mijn kijk op

Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)

Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat) Concerta is een middel dat de klachten behorende bij de psychische aandoening ADHD helpt te verminderen. Concerta is een soort langwerkende vorm van Ritalin, een andere (bekendere) vorm van medicatie bij ADHD. In dit artikel beschrijf ik mijn ervaring met Concerta. In november 2007 heb ik de diagnose ADHD gekregen. ADHD van het gecombineerde type welteverstaan, dus zowel een aandachttekortstoornis als een hyperactiviteitstoornis. Sinds een tijdje slik ik hier medicijnen voor. Wat niet erg bekend is, is dat er ook een ADHD volwassenen versie bestaat. De meeste mensen kennen alleen ADHD bij kinderen.

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is de meest voorkomende psychische aandoening bij kinderen.
ADHD komt voor in drie verschillende typen: het gecombineerde type, het voornamelijk onoplettende type (dit wordt ook wel ADD genoemd) en het voornamelijk hyperactief/impulse type.

Symptomen

Volgens de DSMIV (handleiding om diagnosen te stellen) heeft iemand ADHD als hij of zij zes of meer van de volgende symptomen (meeste dagen van de week) heeft:
  • Onvoldoende aandacht voor details of achteloos fouten maken
  • Moeite om de aandacht bij taken of spel te houden
  • Niet lijken te luisteren
  • Aanwijzingen niet opvolgen of opdrachten niet kunnen afmaken
  • Moeite met organiseren van taken
  • Vermijden of afkeer hebben van taken die langdurige geestelijke inspanning vragen
  • Dingen kwijt raken die nodig zijn voor taken
  • Gemakkelijk afgeleid worden
  • Vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden
  • Onrustig bewegen met handen en voeten of draaien op de stoel
  • Opstaan als zitten blijven verwacht wordt
  • Rondrennen of overal opklimmen als dit ongepast is
  • Moeilijk rustig kunnen spelen of ontspannende activiteiten uitvoeren
  • In de weer zijn of maar doordraven
  • Aan een stuk door praten

Feiten en fabels

  • Mensen met ADHD zijn niet lui
  • ADHD kan ook bij volwassenen voorkomen
  • ADHD ontstaat niet door een verkeerde opvoeding
  • ADHD komt niet door te weinig buitenspelen en/of lichaamsbeweging
  • ADHD komt ook bij vrouwen voor
  • Je hoeft niet aan de buitenkant meteen te zien dat iemand ADHD heeft
  • ADHD-ers hebben geen gebrek aan karakter
  • ADHD-ers zijn geen aanstellers

Behandeling met Concerta

Concerta is een langewerkende vorm van Ritalin. Ritalin moet je ongeveer om de 2 à 3 uur innemen terwijl je bij Concerta aan 1 pil s'morgens genoeg hebt. Concerta geeft namelijk geleidelijk de werkzame stof af.

Werking

Concerta bevat methylfenidaathydrochloride. Dit is de werkzame stof. De tabletten zijn er in verschillende sterkten doseringen. Mensen die ADHD hebben hebben een tekort aan dopamine in bepaalde hersendelen. Dopamine is een neurotransmitter, een chemische substantie die verantwoordelijk is voor de signaalopdracht tussen zenuwcellen. Concerta zorgt ervoor dat dit niveau van dopamine weer op een normaal niveau komt waardoor men beter gaat functioneren.

Bijwerkingen

Zoals vrijwel elk medicijn heeft ook Concerta bijwerkingen. De meest voorkomende zijn:
  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid
  • Zenuwachtigheid
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Sufheid
  • Droge mond
  • Hartkloppingen
  • Minder eetlust (en daardoor gewichtsverlies)

De bijwerkingen verdwijnen en/of verminderen over het algemeen naarmate men het medicijn langer gebruikt.

Mijn ervaring

Ik ben zo'n 3 weken geleden begonnen met het slikken van 36mg Concerta per dag. Ik neem de pil s'morgens met wat voedsel in, dit verkleint de kans op maagklachten. Ik probeer de pil altijd voor 11:00 s'morgens geslikt te hebben omdat hij anders s'avonds laat nog werkt als ik wil gaan slapen.

Ik heb bijna geen last van bijwerkingen, in ieder geval niet van erg storende bijwerkingen. Aan het begin voelde ik me wel heel zenuwachtig en sliep ik slecht. Ik ging dan om 23:00 naar bed en viel pas rond 04:00 in slaap, om om 08:00 weer wakker en opgewekt naast mijn bed te staan. Dit is nu over gelukkig. Ik voelde mij altijd ontzettend moe voor ik aan deze medicatie begon. Ik voelde me alsof ik knetterstoned en zwaar dronken was. Dit is nu zo goed als volledig verdwenen. Alleen s'avonds, wanneer de pil uitgewerkt is, krijg ik last van een rebound. Dat is een periode waarin je klachten die je zonder de medicatie hebt verhevigd terugkomen in korte tijd. Tijdens die rebound lig ik dan ook laveloos op de bank. Dit gaan we als het goed is binnekort oplossen met wat Ritalin wat ik s'avonds kan nemen als ik ergens wakker en actief voor moet zijn.

Ik merk dat ik me nu veel rusitger en uitgerust voel. Waar er eerst de hele dag gedachten door mijn hoofd heen spookten (soms wel 6 tegelijkertijd, waar ik dan tussen afwisselde) voelt mijn hoofd nu rustig en efficiënt. Ik kan me beter concentreren, me beter focussen en ben veel minder moe. Ik ben nog wel behoorlijk vergeetachtig en chaotisch helaas.

Ik ben inmiddels overgegaan via 56 mg naar 72 mg per dag. Ik ben nog even chaotisch, vergeetachtig en moe en mijn concentratie is ook niet heel veel verbeterd merk ik. Ik reageer echter wel goed op de stof dus we gaan het nog even proberen met deze recente verhoging en anders stap ik mogelijk over op een andere vorm van medicatie.

*update 19-06-08*
Ik slik nu 90 mg per dag. Tot nu toe is de medicatie niet echt aangeslagen, dit is de laatste dosis. Daarna gaan we dus wat anders proberen. Ik merk dat dit wel echt de max is. Ik ben mezelf niet meer, ben erg prikkelbaar, reageer vrij agressief, heb hartkloppingen en ga weer knarsentanden in mijn slaap, wat ik vroeger ook gedaan heb.

*update 23-06-08*
Ik ben gestopt met de Concerta. Ik was compleet mijzelf niet meer, voelde me constant in een stroomversnelling, was misselijk en knarste mijn complete gebit kapot. Toen ik er vorige week vrijdag ook nog eens tic met mijn mond bij kreeg ben ik in overleg met de psychiater gestopt. 1 juli gaan we kijken hoe het verder gaat.

*update 10-07-08*
Ik ga niet meer verder met Concerta, maar ik ga nu dexamfetamine proberen.

*update oktober 2008*
Ik ben weer begonnen met Concerta slikken. Ik ben begonnen met 36 mg per dag, daarna opgehoogd naar 54 mg. En toen begonnen de bijwerkingen alweer... Ik werd heel erg emotioneel van de medicatie, veel hartkloppingen, tandenknarsen en tics. Voor mij is dit het teken dat mijn lichaam niet goed op Concerta reageert. Daarom ben ik er na enkele weken weer mee gestopt.

Lees verder

© 2008 - 2021 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
ADHD bij kinderen behandelen met methylfenidaatADHD bij kinderen behandelen kan op diverse manieren, met en en zonder medicijnen. Er zijn diverse ADHD medicijnen die A…
Methylfenidaat (ADHD medicatie): welke vormen zijn er?Methylfenidaat (ADHD medicatie): welke vormen zijn er?Methylfenidaat is een stof die in de vorm van ADHD medicatie voorgeschreven wordt aan met name mensen met ADHD en/of ADD…
ADHD medicijnen voor kinderen: non-psychostimulantiaPsychostimulantia als Ritalin en Concerta worden relatief vaak voorgeschreven als ADHD medicijn bij kinderen. Er zijn ec…

Mijn ervaring met Citaloprammijn kijk opMijn ervaring met CitalopramCitalopram is een antidepressivum dat de klachten behorende bij de psychische aandoening depressie helpt te verminderen.…
Tanderosie en droge mond: snoepjes en speekselTanderosie en droge mond: snoepjes en speekselSnoepjes zijn niet zo onschuldig zoals vele mensen denken. Natuurlijk bevatten de meeste suiker, dat vorming van cariës…
Bronnen en referenties
  • Schoemaker & de Ruiter: Trimbos zakboek psychische stoornissen
Reacties

Tino, 10-07-2012
Hallo,

Ik ben sinds 2-3dag en begonnen met het slikken van Concerta, dit is een extreem lage dosis door anderen problemen (dit moet binnen 3weken opgevoerd worden nar 36mg). Nou heb ik alleen even een vraag. Kan het zijn dat na het uitwerken je ook ziek en hoofdpijn krijgt? Voor de rest zijn er geen klachten terwijl deze nog werken en voel me prima, maar zodra ze uitwerken begint het feest. Iemand enig idee?

Alvast vriendelijk bedankt voor het antwoord
Mvg Tino Reactie infoteur, 11-07-2012
Dag Tino,

dat kan heel goed! Dit wordt een 'rebound' genoemd en bij veel mensen betekent dit dat de klachten gedurende enige in sterkere mate terugkomen. Sommigen lossen dit op met een heel lage dosering van het medicijn erbij voor in de avond. Ik zou overleggen met je arts wat handig is om te doen.

