eten, dan nam ik een bak yoghurt met cruesli. Het is maar net of jij jezelf toegeeft aan de bijwerking of er voor knokt om de bijwerkingen tegen te gaan. Het helpt ook om de pil met een glas melk in te nemen. Hierdoor zal de werking ook beter zijn deze dag dan dat je hem inneemt met een glas jus d'orange.

Mijn advies is aan iedereen die is begonnen af gaat beginnen met Concerta. Kijk naar de voordelen die de medicatie voor jij meebrengt en of deze afwegen tegen de bijwerkingen.

Voor mij is Concerta de grootste eye opener geweest die ik ooit hem meegemaakt in mijn leven. Door de Concerta studeer ik nu en heb ik mijn propedeuse met gemakt gehaald in 1 jaar. Dit had ik vroeger nooit durven dromen. Ik heb goede sociale contacten opgedaan in nieuwe stad, en merk dat deze mensen mij waarderen. Ik woon nu op mezelf en alles gaat fantastisch, ik hou mijn kamer op orde ga goed om met de financieën, en houd een goede leefstijl aan.
Ik kan trots zijn op wat ik heb bereikt in de afgelopen vier jaren met als hulpmiddel concerta.

Onthoud altijd goed;
'Een gehandicapte heeft een rolstoel en wij hebben concerta, hierdoor kunnen we allemaal normaal en gelukkig het leven door"

Berend van der Molen, 25-08-2011 01:16 #90
Op mijn huidige 22 jarige leeftijd kan ik stellen dat concerta als een korte termijn oplossing voor problemen kan zorgen. Maar het is symptoom bestrijding, geen bron gerichte aanpak. Structuur in je leven, gezond leven ( niet roken, matig drinken en vooral niet blowen zijn erg belangrijk) aanmoediging, bevestiging en erkenning van talent en schoonheid in de persoon zijn ontzettend belangrijk. In mijn geval werd concerta voorgeschreven maar werd er geen begeleiding gegeven. En dat gebeurt in de meeste gevallen… Laat ik u vertellen dat het medicijn niet geeft naar wat u zoekt maar dat de oplossing zit in gedragsverandering van de persoon in kwestie. De omgeving speelt hierin een ontzettend belangrijke rol. Coaching en de juiste ruimte en personen om mee te praten en daardoor inspiratie opdoen voor verandering. Ga naar een psycholoog en/of neem een coach, die kan je helpen en heeft persoonlijke aandacht voor je.

Concerta werkt op het dopamine systeem in de hersenen, dopamine draagt zorg voor de passie in het leven, concerta maakt mensen afgevlakt, emoties afgezwakt. Spontaniteit verdwijnt en je persoonlijkheid kan erdoor veranderen ( lees de bijsluiter!) daarom raden ze je ook aan eens per jaar de behandeling te stoppen…

Goed, ik wil hier concerta niet naar beneden praten, maar je wordt er als patiënt in ieder geval niet gelukkiger van. Echt niet! Ook niet leuker, daarom ben ik er mee gestopt. Tip: zoek alternatieve wegen voor behandeling, vind een coach die gespecialilseert is in de omgang met ADHD en laat het kind daar een paar keer per week zijn huiswerk doen. Verdiep je als ouder in ADHD en pas de omgeving aan. Voor oudere mensen met ADHD
: stop met roken, drinken, blowen en andere drugs voorzover dat op jou van toepassing is en maak je omgeving gestructureerd en opgeruimd. Houd je kamer altijd netjes en eet gezond. Lees over de werking van je brein, lees over adhd en leer en ervaar hoe je heerlijk, gelukkig en gezond zonder medicatie door het leven kunt.

Succes,

Berend van der molen

Klein Ligtenberg D. J., 15-08-2011 00:23 #89
Zelf ben ik 67 jaar, en vanaf 2007 gebruik ik concerta 54 mg. daarnaast op het zelfde uur
Venlafaxine Retard 150 mg.
s' Avonds neem ik nog eens Venlafaxine Retard 75mg.
s' avonds neem ik voor ik ga slapen Temazepam 10 mg.
vanaf Augustus 2011 neem ik er nog een retalin van 5 mg. bij
nu maar afwachten wat van posetieve reactie daar uit komt.
uit eindelijk wil ik ook nog graag mezelf blijven, het is goed dat alles volgens boekje gaat.
als iemand ergens met moeite iets voor elkaar kan krijgen, en dit in de groep behandeld,
dat de één het nog moeilijker kan vertellen, en de ander nog moeilijker en ook nog
gecompliceerder doet, zit ik al in het dromenland, en ben al actief bezig om dat voor elkaar te krijgen, zodat ik kan zeggen, zie je hoe makkelijk dat gaat, het varkentje is al gewassen
voor die in de modder zat. maar daar gaat het helemaal niet om, het gaat hier alleen om,
ze moeten daar zelf achter komen, ik moet zorgen dat ik het voor elkaar krijg, waar ik problemen mee heb.en dat is de bedoeling van zo'n groepsverband.
mijn begeleiding, is in goede handen, zelf krijg ik gesprekken thuis, en om de zoveelste tijd, kan ik de spichiater inschakelen. dat is een pré dat geeft mij vertrouwen in de toekomst.

Lilian, 10-08-2011 20:00 #88
Hoi Jessica,

Mijn zoon van 7 had al de kortwerkende variant, die goed zijn werk deed en waar hij zichzelf bij bleef maar dan met meer rust in zijn lijfje. Wilde echter graag maar 1 pil per dag innemen en hebben zelfde dosis concerta geprobeerd. Vanaf dag een sloeg hij om van vrolijk en relatief rustig, naar huilerig en down en net zo druk als zonder medicatie.Ben na drie dagen gestopt en weer terug naar de kortwerkende en hij wil zelf nu ook niet anders meer. Wat wel is de kortwerkende variant krijgt hij in drie keer 5 mg, daarbij is hij nog steeds zeer actief en vrolijk en nog steeds drukker dan wat onder de noemer normaal gezien wordt en werkt maar drie uur per pil, maar makkelijker aan te spreken, wat ik al de halve wereld gewonnen vind. Mogelijk voor jou zoon ook een optie?

Jessica, 16-07-2011 21:17 #87
Hoi, mijn vrolijk zoontje van 7 met ADHD is met concerta 18 mg begon 5 dagen geleden, hij was druk en nu is hij super druk en niet meer vrolijk. wie heeft daar ervaring mee. ik weet echt niet meer wat ik moet doen. bedankt alvast voor jullie reactie Reactie infoteur, 17-07-2011
Ik ken kinderen die door hun ADHD medicatie downer werden en waaraan je duidelijk kunt zien of ze hun medicatie ingenomen hebben (en dan niet door het drukke gedrag, maar door hun humeur). Maar omdat je zoontje pas vijf dagen bezig is en het lichaam wat tijd nodig heeft om zich aan te passen zodat de bijwerkingen verdwijnen, zou ik het nog een paar dagen aankijken. Als de bijwerking alleen maar heftiger worden zou ik telefonisch even overleggen met de arts.

Eva, 28-05-2011 18:05 #86
Hallo.ja helaas denken veel mensen dat methylfeniddat een wondermiddel is.
maar het kan je wel een duwtje in de rug geven.altijd onrust in je kop en je nooit kunnen concentreren is ook niks. Vaak moet je de voordelen afwegen tegen de nadelen.
ik gebruik het al een tijd.heb in het begin ook zitten uitvissen welke dosering bij mij hoort
sowiezo begin ik er pas in de middag aan.en ook niet elke dag.
maar als ik alles in huis weer eens goed op orde wil hebben dan helpt het heel goed.
het is erg dat je iets in je lijf moet stoppen om je huis/klusjes/administratie op orde te krijgen.maar ik kies er toch voor.
voel me ook goed als alles weer op zijn plaats ligt.en niet een chaotische boel waar ik niets kan vinden.
ja het blijft moeilijk.denk ook weleens.doe ik er goed aan om die troep te slikken.maar kies toch voor ''kwaliteit'' van leven.altijd onrust in je kop geeft ook stress en dat geeft ook weer lichamelijke klachen.
daarnaast veel sporten helpt ook. [zonder medicatie].
artsen kunnen zeggen neem zo en zoveel maar je kent en voelt je eigen lijf het beste.
is 10 mg je te veel haal er dan een brokje af.,,ben ook maanden bezig geweest.hoeveel ik nodig heb.
en wat de uitwerking betreft die voel je inderdaad heel goed. en moet je in de avond nog weg/uit.neem het die dag dan niet in.dan heb je nog wat aan je avond.
ik merk ook als ik het een paar dagen achter elkaar gebruik dat ik de volgende dagen zonder nog steeds energie heb.werkt voor mijn gevoel door. vandaar dat ik denk dat alle dagen gebruiken niet goed is.altijd in een stroomversnelling leven kan erge vermoeidheid geven.dus wees je eigen arts.en kijk wat t beste bij je hoort.

Edwin, 23-05-2011 04:26 #85
Ik gebruik het nu al een klein half jaartje, ik heb er in het begin veel last van gehad, ik had slapeloze nachten, geen eetlust. Toen de pillen beter afgesteld waren op mijn lengte en gewicht en bloeddruk ging het stukken beter. Wat me opvalt is dat ik een beter spelinzicht heb gekregen met het sporten, en dat ik nu mijn taken kan afmaken.

Helen, 16-05-2011 21:37 #84
Ik ben zelf begonnen met kort-werkende methylfenydaat een paar weken terug. Ik was zelf eigenlijk behoorlijk verrast over de werking ervan. Ik had gehoord dat het redelijk positief kon werken tot heel goed, het begin zou wellicht wat fijner zijn omdat het nog wat intenser was etc. Dus ik had een soort van goede concentratie verwacht. Bijwerkingen zouden niet extreem zijn, vooral droge mond, hoofdpijn, duizeligheid en verwarring bij de uitwerking. Ik was dan ook totaal verrast toen ik erachter kwam dat het een stuk extremer kon aanvoelen. De eerste pil was niet eens zo erg, merkte kort wat en daarna werd het minder. Ik vond het heel moeilijk om het netjes in te nemen vooral op het begin, vanwege de bijwerkingen. (een beetje rustiger en duffer, dat trok vrij snel bij). Op het begin had ik ook een beetje het gevoel dat ik mezelf kwijt was, zoals je hebt als je onder drugs zit. - ik ben iemand die het liefst nuchter is en als het me uitkomt een keer 'wat leuks doet' als ik het gevoel heb dat het kan.
Ik heb echt onwijze last gehad op het begin van neerslachtigheid - depressie in de vorm van leeg gevoel en tevens een enorm razend gevoel door mijn hoofd, bijna overkokend (tegen het eind vd dag). Had enige last van bewustzijnsverlies en redelijke warrigheid. Ik was prikkelbaarder, had trillende handen, hartkloppingen en een redelijk droge mond en nerveuze(?) blaas. Verder merkte ik geen duidelijke verbetering op concentratie, af en toe wel het idee dat sommige dingen sneller gingen en ik dingen waar ik mee bezig was niet continu volledig kwijt was.
Ik dacht wellicht door trillende handen etc. slechter gitaar te kunnen spelen enzo, maar dit bleek heel erg prima te gaan- wellicht toch een positief effect op concentratie. Ik dacht vanwege de gejaagdheid, nerveusheid en verwardheid dat ik misschien beter kon stoppen maar het toch maar netjes geluisterd, omdat dit erbij hoorde.
Langzaam leken de bijwerkingen minder te worden, maar toen kreeg ik het benauwd. Of dit van de methylfenydaat kwam weet ik nog steeds niet helemaal zeker. Ik merkte wel dat het erger werd als ik het innam (wellicht door de gespannenheid). Dus had ik een beetje afgebouwd (zonde van het wennen, maar het was zeer onaangenaam en best eng), 1 dagje gestopt en toen rustig aan weer opgebouwd. Ik heb het minder benauwd gehad sinds ik weer begonnen ben (paar dagen terug), maar vandaag begon de benauwdheid weer (bijzonder genoeg) tot de laatste pil was uitgewerkt. Volledig benauwdloos ben ik niet, maar het is wel een wereld van verschil. Of methylfenydaat bij mij positief helpt ben ik nog steeds niet uit. Is vind ik ook moeilijk te oordelen zolang er nare - intensieve- bijwerkingen(?) zijn. Andere extreme bijwerkingen lijken te zijn minder geworden. Mijn bloeddruk is wel meetbaar omhoog gegaan en hartslag gaat sneller als ik het slik. Enige spierstijfheid heb ik, maar dat kan wellicht komen door onrust en benauwdheid.

Heeft iemand anders ervaring met benauwdheid en het innemen van methylfenydaat?
En ik heb eigenlijk vrij weinig gehoord over ervaringen met dextro-amfetamine. Wat was jouw ervaring hiermee? Reactie infoteur, 18-05-2011
Hoi Helen,
ik heb dexamfetamine geprobeerd, mijn ervaringen kan je hier lezen:
http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-gezondheid/22110-mijn-ervaring-met-dexamfetamine.html
Gr Kim

Dennis, 10-05-2011 19:55 #83
Ik weet hoe jij je voelt. Ik heb exact het zelfde als jij maar ik slik geen medicatie ik rook wiet.Dit hebt mij altijd erg geholpen als ik hyper was of chaotisch.Ik wil wiet niet goed praten hoor maar door de wiet werk ik al 13jaar bij het rijk en heb geen problemen om 2 of 3 dingen tegelijk te doen.Maar helaas moet ik stiekem een blowtje roken buiten de deur en natuurlijk.

