mijn kijk op

Mijn ervaring met Citalopram

Mijn ervaring met Citalopram Citalopram is een antidepressivum dat de klachten behorende bij de psychische aandoening depressie helpt te verminderen. Citalopram wordt gerekend tot de SSRI's. In dit artikel lees je mijn Citalopram ervaring, zowel met heb opbouwen van de Citalopram als het afbouwen van de Citalopram. In november 2007 heb ik de diagnose depressie gekregen. Ik heb zowel een 'gewone' depressie als een winterdepressie. Omdat de winter al bijna voorbij was heb ik geen lichttherapie gekregen maar slik ik sinds half januari een antidepressivum, Citalopram genaamd.

Wat is een depressie?

Een depressie is een soort neerslachtigheid die een persoon ervaart. Deze neerslachtigheid moet men niet verwarren met een 'gewoon dipje'. Een depressie gaat in tegenstelling tot een dipje niet vanzelf over en de neerslachtigheid is vele malen heviger. Daarnaast tast een depressie het dagelijks functioneren aan.

Symptomen

Volgens de DSMIV (handleiding om diagnosen te stellen) heeft iemand een depressie als hij of zij aan de volgende criteria voldoet:

Voor het diagnosticeren van een ernstige depressieve periode moet één of twee van de volgende symptomen aanwezig zijn:
 1. Gedeprimeerde stemming
 2. Verlies van belangstelling of genoegen

Bij deze twee criteria moet worden uitgesloten dat ze zijn veroorzaakt door een lichamelijke aandoening of stemmingsincongruente wanen of hallucinaties.

Een diagnose is ook mogelijk wanneer men 1 van de 2 bovenstaande symptomen heeft die gepaard gaat men minstens 4 van de volgende symptomen:
 • Gedeprimeerde stemming gedurende het grootste deel van de dag.
 • Duidelijke daling van belangstelling in aangename activiteiten.
 • Veranderende eetlust en duidelijke gewichtstoename of gewichtsverlies.
 • Verstoord slaappatroon of slapeloosheid of meer slapen dan normaal.
 • Veranderingen in activiteitenniveaus, rusteloosheid of zich beduidend langzamer bewegen dan normaal.
 • Vrijwel alle dagen vermoeidheid of energieverlies.
 • Gevoel van schuld, hulpeloosheid, bezorgdheid, en/of vrees.
 • Verminderde capaciteit om zich te concentreren of besluiten te nemen.
 • Het denken over dood of zelfmoord.

Tenslotte moet voldaan worden aan de volgende 'eisen':
 • De symptomen veroorzaken klinisch significant lijden of belemmering in sociale, beroepsmatige of andere belangrijke omstandigheden.
 • De symptomen zijn niet het gevolg van directe fysiologische effecten van middelengebruik (bijvoorbeeld drugs of medicatie) of een lichamelijke aandoening.
 • De symptomen kunnen niet beter worden verklaard dan door rouw, bijvoorbeeld na het verlies van een geliefde persoon.
 • De symptomen duren langer dan twee maanden of suïcidale gedachten zijn in sterke mate aanwezig.

Feiten en fabels

 • 1 op de 7 mensen van de volwassen Nederlandse bevolking krijgt een depressie gedurende zijn/haar leven.
 • 6% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een depressie of heeft deze onlangs gehad
 • Een depressie kan ook bij kinderen en ouderen voor komen
 • Een depressie is niet hetzelfde als een 'burnout'
 • Een depressie komt vaak voor in combinatie met angststoornissen
 • Een depressie komt 2 maal zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen
 • Een depressie heeft een erfelijke component
 • Laagopgeleiden hebben een grotere kans op een depressie
 • Traumatische jeugdervaringen vergroten de kans op een depressie niet
 • Ongeveer 1 op de 10 mensen met een depressie pleegt suïcide

Behandeling met Citalopram

Citalopram is een antidepressivum. Citalopram wordt 1 maal daags ingenomen, s'morgens of s'avonds. Men moet in het achterhoofd houden dat Citalopram de reactiesnelheid kan vertragen. Citalopram bestaat in pil- en in druppelvorm. De pilvorm wordt het meest voorgeschreven. Er zijn pillen in verschillende dosissen, de meest gebruikte dosis is die van 20 mg. Een andere voorkomende naam van Citalopram is Cipramil.

Werking

Er zijn verschillende soorten antidepressivum, elk met een ander werking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten antidepressiva:
 1. Klassieke antidepressiva (remming heropname serotonine en noradrenaline)
 2. Tetracyclische antidepressiva
 3. SSRI's (remmen de heropname van serotonine)
 4. MAO-remmers (remmen de enzymen die neurotransmitters afbreken)

Een mens heeft in de hersenen een soort chemische substanties die boodschappen doorgeven aan hersencellen. Deze worden de neurotransmitters genoemd. Er zijn verscheidene neurotransmitters, elk met een eigen specifieke functie. De neurotransmitters die voornamelijk gericht zijn op stemming en emotie zijn serotonine en noradrenaline. Soms verloopt de overdracht van neurotransmitters niet optimaal. In het geval van depressie worden de neurotransmitters te snel afgebroken. Antidepressiva zorgen ervoor dat de neurotransmitters óf langer beschikbaar blijven doordat ze weer opnieuw opgenomen worden óf vertragen het afbraakproces. Op beide manieren blijft de neurotransmitter langer beschikbaar.

Over het algemeen merk je pas effect na ongeveer 2 tot 4 weken.

Bijwerkingen

 • In het begin kunnen de depressieve gevoelens verhevigen, dit neemt na ongeveer twee weken weer af
 • Misselijkheid
 • Verstopping
 • Slaperigheid of juist slapeloosheid
 • Droge mond
 • Zweten of trillen
 • Veranderde eetlust
 • Vermoeidheid

De bijwerkingen nemen over het algemeen vanzelf af of verdwijnen zelfs.

Mijn ervaring

De eerste week heb ik 10mg per keer geslikt, om mijn lichaam geleidelijk te laten wennen. Ik ben begonnen met die pil s'morgens slikken, maar daar werd ik dus echt enorm moe van. Zo moe dat ik s'middags alsnog 4 uur op bed lag te slapen. Geen succes dus, ben het na een paar dagen s'avonds in gaan nemen. Na 1 week ben ik 20mg per dag gaan slikken.

Ik heb helaas wel wat bijwerkingen gehad, maar niet heel ernstig. In het begin had ik een enorm hongergevoel en was ik extreem moe. Het leek wel alsof een de eerste 1.5 week een laagje van vermoeidheid om me heen hing ofzo. Maar dat is gelukkig weggetrokken. Opzich word ik nu redelijk actief wakker, ben ik overdag best actief, maar word ik s'avonds vanaf een uur of 20:00 wel écht moe. Niet geestelijk moe, maar gewoon moe van de dag zegmaar. Mijn rechteroor heeft ook een tijd dicht gezeten en suisde. Irritant gevoel in ieder geval, hoorde er namelijk ook minder mee. Is na 2 weken over gegaan. Ik heb nu wel nog dat ik wat moeite heb met inslapen. Vooral als ik s'nachts naar de wc geweest ben dan kan het echt weer een kwartier duren voor ik weer slaap.

Ik heb trouwens ook het idee dat mijn stemming wel wat gelijkmatiger is geworden. Geen enorme uitschieters naar beneden meer zonder reden in ieder geval. Als ik nu sacherijnig ben dan heeft het een reden zegmaar, die ik ook kan aanwijzen.

Ik slik inmiddels dagelijks 40 mg per dag, en deze dosis past prima bij me heb ik het idee. Ik ben gelukkig geen zombie geworden, zoals je vaak hoort bij het gebruik van antidepressiva, dat je gevoelens afvlakken als het ware. Ik kan namelijk nog steeds prima emoties voelen, en sinds ik deze medicatie slik kan ik ze ook beter plaatsen.

Updates

Update oktober 2008

Inmiddels is mijn dosering opgehoogd naar dagelijks 40 mg per dag.