R., 25-06-2012
Heeft niemand hier door dat jullie in feite gewoon amfetamine voorgeschreven krijgen en dat je je daarom zo kut voelt ( DUHHH)?. Het werkt niet meer in lage dosissen omdat jullie tolerantie opbouwen en verslaafd raken aan methylfenidaat. Methylfenidaat is dan niet in dezelfde familie als Amfetamine, de werking is hetzelfde ( Het verhoogt de dopamine en noradrenaline afgifte in de hersenen en remt de opname hiervan ). De effecten die jullie ervaren ( hartkloppingen, tandenknarsen, prikkelbaarheid ) is het gevolg van deze verslaving! Het verloop is ongeveer hetzelfde als bij amfetamine. Gebruikers voelen zich de eerste weken fijn, gefocust, opgewekt, efficient, maar je maakt je hersenen langzaam kapot ( Dat zijn de 'bijwerkingen' ). Op den duur moet je meer en meer om hetzelfde effect te krijgen ( De verhoogde 'dosissen') waarop het op een punt niet verder kan en je met een methylfenidaat verslaving zit en je moet afkicken ( De rebound effecten zijn basically afkicksverschijnselen). Geloof die docters met hun mooie woordjes en praatjes niet. Het lijkt misschien voor even handig en leuk maar op den duur is het slecht voor je en zul je der weinig mee opschieten. Reactie infoteur, 25-06-2012
Ben erg benieuwd naar bronnen die jouw uitspraken ondersteunen.
Methylfenidaat vertoont namelijk veel overeenkomsten met de drugklasse amfetaminen, maar is niet geheel hetzelfde. Het werkingsmechanisme is iets anders en sommige mensen die wél op amfetamine-achtige drugs reageren, reageren niet op methylfenidaat (en vice versa). Dit wijst er op dat de stoffen wel degelijk verschillend zijn, ook al beweren sommige mensen van niet. De wetenschap zegt iets anders…

Sarina, 09-05-2012
Ik ben 17 jaar en ben anderhalve week geleden met concerta begonnen (via een vriend). Ik heb een vorm van autisme maar bij mij is (nog) niet onderzocht of ik add zou hebben. Ik zelf en mijn familie denken van wel omdat ik een erg slechte concentratie heb en het een chaotische boel is in mijn hoofd. In de eerste week heeft dit middel mij qua concentratie erg geholpen maar sinds een paar dagen kan ik mijn hoofd niet bij schoolopdrachten houden. Niet onrustig, maar bijvoorbeeld bij alleen al het lezen van een tekst voor een opdracht Nederlands kan ik er geen verhaal/samenvatting van maken omdat ik ben vergeten waar het verhaal over gaat. Ik zie het hele plaatje ineens niet meer. Nu is het wel zo dat ik ontzettend last heb van de zenuwen omdat ik volgende week al examens heb en ik er niet geweldig voor sta. nu is mijn vraag: kan concerta je geheugen aantasten? Of is het gewoon mijn grote faalangst? Reactie infoteur, 09-05-2012
Dag Sarina,
het is verstandig alleen onder deskundige begeleiding van een arts of psychiater aan Concerta te beginnen, het medicijn is namelijk niet voor iedereen even geschikt en wordt bij sommige mensen zelfs sterk afgeraden. Voor zover bekend tast Concerta je geheugen niet aan.

Petra, 09-09-2011
Mijn dochter van 9 is een paar maanden geleden met Concerta begonnen, vrij snel nadat de diagnose ADHD en ODD is gesteld. Ze is begonnen met 18 mg, wat de eerste paar dagen geweldig leek te werken. Eindelijk wat rust in huis na een eindeloze periode van strijd. Ze was niet dwars, agressief, niet te benaderen. Echt een supermiddel. Na een kleine week kwam haar oude gedrag weer langzaam terug. Na telefonisch overleg met haar arts werd de dosering opgehoogd naar 27 mg en ze kreeg Melatonine voor haar inslaapproblemen. DIt ging weer een week of drie goed. Maar daarna leek ze weer aan de dosering gewend en was het oude 'draakje' weer teug. Net voordat we op vakantie gingen is ze naar 36 mg gezet. We hebben een sùpervakantie gehad. Dit hadden we ook zo ontzettend hard nodig. We waren echt ten einde raad en totaal uitgeput door het gedrag van onze dochter. Het hele gezin dreigde er onder door te gaan. Nadat we terug waren van vakantie zag iedereen hoe goed het met ons ging. En wij vertelde trots hoe goed ons meisje het deed! Toen we 1,5 week thuis waren begon haar gedrag weer te veranderen. We dachten dat het lag aan dat de school weer ging beginnen. Beetje zenuwachtig voor het nieuwe schooljaar verandering van structuur, daar is ze erg gevoelig voor. De eerste week school was dan ook verschrikkelijk! We zette de schouders eronder en hielden ons voor dat te maken had met de omschakeling vakantie- weer naar school. Nu we wat verder zijn is ze nog steeds dwars, agressief, vaak niet te benaderen en voor rede vatbaar. Het heeft wat langer geduurd deze keer, maar ze is volgens ons wéér aan deze dosering gewend geraakt. Zijn er ouders die dit herkennen? En wat jullie ervaringen met het verloop van deze situatie? Zou mijn dochter naar een dosering voor volwassenen moeten, of toch een ander medicijn moeten gaan gebruiken? HELP! Reactie infoteur, 13-09-2011
Petra, ik herken het heel erg bij mezelf, hetgeen je over je dochter schrijft. Ik heb inmiddels nog wat andere medicijnen geprobeerd en tot nu toe werken de medicijnen de eerste tijd bij mij, waarna ik er aan gewend lijk te raken en het effect weer verdwijnt. Ik heb de oplossing nog niet gevonden helaas.

Jessica, 16-07-2011
Hoi, mijn vrolijk zoontje van 7 met ADHD is met concerta 18 mg begon 5 dagen geleden, hij was druk en nu is hij super druk en niet meer vrolijk. wie heeft daar ervaring mee. ik weet echt niet meer wat ik moet doen. bedankt alvast voor jullie reactie Reactie infoteur, 17-07-2011
Ik ken kinderen die door hun ADHD medicatie downer werden en waaraan je duidelijk kunt zien of ze hun medicatie ingenomen hebben (en dan niet door het drukke gedrag, maar door hun humeur). Maar omdat je zoontje pas vijf dagen bezig is en het lichaam wat tijd nodig heeft om zich aan te passen zodat de bijwerkingen verdwijnen, zou ik het nog een paar dagen aankijken. Als de bijwerking alleen maar heftiger worden zou ik telefonisch even overleggen met de arts.

Helen, 16-05-2011
Ik ben zelf begonnen met kort-werkende methylfenydaat een paar weken terug. Ik was zelf eigenlijk behoorlijk verrast over de werking ervan. Ik had gehoord dat het redelijk positief kon werken tot heel goed, het begin zou wellicht wat fijner zijn omdat het nog wat intenser was etc. Dus ik had een soort van goede concentratie verwacht. Bijwerkingen zouden niet extreem zijn, vooral droge mond, hoofdpijn, duizeligheid en verwarring bij de uitwerking. Ik was dan ook totaal verrast toen ik erachter kwam dat het een stuk extremer kon aanvoelen. De eerste pil was niet eens zo erg, merkte kort wat en daarna werd het minder. Ik vond het heel moeilijk om het netjes in te nemen vooral op het begin, vanwege de bijwerkingen. (een beetje rustiger en duffer, dat trok vrij snel bij). Op het begin had ik ook een beetje het gevoel dat ik mezelf kwijt was, zoals je hebt als je onder drugs zit. - ik ben iemand die het liefst nuchter is en als het me uitkomt een keer 'wat leuks doet' als ik het gevoel heb dat het kan.
Ik heb echt onwijze last gehad op het begin van neerslachtigheid - depressie in de vorm van leeg gevoel en tevens een enorm razend gevoel door mijn hoofd, bijna overkokend (tegen het eind vd dag). Had enige last van bewustzijnsverlies en redelijke warrigheid. Ik was prikkelbaarder, had trillende handen, hartkloppingen en een redelijk droge mond en nerveuze(?) blaas. Verder merkte ik geen duidelijke verbetering op concentratie, af en toe wel het idee dat sommige dingen sneller gingen en ik dingen waar ik mee bezig was niet continu volledig kwijt was.
Ik dacht wellicht door trillende handen etc. slechter gitaar te kunnen spelen enzo, maar dit bleek heel erg prima te gaan- wellicht toch een positief effect op concentratie. Ik dacht vanwege de gejaagdheid, nerveusheid en verwardheid dat ik misschien beter kon stoppen maar het toch maar netjes geluisterd, omdat dit erbij hoorde.
Langzaam leken de bijwerkingen minder te worden, maar toen kreeg ik het benauwd. Of dit van de methylfenydaat kwam weet ik nog steeds niet helemaal zeker. Ik merkte wel dat het erger werd als ik het innam (wellicht door de gespannenheid). Dus had ik een beetje afgebouwd (zonde van het wennen, maar het was zeer onaangenaam en best eng), 1 dagje gestopt en toen rustig aan weer opgebouwd. Ik heb het minder benauwd gehad sinds ik weer begonnen ben (paar dagen terug), maar vandaag begon de benauwdheid weer (bijzonder genoeg) tot de laatste pil was uitgewerkt. Volledig benauwdloos ben ik niet, maar het is wel een wereld van verschil. Of methylfenydaat bij mij positief helpt ben ik nog steeds niet uit. Is vind ik ook moeilijk te oordelen zolang er nare - intensieve- bijwerkingen(?) zijn. Andere extreme bijwerkingen lijken te zijn minder geworden. Mijn bloeddruk is wel meetbaar omhoog gegaan en hartslag gaat sneller als ik het slik. Enige spierstijfheid heb ik, maar dat kan wellicht komen door onrust en benauwdheid.