Rodie, 03-05-2011 09:47 #82
Interessant om andermans verhalen te lezen en te zien medicatie toch verschillend kan werken bij verschillende personen. Bizar. In mijn geval (ook altjd klachten, laatste jaren meer inzicht en vermoedens ontstonden, nu diagnose gesteld).
Ik maak mij alleen zorgen omdat ik naast de goede resultaten van betere concentratie (eerst nauwelijks), meer rust in hoofd, beter overzicht, goed opstarten, nu ook extra moeilijk kan stoppen (gejaagd gevoel, maar niet meer hyper), gevoel van vermoeidheid onderdrukken, en licht euforisch ben. Dt klinkt meer als een stimulantia effect die optreedt bij mensen "zonder adhd". Is nu bij mijn dan toch de verkeerde diagnose gesteld als ik zo reageer ipv dat ik juist rustiger/ slomer wordt zoals velen hier beschrijven? Reactie infoteur, 03-05-2011
Zoals je zelf al schrijft, iedereen reageert weer anders op medicatie :) Een groot deel van de ADHDers heeft baat bij psychostimulantia zoals Ritalin en Concerta, maar een deel ook niet. Ik reageert zelf ook niet goed op Concerta, maar heb toch echt ADHD… Ik ga binnekort hopelijk starten met een ander ADHD medicijn, iets niet-stimulerends :)

Ikkert, 17-04-2011 02:53 #81
Ik hoorde tijdens de voorlichting dat als je van de Concerta lusteloos en apathisch wordt, de dosis te hoog is. Geen idee wat jij nu slikt maar zou dat het kunnen zijn? Ik slik zelf nu 36mg sinds een week en merk wel dat ik me beter kan beheersen, ik denk bijvoorbeeld eerder na voordat ik iets eruit flap, maar ik voel me nog wel mezelf. Hoewel ik nu veel harder werk en meer gedaan krijg heb ik 's avonds nog wel zin om dingen te doen (gezellig samen koken bijvoorbeeld) terwijl ik hiervoor altijd uitgeblust op de bank voor de tv neerplofte :). Ik merk ook dat ik afval, moet wel opletten dat ik op tijd ga lunchen enzo maar ik zit ook veel minder te snaaien uit verveling. Vervelende taakjes stel ik minder uit en ik vind ze eigenlijk ook lang zo erg niet meer, hik er veel minder tegenaan… Tot nu toe heb ik nog niet echt bijwerkingen gemerkt behalve dat ik echt een superdroge mond heb steeds. Ik heb wel gehoord dat sommige mensen depressief worden, heeft iemand daar ervaring mee en hoe snel begon dat na de eerste keer Concerta?

Anne, 05-04-2011 14:49 #80
Hallo Elle je schrijft 24-2-2011 hoe gaat het nu met je gebruik je nog concerta? Wat jij schrijft heb ik ook zo, het is zelf zo dat het net was alsof ik het had geschreven. Ik heb nergens meer zin in alleen jij hebt geen eetlust ik kan gewoon eten nergens last van. Maar verder voel ik me leeg en saai, voor mijn omgeving zal het wel rustiger zijn, maar zelf nee ik voel me loom en sloom futloos net alsof ik er niet echt ben, heel raar.Ik kijk het nog even af en anders ga ik gewoon stoppen met de concerta dan maar druk beter als een sombie. Ik vraag me nu soms wel eens af wat doe ik eigenlijk hier ik leef als een plant verder ja wat verder. Ook heel raar de gedachten dat als iemand anders dit zou nemen ze door zouden kunnen feesten tot diep in de nacht raar ik word er duf en slaperig van.

Angela, 05-04-2011 06:45 #79
Bedankt voor je reactie, ik heb inderdaad een afspraak bij de behandelaar, verder zijn we gestopt met concerta, ik had nog ritalin liggen en dat slikt hij nu tijdelijk.
merk dat hij rustiger is en socialer, jammer, dat concerta waarschijnlijk niet aanslaat,
want het was wel ideaal dat hij s'morgens er één moest nemen er er dan verder niet meer aan hoefde te denken.
groeten en nogmaals bedankt… Reactie infoteur, 05-04-2011
Goed dat jullie een afspraak met de behandelaar hebben! Naast Concerta zijn er nog andere (half)langwerkende vormen van methylfenidaat, waaronder Equasym. Mogelijk is dit een optie? Succes met het vinden van een goed medicijn!

Angela, 29-03-2011 18:48 #78
Hallo mensen, ik heb een zoon van 13 die helemaal niet goed reageert op dit medicijn, hij is nu aggressief en onhandelbaar op school, ik weet echt niet meer wat ik moet, laat staan de school waar hij opzit, is het bij mensen bekend dat je van deze medicatie echt een gedragsverandering kan ondergaan? Reactie infoteur, 30-03-2011
Je zoon reageert duidelijk niet goed op het medicijn. Ik raad je aan om met de arts te overleggen of de dosering wel bij hem past, en of een ander medicijn mogelijk niet geschikter is.

Steff, 09-03-2011 10:45 #77
41 jaar en er dan achterkomen dat je Adhd hebt GGGGRRRRRRRRR… Alles valt nu wel op zn plaats en ik ben nu een stuk milder gaan kijken naar mn verleden. In 1981 is er een neurologische test bij mij gedaan; Ik had een licht Klinisch kinitisch syndroom… blijkt nu dat dat een oude term voor adhd is! In die tijd was er helaas nog weinig bekent hierover en is er dus niks mee gedaan. Bummer! Van t montesorie lyceum hop naar de mavo. Hij kan t wel, maar hij wil t niet was t devies! Nu weet ik dus beter. Je kan adhd vergelijken met een orkest, waar elke muzikant afzonderlijk prima kan spelen… maar met elkaar; aargh als een orkest zonder dirigent. Dan is t ook wel grappig dat dit orkest van mij nu concerta krijgt voorgeschreven om als dirigent te fungeren hahaha. Ben nu aan t kijken met welke dosis ik het beste resultaat boek. Zit nu op concerta54. Het is voor mij ook al nu duidelijk dat dit geen (waar ik zo op hoopte) wonderpil is. Er valt veel werk te verichten en gaan sporten is echt een pre. Maak nu ook elke avond een lijstje, voor wat ik de volgende dag moet doen. Van douchen, ontbijten, personen bellen, boodschappen doen… kortom ;alles wat er in me opkomt! Klinkt belachelijk mischien, maar zo kan ik met veel meer structuur en vooral resultaat te werk gaan. En hoef ik t niet tot in den treure te herhalen in mn hoofd, om t vervolgens toch weer te vergeten!

Mark, 07-03-2011 16:21 #76
He, bedankt voor de reactie, ik heb het niet bijgehouden elke dag en ik begrijp wat u bedoelt. Ik ben me ervan bewust hoe ik me voelde voor de medicatie in dat opzicht ben ik nu zo een 5% vooruitgegaan denk ik. De beginnende 2 dagen van de medicijnen is dat zeker zo een 85%. Denkt u dat ik het tijd moet geven? En dat naarmate de tijd de medicatie evenveel zin heeft als de eerste 2 dagen? Of mischien een hogere dosis is dat logisch? In ieder geval alvast bedankt! :-) Reactie infoteur, 07-03-2011
Wanneer je wel positief effect merkt maar niet voldoende schrijft de arts vaak een hogere dosering voor. Bij veel mensen is de uiteindelijke dosering ongeveer 1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus wanneer je 75 kilo weegt werkt 72 mg vaak het beste. Maar uiteraard (de natuur zou het ons eens makkelijk maken ;)) verschilt elk lichaam enorm, waardoor het best kan zijn dat jij een lagere of juist hogere dosering nodig hebt. Of de gewenning die je beschrijft in deze mate normaal is durf ik niet te zeggen, dat zou ik met je arts overleggen. Succes in elk geval!

Mark, 07-03-2011 13:10 #75
Ik gebruik concertanu al 2 weken, de eerste 2 dagen dat ik het gebruikte had ik er veel baat bij, ik voelde me goed was minder chaotisch was veel minder onzeker en kon lekker genieten. Alleen de dagen daarna voelde ik niks meer van de medicijnen en was weer ongeveer terug bij af. Toen kreeg ik een nieuwe dosis wat 2 keer zoveel was, weer voelde ik me de eerste 2 dagen lekker en daarna nam het weer af zoals gewoonlijk en werd weer onrustig enz. Weet iemand of hier een oplossing voor is aub? Reactie infoteur, 07-03-2011
Hou je bij wat het medicijn precies met je doet? Door bijvoorbeeld elke dag een cijfer te geven aan je impulsiviteit, chaos, rust in je hoofd etc.? Misschien is er namelijk wel degelijk een verandering, maar merk je die niet goed op omdat je je gevoelens met de dag(en) ervoor vergelijkt en niet met de tijd voor je met het medicijn/de verhoging begon.

Wim van Weeren, 24-02-2011 15:29 #74
Ik heb dit ook ervaren en is het rot stappen nu te ondernemen omdat je denkt dat het niet gaat zoals boodschappen doen ook ga gewoon naar de winkel en probeer het je merkt dat het wel gaat lukken en alles een stuk rustiger! Wat ik als zeer prettig ervaarde! Na een week of 2 zal je ook meer zin krijgen overal in en ben je gewend geraakt dat je wat rustiger bent!

Maar wat jij aangaf in je verhaal heb jij heel veel positieve dingen betreft je adhd en die je gaag wil houden! Is dan therapie geen betere optie dan medicatie voor jouw?

Sterkte en veel succes!
Groet, Wim van Weeren

Elle, 24-02-2011 14:32 #73
Nu mijn 6e dag concerta. Al meer dan 10 jr heb ik het vermoeden ADHD te hebben en dit is recent bevestigd. Ik ben 39 jr. en wil nog een studie doen, een relatie hebben en mijn pubers met meer rust begeleiden. Ik ben ontzettend druk, snel afgeleid, vrolijk, snel, grappig, adrem. Maar! nu heb ik nergens zin, al blij dat mijn voorhoofd niet pijn doet. Droge mond. Geen eetlust (IK! De vreetbeer), dus geen zin om te koken dus geen zin om boodschappen te doen. Vorige week was ik al in de winkel, geen zin deed ik niet aan. Ik rij als een bejaarde en als ik de auto geparkeerd heb, blijf ik doelloos voor me uitstaren, want uitstappen is toch wel een behoorlijke actie. Zucht. Ik mis dat ik makkelijker lach om een verhaal van een ander. Ik ben wel meer met één ding tegelijk bezig. Ervaar dat ik niet overal op in hoef te gaan in gesprek en een opmerking die ik zou kunnen maken, niet uit. dat is best een verademing.
Ik slik concerta omdat ik me wil kunnen focussen dit omdat ik in sept een opleiding wil starten. Maar ik vrees dat ik mezelf ga missen. Me super voelen en af en toe ook wel klote is wie ik ben. Ik kon voorheen echt zin hebben in dingen doen. Het vrolijke doordraven in opruimen mét de muziek aan, overal tegelijk in huis. Nu heb ik nergens zin in, hang het liefst op de bank met een film. Ik hoop dat dit minder wordt want ik ben wat mij speciaal maakt wel een beetje kwijt. Mijn sprankel…

Blue, 15-02-2011 20:54 #72
Hai Anniek, Sinds half 2007 gebruik ik al concerta en voor mij werkt het helemaal goed. Dat je je pil omhulsel uitpoept klopt, staat ook in de bijsluiter. Waarschijnlijk is het die van gisteren, duurt even voor hij er helemaal doorheen is… Dus geen zorgen!

Anniek, 15-02-2011 16:28 #71
Ik slik al zo'n 3 jaar concerta en het bevalt me goed! alleen ik moest vanmiddag naar het toilet en toen kwam mijn medicatie met mijn ontlasting mee! ik schrok me rot. ik heb dit nog nooit meegemaakt

Wim van Weeren, 04-02-2011 10:40 #70
Beste Laura, ik heb in het begin een hele vervelende periode met bijwerkingen gehad! Nu zijn deze zo goed als weg en de rust die ik heb gevonden is geestelijk in orde! Je moet echt even doorzetten en het verdwijnt echt na 2 a 3 weken! Veel sterkte!
Grt, Wim van Weeren

Laura, 03-02-2011 12:33 #69
Sinds een paar weken heb ik de diagnose ADHD gecombineerd type ik ben 20 jaar. Eigenlijk ben ik hier zelf achter gekomen omdat ik pedagogiek studeer. Daar las ik een stuk over ADHD en de kenmerken daarvan. Vroeger had ik op de basisschool al veel problemen met concentratie. Ik kan me herinneren dat ik bang was de meester mij iets zou vragen. ik kon die vraag dan niet beantwoorden omdat helemaal niet had geluisterd wat hij allemaal gezegd had.
Met kinderfeestjes was ik geen pretje. Ik werd helemaal wild en kinderen wilden mij op ten duur niet meer uitnodigen. Ik kan me herinneren dat een jongetje naar mij toe kwam ooit en zei dat zijn vriendje mij nooit meer wilde uitnodigen, hij vond mij namelijk zo erg druk. Ik weet nog dat ik toen erg gehuild had. Ik kon daar toch ook niks aan doen?
Op de middelbare school was ik juist heel stil en teruggetrokken, bang dat mensen mij weer niet leuk zouden vinden. Ook het leren op de middelbare school was geen succes. Op de basisschool stond ik veel achten en negens, maar kreeg VMBO-advies. Na de uitslag van mijn CITOscore mocht ik toch naar de HAVO. Ik heb nooit mijn best gedaan op de middelbare school. Ik heb nooit geleerd, dit met veel discussies en ruzie met mijn ouders tot gevolg. Dit leidde overigens weer tot veel huilbuien omdat ik echt wel wilde leren, maar ik me er echt niet toe kon zetten. Ook het samenwerken was nooit een succes geweest, ik heb vaak riuzie gekregen met vrienden en vriendinnen omdat ik heel slecht was in samenwerken. Ik leverde mijn opdrachten te laat in, keek ze niet na en maakte kromme zinnen. Vaak was het dan ook het geval dat wanneer er samengewerkt moest worden, ik een lager punt kreeg dan mijn groepje. Hier maak je natuurlijk ook geen vrienden mee.
Toch heb ik wonder bover wonder de HAVO gehaald in een keer. Wel moest ik een herkansing maken. Al ik terug keek op mijn middelbare schooltijd weet ik niet hoe ik dit voorelkaar gekregen heb.
Op de HBO ben ik fysiotherapie gaan studeren. Ik snapte geen fluit van de studie en had geen idee wat er van mij verwacht werd. Ik leunde een beetje op een vriendin van mij die dezelfde studie was gaan doen. Zij vertelde mij wat we moesten doen en legde mij het schoolsysteem uit (zij was namelijk fanatiek gaan kijken hoe het schoolsysteem werkte, wat niet eens in mij was opgekomen).
Ik ben na 6 maanden niks doen maar gestopt met de studie. Na veel zoeken en geen idee wat ik wilde ben ik pedagogiek gaan studeren. Deze studie vond ik echt leuk, maar ik kon nog steeds me er niet toe zetten om te leren. Ik haalde veel onvoldoendes wat weer tot de vertrouwde frustaties leidde. In het eerste blok van mijn studie leerden we iets over stoornissen. Toen we op een keer les kregen in de stoornis ADHD, werd ik ineens bang. Alles wat ze daar zeiden sloeg precies op mij! Na een gesprek met mijn studieloopbaanbegeleider ben ik naar de studentenpsycholoog gegaan. Misschien had hij een oplossing voor het feit dat ik niet kon concentreren op leren. Ook hij kwam op het zelfde antwoord als ik al bang voor was: ADHD.
Na enkele gesprekken en bezoekjes bij een psychiater was het bevestigd, ik had ADHD.
Een paar dagen geleden heb ook ik concerta gekregen. Ik heb voor mezelf niet het idee dat ik verschil voel. Ok, ik heb dit stuk in een keer kunnen schrijven zonder dat ik weet wat er buiten gebeurt, maar voor de rest merk ik niks. Ik merk alleen dat ik erg trillerig ben, verschikkelijke zware spieren heb (heb gister moeten stoppen met sporten omdat ik mijn been niet meer ophoog kreeg). Ook heb ik idee, wat ik hieronder ook al gelezen heb, dat ik niet vooruit te branden ben. Over een uur moet ik naar mijn stage toe, maar ik moet nog heel veel doen van te voren. Ik zit maar een beetje achter de computer niks te doen, maar boodschappen doe ik niet. Daarbij heb ik heel erge last van hoofdpijn en ik voel me heel duf. Slapen gaat bij mij overigens prima!
Ook ben ik een beetje bang geworden van jullie reacties allemaal, vooral omdat ik nu al een paar van deze bijwerkingen begin te merken.