Update 26 januari 2009

Vanaf vandaag ga ik, in overleg met de psychiater, de Citalopram afbouwen. De komende 2 maanden ga ik 20 mg per dag slikken in plaats van de 40 mg.

Update 13 maart 2009

Vanaf vandaag ga ik, in overleg met de psychiater, 10 mg per dag slikken. Ik kon volgens de psychiater ook meteen helemaal stoppen, maar ik heb de tijd en heb er dus voor gekozen om 10 mg per dag te slikken tot mijn pillen op zijn.

Update 21 april 2009

Inmiddels slik ik krap een week helemaal geen medicatie meer. Ik heb wel wat vage klachten. Zo heb ik soms het gevoel alsof ik tijdelijk "buiten mijn lichaam" treed. Ik word dan duizelig en heb het gevoel dat de tijd een seconde of twee stil staat. Vervolgens is het weer over.

Update 6 mei 2009

De afgelopen twee weken waren best wel heftig! Meerdere keren per dag werd ik zo ontzettend duizelig dat ik het gevoel had 'out' te gaan, wat overigens nooit gebeurd is. Ik had het gevoel dat ik even stil stond, letterlijk en figuurlijk, en dat de wereld gewoon verder ging. Na een paar seconden vloog mijn leven als het ware weer synchroon met het 'echte leven'.

Update 22 mei 2009

Inmiddels ben ik een maand medicatie-vrij, en ik heb geen bijwerkingen meer. Mijn stemming is op dit moment ook vrij positief, al reageer ik volgens mijn omgeving wel wat sneller prikkelbaar.

Update maart 2014

8 dagen geleden weer begonnen met Citalopram, vanwege depressieve klachten. Ik slik nu 10 mg per dag, vlak voor het slapengaan. Bijwerkingen die ik nu ervaar zijn een laagje vermoeidheid, hoofdpijn (vooral aan het eind van de middag), moeilijker kunnen plassen, een dicht zittend wat pijnlijk rechteroor en moeite om in slaap te vallen na 's nachts naar het toilet geweest te zijn. Ook ervaar ik dat "stil staan van de omgeving" een enkele keer weer. Qua stemming merk ik nog niets.

Lees verder

© 2008 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Depressie: antidepressiva - medicijnen tegen depressieDepressie: antidepressiva - medicijnen tegen depressieDankzij antidepressiva kan uw stemming verbeterd worden. Meestal duurt het enkele weken voor u de positieve resultaten e…
Antidepressiva: Fluoxetine en ProzacAntidepressiva: Fluoxetine en ProzacProzac is een bekende naam omdat het wereldwijd ontzettend veel wordt gebruikt bij de behandeling van depressies, eetsto…
Citalopram is een medicijn dat verstrekt wordt bij depressieCitalopram is een medicijn dat verstrekt wordt bij depressieCitalopram is een geneesmiddel dat behoort tot de antidepressiva. Uit publicaties is vastgesteld dat het middel over het…
Antidepressiva soorten: SSRI'sAntidepressiva soorten: SSRI'sEr zijn verschillende soorten antidepressiva, en een SSRI is daar een van. SSRI's zijn antidepressiva die een vrij speci…

Wat is hooikoorts en wat kan je er aan doen?Wat is hooikoorts en wat kan je er aan doen?Hooikoorts is een veel voorkomende allergie die behoorlijk storend kan zijn. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de mat…
Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)mijn kijk opMijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)Concerta is een middel dat de klachten behorende bij de psychische aandoening ADHD helpt te verminderen. Concerta is een…
Bronnen en referenties
 • Schoemaker & de Ruiter: Trimbos zakboek psychische stoornissen

Reageer op het artikel "Mijn ervaring met Citalopram"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anoniem, 02-01-2018 20:33 #130
Ik ben gestopt met citalopram, maar heb nog steeds angstaanvallen bij bepaalde evenementen of gebeurtenissen. Hoewel er staat dat citalopram 2 weken nodig heeft om in te werken, vraag ik mij of ik citalopram incidenteel kan innemen (2x per jaar)? Ik denk namelijk dat het wel gelijk enige effect heeft. Heeft iemand hier ervaring mee? Kan citalopram incidenteel ingenomen worden zonder ernstige bijwerkingen?

Patrick, 31-01-2017 03:56 #129
Ik gebruik nu al 2 en half jaar citalopram, en ik ben maar liefst 27 kilo aangekomen door die gore troep. Ik wil er mee stoppen. Ik woog altijd rond 71 (te weinig) en nu weeg ik 98 (teveel). Echt schrikbarend en ongehoord slecht dit medicijn. Je wordt er wel vrolijker van, maar als je dan ziet hoe je ervan aankomt word je zo weer een andere depressie ingeduwd, te weten; dik worden.

Bovendien is al die troep getest op dieren. Ik kap met die medicijnen, ik ben het spuugzat! Ik heb ook veel gesnoept, maar dat deed ik al toen ik die medicijnen niet gebruikte. Ik kwam toen nooit een grammetje aan. Nu weet ik dus waar het wel aan ligt, want ik heb altijd nog bewogen, gefietst en ook weer wezen sporten. En mijn conditie voor iemand van 37 jaar (een jaar geleden) kwam op een fitnessschool uit op een niveau van 52. Toch niet meer normaal? Ben snel moe, voel me waardeloos want ik was vroeger altijd hartstikke fit voor ik die smeerboel gebruikte.

Morgen afspraak plannen met mijn arts, weg met die troep!

P. Kox, 01-01-2017 21:07 #128
Begonnen mee 10mg. Hielp niks. Nu 20 mg, twijfelachtig en veel huilen. Kan het kwaad als ik St. Janskruid erbij gebruik? De een zegt van niet en de ander van wel. Als de serotonine te laag is bij opstaan wat kan het dan voor kwaad om een pil van 5 HTP te gebruiken om als aanvulling te dienen? Dit is toch een homeopathisch middel? Citalopram is het middel wat ik als 4 maanden gebruik zonder zichtbare resultaten. Het ergste is de vergeetachtigheid.

Ajram, 12-09-2016 00:22 #127
Ik slik nu 10wkn citalopram 20 m. Ben wel wat rustiger geworden maar heb nog steeds last van vooral geestelijke bijwerking nerveus angstig. Mijn huisarts wil dat ik verhoog naar 30 m maar ik ben erg bang voor de bijwerkingen die dan weer kunnen verergeren. Wat kan ik verwachten als ik verhoog?

Liaan, 03-08-2016 11:44 #126
Ik zit nu weer op de 10 mg al een paar maanden, maar voel me beter met 20 mg. Dan zit ik gewoon lekker in mijn vel en heb overal meer lol in. Ik denk steeds, misschien moet ik er mee stoppen, maar dan gaat het gewoon niet goed. Mijn dokter zegt ook, als je het aan je hart had of je had suikerziekte dan zou je ook medicatie pakken. Maar je voelt je zo mislukt als je niet zonder kan ofzo.

Denise, 16-04-2016 05:50 #125
Mijn verhaal… (20 MG)

=> 1ste week, Chaotisch in mijn hoofd, niet kunnen stil zitten qua benen of handen bewegen, vermoeidheid, slapeloze nachten en overdag veel slapen, angst of down gevoel niet weg.
=> 2e week: Vermoeidheid, op advies van de dokter pil in de avond innemen, chaotisch en vergeetachtig (dingen dubbel gaan doen), + zelfde symptomen eerste week.
=> 3e week: Zelfde symptomen.
=> 4e week: Zelfde symptomen, afspraak dokter gehad, op advies nog een maand proberen.
=> 5e week: Vermoeidheid 's nachts niet kunnen slapen maar overdag heel goed/lang!
=> 6e week: Helder in mijn hoofd maar wel vergeetachtig, extra gefocust op het verkeer, geen angst meer voor mensen waarvan ik dacht dat ze veel naar mij keken (stuk zelfverzekerder)

* soort zwevend/dromend effect maar niet te vergelijken met drugs.
* geen zin in seks, klaarkomen deze periode moeilijk tot niet.
* vaker hoofdpijn.
* gevoelloos om ingrijpende gebeurtenissen (ook personen die ik lief heb).
* slapeloze nachten

Is dit het wel waard vraag ik mij nu nog steeds af…? Terwijl toen ik tijdelijk oxazepam slikte had dit beter effect en minder bijwerkingen, alleen schrijven ze dit zelden tot niet of kortere periodes voor.