Heeft iemand anders ervaring met benauwdheid en het innemen van methylfenydaat?
En ik heb eigenlijk vrij weinig gehoord over ervaringen met dextro-amfetamine. Wat was jouw ervaring hiermee? Reactie infoteur, 18-05-2011
Hoi Helen,
ik heb dexamfetamine geprobeerd, mijn ervaringen kan je hier lezen:
http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-gezondheid/22110-mijn-ervaring-met-dexamfetamine.html
Gr Kim

Rodie, 03-05-2011
Interessant om andermans verhalen te lezen en te zien medicatie toch verschillend kan werken bij verschillende personen. Bizar. In mijn geval (ook altjd klachten, laatste jaren meer inzicht en vermoedens ontstonden, nu diagnose gesteld).
Ik maak mij alleen zorgen omdat ik naast de goede resultaten van betere concentratie (eerst nauwelijks), meer rust in hoofd, beter overzicht, goed opstarten, nu ook extra moeilijk kan stoppen (gejaagd gevoel, maar niet meer hyper), gevoel van vermoeidheid onderdrukken, en licht euforisch ben. Dt klinkt meer als een stimulantia effect die optreedt bij mensen "zonder adhd". Is nu bij mijn dan toch de verkeerde diagnose gesteld als ik zo reageer ipv dat ik juist rustiger/ slomer wordt zoals velen hier beschrijven? Reactie infoteur, 03-05-2011
Zoals je zelf al schrijft, iedereen reageert weer anders op medicatie :) Een groot deel van de ADHDers heeft baat bij psychostimulantia zoals Ritalin en Concerta, maar een deel ook niet. Ik reageert zelf ook niet goed op Concerta, maar heb toch echt ADHD… Ik ga binnekort hopelijk starten met een ander ADHD medicijn, iets niet-stimulerends :)

Angela, 05-04-2011
Bedankt voor je reactie, ik heb inderdaad een afspraak bij de behandelaar, verder zijn we gestopt met concerta, ik had nog ritalin liggen en dat slikt hij nu tijdelijk.
merk dat hij rustiger is en socialer, jammer, dat concerta waarschijnlijk niet aanslaat,
want het was wel ideaal dat hij s'morgens er één moest nemen er er dan verder niet meer aan hoefde te denken.
groeten en nogmaals bedankt… Reactie infoteur, 05-04-2011
Goed dat jullie een afspraak met de behandelaar hebben! Naast Concerta zijn er nog andere (half)langwerkende vormen van methylfenidaat, waaronder Equasym. Mogelijk is dit een optie? Succes met het vinden van een goed medicijn!

Angela, 29-03-2011
Hallo mensen, ik heb een zoon van 13 die helemaal niet goed reageert op dit medicijn, hij is nu aggressief en onhandelbaar op school, ik weet echt niet meer wat ik moet, laat staan de school waar hij opzit, is het bij mensen bekend dat je van deze medicatie echt een gedragsverandering kan ondergaan? Reactie infoteur, 30-03-2011
Je zoon reageert duidelijk niet goed op het medicijn. Ik raad je aan om met de arts te overleggen of de dosering wel bij hem past, en of een ander medicijn mogelijk niet geschikter is.

Mark, 07-03-2011
He, bedankt voor de reactie, ik heb het niet bijgehouden elke dag en ik begrijp wat u bedoelt. Ik ben me ervan bewust hoe ik me voelde voor de medicatie in dat opzicht ben ik nu zo een 5% vooruitgegaan denk ik. De beginnende 2 dagen van de medicijnen is dat zeker zo een 85%. Denkt u dat ik het tijd moet geven? En dat naarmate de tijd de medicatie evenveel zin heeft als de eerste 2 dagen? Of mischien een hogere dosis is dat logisch? In ieder geval alvast bedankt! :-) Reactie infoteur, 07-03-2011
Wanneer je wel positief effect merkt maar niet voldoende schrijft de arts vaak een hogere dosering voor. Bij veel mensen is de uiteindelijke dosering ongeveer 1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus wanneer je 75 kilo weegt werkt 72 mg vaak het beste. Maar uiteraard (de natuur zou het ons eens makkelijk maken ;)) verschilt elk lichaam enorm, waardoor het best kan zijn dat jij een lagere of juist hogere dosering nodig hebt. Of de gewenning die je beschrijft in deze mate normaal is durf ik niet te zeggen, dat zou ik met je arts overleggen. Succes in elk geval!

Mark, 07-03-2011
Ik gebruik concertanu al 2 weken, de eerste 2 dagen dat ik het gebruikte had ik er veel baat bij, ik voelde me goed was minder chaotisch was veel minder onzeker en kon lekker genieten. Alleen de dagen daarna voelde ik niks meer van de medicijnen en was weer ongeveer terug bij af. Toen kreeg ik een nieuwe dosis wat 2 keer zoveel was, weer voelde ik me de eerste 2 dagen lekker en daarna nam het weer af zoals gewoonlijk en werd weer onrustig enz. Weet iemand of hier een oplossing voor is aub? Reactie infoteur, 07-03-2011
Hou je bij wat het medicijn precies met je doet? Door bijvoorbeeld elke dag een cijfer te geven aan je impulsiviteit, chaos, rust in je hoofd etc.? Misschien is er namelijk wel degelijk een verandering, maar merk je die niet goed op omdat je je gevoelens met de dag(en) ervoor vergelijkt en niet met de tijd voor je met het medicijn/de verhoging begon.

Wim van Weeren, 21-01-2011
Ik heb sinds afgelopen maandag Concerta 36 MG en maandag werd ik heel angstig en kloppend gevoelbij me borst! Naar mate de dagen voorbijgaan heb ik er veel baat bij! Beweeg niet met me benen en concentreer me goed op me werk ook kan ik nu goed luisteren en communiceren met me omgeving. wel vermindert me eetlust en krijg ik na een paar uur een bang gevoel en zweterige handen! is dit normaal? Ook geestelijk verander ik op het moment sterk, ik voel rust die ik 25 jaar niet heb gehad! Ook dit is angstig en moet het over me heen laten lopen! Kan iemand mij zeggen hoe lang de negatieve gevoelens aanhouden? want merk wel dat ik enorm veel baat bij Concerta heb op maatschappelijk en prive vak! Reactie infoteur, 21-01-2011
Wim,
bijwerkingen verdwijnen doorgaans binnen twee tot vier weken weer. Even doorbijten dus en hopen dat ze snel over gaan. Fijn dat je erg veel baat bij het medicijnen hebt.
Gr Kim

Marcel, 20-01-2011
Volgens de huisarts heeft mijn zoontje van 6 ADHD. Oke, hij is druk maar ik heb er geen last van en hij volgens mij ook niet. Nu adviseren ze mij (school en huisarts) om hem Ritalin te geven. Ik wil dit net want ik vind dit troep en ik wil mijn zoon niet aan de medicijnen hebben. Ik lees in onderstaande berichten veel slechte ervaringen en dat er veel bijwerkingen zijn. Dit maakt het voor nog moeilijker om de beslissing te nemen. Kan iemand mij adviseren wat te doen, want de druk van school en de huisarts ervaar ik niet als prettig en wil mijn kind eigelijk niet aan de Ritalin hebben. Reactie infoteur, 21-01-2011
Marcel,
als je zoontje goed kan functioneren op school en thuis, lijkt het mij inderdaad niet persé nodig om hem medicatie te geven. Je zoontje moet er immers zelf behoefte aan hebben, medicatie slikken omdat de omgeving dat noodzakelijk vindt lijkt me geen goed plan. Misschien kan je op school de grootste problemen waar de school klaarblijkelijk tegenaan loopt bespreken en andere manieren vinden om deze problemen te verminderen? Succes!
Gr Kim

Marieke, 30-11-2010
Hallo,

bedankt voor de reactie op mijn eerdere bericht. Die totale lusteloosheid is nu voorbij, al is er nog wel sprake van luiheid die ik voorheen niet had.
Maar hoe lang duren de bijwerkingen van concerta? Ik heb pas 9 december weer een afspraak met de psychiater, en gebruik nu 16 dagen concerta. Maar ik heb nog steeds last van knarsetanden, hartkloppingen, angstaanvallen voor het slapen gaan (bang zijn dat het hart stil gaat staan) en zenuwachtigheid (vooral na 6-8 uur na inname). Ook voel ik nog geen verbetering. Het enige voordeel is dat als ik eenmaal slaap ik de hele nacht vast doorslaap (en niet meer als ik in bed ga liggen eerst de hele dag nog anderhalf uur lang de dag moet doornemen en 's nachts wakker wordt met gedachten). Maar goed, als dat het enige is zou ik net zo goed slaappillen kunnen gebruiken.

Ik vraag me af of dit wel goed is na 16 dagen gebruik? Of moet ik nog een week wachten op resultaat en is mijn lichaam gewoon nog niet gewend?

Ik zou ook een enorme opruimdrang krijgen volgens de psychiater en minder eetlust. Maar er zijn nog steeds drie bommen ontploft in mijn huis en ik eet net zoveel als voorheen.