Jasper, 28-01-2011 15:29 #68
Na een paar heftige jaren waren bij mij de stoppen door geslagen, diagnose, ADHD en depressiviteit. Eerste stap was deperssiviteit aanpakken en dan de ADHD, aangezien een bij werking van ritalin depressiviteit is ging dat dus niet voor mij. Voor de deperssiviteit had ik overens anti-depressivia. Mijn psych stuurde mij door naar een ADHD coach, schijnt er dus ook een trainings trajekt te zijn voor mensen met ADHD. Voor mij een uitkomst, zit nu aan een lichte dosis ritalin en samen met de training lukt het me goed om de minder positieve kanten van ADHD, zoals dingen niet afmaken, afspraken vergeten, snel afgeleid zijn, aan te pakken. Voordeel voor mij van de lage dossering is dat de bijwerkingen ook minder zijn.

Wim van Weeren, 27-01-2011 13:19 #67
Ik zit nu in me tweede week en de bijwerkingen worden minder, wel merk ik dat het verschilt van dag tot dag! Net wat jij ook aangeeft het is net of alles wat trager aan je voorbij gaat! Wel vind ik dit fijner omdat ik alles makkelijker en geconcentreerder oppak!

Ik neem meestal rond half 9 a 9 uur in de ochtend mijn Concerta in omdat voor mij s`avonds ook heel belangrijk is me rust te hebben! heb jij na half 8 geen medicatie meer dan en word je dan niet onrustig voor de rest van de avond?

Bedankt voor je reactie! En jij ook sterkte met het hele adhd proces!
Grt, Wim

Bas, 25-01-2011 20:51 #66
Hoi Wim, Fijn dat je rust in je hoofd hebt, dat doet concerta! de bijwerkingen duurden bij mij ongeveer een maand. Ik reageerde trager en zat in gezelschappen even een beetje naar mezelf te kijken. Aan de andere kant had ik niet meer de enorme wand met 40 televisies in een willekeurige witgoedhandel, maar gewoon een paar. De snelheid is weer terug en belangrijker… Ik ben aan mezelf (nieuwe stijl) gewend geraakt.
De eetlust verminderde bij mij ook, maar ook dat komt wel terug. Ik heb gelet op wat ik wil (moet) eten en heb gewoon weer trek. (lunch is mijn ding niet, ontbijt heb ik met mezelf afgesproken en rond dinertijd is concerta wel uitgewerkt. Ik ben rond 19.30 gaan eten) Fijn dat je positief reageert op concerta! Maak je geen zorgen, maar houd het proces in het oog!

Wim van Weeren, 21-01-2011 15:18 #65
Ik heb sinds afgelopen maandag Concerta 36 MG en maandag werd ik heel angstig en kloppend gevoelbij me borst! Naar mate de dagen voorbijgaan heb ik er veel baat bij! Beweeg niet met me benen en concentreer me goed op me werk ook kan ik nu goed luisteren en communiceren met me omgeving. wel vermindert me eetlust en krijg ik na een paar uur een bang gevoel en zweterige handen! is dit normaal? Ook geestelijk verander ik op het moment sterk, ik voel rust die ik 25 jaar niet heb gehad! Ook dit is angstig en moet het over me heen laten lopen! Kan iemand mij zeggen hoe lang de negatieve gevoelens aanhouden? want merk wel dat ik enorm veel baat bij Concerta heb op maatschappelijk en prive vak! Reactie infoteur, 21-01-2011
Wim,
bijwerkingen verdwijnen doorgaans binnen twee tot vier weken weer. Even doorbijten dus en hopen dat ze snel over gaan. Fijn dat je erg veel baat bij het medicijnen hebt.
Gr Kim

Marcel, 20-01-2011 22:03 #64
Volgens de huisarts heeft mijn zoontje van 6 ADHD. Oke, hij is druk maar ik heb er geen last van en hij volgens mij ook niet. Nu adviseren ze mij (school en huisarts) om hem Ritalin te geven. Ik wil dit net want ik vind dit troep en ik wil mijn zoon niet aan de medicijnen hebben. Ik lees in onderstaande berichten veel slechte ervaringen en dat er veel bijwerkingen zijn. Dit maakt het voor nog moeilijker om de beslissing te nemen. Kan iemand mij adviseren wat te doen, want de druk van school en de huisarts ervaar ik niet als prettig en wil mijn kind eigelijk niet aan de Ritalin hebben. Reactie infoteur, 21-01-2011
Marcel,
als je zoontje goed kan functioneren op school en thuis, lijkt het mij inderdaad niet persé nodig om hem medicatie te geven. Je zoontje moet er immers zelf behoefte aan hebben, medicatie slikken omdat de omgeving dat noodzakelijk vindt lijkt me geen goed plan. Misschien kan je op school de grootste problemen waar de school klaarblijkelijk tegenaan loopt bespreken en andere manieren vinden om deze problemen te verminderen? Succes!
Gr Kim

Mirjam, 06-12-2010 09:23 #63
Hallo
Ik heb een zoon van 21 met adhd/pdd-nos.Hij is wel jongen in gedrag 16/17 en heel soms ook 21. Moeilijk om dat in te schatten. Hij slikt concerta 54 mg al zo´n jaar of 6,er daarvoor ritalin. Hier zijn we toen mee gestopt omdat hij die drie keer per dag in moest nemen maar meestal vergat.Hij heeft er volgens mij weinig bijwerkingen van, we heeft hij ze een tijd niet ingenomen en dat was heel goed te merken, hij kon dingen niet goed over zien en werd agresief(dit was in een instelling voor begeleleid wonen waar ze niet helemaal begrijpen hoe zo´n jongen functioneerd) Nu is hij weer thuis en moet ik alle zeilen bijzetten om hem weer een beetje op de rit te krijgen.
En over de vergoeding van concerta… hij is bij fbto gezekerd en krijgt zijn medicijnen vergoed!

Marieke, 30-11-2010 10:02 #62
Hallo,

bedankt voor de reactie op mijn eerdere bericht. Die totale lusteloosheid is nu voorbij, al is er nog wel sprake van luiheid die ik voorheen niet had.
Maar hoe lang duren de bijwerkingen van concerta? Ik heb pas 9 december weer een afspraak met de psychiater, en gebruik nu 16 dagen concerta. Maar ik heb nog steeds last van knarsetanden, hartkloppingen, angstaanvallen voor het slapen gaan (bang zijn dat het hart stil gaat staan) en zenuwachtigheid (vooral na 6-8 uur na inname). Ook voel ik nog geen verbetering. Het enige voordeel is dat als ik eenmaal slaap ik de hele nacht vast doorslaap (en niet meer als ik in bed ga liggen eerst de hele dag nog anderhalf uur lang de dag moet doornemen en 's nachts wakker wordt met gedachten). Maar goed, als dat het enige is zou ik net zo goed slaappillen kunnen gebruiken.

Ik vraag me af of dit wel goed is na 16 dagen gebruik? Of moet ik nog een week wachten op resultaat en is mijn lichaam gewoon nog niet gewend?

Ik zou ook een enorme opruimdrang krijgen volgens de psychiater en minder eetlust. Maar er zijn nog steeds drie bommen ontploft in mijn huis en ik eet net zoveel als voorheen.

Hartelijke groet,

Marieke (27). Reactie infoteur, 30-11-2010
Hoi Marieke,
bijwerkingen gaan doorgaans na een week of twee weg. Met welke dosering ben je gestart? Ik heb namelijk gemerkt dat toen ik een te hoge dosering geprobeerd heb de bijwerkingen niet weggingen, waardoor ik weer naar een lagere dosering gegaan ben. Helaas werkt Concerta niet bij iedereen (bij mij werkt het ook niet goed, meer lasten dan lusten) dus dat zou ook nog het geval kunnen zijn. Wanneer de bijwerkingen uit te houden zijn zou ik wachten tot je gesprek met de psychiater, anders zou ik nu al contact opnemen.
Groeten Kim

Jor, 19-11-2010 22:24 #61
Na vele gesprekken bij de kinderarts/psycholoog is bij mij ADD geconstateerd sinds groep zeven van de basisschool en werden de ritalin pilletjes een vast onderdeel in mijn broodtrommel. Ik heb dat ondanks enige tegenzin toch een tijd lang gehoorzaam geslikt, maar eenmaal op het voortgezet onderwijs nam ik die dingen gewoon weer mee naar huis en soms, om mijn moeder te plezieren gingen ze rechtstreeks de prullenbak in om haar zo te laten geloven dat ik ze wel innam. Medicijnen slikken was wat mij betreft stom en not done. Bovendien wilde ik dat men mij nam zoals ik ben en niet iemand die de aanwezige problemen liet verbloemen ten gunste van anderen. Ik was de enige die geen last had van mezelf dus ik zag er het nut niet van in 'gedoogde drugs' tot mij te nemen. In 2007 heeft men nog een keer geprobeerd om mij te helpen maar ik liet het niet toe. Mijn mening was nog steeds hetzelfde. Pas nu, jaren later zie ik de gevolgen van mijn eigenwijze gedrag. Vanaf het moment dat ik stopte met de medicijnen werd van HAVO/VWO naar VMBO gestuurd. Op het MBO heb ik twee keer bijna een studie afgerond, maar werd vlak voor het eind naar huis gestuurd door falen ten gevolge van ADD. Ik heb talloze baantjes gehad maar geen een kunnen behouden. Tranen met tuiten heb ik gehuild toen ik mijn blauwe stewardessenpakje moest inleveren.

Nu zit ik desondanks alles op de universiteit, maar nog ver verwijderd van een eventueel diploma. Stiekem betwijfel ik of ik uberhaupt in staat ben om iets fatsoenlijk af te maken. Mijn vriend heeft twee weken geleden een potje Concerta gekregen via zijn arts. Door studie stress heb ik er vorige week een ingenomen omdat ik wilde zien of ik er baat bij had en om naar aanleiding van dat misschien een keer met een arts over praten. Als ik hierdoor een studie mee kan afronden dan het zij zo maar. Ik ben nu te vaak tegen mezelf aangelopen en ik word nu nog elke dag geconfronteerd met mezelf en mijn gedrag waar ik wel van bewust ben maar het gewoon niet lukt om het te veranderen. Net zoals ik vroeger zelf niets merkte van de Ritalin merkte ik ook niks van Concerta. Als ik niet alleen was geweest die dag hadden anderen mij misschien kunnen vertellen of zij juist wel veranderingen opmerkten. Helaas, gemiste kans.
Vandaag heb ik, in overleg met vriend, twee stuks ingenomen (72gram) om te kijken of dit wel effect zou hebben.
Ik weet niet welke rol concerta precies heeft meegespeeld deze dag maar ik heb net tot ongeveer twee uur geleden non stop gehuild en ik ben totaal niet in staat om iets te doen. Mijn bed uitkomen om naar de wc te gaan vergt heel veel moeite en mijn hoofd en armen zijn loeizwaar. Dan heb ik nog last van hoofdpijn, klamme handen en voeten, wisselend koud en warm en blijf maar voor me uitstaren. (ook tijdens het typen van het stukje) Dus nog maals: Ik weet niet voor wat concerta precies verantwoordelijk is aangezien ik gisteren een heel vervelende avond heb gehad en ik ook vrij veel last heb van tentamenstress en spanning. Dus tot zo ver mijn verhaal en mijn Concerta ervaring.

Oh nog een kanttekening: Toen ik ik drie jaar geleden voor de keuze kwam te staan tussen Concerta en een cheap ass apotheek versie van Ritalin heb ik niet niet voor Concerta gekozen ondanks dat beter bij mijn vergeetachtigheid zou passen omdat het toch wel behoorlijk duur is. Als in beide hetzelfde stofje zit, waarom wordt de een wel vergoed en Concerta niet? Reactie infoteur, 20-11-2010
Jor, wat een verhaal zeg! Ik weet niet waarom Concerta niet vergoed wordt en Ritalin wel, beetje krom inderdaad. Ik raad je wel aan om in overleg van een arts met medicatie te beginnen, omdat je lichaam aan de stof moet wennen en je beter langzaam op kunt bouwen. Anders kan je inderdaad hevige bijwerkingen krijgen zoals jij nu gekregen hebt. Sterkte!
Groeten Kim

Marieke, 18-11-2010 12:30 #60
Hallo,

ik ben 2 weken geleden ADD gediagnosticeerd.(Ik ben 27). Sinds vier dagen met concerta begonnen voor ADD.
Ik heb last lusteloosheid. Dat is een bijwerking en gaat ook wel over, alleen kan ik aan mijn omgeving niet goed beschrijven wat ik precies voel. Het is niet dat ik moe ben of nergens zin in heb. Alleen ik ben niet vooruit te branden. Ik staar zo een halfuur naar een tv die uitstaat. En niet omdat ik geen zin heb om tv te kijken. Maar ik voel ook niet de behoefte om hem aan te zetten. Het is een soort van vreemde leegte. Zelfs als ik naar de wc moet blijf ik zitten. En ik weet ook niet waarom. Ik vraag me af of meer mensen dit gevoel herkennen, ik zou er graag over praten want ik kan het gewoon niet uitleggen wat dat gevoel precies is aan mijn vrienden en familie. Het is niet onder een begrip te scharen of in een hokje te plaatsen, vandaar dat ik op zoek ben naar herkenning van anderen.
Ik maak ook minder druk om dingen dan voorheen. Ik maak me er wel druk om in mijn hoofd, maar de behoefte om het ook te uiten is er niet meer. Het is leeg. :S Reactie infoteur, 19-11-2010
Marieke,
ik raad je aan om dit even met je arts te overleggen. Het klinkt alsof je gevoelens compleet aan het afvlakken zijn en dat is niet de bedoeling! Ik herken je klachten wel, maar dan in het kader van een depressie en niet behorende bij ADHD/methylfenidaat.
Succes!