Js, 19-02-2016 05:13 #124
Ik slik al zeker 8 jaar Citalopram. 30 mg.
Als ik 3 dagen niks slik zak ik erg ver weg in een paniekerige Angst - depressie. Ik ben wel benieuwd naar hoe ik na langere tijd van afbouwen het zou doen. Morgen gaan we praten over andere medicatie. Ik heb inmiddels een kindje gekregen en ik kan me zo voorstellen dat je chemische huishouding verandert daardoor. Ik ben heel bang voor andere medicatie. Maar ik zal t toch gaan proberen. Wat fijn dat ik destijds ermee begonnen ben. Dat wel. Ik kreeg ruimte en rust in mijn hoofd waardoor therapie beter aansloeg. Zonder medicatie zou mijn leven er heel anders uitzien. Ik geloof erin. Het helpt me. Morgen een spannende dag voor mij. Wat gaan we doen. Ik vind het fijn al jullie reacties te lezen. Het steunt.

Francis Stevens, 11-02-2016 21:41 #123
Niet te geloven dat iemand na enige tijd zonder pillen alsnog herbegint met anti-depressiva te slikken voor vage klachten. Dan komen meteen al de nare bijwerkingen ook terug.

Hanneke Tonkens, 01-01-2016 23:45 #122
Hallo allemaal ik heb een vraag misschien kan iemand me helpen. Mijn moeder is 91 en heeft alzheimer. Ze slikt nu al een poos citalopram. 20 mgr. Ze was namelijk ook erg somber en is dat nog steeds heel vaak. Dus het helpt niet echt. Ze is denk ik rustiger door de citalopram althans dat vinden de verzorgenden van het huis waar ze woont. Want ze was af en toe heel boos en was lastig te motiveren voor allerlei zaken zoals aan of uitkleden of iets ondernemen. Ik denk niet dat ze nu bijwerkingen heeft. Wel vind ik haar erg sloom en langzaam ze is heel moeilijk in beweging te krijgen. Ze hoorde altijd al slecht, heeft een hoorapparaat. Ik hoorde dat citalopram niet zo goed is voor mensen die slechthorende zijn, dat las ik op deze site. Zijn er mensen die ervaring hebben met hun ouders die citalopram slikken of zijn er ouderen die deze site bezoeken en hun ervaringen willen vertellen? Ik zou graag willen dat mijn moeder er nu weer eens mee stopt, ze eet ook weinig dus dan is het al snel een hoge dosering. Vast bedankt! Hanneke

Saartje, 20-11-2015 21:32 #121
Hoi, Ik slik 10 mg Citalopram per dag. Ik lees goede verhalen over Magnesium. Ik kan nergens goed terug vinden of je Magnesium tabletten (gewoon van drogist) mag slikken als je citalopram gebruikt. Heeft iemand daar ervaring mee?

Daan, 17-07-2015 10:28 #120
Ik denk niet dat je vraag snel te beantwoorden valt. Je man voelt zich waarschijnlijk veilig met Citalopram. Op zich is hijzelf de ervaringsdeskundige na zoveel jaren. Wel is het zo dat Citalopram, net als bij zo vele medicijnen, een spiegel opbouwt in je lichaam. Daarmee is het ook noodzakelijk om dagelijks in te nemen. Gezien je zorgen om hem zou je toch een gesprek moeten aangaan. Een afspraak met huisarts regelen. Samen daarheen gaan. Weet de huisarts geen raad, dan doorverwijzing vragen naar een goede psychiater. Dit is iets lastiger omdat je man dan eerst een intakegesprek krijgt etc. Duurt allemaal wat lang maar komt dan wél bij een medicijnman terecht met kennis van zaken.
Ikzelf zou denken: afbouwen naar 10mg maar dan wel consequent dagelijks innemen bij het avondeten. Dan na 8 weken ervaringen delen met huisarts of psychiater. Ook al gezien darmklachten een goed idee om hier mee naar huisarts te gaan. Er zijn zelfs mensen die 40mg citalopram slikken om spastisch darm syndroom te onderdrukken.
Mijn ervaring met citalopram:
10mg= opbouw/sluimer werking
20mg= standaard werking
40mg= krachtige werking
60mg= maximaal toegestane hoeveelheid
De laatse wordt maar sporadisch voorgeschreven. Moeilijk eh? Zo te lezen hebben jullie een mooie relatie. Praat met elkaar. Maak plezier. En maak je vooral geen zorgen.

Kim Bergen, 23-06-2015 13:16 #119
Hoi,

Mijn partner slikt al tien jaar citalopram. Hij neemt het niet eens elke dag, maar af en toe als ie denkt dat ie het nodig heeft (2-3 keer per week 20mg). De dokter schrijft nog altijd voor maar heeft hem in geen 10 jaar meer gezien. Hij kreeg het in zijn tienerjaren omdat hij erg negatief was over alles en zijn kamer niet uitkwam.

Hij is een hele stabiele, verstandige, zelfverzekerde, optimistische, gelukkige, succesvolle en enorm vriendelijke en blije/tevreden man van 30 en ik ben al drie jaar samen met hem en hij maakt echt totaal geen depressieve (of angstige) indruk. Het enige wat ik merk is dat hij soms wat snel geïrriteerd is en boos kan worden, daarnaast heeft hij al jaren chronische diarree met onbekende oorzaak en is ie vaak moe (bijwerkingen van niet regelmatig het medicijn innemen misschien?).

Ik denk voor zijn eigen bestwil dat hij eens moet proberen af te bouwen, maar vind het moeilijk om dit hem te suggereren. Hij praat er liever niet over en is er volgens mij van overtuigd dat hij een stofje mist in zijn hersenen en daarom deze medicatie nodig heeft.

Wat vinden jullie hiervan? Hij heeft nog nooit geprobeerd te stoppen. Het zou toch zonde zijn als hij het altijd nam terwijl hij zonder kan… en misschien wel gelukkiger wordt zonder? (kan dit?)

Jack, 26-04-2015 16:25 #118
Gebruiik sinds 12 dagen citalopram 10 mgr. Als ondersteuning bij een depressie.
Ik heb na het avondeten erg veel last van buikpijn, die nog net te beheersen is. Kan/is dit een bijwerking? Er staat genoemd: buikpijn, maar zo een buikpijn die met Paracetamol net in de hand te houden is.

Graag uw reactie.

Jack

Margaretha, 23-11-2014 04:04 #117
Ik zou tekenen voor een kwartier wakker zijn na een nachtelijk plasje… Sinds ik Citalopram slik, nu ruim 2 weken, word ik om 3 uur snachts wakker om te plassen en ben dan klaarwakker tot ik drie uur later weer vermoeid in slaap val. Andere bijwerkingen zijn een droge mond (met name avond/nacht), een paar uur na het slikken zo vermoeid dat ik niet anders kan dan gaan slapen en meer eetlust. Ik reken er maar op dat het van tijdelijke aard is en ben (tot nu toe) in principe zeer tevreden met de werking van dit medicijn en vind ook dat de bijwerkingen die ik ondervind, ten opzichte van de werking, meer dan de moeite waard zijn. Behalve de onderbroken slaap - dat ga ik niet volhouden op de langere termijn.

Anoniem, 07-12-2013 09:59 #116
Ik ben 2 jaar geleden begonnen met het slikken van citalopram. Ik merkte toen vooral dat ik wat minder zin had in seks en dat mijn vagina wat ongevoelig was, ik raakte minder snel opgewonden. Dit gevoel kwam met de tijd steeds meer terug en toen ik na een jaar stopte met de medicatie was het weer zoals daarvoor. Maar ik merkte ook dat ik weer vaker in de put zat en ben toen na een tijd weer begonnen met het slikken van citalopram. Ik heb het destijds ongeveer 2 maanden geslikt (10 mg), het verdoofde gevoel in mijn vagina en het minder snel opgewonden raken stoorde me mateloos, dus ben ik gestopt. Nu ik ruim een half jaar verder ben is daar niet veel in veranderd. Ik lees nu allerlei horror verhalen op internet dat er sprake kan zijn van een blijvend libido verlies?! In hoeverre kan dit kloppen?