Hartelijke groet,

Marieke (27). Reactie infoteur, 30-11-2010
Hoi Marieke,
bijwerkingen gaan doorgaans na een week of twee weg. Met welke dosering ben je gestart? Ik heb namelijk gemerkt dat toen ik een te hoge dosering geprobeerd heb de bijwerkingen niet weggingen, waardoor ik weer naar een lagere dosering gegaan ben. Helaas werkt Concerta niet bij iedereen (bij mij werkt het ook niet goed, meer lasten dan lusten) dus dat zou ook nog het geval kunnen zijn. Wanneer de bijwerkingen uit te houden zijn zou ik wachten tot je gesprek met de psychiater, anders zou ik nu al contact opnemen.
Groeten Kim

Jor, 19-11-2010
Na vele gesprekken bij de kinderarts/psycholoog is bij mij ADD geconstateerd sinds groep zeven van de basisschool en werden de ritalin pilletjes een vast onderdeel in mijn broodtrommel. Ik heb dat ondanks enige tegenzin toch een tijd lang gehoorzaam geslikt, maar eenmaal op het voortgezet onderwijs nam ik die dingen gewoon weer mee naar huis en soms, om mijn moeder te plezieren gingen ze rechtstreeks de prullenbak in om haar zo te laten geloven dat ik ze wel innam. Medicijnen slikken was wat mij betreft stom en not done. Bovendien wilde ik dat men mij nam zoals ik ben en niet iemand die de aanwezige problemen liet verbloemen ten gunste van anderen. Ik was de enige die geen last had van mezelf dus ik zag er het nut niet van in 'gedoogde drugs' tot mij te nemen. In 2007 heeft men nog een keer geprobeerd om mij te helpen maar ik liet het niet toe. Mijn mening was nog steeds hetzelfde. Pas nu, jaren later zie ik de gevolgen van mijn eigenwijze gedrag. Vanaf het moment dat ik stopte met de medicijnen werd van HAVO/VWO naar VMBO gestuurd. Op het MBO heb ik twee keer bijna een studie afgerond, maar werd vlak voor het eind naar huis gestuurd door falen ten gevolge van ADD. Ik heb talloze baantjes gehad maar geen een kunnen behouden. Tranen met tuiten heb ik gehuild toen ik mijn blauwe stewardessenpakje moest inleveren.

Nu zit ik desondanks alles op de universiteit, maar nog ver verwijderd van een eventueel diploma. Stiekem betwijfel ik of ik uberhaupt in staat ben om iets fatsoenlijk af te maken. Mijn vriend heeft twee weken geleden een potje Concerta gekregen via zijn arts. Door studie stress heb ik er vorige week een ingenomen omdat ik wilde zien of ik er baat bij had en om naar aanleiding van dat misschien een keer met een arts over praten. Als ik hierdoor een studie mee kan afronden dan het zij zo maar. Ik ben nu te vaak tegen mezelf aangelopen en ik word nu nog elke dag geconfronteerd met mezelf en mijn gedrag waar ik wel van bewust ben maar het gewoon niet lukt om het te veranderen. Net zoals ik vroeger zelf niets merkte van de Ritalin merkte ik ook niks van Concerta. Als ik niet alleen was geweest die dag hadden anderen mij misschien kunnen vertellen of zij juist wel veranderingen opmerkten. Helaas, gemiste kans.
Vandaag heb ik, in overleg met vriend, twee stuks ingenomen (72gram) om te kijken of dit wel effect zou hebben.
Ik weet niet welke rol concerta precies heeft meegespeeld deze dag maar ik heb net tot ongeveer twee uur geleden non stop gehuild en ik ben totaal niet in staat om iets te doen. Mijn bed uitkomen om naar de wc te gaan vergt heel veel moeite en mijn hoofd en armen zijn loeizwaar. Dan heb ik nog last van hoofdpijn, klamme handen en voeten, wisselend koud en warm en blijf maar voor me uitstaren. (ook tijdens het typen van het stukje) Dus nog maals: Ik weet niet voor wat concerta precies verantwoordelijk is aangezien ik gisteren een heel vervelende avond heb gehad en ik ook vrij veel last heb van tentamenstress en spanning. Dus tot zo ver mijn verhaal en mijn Concerta ervaring.

Oh nog een kanttekening: Toen ik ik drie jaar geleden voor de keuze kwam te staan tussen Concerta en een cheap ass apotheek versie van Ritalin heb ik niet niet voor Concerta gekozen ondanks dat beter bij mijn vergeetachtigheid zou passen omdat het toch wel behoorlijk duur is. Als in beide hetzelfde stofje zit, waarom wordt de een wel vergoed en Concerta niet? Reactie infoteur, 20-11-2010
Jor, wat een verhaal zeg! Ik weet niet waarom Concerta niet vergoed wordt en Ritalin wel, beetje krom inderdaad. Ik raad je wel aan om in overleg van een arts met medicatie te beginnen, omdat je lichaam aan de stof moet wennen en je beter langzaam op kunt bouwen. Anders kan je inderdaad hevige bijwerkingen krijgen zoals jij nu gekregen hebt. Sterkte!
Groeten Kim

Marieke, 18-11-2010
Hallo,

ik ben 2 weken geleden ADD gediagnosticeerd.(Ik ben 27). Sinds vier dagen met concerta begonnen voor ADD.
Ik heb last lusteloosheid. Dat is een bijwerking en gaat ook wel over, alleen kan ik aan mijn omgeving niet goed beschrijven wat ik precies voel. Het is niet dat ik moe ben of nergens zin in heb. Alleen ik ben niet vooruit te branden. Ik staar zo een halfuur naar een tv die uitstaat. En niet omdat ik geen zin heb om tv te kijken. Maar ik voel ook niet de behoefte om hem aan te zetten. Het is een soort van vreemde leegte. Zelfs als ik naar de wc moet blijf ik zitten. En ik weet ook niet waarom. Ik vraag me af of meer mensen dit gevoel herkennen, ik zou er graag over praten want ik kan het gewoon niet uitleggen wat dat gevoel precies is aan mijn vrienden en familie. Het is niet onder een begrip te scharen of in een hokje te plaatsen, vandaar dat ik op zoek ben naar herkenning van anderen.
Ik maak ook minder druk om dingen dan voorheen. Ik maak me er wel druk om in mijn hoofd, maar de behoefte om het ook te uiten is er niet meer. Het is leeg. :S Reactie infoteur, 19-11-2010
Marieke,
ik raad je aan om dit even met je arts te overleggen. Het klinkt alsof je gevoelens compleet aan het afvlakken zijn en dat is niet de bedoeling! Ik herken je klachten wel, maar dan in het kader van een depressie en niet behorende bij ADHD/methylfenidaat.
Succes!

Martijn, 15-10-2010
Na al jaren te tobben met mijn gemoedstoestand en gedragsproblemen ben ik kort geleden mijn baan kwijtgeraakt en had ik ook bijna mijn relatie van 10 jaar verknald. Twee maanden geleden gediagnostiseerd met ADHD en ben sindsdien aan het experimenteren met proefmedicatie en therapie. Er is een wereld voor me open gegaan en zoveel puzzelstukjes uit de afgelopen 30 jaar zijn op hun plekje gevallen. Na jaren van ruzie's, discussies, het niet afmaken van studie's en het niet kunnen volhouden van banen en andere ogenschijnlijk normale zaken ben ik sinds kort ineens in staat om zaken heel anders aan te pakken (te bekijken).

Naar aanleiding van de diagnose gestart met 3,5x 10 mg Ritalin, werkte in eerste instantie best goed maar gaf een up's and downs gevoel en ik had meerdere malen per dag stevige hoofdpijn. Na wat spelen met de dosering(4 tot 6x 10mg & 8 tot 12x 5mg) en de inname interval, ben ik 01-10-10 op concerta 1x 36mg & 1x 18mg overgestapt. Na een week merkte ik dat het up's and downs gevoel veel minder werd maar dat de werking ook minder werd, na twee weken (nu; 2x 36mg per dag) krijg ik steeds meer het gevoel mezelf niet meer onder controle te hebben en hier raak ik erg onzeker en gefrustreerd van. Temeer omdat bij de Ritalin de werking veel beter was maar ik niet gelukkig was met het feit dat ik zo vaak iets in moest nemen en ook regelmatig hoofdpijn kreeg. Op basis van wat ik hier lees ben ik geneigd het nog even vol te houden om te kijken of de werking van Concerta bij een iets hogere dosering wat beter uitbalanceerd en lukt dit niet dan maar terug te gaan naar de Ritalin en dan maar voor lief te nemen hier elke 1,5 uur een tabletje van te moeten innemen. Voor de hoofdpijn is zonodig ook wel weer een pilletje te slikken, heb van mijn vrouw heel lief een pillendoos gekregen waar ik een apotheek jaloers mee krijg.

Al met al realisser ik me dat het nog wel even wat problemen en uitproberen zal kosten om de medicatie goed te krijgen maar gelukkig krijg ik veel steun van de nog overgebleven vrienden en familie, dit doet me echt goed.

Ook is het erg prettig om te lezen dat je niet alleen staat en dat er veel meer mensen van alle leeftijden worstelen met de zelfde klachten en het proces om de medicatie op orde te krijgen. Ik wens jullie allen veel succes en niet te vergeten plezier de komdende tijden, want dat is nu veel makkelijker dan het vroeger was niet waar?

De ADHD groet,
Martijn (30 jaar Rotterdam) Reactie infoteur, 16-10-2010
Hoi Martijn,

fijn (voor zover je van fijn kan spreken, maar je begrijpt wel hoe ik het bedoel denk ik) dat alle puzzelstukjes nu op zijn plek gevallen zijn en dat je er achter bent dat het niet zozeer aan jou ligt, maar aan de ADHD. Zelf heb ik mede door de ADHD met een depressie geworsteld omdat ik mezelf helemaal niet begreep en bepaald gedrag niet kon plaatsen. Tot ik die diagnose kreeg en ineens dingen wél kon plaatsen. De eerste periode na mijn diagnose was het bij mij nog wel warrig en onzeker, want ja, je weet wat je hebt, maar wat kan je er nu mee? Er zijn verschillende boeken over omgaan met ADHD geschreven, vol met tips waar je uit kan halen wat je kan gebruiken. "Opgeruimd leven met ADHD" van Kathleen Nadeau vind ik zelf wel een aanrader.

Over je medicatie: je hebt nog veel meer soorten, ook iets tussen Ritalin en Concerta in (Equasym) qua werkingsduur. Stofje is hetzelfde. Misschien heb je hier meer baat bij.