Martijn, 15-10-2010 18:36 #59
Na al jaren te tobben met mijn gemoedstoestand en gedragsproblemen ben ik kort geleden mijn baan kwijtgeraakt en had ik ook bijna mijn relatie van 10 jaar verknald. Twee maanden geleden gediagnostiseerd met ADHD en ben sindsdien aan het experimenteren met proefmedicatie en therapie. Er is een wereld voor me open gegaan en zoveel puzzelstukjes uit de afgelopen 30 jaar zijn op hun plekje gevallen. Na jaren van ruzie's, discussies, het niet afmaken van studie's en het niet kunnen volhouden van banen en andere ogenschijnlijk normale zaken ben ik sinds kort ineens in staat om zaken heel anders aan te pakken (te bekijken).

Naar aanleiding van de diagnose gestart met 3,5x 10 mg Ritalin, werkte in eerste instantie best goed maar gaf een up's and downs gevoel en ik had meerdere malen per dag stevige hoofdpijn. Na wat spelen met de dosering(4 tot 6x 10mg & 8 tot 12x 5mg) en de inname interval, ben ik 01-10-10 op concerta 1x 36mg & 1x 18mg overgestapt. Na een week merkte ik dat het up's and downs gevoel veel minder werd maar dat de werking ook minder werd, na twee weken (nu; 2x 36mg per dag) krijg ik steeds meer het gevoel mezelf niet meer onder controle te hebben en hier raak ik erg onzeker en gefrustreerd van. Temeer omdat bij de Ritalin de werking veel beter was maar ik niet gelukkig was met het feit dat ik zo vaak iets in moest nemen en ook regelmatig hoofdpijn kreeg. Op basis van wat ik hier lees ben ik geneigd het nog even vol te houden om te kijken of de werking van Concerta bij een iets hogere dosering wat beter uitbalanceerd en lukt dit niet dan maar terug te gaan naar de Ritalin en dan maar voor lief te nemen hier elke 1,5 uur een tabletje van te moeten innemen. Voor de hoofdpijn is zonodig ook wel weer een pilletje te slikken, heb van mijn vrouw heel lief een pillendoos gekregen waar ik een apotheek jaloers mee krijg.

Al met al realisser ik me dat het nog wel even wat problemen en uitproberen zal kosten om de medicatie goed te krijgen maar gelukkig krijg ik veel steun van de nog overgebleven vrienden en familie, dit doet me echt goed.

Ook is het erg prettig om te lezen dat je niet alleen staat en dat er veel meer mensen van alle leeftijden worstelen met de zelfde klachten en het proces om de medicatie op orde te krijgen. Ik wens jullie allen veel succes en niet te vergeten plezier de komdende tijden, want dat is nu veel makkelijker dan het vroeger was niet waar?

De ADHD groet,
Martijn (30 jaar Rotterdam) Reactie infoteur, 16-10-2010
Hoi Martijn,

fijn (voor zover je van fijn kan spreken, maar je begrijpt wel hoe ik het bedoel denk ik) dat alle puzzelstukjes nu op zijn plek gevallen zijn en dat je er achter bent dat het niet zozeer aan jou ligt, maar aan de ADHD. Zelf heb ik mede door de ADHD met een depressie geworsteld omdat ik mezelf helemaal niet begreep en bepaald gedrag niet kon plaatsen. Tot ik die diagnose kreeg en ineens dingen wél kon plaatsen. De eerste periode na mijn diagnose was het bij mij nog wel warrig en onzeker, want ja, je weet wat je hebt, maar wat kan je er nu mee? Er zijn verschillende boeken over omgaan met ADHD geschreven, vol met tips waar je uit kan halen wat je kan gebruiken. "Opgeruimd leven met ADHD" van Kathleen Nadeau vind ik zelf wel een aanrader.

Over je medicatie: je hebt nog veel meer soorten, ook iets tussen Ritalin en Concerta in (Equasym) qua werkingsduur. Stofje is hetzelfde. Misschien heb je hier meer baat bij.

Ik denk zeker dat het makkelijker is dan vroeger, hulpverlening is veel beter in omgaan met ADHD (over het algemeen genomen dan). Al ben ik nog steeds voorzichtig met zeggen dat ik ADHD heb, mensen stigmatiseren toch vrij snel. Ik zeg meestal dat ik concentratieproblemen heb, en dan wordt het doorgaans wel gewoon geaccepteerd.

Succes verder met het leren omgaan met de ADHD :)

Groetjes Kim

Rob, 26-09-2010 14:19 #58
Diegene die dit soort medicijnen met de kennis van nu nog voorschrijft is wat mij betreft onwetend en een gevaar voor zijn of haar patient. Het betreft hier een groter gevaar voor een goede samenleving dan de illegale drugs. Reactie infoteur, 26-09-2010
Beste Rob,
kan je je berichtje misschien onderbouwen?
Groeten Kim

Fahima, 27-08-2010 14:11 #57
Hi ik heb een zoon van 7 jaar en dit jaar in januari is er geconstanteerd dat hij adhd heeft. We zijn toen begonnen met de medicatie als eerste met Ritalin 15 mg per dag, omdat hij contineu stemmingswisseligen had ben ik over gegaan met overleg van de kinderarts op Concerta 18 mg 1per dag. Persoonlijk vond ik de Ritalin effectiever, maar hij had dan veel last van ups and downs, maar de Concerta helpt de gehele dag, maar niet zo effectief hij is meer aanwezig en druk heeft vaak stemmingswisselingen en op school vinden ze dat ook. Er is ook een ander probleem hij heeft een grote fantasie zoals dingen ook verzinnen en dat ik hem erop aanspreek en zeg dat hij niet moet liegen of verhalen aan het verzinnen is en dat hij dan op reageerd dat het wel zo is en soms zijn excuus aanbiedt en nooit meer zou doen, maar toch volgende dag is het weer raak. Ik maak me ook zorgen om de medicijnen op lange termijn, wat de concequenties ervan zijn zoals impotentie, verslaving, aantasting van bepaalde organen en hoe lang hij ze moeten slikken, kom je er ooit van af? En graag zou ik een goed adres willen van een psycoloog voor mezelf om ermee leren om te gaan met adhd het liefst in de buurt Hengelo ov of Enschede en Borne mag ook. Bedankt voor uw aandacht en hopelijk kunt u een paar van mijn vragen beantwoorden, groeten fahima Reactie infoteur, 27-08-2010
Hoi Fahima,

er bestaat ook nog een variant tussen Ritalin en Concerta, een halflang werkende vorm van Methylfenidaat. Dit heet Equasym. Je zou kunnen overleggen met de arts of jullie dit kunnen proberen.

Voor zover nu bekend is heeft Ritalin geen lange termijn consequenties. Bijwerkingen verdwijnen weer zodra men met het medicijn stopt.

Of je zoon ooit kan stoppen met de medicatie is een lastige vraag. Bij veel kinderen worden de symptomen wanneer ze ouder worden (ongeveer na de puberteit) minder, waardoor zij het soms zonder medicatie kunnen stellen. Dit heeft deels te maken met de ontwikkeling van de hersenen (die loopt door tot in de twintiger jaren) en deels te maken dat het kind steeds beter om leert gaan met de beperkingen.

Heb je begeleiding van een arts? Het lijkt me verstandig om bij je huisarts om begeleiding te vragen, wanneer jullie dit nog niet hebben. De huisarts kent doorgaans wel adressen van hulpverleners.

Groeten Kim

Maelys, 18-07-2010 03:09 #56
Kwam erachter toen ik 34 was, ADHD ja leuk en dan…? sta je dan ineens met je naamplaatje… dat je ANDERS was tja dat was geen nieuws, dat weet je zelf beter als geen ander, maar ik was toen 2 kinderen verder en een relatie van 14 jaar en zo goed en kwaad als het kan de administratief (ondersteuner) van je partner. Tjaaaa, zo gek als het klinkt ben je aan de ene kant blij met het hokje waar je dan in beland (eindelijk een devenitie) maar dan begint pas het gevecht… eindelijk mensen die jouw apart werkende brein begrijpen, maar dan mijn partner… die zo gewend was zich om mijn ouwe ik te manouvreren en nu een zelf verzekerde ik voor zich krijgen met de boodschap, zie je wel, kijk dus al die tijd kon ik er niks aan doen, maar dat is het mooie met ADHD je weet dat je het hebt maar leg eens uit dat je geen problemen hebt met het je concentreren op dingen die je wel leuk vind maar dat het je niet lukt op het moment een bedrijf te laten draaien en je gezin te runnen.

Maarten, 13-07-2010 12:21 #55
Ik ben 44 Jaar en via een diagnose van ADHD bij mijn zoon ben ik verder gaan kijken of deze verschijnselen bij mij vandaan zouden kunnen komen.
Vrij snel is er ADHD geconstateerd (volgens arts met een kleine h) waarbij ik zelf hierover ben gaan lezen en mij veel veer meer herken in ADD.
Ik heb inmiddels sinds enkele dagen concerta voorgeshreven gekregen en ben er nog niet zo zeker van of dit mijn medicijn gaat worden.
Zelfs nu ik dit aan 't typen ben heb ik het gevoel dat't sneller moet en sla de toetsen bijna uit 't bord…
Focus blijft moeilijk en zelfs 't gevoel dat alles wat meer "opgesloten"gaat zitten en emotioneler.
Heb eea aan onderstaande reacties gelzezen en verbaar me nu ook enigzins over de dosering concerta die mij voorgeschreven is.
Ik kom deze hoge dosering nergens tege.
1e 3 dagen 54 mg. daarna 3 dagen 54 + 18 mg en daarna 54 + 36 mg en na 2 Weken evaluering.
Ben ook erg benieuwd naar bijwerkingen (op lange termijn) en wat de alternatieven zijn. Voor mijzelf heb ik het gevoel dat je als patient samen met de arts een hoop aan het experimenteren bent en het lange weg is voordat een juiste medicatie / goede dosering samen met evt. therapie gevonden is. Reactie infoteur, 13-07-2010
Hoi Maarten,
je startdosering wordt onder andere op basis van je gewicht bepaald. Er wordt vaak 1 mg Concerta per kilo lichaamsgewicht aangehouden als uiteindelijke dosering. Er zijn nog andere vormen van methylfenidaat --> http://mens-en gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/49797-methylfenidaat-adhd-medicatie-welke-vormen-zijn-er.html
Er bestaan echter zeker nog alternatieven met een andere werkzame stof, bijvoorbeeld dexamfetamine en strattera.
Groetjes en veel sterkte de komende tijd!

Willem-Jan, 10-07-2010 03:01 #54
Ik slik nu sinds vorige week vrijdag Concerta, elke ochtend netjes 1 tablet van 54mg.
Ik schijn van alle bijwerkingen last te hebben, en ik vind alle pillen maar prutzooi! Ik heb een officiële ADHD verklaring sinds me 6e, ik slikte tot me 12e Ritalin, maar was daarmee gestopt omdat het voor mijn gevoel niet werkte, nu ben ik inmiddels 16 en met die Concerta nu ben ik niks anders dan een lijk! Ik neem het vanaf nu gewoon niet meer, ik ben gewoon echt bang dat ik straks nog zo blijf van die dingen! Ik snap niet waarom, maar ik denk dat ik zonder al die medicatie tóch beter af ben. Vaag, achja. Reactie infoteur, 10-07-2010
Vervelend Willem-Jan, dat je zo veel last van de bijwerkingen hebt. Ritalin en Concerta bevatten allebei dezelfde stof, namelijk methylfenidaat. Misschien dat je op een andere stof beter reageert, bijvoorbeeld dexamfetamine. Overleg het eens met je arts, want dit werkt ook niet zo te lezen.
Groetjes Kim

Laurens, 01-06-2010 15:29 #53
Ik ben een jong en van 13 jaar en ik heb geen officiieele adhd verklaring maar het werd wel voorgeschreven het werke goed de eerste week, toen al nar 36, nu 54 al 1 jaar ik kan niet slapen zie eruit als een dode op school gaat het superslecht en ik heb burn-out verschijnselen ik heb allemaar huiswerkbegleiding maar het lijkt niet te helpen, ik moet nu waarschijnlijk naar 3 havo. alsjeblieft reageer, help me. Reactie infoteur, 01-06-2010
Hoi Laurens,
heb je begeleiding van een psycholoog? Daar zou ik om vragen bij je arts als je dit nog niet hebt. Daarnaast zou ik in overleg met je arts je medicijnen veranderen.
Groetjes Kim

Ronald, 01-04-2010 09:17 #52
Ik zit door overwerktheid in de ziektewet. Bij mijn laatste baan mezelf opgebrand om alles uit de kast te halen omdat ik daarvoor eenvoudig werk had die geen toekomst bood op verbetering. Toch werkeloos geworden…

Door een werk-coach van het CWI is er een verband getrokken naar een mogelijke over activiteit die ik maar eens moest gaan uitzoeken want de kans dat ik bij een nieuwe baan weer teveel van mezelf zou vragen was aanwezig.

Ik ben een man van 12 ambachten en 13 ongelukken van 42 jaar en heb altijd al moeite gehad om me op een ding te concentreren, leren, luisteren, lezen, was overgevoelig, gespannen, snel prikkelbaar, een uitslover (een goeie voor de baas als het om productie gaat),maar maakte dingen slordig af en heb een draaikolk aan gedachten in mijn hoofd die s`nacht het meest parten spelen.

In de "mangel molen" van de psychiatrie terecht gekomen wat me dit keer beter is bevalen als toe ik nog een tiener was met eigenlijk de zelfde problemen. Er is ADHD geconstateerd en omdat ik een antipathie tegen medicijnen heb is na veel wikken en wegen toch de medicatie van Methylfenidaat 10mg 3x daags gestart.