Jan, 04-10-2013 23:50 #115
Ik heb al jaren een spastische darm of te wel het prikkelbare darm sydroom, hiervoor gebruik ik nu citalopram 40 mg een maal per dag.Als ik terug kijk op de afgelopen vier jaar dat ik dit medicijn gebruik zie alleen maar positieve dingen: ben veel rustiger geworden en de spastische darm is langzamerhand klachten vrij geworden. Voor mij is het leven weer leuk geworden en ik geniet weer van de dingen om mij heen. Voorheen vele kilo's af en had dagelijks flinke buikpijn en eten was een groot probleem want het meeste veroorzaakte buikpijn. Nu door de jaren heen eet ik weer alles en kan ook probleemloos uit gaan eten. Voor mij is het leven met een cijfer van 4 naar 8 gegaan, heerljk!

Debby, 19-08-2013 13:43 #114
Kan je ook de bijwerkingen van de eerste 2 weken hebben als je veranderd van het s'morgens innemen naar het s'avonds innemen? Ben na een jaar of 4 nu namelijk overgestapt naar het s'avonds innemen!

Jantien, 25-07-2013 02:50 #113
Kleine kanttekening: Citolopeam wordt niet alleen bij psychische aandoeningen als depressie gebruikt maar ook als medicatie bij ADD, waar depressie niet bij hoeft komen te kijken!

Yvonne Teeuwisse, 24-07-2013 13:53 #112
Nu 7wk verder heb ik enkele wk goed gevoelt maar daarna weer minder. Gisteren bij me psychiater geweest en mijn eerste verhoging van 5mg gekregen tot maandag en dan nog eens 5mg omhoog dan heb ik 20mg. krijg ik dan weer die bijwerkingen?
Gr yvonne teeuwisse

Pmm van der Horst, 10-07-2013 20:59 #111
Ik gebruik nu 20 dagen citalopram 20 mil. maar zie nog weinig resultaat.

Roel, 03-07-2013 14:47 #110
Heb erge oorsuizen en daardoor angst. Slik 20 mg en ga nu terug naar 15 mg. Heeft iemand met oorsuizen hier ervaring mee?

St, 02-07-2013 14:08 #109
Ik ben nu sinds een kleine week begonnen met citalopram en erg veel last van de bijwerkingen gehad. ik neem elke avond om 6u 1 pil van 20mg in en merk dat ik 's nachts wakker word en niet meer in slaap kom. wil graag proberen de pil 's ochtends in te nemen zodat ik doorslaap 's nachts. is er iemand bekend met dit probleem? weet iemand toevallig of ik de pil nu gewoon 8u 's morgens mag innemen ipv 6u 's avonds of zit hier teveel tijd tussen?

Yvonne Teeuwisse, 14-06-2013 10:20 #108
Ik ben nu een week bezig met citalopram en ben doodziek. Suf moe misselijk eng gevoel in me hoofd geen concentratie. En kom maar wel moeilijk de dag door. Zijn er meer mensen die hier last van hebben en hoe komen jullie je dag door. Hebben jullie wat tips voor mij ben ook zo slaperig en heb nergens zin in.
Gr Yvonne

Patrick, 05-12-2012 23:14 #107
Ik heb sinds vandaag citalopram 20mg gekregen voor de eerste keer en het viel vies tegen. Ik dacht echt dat ik dood ging, duizelig, misselijk, droge mond, trillen, braken, hartkloppingen en een brandend gevoel in de benen en romp. Later op de dag hoofdpijn heb zelfs drie keer een ambulance gebeld om uit komen, maar zeiden dat het niet nodig was, dus ik weer de doctor gebeld dat het echt niet goed ging. Daarop kon ik gelijk weer naar de doctor terecht waarop hij me oxazepam10mg heeft gegeven voor de helse bijwerkingen te onderdrukken. Ik weet echt niet of ik morgen nog een pilletje neem ben best geschrokken.

Joao, 16-07-2012 11:25 #106
Ik zit sinds 10 dagen aan de citalopram(10mg.) naast de 30 mg. seroxat die ik al 10 jaar gebruikte, ondanks gebruik seroxat voor de derde keer in depressie geraakt, nu seroxat afbouwen en citalopram opbouwen; de eerste week door een hel gegaan, nu iets lichter, ik vraag mij af of indien ik eind deze week naar 20 mg citalopram ga en seroxat verder afbouw ik weer door die hel moet?Ik moet komende woensdag naar de psych en hoorde via de huisarts, dat hij het opbouw/afbouw schema met mij gaat doornemen en er iets bij zou doen qua medicatie!?Enig idee? Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Ik loop momenteel iedere dag een half uur hard(rustig) en heb daar enigszins baat bij, maakt de depressie wat milder.

Jack, 11-07-2012 14:13 #105
Ik dacht eerst dat ik een burn out had, en kreeg alprazolan van mijn huis arts. Na een half jaar werd ik erg depressief. Ik ga nu via GGZ een psycho therapie en een cursus volgen.
Nu ter overbrugging slik ik 20 mg citalopram, eerst wel bijwerking van transpireren, diarree en misselijkheid gehad.Nu na 10 dagen beginnen de bijwerkingen af te nemen en wordt niet meer zo rouwig wakker. Wel beweeg ik erg veel wat de depressie doet afnemen. En probeer eerst bij situaties mijn gedachten voor mijn gevoel laten gaan zodat het reëel is wat men ervaart, en probeer daardoor in een positieve spiraal terecht te komen. Een ding is zeker het gaat een keer over! Blijf bewegen, praten en positief denken.

Pien, 01-06-2012 20:11 #104
Hallo, ik moet voor het eerst Citalopram gaan gebruiken en zie hier erg tegenop
i.v.m. de bijverschijnselen.
wanneer kan ik dit het beste innemen zodat ik goed slaap en overdag toch nog normaal kan functioneren.
het betreft 10 mg

Ineke, 01-06-2012 09:36 #103
Hallo, ik slik nu 3 weken 20 mg. Ik heb wel eens een paar uurtjes op een dag dat het iets beter is, maar nu heb ik alweer een paar dagen dat ik weer erge hoofdpijn heb en pijnlijke nek en pijnlijke benen en me gewoon niet lekker voel. Veel tintelingen in voeten en handen. Heeft iemand hier ook last van? O ja heb ook veel last van me hele rug. Gr Ineke

Student, 04-04-2012 18:36 #102
Hallo Citaloprammers ik heb een belangrijke vraag.

Ik kan mijn psychiater al sinds maandag niet bereieken en het is nu woensdag. Ik moet haar bereiken omdat zei de enige is die mij de medicijnen kan voorschrjven.

Ik heb zelfs bij de praktijk aangebeld, en gebeld noem maar op. Dus ik dacht ik belmijn huisarts die zeggen mij dat ik toch echt bij haar moet aankloppen. Dat is gewoon KUT er moet dan toch iemand anders zijn die haar zaken kan waarnemen?

In ieder geval ik heb nog 5 tabletten gevonden. Mijn vraag is hoe lang zou ik in uiterste noodzaak zonder citalopram 20 mg zonder kunnen ( tot dat ik me echt naar en down ga voelen)? Soms heb ik het wel eens 3 dagen niet geslikt ( niet express) en dan voelde ik nog steeds geen sombere of vervelende gevoelens. Ik ben wel boos om het feit dat ze zo moeilijk bereikbaar is. krijg echt woede neigingen stomme burokratische regels. geef me gewoon me pillen!

Morgen ga ik nog een x die huisarts van mij bellen dit haalt echt de bloed onder mijn nagels vandaan.