Ik denk zeker dat het makkelijker is dan vroeger, hulpverlening is veel beter in omgaan met ADHD (over het algemeen genomen dan). Al ben ik nog steeds voorzichtig met zeggen dat ik ADHD heb, mensen stigmatiseren toch vrij snel. Ik zeg meestal dat ik concentratieproblemen heb, en dan wordt het doorgaans wel gewoon geaccepteerd.

Succes verder met het leren omgaan met de ADHD :)

Groetjes Kim

Rob, 26-09-2010
Diegene die dit soort medicijnen met de kennis van nu nog voorschrijft is wat mij betreft onwetend en een gevaar voor zijn of haar patient. Het betreft hier een groter gevaar voor een goede samenleving dan de illegale drugs. Reactie infoteur, 26-09-2010
Beste Rob,
kan je je berichtje misschien onderbouwen?
Groeten Kim

Fahima, 27-08-2010
Hi ik heb een zoon van 7 jaar en dit jaar in januari is er geconstanteerd dat hij adhd heeft. We zijn toen begonnen met de medicatie als eerste met Ritalin 15 mg per dag, omdat hij contineu stemmingswisseligen had ben ik over gegaan met overleg van de kinderarts op Concerta 18 mg 1per dag. Persoonlijk vond ik de Ritalin effectiever, maar hij had dan veel last van ups and downs, maar de Concerta helpt de gehele dag, maar niet zo effectief hij is meer aanwezig en druk heeft vaak stemmingswisselingen en op school vinden ze dat ook. Er is ook een ander probleem hij heeft een grote fantasie zoals dingen ook verzinnen en dat ik hem erop aanspreek en zeg dat hij niet moet liegen of verhalen aan het verzinnen is en dat hij dan op reageerd dat het wel zo is en soms zijn excuus aanbiedt en nooit meer zou doen, maar toch volgende dag is het weer raak. Ik maak me ook zorgen om de medicijnen op lange termijn, wat de concequenties ervan zijn zoals impotentie, verslaving, aantasting van bepaalde organen en hoe lang hij ze moeten slikken, kom je er ooit van af? En graag zou ik een goed adres willen van een psycoloog voor mezelf om ermee leren om te gaan met adhd het liefst in de buurt Hengelo ov of Enschede en Borne mag ook. Bedankt voor uw aandacht en hopelijk kunt u een paar van mijn vragen beantwoorden, groeten fahima Reactie infoteur, 27-08-2010
Hoi Fahima,

er bestaat ook nog een variant tussen Ritalin en Concerta, een halflang werkende vorm van Methylfenidaat. Dit heet Equasym. Je zou kunnen overleggen met de arts of jullie dit kunnen proberen.

Voor zover nu bekend is heeft Ritalin geen lange termijn consequenties. Bijwerkingen verdwijnen weer zodra men met het medicijn stopt.

Of je zoon ooit kan stoppen met de medicatie is een lastige vraag. Bij veel kinderen worden de symptomen wanneer ze ouder worden (ongeveer na de puberteit) minder, waardoor zij het soms zonder medicatie kunnen stellen. Dit heeft deels te maken met de ontwikkeling van de hersenen (die loopt door tot in de twintiger jaren) en deels te maken dat het kind steeds beter om leert gaan met de beperkingen.

Heb je begeleiding van een arts? Het lijkt me verstandig om bij je huisarts om begeleiding te vragen, wanneer jullie dit nog niet hebben. De huisarts kent doorgaans wel adressen van hulpverleners.

Groeten Kim

Maarten, 13-07-2010
Ik ben 44 Jaar en via een diagnose van ADHD bij mijn zoon ben ik verder gaan kijken of deze verschijnselen bij mij vandaan zouden kunnen komen.
Vrij snel is er ADHD geconstateerd (volgens arts met een kleine h) waarbij ik zelf hierover ben gaan lezen en mij veel veer meer herken in ADD.
Ik heb inmiddels sinds enkele dagen concerta voorgeshreven gekregen en ben er nog niet zo zeker van of dit mijn medicijn gaat worden.
Zelfs nu ik dit aan 't typen ben heb ik het gevoel dat't sneller moet en sla de toetsen bijna uit 't bord…
Focus blijft moeilijk en zelfs 't gevoel dat alles wat meer "opgesloten"gaat zitten en emotioneler.
Heb eea aan onderstaande reacties gelzezen en verbaar me nu ook enigzins over de dosering concerta die mij voorgeschreven is.
Ik kom deze hoge dosering nergens tege.
1e 3 dagen 54 mg. daarna 3 dagen 54 + 18 mg en daarna 54 + 36 mg en na 2 Weken evaluering.
Ben ook erg benieuwd naar bijwerkingen (op lange termijn) en wat de alternatieven zijn. Voor mijzelf heb ik het gevoel dat je als patient samen met de arts een hoop aan het experimenteren bent en het lange weg is voordat een juiste medicatie / goede dosering samen met evt. therapie gevonden is. Reactie infoteur, 13-07-2010
Hoi Maarten,
je startdosering wordt onder andere op basis van je gewicht bepaald. Er wordt vaak 1 mg Concerta per kilo lichaamsgewicht aangehouden als uiteindelijke dosering. Er zijn nog andere vormen van methylfenidaat --> http://mens-en gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/49797-methylfenidaat-adhd-medicatie-welke-vormen-zijn-er.html
Er bestaan echter zeker nog alternatieven met een andere werkzame stof, bijvoorbeeld dexamfetamine en strattera.
Groetjes en veel sterkte de komende tijd!

Willem-Jan, 10-07-2010
Ik slik nu sinds vorige week vrijdag Concerta, elke ochtend netjes 1 tablet van 54mg.
Ik schijn van alle bijwerkingen last te hebben, en ik vind alle pillen maar prutzooi! Ik heb een officiële ADHD verklaring sinds me 6e, ik slikte tot me 12e Ritalin, maar was daarmee gestopt omdat het voor mijn gevoel niet werkte, nu ben ik inmiddels 16 en met die Concerta nu ben ik niks anders dan een lijk! Ik neem het vanaf nu gewoon niet meer, ik ben gewoon echt bang dat ik straks nog zo blijf van die dingen! Ik snap niet waarom, maar ik denk dat ik zonder al die medicatie tóch beter af ben. Vaag, achja. Reactie infoteur, 10-07-2010
Vervelend Willem-Jan, dat je zo veel last van de bijwerkingen hebt. Ritalin en Concerta bevatten allebei dezelfde stof, namelijk methylfenidaat. Misschien dat je op een andere stof beter reageert, bijvoorbeeld dexamfetamine. Overleg het eens met je arts, want dit werkt ook niet zo te lezen.
Groetjes Kim

Laurens, 01-06-2010
Ik ben een jong en van 13 jaar en ik heb geen officiieele adhd verklaring maar het werd wel voorgeschreven het werke goed de eerste week, toen al nar 36, nu 54 al 1 jaar ik kan niet slapen zie eruit als een dode op school gaat het superslecht en ik heb burn-out verschijnselen ik heb allemaar huiswerkbegleiding maar het lijkt niet te helpen, ik moet nu waarschijnlijk naar 3 havo. alsjeblieft reageer, help me. Reactie infoteur, 01-06-2010
Hoi Laurens,
heb je begeleiding van een psycholoog? Daar zou ik om vragen bij je arts als je dit nog niet hebt. Daarnaast zou ik in overleg met je arts je medicijnen veranderen.
Groetjes Kim

Ton, 03-03-2010
Mijn schoonzus is verleden week met Concerta begonnen, 's ochtends om 9 uur, met de laagste dosering. 's middags om 1 uur heeft ze een vrij ernstig ongeluk met haar scooter gekregen, door concentratie-stoornis. Er was geen andere wegggebruiker bij het ongeluk betrokken. De behandelende psychiater zegt niet aansprakelijk te zijn voor de schade. Het lijkt erop dat iedereen die door bijwerkingen ongelukken heeft gemaakt hetzelfde te horen gekregen. Zijn er mensen van wie de geleden schade veroorzaakt door bijwerkingen wel vergoed is? Reactie infoteur, 07-03-2010
Hoi Ton,
ik vrees dat de psychiater "gelijk" heeft. In de bijsluiter en op de verpakking staat dat men op moet passen met het besturen van bijvoorbeeld een auto wanneer men het middel gebruikt. Ik zou niet weten welke stappen je kunt ondernemen. Misschien even contact opnemen met de rechtbijstand?
Groeten Kim

Lotte, 07-02-2010
Ik ben 33 en heb een half jaar Ritalin gebruikt om de 3 uur 7,5 mg (Methylfenidaat), waar ik me erg prettig bij voel allen is het rebound effect erg heftig als ik te laat ben. Nu ben ik overgegaan naar de Concerta en merk dat 36mg teveel voor me is en 18mg te weinig. Daarom ben ik erg benieuwd of er nog een tussen oplossing bestaat je mag ze immers niet breken?
Groetjes Lotte Reactie infoteur, 07-02-2010
Beste Lotte,
ik heb zelf dexamfetamine gekregen om de rebound in de avond tegen te gaan. Dexamfetamine is een soort halflangwerkende vorm van methylfenidaat, qua werkingsduur zit het tussen Ritalin en Concerta in. Misschien hier eens naar informeren?
Groetjes Kim

Rinus, 23-01-2010
Ik ben nu een maand bezig met Concerta, 56 mg. Ik ben dwangmatig en ben dus veel in beweging.
Ik had 6 van de 9 punten voor ADHD.
Dus wil ik mijn Dwangmatig gedrag verminderen. Maar dit lukt mij niet.
Ik blijf onrustig en mijn dwang verdwijnt niet, zelfs wordt het meer. Alleen ben ik wat rustiger in mijn hoofd, maar heb wel stemmingswisselingen, nu gelukkig wat minder.

Mijn bloeddruk is ook wat hoger!

Ik zou graag weten of concerta, dwanggedrag (dus in beweging blijven met een bepaalte activiteit)
Het is mijn laatste hoop, hoe kan ik hier dan het beste mee omgaan?