Al bij de eerste dag merk ik al verschil, ben wat rustiger in mijn hoofd, duidelijk minder somber, alert, niet suf, en kan zelfs nu al mijn concentratie vasthouden.(dit verhaal zou ik anders door gebrek aan geduld niet hebben geschreven). Wel slaap ik wat minder vast maar heb geen houten kop aan begin van de dag zoals ik dat voorheen altijd had.
Tot nu (dag 3 ) valt het mij niet tegen.
Groeten Ronald

Ton, 03-03-2010 12:44 #51
Mijn schoonzus is verleden week met Concerta begonnen, 's ochtends om 9 uur, met de laagste dosering. 's middags om 1 uur heeft ze een vrij ernstig ongeluk met haar scooter gekregen, door concentratie-stoornis. Er was geen andere wegggebruiker bij het ongeluk betrokken. De behandelende psychiater zegt niet aansprakelijk te zijn voor de schade. Het lijkt erop dat iedereen die door bijwerkingen ongelukken heeft gemaakt hetzelfde te horen gekregen. Zijn er mensen van wie de geleden schade veroorzaakt door bijwerkingen wel vergoed is? Reactie infoteur, 07-03-2010
Hoi Ton,
ik vrees dat de psychiater "gelijk" heeft. In de bijsluiter en op de verpakking staat dat men op moet passen met het besturen van bijvoorbeeld een auto wanneer men het middel gebruikt. Ik zou niet weten welke stappen je kunt ondernemen. Misschien even contact opnemen met de rechtbijstand?
Groeten Kim

Bas, 16-02-2010 23:12 #50
Ik ben 31 jr, toen ik 23 was. Ben ik begonnen met ritalin 4 x per dag 2 x 10 mg. In 2007 ben ik overgestapt op concerta 36 mg. Mijn ervaring is. Welke medicijnen en hoeveel je ook neemt, het is en blijft een hulpmiddel. Na al die jaren is het nog steeds elke dag vechten tegen jezelf.

Lotte, 07-02-2010 19:49 #49
Ik ben 33 en heb een half jaar Ritalin gebruikt om de 3 uur 7,5 mg (Methylfenidaat), waar ik me erg prettig bij voel allen is het rebound effect erg heftig als ik te laat ben. Nu ben ik overgegaan naar de Concerta en merk dat 36mg teveel voor me is en 18mg te weinig. Daarom ben ik erg benieuwd of er nog een tussen oplossing bestaat je mag ze immers niet breken?
Groetjes Lotte Reactie infoteur, 07-02-2010
Beste Lotte,
ik heb zelf dexamfetamine gekregen om de rebound in de avond tegen te gaan. Dexamfetamine is een soort halflangwerkende vorm van methylfenidaat, qua werkingsduur zit het tussen Ritalin en Concerta in. Misschien hier eens naar informeren?
Groetjes Kim

Rinus, 23-01-2010 13:37 #48
Ik ben nu een maand bezig met Concerta, 56 mg. Ik ben dwangmatig en ben dus veel in beweging.
Ik had 6 van de 9 punten voor ADHD.
Dus wil ik mijn Dwangmatig gedrag verminderen. Maar dit lukt mij niet.
Ik blijf onrustig en mijn dwang verdwijnt niet, zelfs wordt het meer. Alleen ben ik wat rustiger in mijn hoofd, maar heb wel stemmingswisselingen, nu gelukkig wat minder.

Mijn bloeddruk is ook wat hoger!

Ik zou graag weten of concerta, dwanggedrag (dus in beweging blijven met een bepaalte activiteit)
Het is mijn laatste hoop, hoe kan ik hier dan het beste mee omgaan?

Moet ik doorgaan? Reactie infoteur, 23-01-2010
Beste Rinus,

je kan medicijnen in veel gevallen het beste zien als een ondersteuning in het verminderen van je klachten. Heel veel problemen waar je tegen aan loopt met een psychische stoornis zijn namelijk niet te verhelpen met medicijnen, wel te verminderen/onder controle te krijgen. Naast de medicatie is het echter verstandig psychotherapie te volgen om werkelijk om te leren gaan met je stoornis in plaats van de symptomen te onderdrukken (wat medicatie in principe doet). Ik zou je dan ook willen adviseren met je psychiater/arts te overleggen over bijvoorbeeld groepstherapie zodat je ervaringen uit kan wisselen en daar uit mee kan pikken wat voor jou werkt je klachten te verminderen.

Wat ik altijd begrepen heb is dat Concerta (en andere vormen van methylfenidaat) tics en dergelijke juist kunnen verergeren (ik kreeg zelf ook tics terwijl ik deze daarvoor niet had). Maar waarschijnlijk heeft je psychiater/arts een goede reden om je juist deze medicatie voor te schrijven. Maar wanneer het niet aanslaat en/of je klachten juist verergeren zou ik wel vragen of je een ander middel kan proberen.

Groeten Kim

Laura, 21-01-2010 14:48 #47
Ik ben bijna 50, heb 3! inmiddels volwassen kinderen met ADHD waarvan er 2 medicatie (concerta) gebruiken en 1 sinds een paar maanden gestopt is en waar het wonderwel goed mee gaat. Gaande het hulpverleningstraject met onze kinderen is wel eens geopperd of moeder zelf ook geen ADHD had, ik ben altijd erg impulsief geweest. Ik ben hier toen niet op ingegaan, maar de laatste tijd, nu alles rustig is met de kinderen, wordt ik erg met mijzelf, mijn impulsieve gedrag en mij voortstuwende IK geconfronteerd. Sinds 14 dgn begonnen met Concerta 18. Wat een rust… maar na 14 dgn met terugkerende symptomen overgegaan op 36 mg. Mijn vraag is nu, kan ik afwisselen met 18 en 36 mg op de dagen dat ik werk, zonder dan last te hebben van "bijwerkingen"? Mijn bijwerking bestaat toch wel uit verhoogde nerovsiteit, heb gemerkt dat dit overgaat, maar vraag me af of je dit met wisselend dosering gebruik met de hogere dosering steeds terug krijgt? Heeft iemand hier ervaring mee? Reactie infoteur, 21-01-2010
Hoi Laura,
ik heb destijds Equasym (halflangwerkende vorm van methylfenidaat) gekregen om de dagen waarop ik minder activiteiten had die aandacht vergen door te komen. Misschien is dat voor jou ook een optie? Want wisselen van dosering lijkt me nogal verwarrend voor je lichaam.

Ron, 15-01-2010 15:15 #46
Ik ben een man van 48 en net voor mijn 48e verjardag is er ADHD vastgesteld.nou ja beter laat dan nooit maar ik heb wel 15 jaar lang bij huisartsen en instanties aangegeven dat er veel meer met mij aan de hand was dan het zogenaamde Winterdipje of gewoon overspannen door een of andere gebeurtenis.
de uitslag waarik zelf weer alle moeite voor heb moeten doen, maar ik heb sinds een half jaar eens een psychiater die wel naar mij luisterd, maakte me eerst wel blij maar ook verdrietig want bij nader inzien hadden een hoop dingen anders kunnen zijn als het eerder erkent was dat ik wel al van kinds af aan ADHD ben.
ik kreeg in eerste instantie Ritalin en goh wat een positieve verandering, maar ik heb sinds een paar dagen Concerta maar dat valt vies tegen.ik heb het gevoel dat ik de hele dag dronken ben en kan niet op mijn benen staan, slap lamlendig gevoel en dat had ik met ritalin niet.ben wel rustig maar kan niet normaal meer functioneren, kan met moeite een paar dagelijkse dingen doen maar dat is ook alles.
ik heb besloten om toch maar terug te gaan naar de ritalin want dat bevalt mij stukken beter en zal gewoon de tijd weer goed in de gaten moeten houden voor het innemen van een pilletje.

Roos76, 14-01-2010 17:06 #45
Ik ben 33 jaar en heb ADD. Sinds bijna een week slik ik nu Concerta, 18mg. In de 2de week zal ik overgaan naar 36mg, in de 3de naar 54 mg. Ik heb nog geen positief effect ondervonden (ben nog even chaotisch en druk in mijn hoofd), alleen wat bijwerkingen. Hoofdpijn, een duf gevoel. Ik ben ook prikkelbaar en voel me war neerslachtig (waar ik normaal geen last van heb) 's Ochtends heb ik erg veel moeite om mijn bed uit te komen, ik voel me alsof ik uit een heel diepe slaap wakker moet worden en krijg m'n ogen met moeite open. Ook merk ik dat ik 'snachts wat knars met m'n tanden. Over twee dagen ga ik de dosering verdubbelen, ik hoop zo dat ik nu ook wat van een positieve werking ga merken!

Brecht, 06-01-2010 17:01 #44
Hoi, Ik ben 21 en student. ADD werd in de zomer van 2008 vastgesteld. Ik kreeg de keuze tss Rilatin en Concerta, en koos voor concerta omdat je daar geen schommelingen krijgt en maar 1 pil per dag hoeft te nemen. het werd opgebouwd met 3 dagen 18mg, 3 dagen 36 mg en dan 54 mg. ik had toen herexamens en het was wel een revelatie, ik studeerde 5 dagen non stop en haalde 14/20 voor een vak waar ik voorheen 4/20 had.
Ondertussen zijn we een stuk later en heb ik al heel wat bijgeleerd over ADHD en Concerta. Ik studeer nu ook psychologie aan de universiteit. (wat voorheen zonder medicatie/kennis van mijn conditie niet mogelijk was)
Ik heb vaak last van de bijwerkingen, voornamelijk buikpijn, verminderde eetlust/genot, spierspanning, rusteloosheid en slapeloosheid. Na een jaar vertelde mijn arts me dat ik kan stoppen met concerta als ik het niet nodig vind (in vakanties) waarna ik dus meer merkte van de gevolgen na een tijd medicatie.
Nu denk ik, na mijn ervaring en wat van deze berichten te hebben gelezen, dat het effect ook sterk samenhangt met je eigen stemming en omgeving. Concerta stelt een deel meer dopamine en noradrenaline vrij in de hersenen, maar om daar effect van te hebben hangt voor een stuk van jezelf af. als ik de medicatie neem en dan ga studeren, zal ik erg gefocusd worden en vlot kunnen werken. als ik echter mijn pil neem en dan mijn gedachten op ontspannen zet, ga ik veel makkelijker ook kunnen ontspannen en de symptomen minder last geven. de symptomen zijn vooral resultaat van een versterkte stressreactie (doordat de orthosympaticus gestimullerd word). Zo verloor ik aanzienlijk wat gewicht in de eerste maanden omdat ik niet gewend was dat al mijn eten zo flets smaakte. nu kan ik mezelf ertoe brengen wel te eten als ik mijn pil genomen heb, door met te ontspannen en gedachten tot rust te brengen. Het gaat er dus om actief je gemoed te sturen, zodat je minder meegesleurd word door het effect van die pil. ondertussen neem ik ook maar 36 mg om naar de hoorcolleges te gaan, en enkel 54 mg tijdens de examens. Dat je in het begin meer effect hebt van je pil (na een tijdje niet innemen) is normaal, je lichaam past zich aan en je zal minder effect hebben, maar wel nog effect van dezelfde dosis. wat me wel opviel, is dat ik op de dag dat ik stop met mijn pil nemen (als ik hem een tijd wel neem) ik emotioneel onstabieler ben. daar bedoel ik mee dat ik minder weerstand heb. niet dat ik ga huilen bij films. ook merk ik dat een dag na een pil ik me een deel beter kan concentreren, de volgende dag is dat weer weg.

anyway, voor mij werkt het dus, maar ik zoek toch naar zoveel mogelijk manieren om ADD op te vangen zonder concerta. Zijn er manieren om de bijwerkingen zoals buikpijn/ diarree tegen te gaan? want dat zijn wel de meest storende. Reactie infoteur, 06-01-2010
Hoi Brecht,

fijn dat je zo veel baat bij de medicatie hebt! Ik slik zelf nu helemaal niets meer aan medicatie en heb heel veel steun van mijn vriend wat betreft de typische kwaaltjes (dingen vergeten, uitstellen etc.) maar een alternatief voor de reguliere medicatie heb ik helaas ook nog niet gevonden.
Ik had best last van verstoppingsklachten maar die zijn bij mij eigenlijk overgegaan na een tijdje.

Groetjes Kim

Ad, 17-12-2009 15:03 #43
Ik slik nu sinds 4 weken methylfenidaat omdat ik zo moe was t.g.v. hersenvliesontsteking en de ziekte van lym, maar het heeft tot nog toe nog geen resultaat.Ik wil er nu een tijdje mee stoppen om te kijken of er wat veranderd.Wat is uw advies.De hersenvliesontsteking is in juni 2005 geconstateerd, de lym een jaartje erna. Mijn leeftijd is 58 jaar.Wachtend op uw antwoord vereblijf ik :Ad van Tiggelen Reactie infoteur, 17-12-2009
Beste Ad,

dit soort overwegingen kan je het beste met je arts bespreken.

Groeten Kim

Brenda, 16-12-2009 15:00 #42
Hallo,

Ik ben 35 jaar en krijg al mijn hele leven te horen "god wat ben jij druk kan je niet even stil zitten of je mond houden" echt door iedereen, familie maar ook collega's. Eigenlijk heb ik altijd al geweten dat ik ADHD heb, maar heb vorige week de bevestiging gekregen van mijn arts. Sinds vorige week slik ik nu 18mg concerta en morgen moet ik met de 36mg gaan beginnen. Ik voel me na 1 week nog steeds erg zweverig en draaierig en ben erg moe van tijd tot tijd. Maar toch voel ik me beter, rustiger ik ben benieuwd wat de zwaardere dosering morgen met me doet? Collega's vragen nu steeds of er iets is of ik misschien een rotbui heb omdat ik zo stil ben, maar ik ben gewoon een stuk rustiger en kan beter mijn werk doen. Ik hoop dat het zo blijft.

Gr. Brenda :-)

Gertrude, 14-12-2009 10:55 #41
Hallo,

Ik gebruik nu sinds een paar weken concerta 18 mg en ik voel me daar heel erg goed bij. Echter heb ik als bijwerking gewichtstoename terwijl in de bijsluiter gewichtsverlies wordt vermeld. Zijn er meer mensen die dit hebben?