Barbara, 25-03-2012 18:17 #101
Ik slik al jaren citalopram vanaf 2002 [merk Sandos] 40 mg. Dit is mij voorgeschreven omdat ik een onmogelijk moeilijk leven heb gehad van jongs af aan. [oorzaken van buitenaf]
Raakte uitgeput geestelijk en lichamelijk, maar hield alles goed vol.[Overleven]
maar geen plezier in de dingen. Dit middel heeft mij goed geholpen, geen bijwerkingen. Werd weer ondernemend en genoot van de dingen, niet meer moe.
Zelfs niet met nieuwe tegenslagen.
Ineens kreeg ik citalopram van een ander merk en geen Sandos meer. Die waren goedkoper, en de merken wisselden regelmatig. De vermoeidheid sloop weer in, en ik kreeg lichte hoofdpijn en misselijkheid, ook een öpgefokt"gevoel, maar geen depressie!
Bij de huisarts geklaagd over de bijwerkingen en nu krijg ik weer Sandos [medische noodzaak] Alles draait om geld, niet het welzijn van de patient! Schandalig!
Ze proberen je gewoon uit., en velen hebben daardoor klachten die niet worden herkend. Ook de arts zegt niets totdat je aan de bel trekt!

Paul, 02-03-2012 11:19 #100
Hoi Allemaal,
ik ben weer begonnen met citalopram. Ik heb al 2 keer een depessie gehad. De eertste keer heeft de citalopram mij heel goed geholpen. Was binnen 4 maanden weer in touw. Is wel een hele heftige periode. Na een jaar heb ik het afgebouwd. Binnen een jaar is de depressie weer terug gekomen. Toen weer aan de citalopram. En binnen 4 maanden weer in touw. Heb dat toen 4 jaar geslikt. Alles ging zo goed want als je er eenmaal aan gewend bent dan is het een goed middel. 4 maanden geleden weer eens gestopt en nu is het weer terug gekomen. Ik ben nu weer begonnen en ik ga ze voor de rest van mijn leven gebruiken. Ik kan geen risico`s meer nemen. Je omgeving lijdt er heel erg onder.
Dus resume. Ik heb als ik citalopram slik een geweldig leven. Ik lach veel heb veel plezier en geniet van het leven. Je kunt tegen een stootje.
Alleen weer op het nivo komen heeft weer zijn tijd nodig. De bijwerkingen in het begin en het duurt echt 2 tot 6 weken eer je iets gaat voelen. In die periode moet je zorgen dat je je ritme houdt en ben ieder dag gaan wandelen. Bewegen erbij is nml heel belangrijk.
Allemaal succes.

Chris27, 12-02-2012 11:58 #99
Ik ben nu bijna een week aan de citalopram en ben er geregeld ziek van maar moer zeggen dat hetbeter werkt dan deoxazepam… nog geen paniekaanval gehad weer.

Jamal, 07-02-2012 14:33 #98
Hier een positieve reactie van een ex-citalopram gebruiker. Heb het 3 jaar geslikt. heel lang 40 mg. Het afbouwen is moeilijk en doorbijten maar het is me gelukt. afgebouwt van 40 naar 30 2 maanden later naar 20 3 maanden later naar 10 en toen naar 02 maanden later. Ik had geen haast dus heb er lang over gedaan om af te bouwen. medicijn werkte goed. alleen werd ik er dikker van 20 kg aangekomen in 2 jaar. maar heeft mij uit n zwart gat geholpen.

Chris, 11-01-2012 14:35 #97
Allereerst bedankt voor uw reactie. Heel fijn dat u heeft gereageerd. Ik begrijp nu beter hoe dit medicijn werkt. Ik heb nog wel een paar vragen.

Is Citalopram (anti-depressiva in het algemeen) dus niet ongezond voor je? Ik ben benieuwd naar uw mening hierover gezien veel mensen zich vaak wat negatief uiten over dit medicijn (chemische troep, rommel, etc.). De drempel om de pillen te slikken ligt door mijn angststoornis hoog, hierdoor probeer ik wat gemoedsrust te vinden door de juiste informatie te achterhalen. Het internet kan soms niet een kloppend beeld geven door de vaak altijd negatieve berichten die mensen op o.a. op forums plaatsen.

Ik heb op deze pagina iets voorbij zien komen dat een antidepressivum niet bevorderlijk zou zijn voor mensen met oor problemen zoals oorsuizen/tinnitus. Klopt dit? Tot slot vraag ik me af of serotonine ook invloed op je haar heeft en of Citalopram tot een verminderde haargroei of haaruitval kan leiden. Gelukkig kan ik hier weinig tot niets over vinden op het internet dus ik hoop dat u mij kan geruststellen. Zoals u zelf wel zal merken staat angst vrij centraal bij mij. Dit soort angstideeën wil ik kunnen uitbannen zodat dit geen drempel meer hoeft te zijn om met het medicijn te beginnen.

Nogmaals bedankt. Chris. Reactie infoteur, 11-01-2012
Hallo Chris,

alle medicijnen die in Nederland voorgeschreven worden, worden eerst uitgebreid gekeurd door het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (http://www.cbg-meb.nl/cbg/nl). Medicijnen gevaarlijk zijn mogen niet voorgeschreven worden. Mensen zijn vaak vrij negatief over antidepressiva omdat zij vinden dat je het beste met een therapie van je depressie af kunt komen. Hebben ze helemaal gelijk in, als je het zonder medicijnen op kunt lossen, waarom zou je dan medicijnen gebruiken? Er zijn echter een heleboel mensen waarbij de klachten ernstiger zijn waardoor alleen therapie geen of weinig zin heeft. Therapie kan je namelijk behoorlijk in de war maken, het is vaak behoorlijk confronterend en intensief. Dat moet je wel aan kunnen en niet iedereen lukt dat door de depressie. Deze mensen hebben eerst een steuntje in de rug nodig van medicijnen. Ook zijn er nog mensen met een chronisch tekort aan serotonine, deze mensen hebben een soort "programmeerfoutje" in de hersenen waardoor er áltijd te weinig serotonine beschikbaar is in de hersenen. Dan kun je 100 therapievormen volgen, dat stofje blijft te weinig aangemaakt worden…

Daarnaast moet je je altijd afvragen of je de positieve effecten van een medicijn op vindt wegen tegen de bijwerkingen. Wanneer je niet heel veel positief effect merkt kan het de bijwerking flinke hoofdpijn niet waard zijn. Wanneer je echter merkt dat je stemming en angsten gigantisch verbeteren door een medicijn zal je sneller geneigd zijn de bijwerkingen op de koop toe te nemen.

Wat betreft oorsuizen: sommige mensen zijn gevoeliger voor bepaalde bijwerkingen dan anderen. Wanneer je van nature al flink last van oorsuizen hebt, is de kans groter dat je oorsuizen als bijwerkingen krijgt dan wanneer je verder nooit last van oorsuizen hebt.

In heel zeldzame gevallen kan er haaruitval optreden bij gebruik van Citalopam. Dit komt echter bijna nooit voor en staat daarom ook niet als mogelijke bijwerking vermeld in de bijsluiter van Citalopram.

Ik begrijp dat je erg bang bent om Citalopram uit te proberen, waar ben je precies bang voor? Mocht er een bijwerkingen optreden die je absoluut niet prettig vindt kun je altijd weer stoppen met het medicijn. De bijwerkingen verdwijnen dan weer.

Tot slot: Internet is een heel vervelend medium wanneer je op zoek bent naar ervaringen van mensen met een medicijn. Veel mensen zullen alleen over hun ervaringen gaan schrijven wanneer deze negatief zijn, omdat ze graag hun verhaal kwijt willen. Positieve ervaringen zal je een stuk minder lezen.

Chris, 10-01-2012 15:23 #96
Goedemiddag Infoteur,

Men spreekt vaak over 'rommel' wanneer het gaat over een antidepressivum.' Mijn huisarts heeft mij uitgelegd dat het medicijn enkel een lichaamseigen stofje bevat die o.a. van grote invloed is op de stemming. Dat er tijdelijke bijwerkingen optreden als misselijkheid, hoofdpijn, etc, dat kan ik mij voorstellen. Het lichaam reageert hierop. Vreemd is echter (en dit is mijn ervaring in het verleden) dat de bijwerking omtrent het seksuele vlak aanwezig blijft totdat het medicijn is afgebouwd. Om deze reden kan ik nog altijd moeilijk aannemen dat een antidepressivum niet ongezond zou zijn voor het lichaam. Er zijn zoveel verschillende meningen dat ik door mijn angstklachten niet meer durf te beginnen aan dit medicijn. Als ik mijn vraag onderstaand mag samenvatten:

- Als men spreekt over 'chemische troep', is dit dan vanwege de bijwerkingen of is hier een andere reden voor. Doet het iets met je hormonen? En bestaat een antidepressivum werkelijk alleen uit een lichaamseigen stofje? Als dit zo zou zijn en het wordt enkel aangevuld, waarom dan die blijvende ejaculatieklachten? Is er rommel toegevoegd aan dit medicijn?