Moet ik doorgaan? Reactie infoteur, 23-01-2010
Beste Rinus,

je kan medicijnen in veel gevallen het beste zien als een ondersteuning in het verminderen van je klachten. Heel veel problemen waar je tegen aan loopt met een psychische stoornis zijn namelijk niet te verhelpen met medicijnen, wel te verminderen/onder controle te krijgen. Naast de medicatie is het echter verstandig psychotherapie te volgen om werkelijk om te leren gaan met je stoornis in plaats van de symptomen te onderdrukken (wat medicatie in principe doet). Ik zou je dan ook willen adviseren met je psychiater/arts te overleggen over bijvoorbeeld groepstherapie zodat je ervaringen uit kan wisselen en daar uit mee kan pikken wat voor jou werkt je klachten te verminderen.

Wat ik altijd begrepen heb is dat Concerta (en andere vormen van methylfenidaat) tics en dergelijke juist kunnen verergeren (ik kreeg zelf ook tics terwijl ik deze daarvoor niet had). Maar waarschijnlijk heeft je psychiater/arts een goede reden om je juist deze medicatie voor te schrijven. Maar wanneer het niet aanslaat en/of je klachten juist verergeren zou ik wel vragen of je een ander middel kan proberen.

Groeten Kim

Laura, 21-01-2010
Ik ben bijna 50, heb 3! inmiddels volwassen kinderen met ADHD waarvan er 2 medicatie (concerta) gebruiken en 1 sinds een paar maanden gestopt is en waar het wonderwel goed mee gaat. Gaande het hulpverleningstraject met onze kinderen is wel eens geopperd of moeder zelf ook geen ADHD had, ik ben altijd erg impulsief geweest. Ik ben hier toen niet op ingegaan, maar de laatste tijd, nu alles rustig is met de kinderen, wordt ik erg met mijzelf, mijn impulsieve gedrag en mij voortstuwende IK geconfronteerd. Sinds 14 dgn begonnen met Concerta 18. Wat een rust… maar na 14 dgn met terugkerende symptomen overgegaan op 36 mg. Mijn vraag is nu, kan ik afwisselen met 18 en 36 mg op de dagen dat ik werk, zonder dan last te hebben van "bijwerkingen"? Mijn bijwerking bestaat toch wel uit verhoogde nerovsiteit, heb gemerkt dat dit overgaat, maar vraag me af of je dit met wisselend dosering gebruik met de hogere dosering steeds terug krijgt? Heeft iemand hier ervaring mee? Reactie infoteur, 21-01-2010
Hoi Laura,
ik heb destijds Equasym (halflangwerkende vorm van methylfenidaat) gekregen om de dagen waarop ik minder activiteiten had die aandacht vergen door te komen. Misschien is dat voor jou ook een optie? Want wisselen van dosering lijkt me nogal verwarrend voor je lichaam.

Brecht, 06-01-2010
Hoi, Ik ben 21 en student. ADD werd in de zomer van 2008 vastgesteld. Ik kreeg de keuze tss Rilatin en Concerta, en koos voor concerta omdat je daar geen schommelingen krijgt en maar 1 pil per dag hoeft te nemen. het werd opgebouwd met 3 dagen 18mg, 3 dagen 36 mg en dan 54 mg. ik had toen herexamens en het was wel een revelatie, ik studeerde 5 dagen non stop en haalde 14/20 voor een vak waar ik voorheen 4/20 had.
Ondertussen zijn we een stuk later en heb ik al heel wat bijgeleerd over ADHD en Concerta. Ik studeer nu ook psychologie aan de universiteit. (wat voorheen zonder medicatie/kennis van mijn conditie niet mogelijk was)
Ik heb vaak last van de bijwerkingen, voornamelijk buikpijn, verminderde eetlust/genot, spierspanning, rusteloosheid en slapeloosheid. Na een jaar vertelde mijn arts me dat ik kan stoppen met concerta als ik het niet nodig vind (in vakanties) waarna ik dus meer merkte van de gevolgen na een tijd medicatie.
Nu denk ik, na mijn ervaring en wat van deze berichten te hebben gelezen, dat het effect ook sterk samenhangt met je eigen stemming en omgeving. Concerta stelt een deel meer dopamine en noradrenaline vrij in de hersenen, maar om daar effect van te hebben hangt voor een stuk van jezelf af. als ik de medicatie neem en dan ga studeren, zal ik erg gefocusd worden en vlot kunnen werken. als ik echter mijn pil neem en dan mijn gedachten op ontspannen zet, ga ik veel makkelijker ook kunnen ontspannen en de symptomen minder last geven. de symptomen zijn vooral resultaat van een versterkte stressreactie (doordat de orthosympaticus gestimullerd word). Zo verloor ik aanzienlijk wat gewicht in de eerste maanden omdat ik niet gewend was dat al mijn eten zo flets smaakte. nu kan ik mezelf ertoe brengen wel te eten als ik mijn pil genomen heb, door met te ontspannen en gedachten tot rust te brengen. Het gaat er dus om actief je gemoed te sturen, zodat je minder meegesleurd word door het effect van die pil. ondertussen neem ik ook maar 36 mg om naar de hoorcolleges te gaan, en enkel 54 mg tijdens de examens. Dat je in het begin meer effect hebt van je pil (na een tijdje niet innemen) is normaal, je lichaam past zich aan en je zal minder effect hebben, maar wel nog effect van dezelfde dosis. wat me wel opviel, is dat ik op de dag dat ik stop met mijn pil nemen (als ik hem een tijd wel neem) ik emotioneel onstabieler ben. daar bedoel ik mee dat ik minder weerstand heb. niet dat ik ga huilen bij films. ook merk ik dat een dag na een pil ik me een deel beter kan concentreren, de volgende dag is dat weer weg.

anyway, voor mij werkt het dus, maar ik zoek toch naar zoveel mogelijk manieren om ADD op te vangen zonder concerta. Zijn er manieren om de bijwerkingen zoals buikpijn/ diarree tegen te gaan? want dat zijn wel de meest storende. Reactie infoteur, 06-01-2010
Hoi Brecht,

fijn dat je zo veel baat bij de medicatie hebt! Ik slik zelf nu helemaal niets meer aan medicatie en heb heel veel steun van mijn vriend wat betreft de typische kwaaltjes (dingen vergeten, uitstellen etc.) maar een alternatief voor de reguliere medicatie heb ik helaas ook nog niet gevonden.
Ik had best last van verstoppingsklachten maar die zijn bij mij eigenlijk overgegaan na een tijdje.

Groetjes Kim

Ad, 17-12-2009
Ik slik nu sinds 4 weken methylfenidaat omdat ik zo moe was t.g.v. hersenvliesontsteking en de ziekte van lym, maar het heeft tot nog toe nog geen resultaat.Ik wil er nu een tijdje mee stoppen om te kijken of er wat veranderd.Wat is uw advies.De hersenvliesontsteking is in juni 2005 geconstateerd, de lym een jaartje erna. Mijn leeftijd is 58 jaar.Wachtend op uw antwoord vereblijf ik :Ad van Tiggelen Reactie infoteur, 17-12-2009
Beste Ad,

dit soort overwegingen kan je het beste met je arts bespreken.

Groeten Kim

Hans, 11-12-2009
Gisteren ben ik begonnen met concerta, en nu de 2de dag dus voel ik me erg nerveus, ik weet eigenlijk niet wat beter is, chaotisch zijn en 'n hoofd vol onafgemaakte gedachten. mijn behandelaar vraagt wel eens "waar denk je aan" of pieker je teveel. ik weet gewoon niet wat ik denk & piekeren de ik ook niet.afgelopen nacht nauwelijks geslapen "van 22.00uur tot 0.00uur.'n aantal jaren geleden heb ik ritalin gekregen en door mijn verslavings gevoeligheid heb ik ddar dus flink misbruik van gemaakt, dus vandaar dat nu alle hoop op concerta is gevestigd! Reactie infoteur, 11-12-2009
Hoi Hans,

die nervositeit is een veelvoorkomende bijwerking en gaat als het goed is over enkele dagen vanzelf over, hoewel het zeker vervelend kan zijn. De eerste dagen sliep ik zelf ook amper, terwijl ik normaal juist veel slaap.

Groetjes Kim

Linda, 18-11-2009
Ik moet concerta sliken, maar ik gooi het stiekem weg! Ik word er helemaal niet goed van maar me ouders willen maar niet naar me luisteren dus ik moet het slikken. Ze denken dus dat ik het slik en dat ik me goed voel, maar stiekem slik ik m niet. Als ik m heb zeggen ze dat ik chagerijnig ben en ik kan dan niet zeggen dat ik hem opeens wel heb. Ik voel me er heeeeel ellendig door, help wat moet ik doen? :-( Reactie infoteur, 18-11-2009
Hoi Linda,

wat vervelend voor je dat de Concerta zo slecht voor je werkt zeg! Ik kan eigenlijk maar één ding zeggen, en dat is heel moeilijk, dat begrijp ik, maar praat er over met je ouders. Leg uit waarom deze medicijnen niet geschikt voor jou zijn. Overleg dit ook zeker met je psychiater/arts, misschien kunnen jullie samen kijken naar een medicijn waar jij je wél prettig bij voelt. Houdt echter wel in je achterhoofd dat vrijwel ieder medicijn de eerste tijd vervelende bijwerkingen kan geven, maar dat deze na verloop van tijd vanzelf minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Groetjes Kim

Ineke, 04-11-2009
Mijn zoon slikt nu inmiddels 2 jaar het middel concerta 18mg. ik krijg sinds een week of wat het idee dat de medicijnen hun werk niet meer goed doen, is dit mogelijk? Reactie infoteur, 05-11-2009
Hoi Ineke,

ik weet niet hoe oud je zoon is, maar de stofwisseling verandert tijdens het leven, waardoor het best kan zijn dat deze dosering niet meer voldoende zijn werk doet.