Hans, 11-12-2009 14:30 #40
Gisteren ben ik begonnen met concerta, en nu de 2de dag dus voel ik me erg nerveus, ik weet eigenlijk niet wat beter is, chaotisch zijn en 'n hoofd vol onafgemaakte gedachten. mijn behandelaar vraagt wel eens "waar denk je aan" of pieker je teveel. ik weet gewoon niet wat ik denk & piekeren de ik ook niet.afgelopen nacht nauwelijks geslapen "van 22.00uur tot 0.00uur.'n aantal jaren geleden heb ik ritalin gekregen en door mijn verslavings gevoeligheid heb ik ddar dus flink misbruik van gemaakt, dus vandaar dat nu alle hoop op concerta is gevestigd! Reactie infoteur, 11-12-2009
Hoi Hans,

die nervositeit is een veelvoorkomende bijwerking en gaat als het goed is over enkele dagen vanzelf over, hoewel het zeker vervelend kan zijn. De eerste dagen sliep ik zelf ook amper, terwijl ik normaal juist veel slaap.

Groetjes Kim

Irma, 29-11-2009 16:10 #39
Ik werk in het onderwijs en ben erachter gekomen dat kinderen tegenwoordig veel te snel de label ADHD krijgen. Medicijnen zijn daarvan de logische opvolger, soms zelfs al na een eenmalige observatie door een kinderarts. Ik denk dat dit een hele gevaarlijke tendens is want medicijnen hebben nou eenmaal bijwerkingen en kan op langer termijn je lichaam beschadigen. Daarnaast is de farmaceutische industrie heel agresief. Uit een Engels onderzoek is gebleken dat 90% van de daar onderzochte kinderen niet ADHD bleken te hebben maar simpelweg een voedselallegie. Veel kinderen reageren sterk op kunstmatige toevoegingen en suiker in eten en op melkproducten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoogsensitieve en nieuwetijds kinderen die overweldigd worden door deze prestatiemaatschappij en zich anders voelen dan de rest maar niet goed weten wat ze daar mee aan moeten, gevolg: Er wordt gezocht naar een label en een passend medicijn. Dus mensen, heb een eigen mening en laat je niet van alles aan praten.

Rosa, 27-11-2009 12:36 #38
Ik slik nu Concerta 18mg, vanaf 19-11-09, dus nu 9 dagen, ik slik hem om 11 uur sòchtends, en gister voelde ik me rond 14:00 uur heel erg slap en duizelig, ik kon bijna geen deur meer open duwen… heel raar… mijn krachten waren weg, en ik voelde me soort van stoned, alsof ik een beetje door de mensen heen keek, ben uiteindelijk maar op de bank gaan liggen, en nam mn rust, dit hielp wel, maar ik werd er niet fitter van, moest mezelf voortslepen om te gaan koken… is dit normaal? Ik slik sàvonds voor het slapen een half pilletje zolpidemtartraat (slaappil), ik word namelijk actiever rond 23:00uur, en dan wil mn vriend slapen. De volgende dag word ik dan rond 9 a 10:00 uur wakker, en zie dan wat wazig, is dit herkenbaar? Toch zegt mn vriend dat ik minder opgefokt reageer op dingen, ik voel me ook wel wat rustiger, dat dan weer wel, gelukkig…

Linda, 18-11-2009 21:54 #37
Ik moet concerta sliken, maar ik gooi het stiekem weg! Ik word er helemaal niet goed van maar me ouders willen maar niet naar me luisteren dus ik moet het slikken. Ze denken dus dat ik het slik en dat ik me goed voel, maar stiekem slik ik m niet. Als ik m heb zeggen ze dat ik chagerijnig ben en ik kan dan niet zeggen dat ik hem opeens wel heb. Ik voel me er heeeeel ellendig door, help wat moet ik doen? :-( Reactie infoteur, 18-11-2009
Hoi Linda,

wat vervelend voor je dat de Concerta zo slecht voor je werkt zeg! Ik kan eigenlijk maar één ding zeggen, en dat is heel moeilijk, dat begrijp ik, maar praat er over met je ouders. Leg uit waarom deze medicijnen niet geschikt voor jou zijn. Overleg dit ook zeker met je psychiater/arts, misschien kunnen jullie samen kijken naar een medicijn waar jij je wél prettig bij voelt. Houdt echter wel in je achterhoofd dat vrijwel ieder medicijn de eerste tijd vervelende bijwerkingen kan geven, maar dat deze na verloop van tijd vanzelf minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Groetjes Kim

Julia, 06-11-2009 19:53 #36
Ik ben een studente van 23 en heb sinds afgelopen zomer de diagnose ADHD, wat ik totaal niet verwacht had. Een ander familielid heeft namelijk ook ADHD, maar zij is minstens 20x drukker dan ik. ADD had ik misschien wel verwacht, ADHD niet. Maar ja, dat leer ik nu ook, dat er zoveel verschillende ADHDers zijn. Bijvoorbeeld kan ik uit dit artikel best wat dingen helemaal niet herkennen; je de hele dag knetterstoned en dronken voelen, daar heb ik geen last van gehad, nooit niet. En ondanks de storm in mijn hoofd, zou ik niet durven zeggen "ik had wel 6 gedachten tegelijk, die wisselde ik af" want het was zo'n chaos dat ik niet eens hoefde proberen ze te tellen of ze af te wisselen. Het kwam en ging vanzelf, het was echt een orkaan.

Ik ben nu vandaag begonnen met 18mg Concerta. Mijn eerste medicatiedag ooit. Ik moet zeggen dat het me bevalt. Geen bijeffecten buiten een HEEL klein beetje hoofdpijn vanmiddag, geen invloed op mijn stemming - ik kan alleen ineens mijn spullen opruimen en agenda bijhouden. Fijn is dat! Ik kan ook ineens zitten zonder te wiebelen of frutselen.

Ik zal vanavond merken of het mijn slaap beinvloed! Ik heb de pil vanochtend om half 11 ongeveer genomen, en moet zeggen dat ik nu wel begin te merken dat de werking afneemt (het is nu bijna 8 uur 's avonds). Ik betrapte mezelf er net ineens weer op dat ik aan het wiebelen was terwijl ik jullie verhalen aan het lezen was, en ik werd afgeleid door de overbuurman die voor zijn voordeur stond, en ik zie de kleuren van de tv ineens weer heel duidelijk vanuit mijn ooghoek. Ik voel nog wel wat concerta in mijn bloed zitten, maar het neemt zeker af nu. Ik ben benieuwd! Volgende week gaan we eenmalig een 36mg dosis proberen om te kijken of het dan verbeterd of niet. Anders blijf ik hier lekker op, ik vind het wel prima! Ik heb ook gewoon nog steeds honger, alleen minder zin in sigaretten, en dat is juist goed!

Ineke, 04-11-2009 15:30 #35
Mijn zoon slikt nu inmiddels 2 jaar het middel concerta 18mg. ik krijg sinds een week of wat het idee dat de medicijnen hun werk niet meer goed doen, is dit mogelijk? Reactie infoteur, 05-11-2009
Hoi Ineke,

ik weet niet hoe oud je zoon is, maar de stofwisseling verandert tijdens het leven, waardoor het best kan zijn dat deze dosering niet meer voldoende zijn werk doet.

Groetjes Kim

Chantal, 31-10-2009 12:52 #34
Hallo

Mijn zoontje van 6 (bijna7) gebruikt sinds 5 weken concerta 18mg.
De eerste dag kreeg hij hevige tics maar een dag later was dit over.
Ook heeft hij 1 dag niet goed geslapen maar ook dit was zo over.
Op school gaat het stukken beter hij functioneerd weer in de groep en ook de kinderen accepteren men weer.
Nou zou je zeggen: wat zeur je nou?.
Nou komt het: hij is thuis heel erg agressief, snel boos en opgefokt, eerst dachten wij dat dit de uitwerking was.
Maar in het weekend heeft hij dit de hele dag, alles moet gaan zo als hij wil en voorheen was hij niet zo.
Snap er niks van, de mensen om mij heen vinden wel dat hij erg stoicijns is.
Het lijkt of de problemen omgedraaid zijn: voorheen ging het op school niet goed en thuis wel en nu anders om.
Krijg bij de arts niet zoveel respons kan of weet iemand hier iets over? Reactie infoteur, 31-10-2009
Misschien komt het doordat hij op school waarschijnlijk meer structuur krijgt dan thuis? Ik zou sowieso bij de arts aandringen om advies hierbij, en wanneer je huidige arts je niet voldoende kan helpen zou ik een second opinion bij een andere arts vragen. Je zou met de arts kunnen overleggen om in het weekend geen medicatie te nemen?

Groetjes Kim

Franco, 20-10-2009 18:22 #33
Ik ben 24 en ik weet sinds ongeveer een half jaar dat ik ADD heb. Ik ben begonnen met het nemen van 10 mg Ritalin. In het begin had ik erg veel last van moeilijk inslapen, dat is nu wel minder. Ik heb wel veel voordelen gemerkt tijdens mijn studie, ik kan me beter concentreren tijdens het leren. Daarnaast ben ik rustiger, ik draai niet zoveel meer in mijn stoel.

Maar vanwege het slechte inslapen in het begin heb ik het medicijn niet altijd ingenomen. Ik neem het eigenlijk alleen in als ik moet studeren tijdens bijvoorbeeld tentamenperiodes. Maar de laatste tijd wordt ik heel suf van het medicijn. Ik voel me moe en wordt ook emotioneel. Het is alsof ik ineens heel depri wordt. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik hier mee aan moet.

Het grootste voordeel van de medicatie voor mij was eigenlijk dat ik het gevoel kreeg dat ik meer grip had op mijn gedachten en dat ik niet meer 5 of 6 dingen tegelijk door mn hoofd liet gaan. Ik kon gewoon sommige dingen loslatenom het zo maar te zeggen.

Gerard, 17-10-2009 16:46 #32
Ik ben 40 jaar.,autisme was al lang vastgesteld.,ADHD lag voor de hand.,maar door een "ongelofelijke"nalatige drol van een toenmalige huisarts is er niets aan gedaan.
Werkelijk.,heel m'n leven was een hell.,sloot mezelf jarenlang op(.nu nog maar het is 200% beter)om maar niet impulsief c.q. boos te reageren.,was bang voor mijn reacties.
30.000 gedachten tegelijk.,altijd zorgen maken en dan de reacties van mensen.,"ga toch een eindje fietsen".,maak je niet zo druk.,eet toch eens een keer goed.,niet om echt vrolijk van te worden.,voelde me daardoor nog onbegrepener wat het verergerde.,heb altijd gedacht dat het aan m'n onfortuinlijke jeugd lag.
nu heb ik sinds 4 jaar een nieuwe huisarts("thank God!") en die vroeg aan mij of ik wel eens drug's gebruikte.,nu moet U weten dat ik dat niet deed maar wel teveel dronk.,om rustiger te worden.,niet om dronken te worden.,daar heb ik een hekel aan.(.ook kreeg ik oxazepam"indien nodig" te gebruiken.).,
"want" zei hij.,als je van amfetamines rustiger word.,dan heeft dat waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak.:-p".en dus".
een week daarna kreeg ik iemand op bezoek die ik ervan verdacht dat wel eens te gebruiken.,ik vroeg 'm om een lijntje.,en "verhipt".,ik werd rustig.,de dag naderhand direct de huisarts geinformeert.,die schreef me een proef dosering voor.,10 tabletten van 10 mg methylfenidaat(hydrochloride) voor.,bij de eerste pil wist ik het al.,"een VERADEMING".,het werd rustig in m'n hoofd.
ik heb een afspraak met een phsyg in het ziekenhuis gemaakt en dat goedje voorgeschreven gekregen.,hij wou met een hogere dosis beginnen.,maar daar was ik het niet mee eens.
met 10 mg kun je beginnen de dosis die je p/dg nodig hebt goed in te schatten.,heb je te weinig.,pak je meer.,toch?
dat was oohwkee.,ik ben er achter dat ik om de 3,5 uur zo'n pil moet innemen.,niet een kwartiertje te laat zijn.,dan begint het gelijk weer te spoken.,ik zit nu op ongeveer 40'a 50 mg p/dg.,en voel me werkelijk geweldig.
eet weer goed.,begin met een ontbijtje.,train een beetje op m'n hometrainer.,heb weer zin in het leven.,echt een verschil van dag en nacht.
vooral het feit dat ik me niet meer doorlopend zorgen maak.,"heeerlijk".
de enigste bijwerking die ik heb is een vieze smaak in m'n mond.,maar die neem ik heel graag voor lief.
ik reageer nauwelijks meer explosief.,als de telefoon gaat"en" de bel gaat raak ik niet meer in paniek.,al met al.,dit werkt bij mij. Reactie infoteur, 17-10-2009
Hoi Gerard,

wat super dat je zo goed reageert op Concerta! Ik merk aan mezelf idd ook dat ik rustiger word van hasj roken, ik ben alleen ontzettend bang verslaafd te raken dus doe dit zelden.

Groetjes Kim

Nele, 14-10-2009 14:03 #31
Ik ben 29, en sinds 5 jaar vastgesteld adhd'r. Ik neem concerta enkel wanneer ik voel dat ik mijzelf geen structuur meer kan opleggen, en het medicijn doet echt wonderen voor me. Ik neem 18mg, maar dit is voldoende om mezelf weer de tijd te geven alles te schematiseren, en in een vaste structuur te gieten. Ik ben helderder, en het lukt me naast mijn job als filiaalhouder, ook nog studies aan te gaan. Bijwerkingen, naast de droge mond, heb ik gelukkig niet!
Ik blijf me aan de minimum dosis houden, en tracht zoveel mogelijk mezelf te bheersen en positief te stimuleren. Gelukkig is mijn vriend en omgeving enorm steunend, zonder hen zou het zo niet lukken!

Een Moeder, 17-09-2009 00:06 #30
Onze dochter van 18 slikt nu 3 jaar Concerta 54 mg en ze voelt zich, en is volgens ons, herboren! Ze was altijd al een 'bijzonder kind' (de middelste van 3) met (achteraf) herkenbare dingen.
Tot ze naar de middelbare school ging, toen liep het compleet uit de hand. In 2 jaar tijd 4 verschillende middelbare scholen gehad, werkelijk onhandelbaar in alle opzichten, zowel thuis als op school. Ik zal de details besparen maar het kon niet langer meer zo en hebben we hulp gezocht en gekregen.De diagnose ADHD werd gesteld en ze kreeg eerst Ritalin maar dat deed weinig tot niets met haar. Daarna over gegaan op Concerta 54 mg en na een week merkten zowel zij als wij verschil met het gevolg dat we nu een lieve fijne dochter hebben (hadden we ook al hoor!) die erg lekker in d'r vel zit, rustiger is in d'r hoofd en weer aangehaald wil worden en zelf weer kan/wil knuffelen! Haar studie gaat voortreffelijk (creatieve richting )helemaal haar ding, kortom, een wereld van verschil!
Voorlopig wil ze zelf Concerta blijven slikken omdat, als ze het een paar dagen niet slikt, alles weer in alle hevigheid terug komt.In de toekomst wil ze wel expirimenteren met voeding o.i.d.
Ow ja, tics had ze al en heeft ze nog, daar is weinig aan veranderd.
Veel succes allemaal met het vinden van de juiste medicatie, of juist iets anders.