Mocht u reageren, bedankt!
Chris. Reactie infoteur, 10-01-2012
Chris,

Serotonine is inderdaad een lichaamseigen stof, die nodig is voor bepaalde lichaamsfuncties. Niet alleen voor een opgewekte stemming, maar ook voor onder andere de slaap en de eetlust. In principe vult Citalopram het tekort van deze stof het tekort dat veel depressie mensen hebben niet aan, maar ligt het iets ingewikkelder. Over het algemeen hebben mensen met een depressie evenveel serotonine als mensen zonder depressie. Het probleem is echter dat serotonine als het ware "gerecycled" wordt. De stof wordt vrijgegeven in de hersenen door specifieke hersencellen en wordt na verloop van tijd weer opgenomen door deze hersencellen. Hoe sneller de serotonine weer opgenomen wordt, hoe korter het als het ware actief aanwezig is in de hersenen. Bij mensen met een depressie wordt serotonine té snel weer opgenomen, waardoor de lichaamsfuncties niet kunnen werken zoals ze zouden moeten doen. Wanneer er te weinig serotonine in de hersenen beschikbaar is kun je bijvoorbeeld veel te veel gaan eten. Serotonine zorgt er namelijk voor dat je lichaam een seintje geeft wanneer je genoeg gegeten hebt.

Wanneer je iets verandert aan de balans van de stof serotonine in de hersenen met bijvoorbeeld een antidepressivum heeft dit niet alleen invloed op de stemming, maar óók op de andere lichaamsfuncties waar serotonine bij betrokken is. Zo kan je eetlust afnemen wanneer je net met Citalopram begint, je krijgt namelijk sneller een seintje dat je vol zit. Veel lichaamsfuncties passen zich vrij gemakkelijk aan, waardoor de bijwerkingen meestal na enkele weken weer verdwijnen. Andere lichaamsfuncties hebben wat langer de tijd nodig om te wennen aan de veranderde hoeveelheid serotonine, zoals bij jou de bijwerkingen op het seksuele vlak.

Ik hoop dat het je nu iets duidelijker is wat Citalopram precies met je lichaam doet. Zo niet, stel je vragen gerust!

Martizio, 16-09-2011 21:33 #95
Hoi, ik neem nu al enkele jaren citalopram maar overweeg nu ermee te stoppen. Dit kan best geleidelijk neem ik aan? Eerst 2 weken een halfje en dan stoppen of om de dag nog een halve? Wat mij zorgen baart is het feit dat de apotheker me zei dat het heel moeilijk is van dit medicament af te geraken! Je hervalt zeker en vast zei hij! Volgens mij ben ik door dit geneesmiddel enorm bijgekomen en ik kan geen enkele gram meer verliezen wat ik ook doe! Verder heb ik enorme zweetaanvallen s nachts! Heb jij raad? Reactie infoteur, 17-09-2011
Afbouwen kun je het best geleidelijk aan doen ja, zo heeft je lichaam de kans het stofje weer af te bouwen. Wanneer je dit niet doet, kan je lichaam in paniek raken omdat het ineens iets mist waar het tijdenlang op vertrouwd heeft. De meeste mensen die terugvallen bouwen het middel niet netjes af. Ik weet niet wat je nu precies aan dosering gebruikt, maar je kunt sowieso het best even overleggen met je arts wat de beste manier van afbouwen is. Succes!

Noor, 07-09-2011 11:36 #94
Ik slik nu een week of drie Citalopram, ik heb het idee dat ik wakker aan het worden ben. Heb van mij zelf een depressieve grondgevoel met zo af en was zo af en toe erg agressief. Kreeg van mijn dochter van 7 het grootste compliment " mama we hebben het nu veel leuker samen, veel minder ruzie". Ik mag van mijn huisarts gelukkig door gaan met de medicatie.

Ar, 05-09-2011 13:35 #93
Ik slik nu een week 10mg citalopram. Ik heb zo nu en dan hoofdpijn en vermoeidheid. Ook ben je in het begin vaak duizelig/wazig en heb je het gevoel of alles langs je heen gaat. Ik herken dit omdat ik citalopram al vaker heb gebruikt. Ik ben er weer mee begonnen omdat ik weer erg onrustig werd en Snachts leek het af en toe of ik de achtbaan zat en helemaal knetter gek wordt. Dit wordt vanzelf minder en het geeft je wel rust in je hoofd

As, 24-07-2011 23:44 #92
Hallo,
Ik heb 3 maanden citalopram 10 mg gebruikt.
Heel erg veel last van bijwerkingen. Nachtmerries in het begin ontzettend duizelig. En het allerergste is de hyperarcusis, een lopende kraan, wc doortrekken, telefoneren, bestek neerleggen ALLES slaat over in mijn oor! Het is verschrikkelijk! Om gek van te worden.
Verder heb ik ook veel last van tinnitis en oormyoclonus (getik in mijn oor)
Ik voelde me geestelijk erg goed onder de citalopram, was erg rustig en liet alles over me heenkomen, was net alsof ik alles van een afstandje bekeek, heerlijk was dat, ben nu 2 weken gestopt, met veel huilbuien en merk dat mijn lontje veel korter is. Heb veel pijn (waarvoor ik de medicatie o.a. ook kreeg) De geluidsproblemen heb ik nog steeds, hoop toch echt dat het minder wordt. Weet nog niet wat ik verder moet. Schijnt toch wel een bekend fenomeen te zijn volgens de NVVS dat anti depressiva een slecht middel is als je oorproblemen hebt. Hierbij komt bij mijn ook nog eens dat ik aan beide oren slecht hoor. Ik loop nu met oordoppen in en ben daardoor helemaal van de wereld afgesloten, een moeilijke situatie. Mijn huisarts denk dat mijn hyperarcusis niet komt door de citalopram en weet verder ook niet wat te doen… behoorlijk waardeloos dus!

Silvia, 06-04-2011 16:26 #91
Hallo;
Ik ben enkele weken geleden begonnen met citalopram 20 mg.
aanleiding: angst/ depressie nadat ik een hartinfarct heb gehad. ( ik ben 40 jr, met 2 kleine kids)
De eerste 2 weken namen mijn angsten extreem toe, meerdere paniekaanvallen per dag waardoor ik situaties ben gaan vermijden. Had echt het idee dat ik 10 stappen achteruit had gedaan.
Nu ben ik een paar weken verder, de extreme angst is weg, wel regelmatig zweetaanvallen en extreem moe. Nu langzaam weer opbouwen, rondje wandelen, supermarkt in. Al geeft dat al weer een verhoogde spanning maar zolang ik niet MOET gaat het goed.
Merk wel dat ik wat minder snel pieker dan normaal en minder perfectionistisch ben.
Hoop snel het gevoel te hebben alles weer aan te kunnen. Hopelijk is de citalopram een mooi steuntje in de rug.

Kirsty, 21-03-2011 18:56 #90
Hallo,
ik ben sinds 2 dagen begonnen met Citalopram. 1 tablet per dag. Ik heb een paar nare gebeurtenissen achter de rug en nu is het de bedoeling dat mijn geest weer tot rust komt. Dat lukte mij helaas niet op eigen kracht, omdat ik ADHD heb.
Ik heb ritalin gebruikt en viel hiervan in gewicht af. Nu vraag ik mij af of er mensen zijn die van Citalopram in gewicht zijn aangekomen?