Groetjes Kim

Chantal, 31-10-2009
Hallo

Mijn zoontje van 6 (bijna7) gebruikt sinds 5 weken concerta 18mg.
De eerste dag kreeg hij hevige tics maar een dag later was dit over.
Ook heeft hij 1 dag niet goed geslapen maar ook dit was zo over.
Op school gaat het stukken beter hij functioneerd weer in de groep en ook de kinderen accepteren men weer.
Nou zou je zeggen: wat zeur je nou?.
Nou komt het: hij is thuis heel erg agressief, snel boos en opgefokt, eerst dachten wij dat dit de uitwerking was.
Maar in het weekend heeft hij dit de hele dag, alles moet gaan zo als hij wil en voorheen was hij niet zo.
Snap er niks van, de mensen om mij heen vinden wel dat hij erg stoicijns is.
Het lijkt of de problemen omgedraaid zijn: voorheen ging het op school niet goed en thuis wel en nu anders om.
Krijg bij de arts niet zoveel respons kan of weet iemand hier iets over? Reactie infoteur, 31-10-2009
Misschien komt het doordat hij op school waarschijnlijk meer structuur krijgt dan thuis? Ik zou sowieso bij de arts aandringen om advies hierbij, en wanneer je huidige arts je niet voldoende kan helpen zou ik een second opinion bij een andere arts vragen. Je zou met de arts kunnen overleggen om in het weekend geen medicatie te nemen?

Groetjes Kim

Gerard, 17-10-2009
Ik ben 40 jaar.,autisme was al lang vastgesteld.,ADHD lag voor de hand.,maar door een "ongelofelijke"nalatige drol van een toenmalige huisarts is er niets aan gedaan.
Werkelijk.,heel m'n leven was een hell.,sloot mezelf jarenlang op(.nu nog maar het is 200% beter)om maar niet impulsief c.q. boos te reageren.,was bang voor mijn reacties.
30.000 gedachten tegelijk.,altijd zorgen maken en dan de reacties van mensen.,"ga toch een eindje fietsen".,maak je niet zo druk.,eet toch eens een keer goed.,niet om echt vrolijk van te worden.,voelde me daardoor nog onbegrepener wat het verergerde.,heb altijd gedacht dat het aan m'n onfortuinlijke jeugd lag.
nu heb ik sinds 4 jaar een nieuwe huisarts("thank God!") en die vroeg aan mij of ik wel eens drug's gebruikte.,nu moet U weten dat ik dat niet deed maar wel teveel dronk.,om rustiger te worden.,niet om dronken te worden.,daar heb ik een hekel aan.(.ook kreeg ik oxazepam"indien nodig" te gebruiken.).,
"want" zei hij.,als je van amfetamines rustiger word.,dan heeft dat waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak.:-p".en dus".
een week daarna kreeg ik iemand op bezoek die ik ervan verdacht dat wel eens te gebruiken.,ik vroeg 'm om een lijntje.,en "verhipt".,ik werd rustig.,de dag naderhand direct de huisarts geinformeert.,die schreef me een proef dosering voor.,10 tabletten van 10 mg methylfenidaat(hydrochloride) voor.,bij de eerste pil wist ik het al.,"een VERADEMING".,het werd rustig in m'n hoofd.
ik heb een afspraak met een phsyg in het ziekenhuis gemaakt en dat goedje voorgeschreven gekregen.,hij wou met een hogere dosis beginnen.,maar daar was ik het niet mee eens.
met 10 mg kun je beginnen de dosis die je p/dg nodig hebt goed in te schatten.,heb je te weinig.,pak je meer.,toch?
dat was oohwkee.,ik ben er achter dat ik om de 3,5 uur zo'n pil moet innemen.,niet een kwartiertje te laat zijn.,dan begint het gelijk weer te spoken.,ik zit nu op ongeveer 40'a 50 mg p/dg.,en voel me werkelijk geweldig.
eet weer goed.,begin met een ontbijtje.,train een beetje op m'n hometrainer.,heb weer zin in het leven.,echt een verschil van dag en nacht.
vooral het feit dat ik me niet meer doorlopend zorgen maak.,"heeerlijk".
de enigste bijwerking die ik heb is een vieze smaak in m'n mond.,maar die neem ik heel graag voor lief.
ik reageer nauwelijks meer explosief.,als de telefoon gaat"en" de bel gaat raak ik niet meer in paniek.,al met al.,dit werkt bij mij. Reactie infoteur, 17-10-2009
Hoi Gerard,

wat super dat je zo goed reageert op Concerta! Ik merk aan mezelf idd ook dat ik rustiger word van hasj roken, ik ben alleen ontzettend bang verslaafd te raken dus doe dit zelden.

Groetjes Kim

Ineke, 16-09-2009
Mijn zoon van 8 heeft adhd en slikt concerta 18mg. Deze medicijnen krijgt hij al een tijdje, maar nu kreeg ik via school het verzoek om deze hoeveelheid toch eens te laten checken aangezien zijn gedrag begint te veranderen. Hij is erg aanwezig in de klas zodat dit de lessen verstoord. Komt dit nu echt door de medicatie? Reactie infoteur, 16-09-2009
Hoi Ineke,

je zoon is nog erg jong en zijn lichaam (en hersenen) zijn dus nog volop in de groei. Het kan zeker geen kwaad de dosering van de medicatie regelmatig te controleren.

Het is mogelijk dat deze dosering te laag voor hem is of dat een ander middel beter bij hem werkt. De arts kan je precies vertellen welke andere medicatievormen er zijn.

Het kan heel goed dat zijn gedragsverandering deels door de medicatie veroorzaakt is. Er zijn echter een heleboel andere factoren die hier ook van invloed op kunnen zijn, dus enkel de medicatie is het niet denk ik.

Groetjes Kim

Redmar, 30-06-2009
Ik gebruik nu al heel lang concerta vanwege het syndroom van asperger (een vorm van autisme) en dat gaat goed. Ik heb in het begin ook ritalin geprobeerd maar als ik dat s'middags nam kon ik niet slapen. Concerta heeft bij mij geen bijwerken ook in het begin niet. Ik merk wel dat het helpt door reacties van anderen zelf merk ik er niks van. Reactie infoteur, 30-06-2009
Hoi redmar,
dat herken ik wel een beetje, dat vooral anderen merken dat het goed gaat. Men vond mij socialer en opener, had ik zelf niet door :)
Fijn dat de Concerta zo goed werkt voor je.
Groetjes Kim

Barbara, 23-06-2009
Is het gevaarlijk om als volledig gezond persoon concerta te gebruiken? Mijn moeder en broertje gebruiken concerta 36mg maar, omdat ze adhd en epilepsie hebben. Ik ben echter volledig gezond maar neem weleens (lees: om de week) concerta 36 mg en merk gewoon dat ik me dan ontzettend goed kan concentreren, ik blijf zeg maar langer in mijn 'werkflow' en ben minder snel afgeleid. Ik vraag me af of dit echt schadelijk is en of er misschien meer mensen zijn die dit doen… Reactie infoteur, 23-06-2009
Hoi Barbara,

Concerta wordt beschouwd als geneesmiddel, maar heeft wel een boel mogelijke bijwerkingen die wel schade aan kunnen richten. Maar dit verschilt niet van mensen die ADHD hebben. Maar de precieze werking van het middel op mensen zonder ADHD ken ik niet.

Ik weet dat er mensen zijn die Ritalin of een ander methylfenidaat gebruiken als een soort drugs, omdat het eenzelfde werking schijnt te hebben als speed op mensen die geen ADHD hebben.

Groetjes Kim/MeloD

Bert, 18-06-2009
Ik ben 18 jaar en slik al zo'n 4 jaar Concerta 36mg. Ik heb wel wat opmerkingen bij je eigen updates. Concerta is niet ongevaarlijk als medicatie, een verslaving is mogelijk. Hoe meer je de dosis opvoert om hetzelfde effect te krijgen, hoe moeilijker je zonder je medicatie zal kunnen.

Persoonlijk ben ik al meermaals (tijdelijk) gestopt met Concerta omdat ik er geen behoefte aan had (in de vakantie bijvoorbeeld). Ik had echt te maken met ontwenningsverschijnselen, die dan opgelost kunnen worden met relatine.

Op mij had de medicatie de uitwerking van het sterk verminderen van mijn tics, er is er slechts eentje die gebleven is en ik heb hier een redelijk sterke controle over. Ik heb niet de indruk dat mijn concentratie verbetert is, misschien in beperkte mate. Maar ik voel me vooral rustiger, ik kan op mijn gemak tv kijken zonder de tics, zonder de behoefte om de marathon te moeten lopen. De medicatie is een hele verbetering geweest voor mijn sociaal leven. Het effect van Concerta werd me pas duidelijk toen ik er eenmaal een tijdje mee gestopt was.

Ik kan dus iedereen met adhd Concerta aanraden, maar blijf bij de voorgeschreven dosis. Ik heb eenmaal per ongeluk een dubbele dosis geslikt (ik moest ook antibiotica nemen en vergiste me van pilletje). Dat was absoluut geen lachertje. Reactie infoteur, 18-06-2009
Bert, een lichamelijke verslaving is volgens mij niet mogelijk, geestelijk echter wel. Ik ken in elk geval verder geen verhalen dat ze een hogere dosis nodig hadden voor hetzelfde effect :)

Ik kreeg juist tics van de Concerta, die ik normaaldus niet heb.