Groetjes

Ineke, 16-09-2009 15:30 #29
Mijn zoon van 8 heeft adhd en slikt concerta 18mg. Deze medicijnen krijgt hij al een tijdje, maar nu kreeg ik via school het verzoek om deze hoeveelheid toch eens te laten checken aangezien zijn gedrag begint te veranderen. Hij is erg aanwezig in de klas zodat dit de lessen verstoord. Komt dit nu echt door de medicatie? Reactie infoteur, 16-09-2009
Hoi Ineke,

je zoon is nog erg jong en zijn lichaam (en hersenen) zijn dus nog volop in de groei. Het kan zeker geen kwaad de dosering van de medicatie regelmatig te controleren.

Het is mogelijk dat deze dosering te laag voor hem is of dat een ander middel beter bij hem werkt. De arts kan je precies vertellen welke andere medicatievormen er zijn.

Het kan heel goed dat zijn gedragsverandering deels door de medicatie veroorzaakt is. Er zijn echter een heleboel andere factoren die hier ook van invloed op kunnen zijn, dus enkel de medicatie is het niet denk ik.

Groetjes Kim

Noortco (infoteur), 04-09-2009 11:24 #28
Ik ben een vader van 2 kinderen (2 en 5 jaar) en getrouwd. Sinds 6 weken weet ik dat ik ADD heb. Ik heb mij al jaren druk gemaakt over het feit dat ik mensen onderbreek, en het idee heb dat idereen zo kangzaam reageert. Zinds de diagnose gesteld is heb ik er wel meer moeite mee gekregen. Ben de laatste weken erg moe en snel geïrriteerd. Sinds 3 dagen slik ik nu methylfenidaat (15 gram) en ben de 1e 2 dagen erg moegeweest. Gisteren ging het eigenlijk heel goed, kon mij concentreren, maar halverwege de middag werd ik weer moe. Gisteravond had ik voor het eerst het rebound-effect, ik kon werkelijk niets meer hebben en was eigenlijk een uur lang geïrriteerd, daarna was het over. Tevens heb ik melatonine gekregen om te helpen bij het slapen. Ik ben nog niet helemaal uit met het plannen hiervan. dinsdag nacht om 0:15 wakker en gisteren 23:15 wakker en dan indommelen en weer wakker. Vanochtend vanaf 4:30 klaar wakker. Heb om 5:30 de medicatie genomen en het gaat eigenlijk tot nu toe erg goed, heb zelfs een groot deel van het huishouden voor mijn vrouw gedaan. Vanmiddag zijn de kinderen weer thuis, dus dat wordt even een test. Ik ben benieuwd. Iedereen veel succes.:-)

Dick Bond, 27-08-2009 13:06 #27
Ik wist het zelf al heel lang dat er iets niet klopte op jonge leeftijd zeer agresief met sporten wist ik dat te onderdrukken maar moest wel altijd winnen en dat gebebeurde ook aan bal sporten mocht ik niet meedoen, dat is niet leuk als kind dus dan maar vechtsporten als adhd heb je 3 keer meer adreline als een normaal mens, in mijn geval ik begin s"morgens met 72mg eentje van 54 en eentje van 18 s"middags eentje van 54 mg en om 18.00 uur eentje van 36 en 18mg is 180 mg dat is niet niks. ik denk dat ik een van de hoogste doseringen heb maar word t nu wel mager en ik eet voor drie maar dat geeft niet als ik zo door ga blijft er niks over maar ik kan ook niet minder concerta gebruiken.want af en toe ga ik zelfs nog door deze dosering heen en neem dan zoplicon om te slapen. vandaar zijn er meer mensen met deze dosering (ik heb geen bijwerkingen ) alleen gewicht verlies en zolang ik nu leef slaap ik niet of 1.5 uur per dag met soms een uitschieter van 4 a 8 uur maar dat is zelde wie heeft ervaring met strattera groetjes dick bond

Gert, 12-07-2009 17:56 #26
Wat is mijn leven een leidensweg geweest achteraf gezien. Ik ben 58 jaar oud/jong. Ik ben sinds een week gaan slikken en ervaar een grote positieve veranderingen in welbevinden. Ik probeerde tot nu toe met 42 km's per dag hart racen (in 1.30 uur met gem. 30 p/u) op de fiets de dopamine 'in meinem kopf' op te wekken. Dan voelde ik me dan wel weer wat relaxter etc maar het eist een ijzeren discipline om iedere morgen om 7 uur op de racer te klimmem 365 dgn per jaar. Dit om niet toe te hoeven geven aan de behoefte aan drank en/of andere drugs waardoor mijn sociale leven kapot zou gaan. Mijn zelfdisipline heeft erger voorkomen. Mijn partner is ook blij nu dat ik weer voor mijn plezier ga fietsen, me beter kan concentreren, geen woedeuitbarstingen meer, kan genieten van de Tour de france op tv zonder de neiging zelf de kopman te moeten spelen, en de angst voor de caos in heet hoofd is verdwenen. HAD IK DIT MAAR EERDER GEWETEN DAN… MAAR NOOIT TE OUD OM DE LEVEN EN OPNIEUW TE GENIETEN.

Hans, 30-06-2009 23:03 #25
Ik ben 49 jaar en op mijn 14e werd ADHD (toen MBD) vastgesteld. Geen medicatie, want je moet er mee leven. Mijn school was een hel en mijn leven daarna ook nog. Op mijn 32e werd ik door mijn toenmalige huisasrts volgepropt met diazepam, om zo rust te krijgen. De dokter zegt het, dus zal het wel goed zijn. Ik had toen alle symptomen volop: ook de bekende storm in je kop en vooral heel erg druk zijn met alles wat er om je heen gebeur.
In 2007 bereikte ik mijn drempel, was ik mijn concentratie kwijt. Ik ben een entertainer en wist echt mijn teksten niet meer, maakte fouten ten koste van mijn medewerkers. Dat gaf ruzies en uiteindelijk bleef ik samen met 1 vriend nog over. Ooit waren wij met 14 man.
Affijn, je sukkelt door, je leven wordt een nog grotere hel. Je loop bij een psychologe en die trok aan de bel bij mijn inmiddels nieuwe huisarts. Na een verhelderend gesprek stuurde zij mij naar de PSYQ voor een test om te zien hoever mijn ADHD was. De uitslag was niet echt verrassend. Ik kreeg gesprekken en uiteindelijk de bekende retalin. Ik moest alvorens ik daar mee kon starten, wel afkicken van de diazepam. Je gaat een weekende kruipend over het plafond heen, vrouw en dochter steunden mij enorm.
Het effect van ritalin werd na 1 week zichtbaar: eindelijk een beetje rust.
Echter, elke 2 uur een pil innemen was een zware opgaaf.
Ik ging over op Concerta 36.
Nu, ruim 1 jaar na het gebruik, voel ik mij nog steeds als herboren!
- rust in mijn kop
- concentratie 80%
- mijn nagels groeien weer normaal
- het chaotisch is weg: ik leef geordend
- geen haast meer
- geen aggressie meer in het verkeer

Dat is mijn ervaring met concerta en ik ben dankbaar dat ik na 48 jaar eindelijk mijn rust en geluk heb kunnen en mogen vinden, dankzij mijn huisarts!

Redmar, 30-06-2009 09:39 #24
Ik gebruik nu al heel lang concerta vanwege het syndroom van asperger (een vorm van autisme) en dat gaat goed. Ik heb in het begin ook ritalin geprobeerd maar als ik dat s'middags nam kon ik niet slapen. Concerta heeft bij mij geen bijwerken ook in het begin niet. Ik merk wel dat het helpt door reacties van anderen zelf merk ik er niks van. Reactie infoteur, 30-06-2009
Hoi redmar,
dat herken ik wel een beetje, dat vooral anderen merken dat het goed gaat. Men vond mij socialer en opener, had ik zelf niet door :)
Fijn dat de Concerta zo goed werkt voor je.
Groetjes Kim

Barbara, 23-06-2009 08:56 #23
Is het gevaarlijk om als volledig gezond persoon concerta te gebruiken? Mijn moeder en broertje gebruiken concerta 36mg maar, omdat ze adhd en epilepsie hebben. Ik ben echter volledig gezond maar neem weleens (lees: om de week) concerta 36 mg en merk gewoon dat ik me dan ontzettend goed kan concentreren, ik blijf zeg maar langer in mijn 'werkflow' en ben minder snel afgeleid. Ik vraag me af of dit echt schadelijk is en of er misschien meer mensen zijn die dit doen… Reactie infoteur, 23-06-2009
Hoi Barbara,

Concerta wordt beschouwd als geneesmiddel, maar heeft wel een boel mogelijke bijwerkingen die wel schade aan kunnen richten. Maar dit verschilt niet van mensen die ADHD hebben. Maar de precieze werking van het middel op mensen zonder ADHD ken ik niet.

Ik weet dat er mensen zijn die Ritalin of een ander methylfenidaat gebruiken als een soort drugs, omdat het eenzelfde werking schijnt te hebben als speed op mensen die geen ADHD hebben.

Groetjes Kim/MeloD

Bert, 18-06-2009 16:44 #22
Ik ben 18 jaar en slik al zo'n 4 jaar Concerta 36mg. Ik heb wel wat opmerkingen bij je eigen updates. Concerta is niet ongevaarlijk als medicatie, een verslaving is mogelijk. Hoe meer je de dosis opvoert om hetzelfde effect te krijgen, hoe moeilijker je zonder je medicatie zal kunnen.

Persoonlijk ben ik al meermaals (tijdelijk) gestopt met Concerta omdat ik er geen behoefte aan had (in de vakantie bijvoorbeeld). Ik had echt te maken met ontwenningsverschijnselen, die dan opgelost kunnen worden met relatine.

Op mij had de medicatie de uitwerking van het sterk verminderen van mijn tics, er is er slechts eentje die gebleven is en ik heb hier een redelijk sterke controle over. Ik heb niet de indruk dat mijn concentratie verbetert is, misschien in beperkte mate. Maar ik voel me vooral rustiger, ik kan op mijn gemak tv kijken zonder de tics, zonder de behoefte om de marathon te moeten lopen. De medicatie is een hele verbetering geweest voor mijn sociaal leven. Het effect van Concerta werd me pas duidelijk toen ik er eenmaal een tijdje mee gestopt was.

Ik kan dus iedereen met adhd Concerta aanraden, maar blijf bij de voorgeschreven dosis. Ik heb eenmaal per ongeluk een dubbele dosis geslikt (ik moest ook antibiotica nemen en vergiste me van pilletje). Dat was absoluut geen lachertje. Reactie infoteur, 18-06-2009
Bert, een lichamelijke verslaving is volgens mij niet mogelijk, geestelijk echter wel. Ik ken in elk geval verder geen verhalen dat ze een hogere dosis nodig hadden voor hetzelfde effect :)

Ik kreeg juist tics van de Concerta, die ik normaaldus niet heb.

John, 15-06-2009 14:32 #21
Mijn zoon is 7 jaar en heeft sinds zijn 4e jaar de diagnose PDD-NOS en ADHD, hij slikt sinds 3/4 jaar 3 x daags 7 1/2 mg Methylfendidaat (Ritalin) maar ook hij kreeg in de avond vaak last van een behoorlijke rebound. Hij wordt daardoor onbestuurbaar en reageert zeer negatief op ouderlijk gezag. Op aanraden van de kinderpsychiater van de school voor speciaal onderwijs zijn wij kort geleden overgestapt naar 1 x daags Concerta 18mg, echter is de dosage te laag waardoor de werkzame stof nagenoeg geen invloed heeft en hij halverwege de middag al een flinke rebound krijgt en veranderd van een redelijk lief maar druk kind in een medogenloze, op hol geslagen, ongecontroleerde, volledig in zich zelf gekeerde tot leven gekomen stuiterbal, met alle gevolgen van dien!
Wij hebben vandaag een geprek gehad met de kinderarts en besloten te stoppen met Concerta en terug te gaan naar de vorige medicatie echter nu 4 x daag 7 1/2mg Methylfendidaat (ritalin). Dit hebben we afgelopen weekend ervaren en op enkele incidenten na verliep het heel redelijk. De rebound vangen wij nu op door hem een half uur voor het slapen gaan (19:00) een dosis melatonine te geven. De uitwerking hiervan is dat hij moe wordt en vanzelf gaat slapen. Echter melatonine is een hormonaal medicijn en mogelijk niet bevordelijk voor zijn groei. Dit houden we zeer goed in de gaten en gebruiken het een zo kort mogelijke periode.

Lydia Ayivi, 09-06-2009 09:24 #20
Ik heb een kleinzoon 2 1/2 te vroeg geboren hij is nu dertien jaar en slikt ook concenrta i.v.m. adhd, maar ik maak me heel bezorgd om hem, hij komt stoicijns en gevoeloos over, je dringt niet tot hem door en hij is dwars. Je kan zeggen pubertijd, maar het komt op mij over dat we een een excuus zoeken voor zijn gedrag.
Als hij iets doet waarvan hij weet dat het niet goed is, en mijn dochter wijst hem daarop, haalt hij zijn schouders op, oké zegt sorry en doet het de volgende dag weer. Kan hij afgestomp raken door concerta, is het de juiste medicijn voor hem of een verkeerde dosering? Reactie infoteur, 09-06-2009
Hoi Lydia,

ik ben geen arts, maar op mij komt het ook over alsof hij enigszins afgestompt geraakt is. Of dit door de medicatie komt kan je alleen achterkomen door de dosering te verlagen in overleg met de arts. Ik kan me echter ook voorstellen dat het met de puberteit te maken heeft omdat dat toch een heel wervelende periode is voor veel mensen, waarin mensen enigszins worstelen met hun identiteit. En ook die ADHD moet een plekje krijgen in die idenditeit, wat extra lastig kan zijn voor hem. Ik vind het super dat je zo begaan bent met je kleinzoon!