Carrie, 15-03-2011 23:25 #89
Ik ben een aantal jaren terug begonnen met 20 mg. Citalopram per dag. Vanaf dag 1 zijn de heftige bijwerkingen begonnen: alles, maar dan ook echt alles wat op de bijsluiter stond had ik onder de leden. En ook nog meerdere bijwerkingen, die niet vermeld staan op de bijsluiter. Na een paar maanden werden de bijwerkingen zo heftig (o.a. Hyperacusis), dat ik in overleg met de huisarts de dosis heb verlaagd tot 10 mg.

De Citalopram werkt tevens wel waarvoor het bedoeld is.

Anita, 25-01-2011 16:39 #88
Ik ben met 10mg begonnen en zit al op de 40mg inmiddels. Ik merk duidelijk verschil sinds ik gestart ben en nu, voel me weer vrolijker, zie het weer zitten. Hoewel ik nog wel vermoeidheisklachten heb, concentratieproblemen en ineens weer down kan voelen. Maar ik werk inmiddels wel weer 24 uur van de 32, dus dat is fijn. Mijn huisarts houdt mij goed in de gaten en mijn psycholoog ook. Vanaf morgen ga bij Winnock in behandeling hopen dat dit de overige klachten die ik al langdurig heb eindelijk zullen herstellen. Verder heb ik nog tijd nodig om te herstellen van een burnout en zware depressieve klachten. Iedereen veel succes.

Petra, 21-12-2010 07:39 #87
Wat je schrijft is helemaal waar> je Moet zelf weerstand bieden aan zware gedachten. Je MOET vechten en jezelf misschien wel figuurlijk 10x per dag een schop onder je kont geven van niet zeuren maar vechten. Willen is kunnen. En negatieve gedachten geven negatieve gevoelens, dus draai het om en denkt positieve gedachten geven positieve gevoelens. Sterkte

Bert, 20-12-2010 17:20 #86
Verslavend of niet? Men zegt: antidepressiva zijn niet verslavend. Maar als je afbouwt is de kans reëel dat je oorspronkelijke klachten terugkeren, en heb je het medicijn toch weer nodig. Sommigen moeten het de rest van hun leven slikken. Dat noem ik toch verslavend, want je lichaam kan niet meer zonder op een bepaald moment.
Zelf heb ik 15 maand Citalopram 20 mg genomen, zeer goed verdragen. Oorzaak waren angstaanvallen. Veel verbeterd, maar niet 100% weg. Sinds ik gestopt ben (zeer gelijmatig afgebouwd) krijg ik last van depressieve buien, en dat duurt nu al enkele weken. Dus ben ik opnieuw begonnen, sinds gisteren… Ik vecht tegen de symptomen, en sleur mij soms doorheen de werkdag (heb een verantwoordelijke functie), en vaak merk je dan een verbetering naar het einde van de dag toe. Je móet volgens mij weerstand bieden aan zwarte gedachten (via bv mindfulness), dat helpt zeker, maar soms is het niet voldoende, en dat is medicatie aangewezen.
Cliché: ik had mezelf nooit gezien als iemand die depressief had kunnen worden. 5 jaar geleden echter heb ik een stent moeten laten steken in een hartslagader (was toen 47), en dat heeft mijn zelfvertrouwen vrijwel zeker onomkeerbaar aangetast. Maar: de moed niet opgeven, en als medicatie daar een handje toe kan bijsteken, waarom niet?

Lotgenoot, 06-12-2010 14:38 #85
Hallo,
ik gebruik nu ruim een jaar Citalopram met een dosis van 40Mg, de eerste week had ik last van duizeligheid. nu niet meer. Er zijn wel nog momenten dat ik het even niet meer weet, en alles is dan te veel.

en als ik nu bepaalde stappen wil nemen of vaste standpunten neem, wordt ik bestempeld dat ik te valk ben geworden en dat het aan de medicijnen ligt, zou dat kunnen? Reactie infoteur, 06-12-2010
Hoi Lotgenoot,
met emotioneel vlak wordt bedoeld dat je vrijwel geen pieken en dalen meer kent, niet dat je standvastig bent. Het kan best dat je inmiddels wat beter voor jezelf op durft te komen (als je dat eerder niet zo durfde/deed) en dat dat hetgene is wat mensen opvalt.
Groetjes Kim

Petra, 19-11-2010 07:11 #84
Nou Mytie, nu is het tijd om in overleg met je arts naar 20mg te gaan en over 2 weken 30mg en dan naar 40mg. Wel heel bewust langzaam opbouwen hoor. Ik spreek uit ervaring NIET ineens nu naar 40mg gaan. Sterke ermee!

Mytie, 18-11-2010 18:39 #83
Hallo,
ik gebruik nu 4 weken citalopram een lage dosis 10mg,
voor een depressie, alleen helaas merk ik er nog niks van,
hoelang kan dit duren? Reactie infoteur, 19-11-2010
Ik raad je ook aan om met je arts te overleggen voor een hogere dosering. Normaal begin je na ongeveer een week of twee de positieve effecten van een antidepressivum te merken. Sterkte!

Nikky, 06-11-2010 12:08 #82
Wat hebben eigenlijk veel mensen dezelfde klachten, depressie verdriet, angst/paniekaanvallen en toch durven weinig mensen het eerlijk te vertellen (op werk, vrienden, buren) iedereen zegt altijd ja gaat prima! Ben wel blij om te lezen dat ik niet de enige ben en wens iedereen veel sterkte en succes toe! Reactie infoteur, 06-11-2010
Tja, er wordt toch al snel een stempeltje op je gedrukt terwijl je er vaak niets aan kan doen. Ik heb bij wijze van een perfect leven: stabiele relatie met lieve vriend, fijn huisje samen, interessante studie en stage en leuke vrienden en vriendinnen. Maar toch die depressieve klachten af en toe. Dat begrijpen mensen vaak niet, dat je alles kunt hebben maar tóch niet lekker in je vel zit.

Nikky, 06-11-2010 11:57 #81
Hoi Violet. Ik heb precies hetzelfde! Weinig zin in sex en orgasme moet je echt hard voor werken! Ik slik nu al weer 7 jaar citalopram. het eerste jaar was het echt moielijk om een orgasme te krijgen daarna gaat het steeds makkelijker. Maar eerlijk is eerlijk, mijn sexdrive is nog steeds minimaal en idd mijn vriend en IK balen er ok best van soms… Maar ja alles beter dan een depressie, dat is toch echt hell. sterkte

Violet, 02-11-2010 18:37 #80
Ik slik zo'n 3 maanden citalopram, eerst 20mg en dat werkte in eerste instantie goed. Nu ben ik overgestapt naar 40mg. Sexualiteit voel ik haast niet meer en een orgasme komt ook haast niet. Wie durft hier over te spreken want het is toch wel vervelend als je een vriend hebt. Heeft iemand dezelfde ervaring. Ik hoop dat het goed komt. Misschien is er wel een middel naast de citalopram om dit een beetje op te wekken Reactie infoteur, 02-11-2010
Hoi Violet,
deze ervaring heb ik (gelukkig) niet gehad, ik kan me voorstellen dat het een rottige bijwerking is. Ik weet wel dat SSRI's (soort antidepressiva waar Citalopram onder valt) dit soort klachten veroorzaken kan. Hopelijk vinden jullie er een oplossing voor!
Groetjes Kim

Student, 24-10-2010 00:45 #79
Mijn update. sinds ik ben begonnen met deze medicijnen is er een wereld voor me open gegaan. Ik ben gewoon gelukkiger. De opbouwfase was wel even klote. Maar daarna begon ik te bloeien. Opeens was de chaos weg. Ik ben netjes geworden geen troep meer, ik ben communicatiever geworden, ik kan nog steeds lachen en huilen. In het begin had ik wel wat angstaanvallen maar die zijn weggeebt. en mn libido is niet gezakt sterker nog die is heel erg present. Dikker word ik ook niet. ik ben creativer geworden ik kan bijvoorbeeld veel meer dingen bedenken om mijn tijd te vullen en ik heb gewoon meer schijt aan bepaalde zaken gewoon doen. Naja hopelijk blijft het zo. een goed verhaal bij deze Reactie infoteur, 24-10-2010
Hoi Student,
super dat je zo'n goede ervaring met Citalopram hebt. Ga zo door :)
Groetjes Kim