Lydia Ayivi, 09-06-2009
Ik heb een kleinzoon 2 1/2 te vroeg geboren hij is nu dertien jaar en slikt ook concenrta i.v.m. adhd, maar ik maak me heel bezorgd om hem, hij komt stoicijns en gevoeloos over, je dringt niet tot hem door en hij is dwars. Je kan zeggen pubertijd, maar het komt op mij over dat we een een excuus zoeken voor zijn gedrag.
Als hij iets doet waarvan hij weet dat het niet goed is, en mijn dochter wijst hem daarop, haalt hij zijn schouders op, oké zegt sorry en doet het de volgende dag weer. Kan hij afgestomp raken door concerta, is het de juiste medicijn voor hem of een verkeerde dosering? Reactie infoteur, 09-06-2009
Hoi Lydia,

ik ben geen arts, maar op mij komt het ook over alsof hij enigszins afgestompt geraakt is. Of dit door de medicatie komt kan je alleen achterkomen door de dosering te verlagen in overleg met de arts. Ik kan me echter ook voorstellen dat het met de puberteit te maken heeft omdat dat toch een heel wervelende periode is voor veel mensen, waarin mensen enigszins worstelen met hun identiteit. En ook die ADHD moet een plekje krijgen in die idenditeit, wat extra lastig kan zijn voor hem. Ik vind het super dat je zo begaan bent met je kleinzoon!

Groetjes MeloD/Kim

Woutina, 23-04-2009
Onze zoon is 9 jaar en heeft ADD (alle dagen dromerig). Ren heerlijk ventje sociaal en zeer moeilijk lerend. Zit op speciaal onderwijs en doet zo zijn best, onze psygiater riagg raade aan concerta van 27 mg om alles eruit te halen. Na een maand concerta werd colin een angstig nog stiller jongentje wilde niet meer buiten spelen en durfde niet meer op de fiets in het verkeer (hij is juist een buiten jongen en fiets zo graag). Veel last van hoofdpijn en eten ging ook slecht, wij zijn gelijk gestopt met concerta. En nu hij speelt weer buiten. Voor ons is het kijken voor een mindere dosering, en als het niets is dan maar zoals colin is. Want door het leven als een angstig kereltje als je 9 jaar bent, nee nooit! Advies let goed op en lees de bijsluiter wat je allemaal kan krijgen met de medicijnen, weeg het tegen elkaar op. Is dat het waard! Reactie infoteur, 23-04-2009
Goed punt Woutina, altijd in je achterhoofd afvragen of de voordelen tegen de nadelen opwegen. Over het algemeen raad ik wel aan om de medicatie een paar weken te gebruiken, zodat je lichaam aan de stof gewend is en de bijwerkingen over het algemeen afnemen. Maar dat hebben jullie gedaan lees ik, slim!

Hennie Aning Buis, 26-02-2009
Mijn zoon van 13 (bijna 14) heeft sinds een jaar ADHD en is begonnen met ritalin, in het begin ging het goed, maar hij moet dit 2 x daags innemen, maar hij vergeet dit dikwijls. We zijn nu bezig voor hem andere medicatie (concerta) waar we geen ervaring mee hebben. Ik weet niet wanneer hij hij hier mee kan beginnen (kost 60 euro per maand) zijn we mee bezig om het vergoed te krijgen via SVB. Het is afwachten ik hoop dat het niet te lang duurt, want savonds is ritalin uitgewerkt en dan stuiterd hij door de kamer en dat is niet bevoordelijk voor ons als gezin. Maar we houden goede hoop.:-) Reactie infoteur, 01-03-2009
Goedemiddag,
ik weet dat in elk geval de verzekeraars ONVZ (daar ben ik zelf verzekerd) en FBTO Concerta vergoeden, mogelijk is het een idee om te zijner tijd over te stappen op een andere verzekeraar, want Concerta is inderdaad erg prijzig!
Misschien kan u ondertussen overleggen met de psychiater of hij mogelijk een avonddosering kan krijgen?

Groetjes Kim

Henk, 04-02-2009
Zelf gebruik ik ook concerta en dit bevalt goed. Als ik even mag reageren op het artikel dan valt me op dat de dosering van 36mg al effect bij je had en dat je bij verhoging last kreeg van bijwerkingen. Waarom niet gebleven bij die 36 mg. Je schrijft dat je hier prettig bij voelde. Misschien niet helemaal optimaal maar het blijft misschien een balans zoeken tussen de positive effecten en de bijwerkingen. Reactie infoteur, 05-02-2009
Hoi Henk,

ik ben op een gegeven moment de dosis gaan verhogen omdat een groot deel van de klachten nog steeds aanwezig was. Het positieve effect woog voor mij niet op tegen het medicatie moeten slikken :)

Groetjes Kim

Sjaantje, 14-01-2009
Hoi allemaal. Bij mij is er vast gelegd dat ik ADHD heb. Het zit in de familie, veel jaren zijn er voorbij en veel soorten medicatie. Bijna van elk pilletje tegen ADHD werd ik opgefokt en agresief. Voelde me alsof ik weer aan het snuiven vroeger was. Heb echt zoveel geprobeerd, maar ja niks helpt of ik ben e overgevoelig voor.

Concerta kreeg ik toen, ik voelde me de eerste paar dagen verschrikkelijk en wilde alles om me heen kapot maken helemaal de weg kwijt! zoo in de war en agresief, totaal NIET mezelf.! okok het verhaal gaat door… ritalin had ik al geprobeerd, nou ook dat is niet echt mijn ding… vroeger toen ik snoof en andere drugs gebruikte werd ik lekker rustig, bij een ander is het een pepmddel. Dit had ik ook met me verslavingsarts besproken en ben nu al heel wat jaren nog steeds aan de valium en slaappillen… Maar voor de rest wel clean… Heb van de week nieuwe medicatie gehad… ben misselijk (bijwerkingen ) zie niet goed, ben niet in even wicht en val met de dag af… ik hou het nu nog wel vol maar oww wat voel ik me af en toe ziek erdoor zeg! en slapen, ho maar na al me valium en slaappillen neem ik er maar een blowtje bij… ook niet erg gezond maar al die pillen lijkt me ook niet… ben radeloos! Heeft iemand ook ervaring met medicatie en ziek zijn voortdurend en ook agresief zijn/voelen(zonder reden!)?

Groetjes thnx moest fff me verhaal kwijt Reactie infoteur, 15-01-2009
Hoi Sjaantje,
in het begin het ik zonder al te veel problemen Concerta kunnen slikken. Tot ik bij een te hoge dosis enorm agressief werd. Toen ben ik een paar maanden gestopt. Onlangs weer begonnen om te proberen, maar nu wordt ik zelfs al agressief bij een heel lage dosis :S

Rowan, 11-01-2009
Ik slik nu 3 dagen concerta 16 gram, na 14 dagen ga ik over op 32gram. Ik ben bijna 19 en eindelijk heb ik kunnen bewijzen dat ik geen lui persoon ben maar iemand die anders is dan de rest. Concerta zorgt voor erg veel rust in mijn hoofd. Maar ik hoor heel veel verhalen van mensen die wisselen van medicijn omdat het uiteindelijk niet meer werkt. Geldt dit voor iedereen? is het normaal dat je van medicijn wisselt? Reactie infoteur, 11-01-2009
Bij sommige mensen treedt er inderdaad naar verloop van tijd gewenning op, bij de meeste mensen is dit echter niet het geval. Het komt wel vrij vaak voor dat mensen enkele medicatie vormen proberen voor zij de juiste gevonden hebben.
Prettig dat Concerta bij jou zo goed aan lijkt te slaan!

Groetjes Kim (auteur van dit artikel)

Kevin, 07-01-2009
Vaak als ik concerta heb geslikt kan ik opeens zweten, terwijl ik het net warm of zelfs koud kan hebben. Hebben meer mensen hier last van? Reactie infoteur, 07-01-2009
Hoi Kevin,

ik heb dit in het begin ook gehad, dit is later weer over gegaan :)

Henrry, 01-01-2009
Ik heb add en kenmerken van pddnos welke medicijnen kan ik daarvoor gebruiken en wie heeft er ervaringen mee? Reactie infoteur, 03-01-2009
Hallo Henrry,

voor het antwoord op je vraag kan je het beste contact opnemen met je huisarts of behandelaar, omdat elk persoon weer uniek afgestemde medicijnen nodig heeft :)

Groeten MeloD, auteur van dit artikel

Miranda Pauw, 04-09-2008
Goeiedag, ik wilde graag weten waar je de concerta allemaal voor kunt geven. Is dat aleen voor adhd of is het ook voor andere symptonen te gebruiken? Reactie infoteur, 12-09-2008
Hoi Miranda,

voor zover ik weet wordt Concerta enkel gebruikt voor ADHD-klachten en in zeldzame gevallen bij narcolepsie (een aandoening waarbij je overdag plotseling ernstige slaapaanvallen hebt).

Groetjes Kim

Billy-Jean, 17-07-2008
Oh jee, wat een wending na het goede begin. Ik ben nerveus, ga morgen beginnen. Of over 4 weken, kan namelijk eerst ook een placebo worden, in verband met een onderzoek bij PsyQ Den Haag. Ik ben benieuwd wat jij verder gaat doen… SUCCES Reactie infoteur, 17-07-2008
Daar heb ik iets van gehoord ja, van dat onderzoek van PsyQ :) Succes morgen!
Ik slik nu inmiddels een week Dexamfetamine, daar zal ik binnekort ook een artikel over gaan schrijven.

Angela, 15-07-2008
Ik ben Angela en ben 18 jaar, ik had erg last van stemmingswisselingen en was erg vergeetachtig en had een slechte concentratie, sinds dat ik concerta gebruik gaat het steeds beter, ik kan alles beter organiseren en ben minder impulsief. Alles gaat stukken beter ik heb van veel mensen al postieve benaderingen gehad. Ik ben er echt erg blij mee. Reactie infoteur, 15-07-2008
Fijn dat het bij jou een goede oplossing is :)

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 17-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.