Groetjes MeloD/Kim

Christophe, 07-06-2009 13:43 #19
Ik ben 19, ben gediagnosticeerd met ADD, en neem concerta enkel tijdens de examenperiode. Ik denk wel dat veel artsen direct een veel te hoge dosis voorschrijven en de neveneffecten te veel minimaliseren. Bij mij hadden ze eerst 54mg pillen voorgeschreven en het effect was gigantisch, ik kon mij welliswaar veel beter en langer concentreren maar ik reageerde ook veel feller op allerlei prikkels. Elk geluid, beweging, emotie werd gemagnifieerd. Ik ben dan naar de laagste dosering gegaan en dat hielp ook, kon dan toch een uur ofzo aan een stuk gefocust blijven op mijn leerstof (geen 3uur aan een stuk zoals met de 54g maar toch veel langer dan zonder medicatie). Ik denk dat het voor eender wie veel beter is om te beginnen bij de laagste dosering en dan afhankelijk van het effect daarvan een hogere te pakken, zo krijgt je lichaam ook de tijd om aan de effecten van het medicament te wennen.

Grietje, 24-05-2009 00:59 #18
Mijn zoon is meervoudig gehandycapt, zoals ze dat noemen.
Hij heeft zoveel medicatie gehad, ritalin resperdal en noem ze maar op.
Nu heeft hij concerta, en ik merk als moeder geen verschil, ik zie wel dat zijn gezondheid meer achteruit gaat.
Hij heeft hartkloppingen, voelt zich echt niet goed, heeft veel last van hyperventilatie en is zeer angstig door concerta.
Ik ben van mening, met alle jaren ervaring die ik heb, dat al die middeltjes niet helpen, en dat er snel naar medicatie wordt gegrepen.
Wat doen de mensen hun lichaam aan, al die pillen zijn echt niet goed,
al die middelen staan er om bekend dat ze met je hart op loop gaan, en als je naar deze middelen grijpt, wordt je gezien als een junk.
Het verschil is alleen dat een junk de spullen bij een dealer haalt, en wie ritalin-resperdal-concerta enz gebruikt, krijgt het op recept.

Nick, 19-05-2009 22:42 #17
Ik slik nu een aantal jaar concerta, nadat ik met ritalin was begonnen. door die ritalin werd ik alleen heel erg moe en sliep ik op school meer dan dat ik actief was en daarom stapten we in overleg met de neuroloog(in verband met epilepsie) over op concentra en het werkt prima ik slaap prima en ben rustig overdag en dat heeft ook voor anderen zo z'n voordelen

Willem, 04-05-2009 16:39 #16
Hallo onze zoon is nu 21 jaar had al op 8 jarige leeftijd ritalin nu slik hij al eenige jaren concerta eerst 36mg maar vorig jaar was hij nier meer te houden. ja 21 jaar en een eigen wil, ben toen in overleg met de huisarts gegaan en de concerta verhoogt naar 54 mg. hij is weer gezellig en heeft gelukkig geen bijwerkingen.

Fatiha, 29-04-2009 22:04 #15
Hoi ik ben sinds kort begonnen met concerta, ik ben redelijk rustiger maar niet hoe ik had verwacht. Ik slik die al 2 maanden en merk weinig verschil eigenlijk soms lijk ik actiever overdags maar dat neemt af rond 22.30. Ik slik52 g zijn er mensen die dezelfde ervaring hebben.

Woutina, 23-04-2009 09:56 #14
Onze zoon is 9 jaar en heeft ADD (alle dagen dromerig). Ren heerlijk ventje sociaal en zeer moeilijk lerend. Zit op speciaal onderwijs en doet zo zijn best, onze psygiater riagg raade aan concerta van 27 mg om alles eruit te halen. Na een maand concerta werd colin een angstig nog stiller jongentje wilde niet meer buiten spelen en durfde niet meer op de fiets in het verkeer (hij is juist een buiten jongen en fiets zo graag). Veel last van hoofdpijn en eten ging ook slecht, wij zijn gelijk gestopt met concerta. En nu hij speelt weer buiten. Voor ons is het kijken voor een mindere dosering, en als het niets is dan maar zoals colin is. Want door het leven als een angstig kereltje als je 9 jaar bent, nee nooit! Advies let goed op en lees de bijsluiter wat je allemaal kan krijgen met de medicijnen, weeg het tegen elkaar op. Is dat het waard! Reactie infoteur, 23-04-2009
Goed punt Woutina, altijd in je achterhoofd afvragen of de voordelen tegen de nadelen opwegen. Over het algemeen raad ik wel aan om de medicatie een paar weken te gebruiken, zodat je lichaam aan de stof gewend is en de bijwerkingen over het algemeen afnemen. Maar dat hebben jullie gedaan lees ik, slim!

J., 30-03-2009 09:22 #13
Hoi ik ben een man van 28 jaar ik weeg 90 kilo en sinds een jaar gebruik ik concerta, mijn arts wilde beginnen met 54 milligram maar dit voelde gelijk niet goed aan ik ben direct naar 36 gegaan waar ik nog te veel last van de bijwerkingen had, ik zit sindsdien op de dosis van een 9 jarig kind [18 mg]en dat gaat goed, heb mijn leven onder controle, enorme verbouwing en verhuizing achter de rug, maar ik moet wel in de gaten houden dat ik mijn rust momenten houd, hou allemaal je bloeddruk in de gaten! de mijne is u 170 om 90 dus die gaan we monitoren.
ik hoop dat mij lichaam het spul kan hebben want mijn hoofd vaart er wel bij.

Renske, 26-03-2009 23:14 #12
Ik ben 16 jaar en ik slik concerta nu al 5 á 6 jaar, hiervoor heb ik een poosje ritalin gebruikt maar dat beviel niet goed door de korte werking. Ik gebruik elke dag 36mg en voel me er heel prettig bij, als ik het een dag niet slik dan voel ik me gelijk onrustig en merk dat ik het echt nodig heb. Ik ben voorlopig dus nog lang niet van plan te stoppen.
Ik heb overigens geen last gehad van bijwerkingen, het enige was dat ik minder eetlust had maar dat was zo voorbij.

Anomiem, 17-03-2009 15:38 #11
Ik ben 14 jaar en ik slik Concerta. Ik had een goede dosis totdat ik een te hoge kreeg van 56 mg volgens mij. Dat ging heel slecht en daar ben ik mee gestopt. Nu heb ik weer me oude dosis en dat gaat goed. Ik slikte voor Concerta ook Ritaline. Concerta is fijner want daar merk je dat het de hele dag is en met Ritaline merkte je wanneer het uitgewerkt was. Wel had ik aan het begin veel last van de bijwerkingen maar dat verdwijnt langzaam. Mijn bijwerkingen zijn nervositeit en last van me buik, ook een rare bijwerking maar die bestaat toch : gevoel van extreme vrolijkheid. Die had ik in het begin en nu niet meer!

Hennie Aning Buis, 26-02-2009 22:09 #10
Mijn zoon van 13 (bijna 14) heeft sinds een jaar ADHD en is begonnen met ritalin, in het begin ging het goed, maar hij moet dit 2 x daags innemen, maar hij vergeet dit dikwijls. We zijn nu bezig voor hem andere medicatie (concerta) waar we geen ervaring mee hebben. Ik weet niet wanneer hij hij hier mee kan beginnen (kost 60 euro per maand) zijn we mee bezig om het vergoed te krijgen via SVB. Het is afwachten ik hoop dat het niet te lang duurt, want savonds is ritalin uitgewerkt en dan stuiterd hij door de kamer en dat is niet bevoordelijk voor ons als gezin. Maar we houden goede hoop.:-) Reactie infoteur, 01-03-2009
Goedemiddag,
ik weet dat in elk geval de verzekeraars ONVZ (daar ben ik zelf verzekerd) en FBTO Concerta vergoeden, mogelijk is het een idee om te zijner tijd over te stappen op een andere verzekeraar, want Concerta is inderdaad erg prijzig!
Misschien kan u ondertussen overleggen met de psychiater of hij mogelijk een avonddosering kan krijgen?

Groetjes Kim

Henk, 04-02-2009 20:30 #9
Zelf gebruik ik ook concerta en dit bevalt goed. Als ik even mag reageren op het artikel dan valt me op dat de dosering van 36mg al effect bij je had en dat je bij verhoging last kreeg van bijwerkingen. Waarom niet gebleven bij die 36 mg. Je schrijft dat je hier prettig bij voelde. Misschien niet helemaal optimaal maar het blijft misschien een balans zoeken tussen de positive effecten en de bijwerkingen. Reactie infoteur, 05-02-2009
Hoi Henk,

ik ben op een gegeven moment de dosis gaan verhogen omdat een groot deel van de klachten nog steeds aanwezig was. Het positieve effect woog voor mij niet op tegen het medicatie moeten slikken :)

Groetjes Kim

Sjaantje, 14-01-2009 16:43 #8
Hoi allemaal. Bij mij is er vast gelegd dat ik ADHD heb. Het zit in de familie, veel jaren zijn er voorbij en veel soorten medicatie. Bijna van elk pilletje tegen ADHD werd ik opgefokt en agresief. Voelde me alsof ik weer aan het snuiven vroeger was. Heb echt zoveel geprobeerd, maar ja niks helpt of ik ben e overgevoelig voor.

Concerta kreeg ik toen, ik voelde me de eerste paar dagen verschrikkelijk en wilde alles om me heen kapot maken helemaal de weg kwijt! zoo in de war en agresief, totaal NIET mezelf.! okok het verhaal gaat door… ritalin had ik al geprobeerd, nou ook dat is niet echt mijn ding… vroeger toen ik snoof en andere drugs gebruikte werd ik lekker rustig, bij een ander is het een pepmddel. Dit had ik ook met me verslavingsarts besproken en ben nu al heel wat jaren nog steeds aan de valium en slaappillen… Maar voor de rest wel clean… Heb van de week nieuwe medicatie gehad… ben misselijk (bijwerkingen ) zie niet goed, ben niet in even wicht en val met de dag af… ik hou het nu nog wel vol maar oww wat voel ik me af en toe ziek erdoor zeg! en slapen, ho maar na al me valium en slaappillen neem ik er maar een blowtje bij… ook niet erg gezond maar al die pillen lijkt me ook niet… ben radeloos! Heeft iemand ook ervaring met medicatie en ziek zijn voortdurend en ook agresief zijn/voelen(zonder reden!)?

Groetjes thnx moest fff me verhaal kwijt Reactie infoteur, 15-01-2009
Hoi Sjaantje,
in het begin het ik zonder al te veel problemen Concerta kunnen slikken. Tot ik bij een te hoge dosis enorm agressief werd. Toen ben ik een paar maanden gestopt. Onlangs weer begonnen om te proberen, maar nu wordt ik zelfs al agressief bij een heel lage dosis :S

Rowan, 11-01-2009 18:31 #7
Ik slik nu 3 dagen concerta 16 gram, na 14 dagen ga ik over op 32gram. Ik ben bijna 19 en eindelijk heb ik kunnen bewijzen dat ik geen lui persoon ben maar iemand die anders is dan de rest. Concerta zorgt voor erg veel rust in mijn hoofd. Maar ik hoor heel veel verhalen van mensen die wisselen van medicijn omdat het uiteindelijk niet meer werkt. Geldt dit voor iedereen? is het normaal dat je van medicijn wisselt? Reactie infoteur, 11-01-2009
Bij sommige mensen treedt er inderdaad naar verloop van tijd gewenning op, bij de meeste mensen is dit echter niet het geval. Het komt wel vrij vaak voor dat mensen enkele medicatie vormen proberen voor zij de juiste gevonden hebben.
Prettig dat Concerta bij jou zo goed aan lijkt te slaan!

Groetjes Kim (auteur van dit artikel)

Kevin, 07-01-2009 14:54 #6
Vaak als ik concerta heb geslikt kan ik opeens zweten, terwijl ik het net warm of zelfs koud kan hebben. Hebben meer mensen hier last van? Reactie infoteur, 07-01-2009
Hoi Kevin,

ik heb dit in het begin ook gehad, dit is later weer over gegaan :)

Henrry, 01-01-2009 18:43 #5
Ik heb add en kenmerken van pddnos welke medicijnen kan ik daarvoor gebruiken en wie heeft er ervaringen mee? Reactie infoteur, 03-01-2009
Hallo Henrry,

voor het antwoord op je vraag kan je het beste contact opnemen met je huisarts of behandelaar, omdat elk persoon weer uniek afgestemde medicijnen nodig heeft :)

Groeten MeloD, auteur van dit artikel

Van Lancker, 12-12-2008 16:55 #4
Ik heb ongelofelijke last van mijn ogen die precies wijd openstaan, ik kan ze bijna niet toekrijgen en mijn ogen doen heel erg zeer ook, ik weet niet of dat al dan niet met die concerta te maken heeft, ik neem nog maar 5 dagen die concerta…

Miranda Pauw, 04-09-2008 22:34 #3
Goeiedag, ik wilde graag weten waar je de concerta allemaal voor kunt geven. Is dat aleen voor adhd of is het ook voor andere symptonen te gebruiken? Reactie infoteur, 12-09-2008
Hoi Miranda,

voor zover ik weet wordt Concerta enkel gebruikt voor ADHD-klachten en in zeldzame gevallen bij narcolepsie (een aandoening waarbij je overdag plotseling ernstige slaapaanvallen hebt).

Groetjes Kim

Billy-Jean, 17-07-2008 15:37 #2
Oh jee, wat een wending na het goede begin. Ik ben nerveus, ga morgen beginnen. Of over 4 weken, kan namelijk eerst ook een placebo worden, in verband met een onderzoek bij PsyQ Den Haag. Ik ben benieuwd wat jij verder gaat doen… SUCCES Reactie infoteur, 17-07-2008
Daar heb ik iets van gehoord ja, van dat onderzoek van PsyQ :) Succes morgen!
Ik slik nu inmiddels een week Dexamfetamine, daar zal ik binnekort ook een artikel over gaan schrijven.

Angela, 15-07-2008 18:47 #1
Ik ben Angela en ben 18 jaar, ik had erg last van stemmingswisselingen en was erg vergeetachtig en had een slechte concentratie, sinds dat ik concerta gebruik gaat het steeds beter, ik kan alles beter organiseren en ben minder impulsief. Alles gaat stukken beter ik heb van veel mensen al postieve benaderingen gehad. Ik ben er echt erg blij mee. Reactie infoteur, 15-07-2008
Fijn dat het bij jou een goede oplossing is :)

Infoteur: Melod
Laatste update: 17-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 114
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!