Jill, 28-09-2010 13:53 #78
Ook ik gebruik citalopram. Nu ben ik pas begonnen met rijles, en ik merk niet dat ik suf ben of minder alert. Hoe zit dat nou eigenlijk, mag je officieel wel of niet rijden met citalopram, of moet je het vooral voor jezelf bepalen of je het kan? Reactie infoteur, 28-09-2010
Goede vraag Jill! Ik heb zelf wel rijlessen gehad, maar ben er mee gestopt omdat ik mezelf niet voldoende vertrouw in de auto. Ik ga eens uitzoeken hoe dit nu precies zit, en zal er te zijner tijd een artikel over schrijven.
Groeten Kim

Dutje, 24-09-2010 09:22 #77
Heb gisteren een recept meegekregen voor Citalopram. Vind het eng om ermee te beginnen. In het verleden antidepressiva gebruikt en werd er enorm dik van. Gevolg was dat ik me nog slechter ging voelen en niet meer naar mezelf durfde te kijken. Daar ben ik het meest bang voor hoe gek het ook klinkt. Heb ook ADD en gebruik Ritalin. Als ik de reacties zo lees zijn de meeste mensen wel erg blij met het middel, dus zal ik me er maar aan gaan wagen? Reactie infoteur, 24-09-2010
Hoi Dutje,
proberen kan altijd, vind je het niet prettig dan kan je er altijd weer mee stoppen (wel afbouwen uiteraard). Veel succes!
Groetjes Kim

Selwyn (infoteur), 20-08-2010 21:29 #76
Vergeet niet om bij een depressie je Vitamine D te laten prikken. Een tekort vitamine D (wat in NL snel voorkomt) draagt bij aan angstvallen, depressies, vermoeidheid die psychiaters bestrijden met MAO remmers of SSRI's. Reactie infoteur, 21-08-2010
Selwyn, bedankt voor de tip! Het is inderdaad verstandig om (andere) lichamelijke potentiële oorzaken ook te onderzoeken.

Lisa, 15-07-2010 12:06 #75
Hoi, ik ben bijna 51 en slik een aantal jaren 40 mg, citalopram
gelukkig zijn de angsten, psychische pijnen op de achtergrond
desondanks dacht ik, Ik ga minderen
Bijna 4wkn geleden gedaan, van 40 naar 30mg
Psychisch redelijk, maar og veel meer gewrichtspijn dan ik al had en enorm moe
maar als ik slaap heb ik alleen maar last van belachelijke vervelende dromen, wat ik trouwens al had hoor
Maar voel mij na een nacht slapen bijna nooit uitgerust
Herkenbaar? Groetjes

Student, 14-06-2010 21:44 #74
Is dit een medicatie reden of niet? Ik heb 6 maanden een slecht slaappatrron gehad, waarbij ik altijd pas sochetnds in slaap viel en vervolgens 12 uur door sliep.( ja ik ben een student) afin ik was inderdaad somber had 4 kilo verloren, maar ik had wel mijn levenslust. Daarna in maart kreeg ik 3 paniekaanvallen. Toen heb ik mij gemeld bij een psycholoog. in april had ik een feestje van een vriendin van mij, ik begon heel erg veel te drinken alles door elkaar, op die nacht zei ik: Ik ga dood! dat gevoel bleef me nog eens 2 weken achtervolgen, ik had geen rust etc alles wta ik deed was klote. ik kon geen tv meer kijken of iets ontspannends doen, ik terug naar mn ouders om te rusten dat hielp ontzettend goed mijn slaappatoorn weer opgepakt en die enge gedachtes vertrokken weer. Toen had paar weken later weer een terugval gehad ik kon de druk niet aan ik moest zoveel huilen, weer naar mn ouders gevulcht en waarrempel weer ging het beter. Langzamerhand weer mn vrienden opzoeken dat ging goed dit keer zonder angst. toen kwam ik bij mn psychiater die vertelde mij dat het mogelijk i om aan de antidepressiva te gaan. Maar op dat moment voelde ik mij weer goed gewoon echt goed sinds tijden. Toch maar advies geluisterd, ik heb nog de druppelvorm gekozen maar toen ik het verhoogde van 1 naar 2 druppels viel ik flauw. Ik weet echt nietw at ik moet doen iedere dag ben ik aanhet tobben, ik wil ms toch stoppen ben er net 1 week mee bezig, ik slik 2 miligram per dag. Ik constateer dat ik wel last heb gehad van paniek en angststoornissen maar opzich vertopte ik mij niet de hele dag in bed, ik kon wel leuke dingen doen het ging alleen wel gepaard met vervelende gedachtes. ik ben zo in dubio nu zeker ookd at ik flauw ben gevallen en ik me misselijk voel. Ik verwacht eigenlijk ook niet per definitie een reactie, ik ga woensdag naar mn psyycholoog en dan vesluiten we verder het is alleen intens frustrerend Reactie infoteur, 15-06-2010
Hoi Student,
Citalopram wordt ook voorgeschreven bij paniek- en angstaanvallen. Maar zo te lezen klinkt het alsof deze medicatie niet de juiste voor jou is. Verstandig dat je een afspraak met de psychiater hebt, hopelijk komen jullie samen tot een oplossing!
Groeten Kim

Marjolein, 11-06-2010 10:48 #73
Voor het eerst dat ik zo ervaringen deel en toch slik ik al bijna 4 jaar citalopram. Waarvan al ruim 3,5 jaar 40 mg. Ik ben ik middel gaan slikken na vaststelling van een angsstoornis. Ik heb er zowel bij de zorg voor m'n gezin als op mijn werk (groepsleerkracht in het basisonderwijs) totaal uitgelegen. Stapje voor stapje heb ik alles in vier jaar tijd weer op gebouwd. Sinds anderhalf jaar ben ik niet meer onder begeleiding van het GGZ en sta ik weer op eigen benen, wel met ondersteuning van 40 mg citalopam per dag. Wanneer is nu eigenlijk een punt dat je besluit om de citalopram af te gaan bouwen of is het geen probleem om het te blijven slikken als je je er goed bij voelt? Als je af gaat bouwen en je doet dat heeeeel langzaam kun je dan weer de dezelfde bijwerkingen verwachten als bij het opbouwen? Ik ben op dit moment gewoon nieuwsgierig hiernaar. Misschien is er iemand die hierover wat ervaringen kan delen.

Anoniem, 10-06-2010 22:40 #72
.HELP! FLAUWVALLEN DOOR 2 DRUPPELS CIPRAMIL 4 MILIGRAM?
Ik heb een flesje cipramol 40 miligram. er staat op 1ml is gelijk aan 40mg= gelijk aan 20 druppels, Ik neem dus 1 druppel=2 mg. het is 1/15de van de gemiddelde dosis EN TOCH BEN IK FLAUW GEVALLEN. terwijl ik nooit flauw val 1 x eerder in 2003. KAN IEMAND MIJ ADVIES GEVEN? voor de rest heb ik geen angstklachten of nare gedachtes. terwijl flauw vallen nooit tot zelden voorkomt bij cipramil, vind ik het maar bizar. MN BUIK KNORT NU WEL EN MN HONGERVEGOEL IS MINDER. DANKJE WEL LIEVE MENSJES

Anoniem, 10-06-2010 15:49 #71
Ben net flauw gevallen, ik moest langzaam opbouwen 40 miligram is toch een hoge dosering zou ik zeggen, ik heb druppel vorm, nu ipv 2 druppels toch maar over op 1. Reactie infoteur, 10-06-2010
Ik ben begonnen met 10 mg dus vind 40 mg wel erg veel.

Jasper, 01-06-2010 18:15 #70
Even voorstellen, ik ben Jasper en ben 58 jaar oud. Na 20 jaar in een soort hel te hebben geleefd en talloze onderzoeken werdt 14 jaar geleden besloten door mijn huisarts een anti depressiva voor te schrijven. IIk heb er vele gehad waaronder Anafranil. Dat was echt een ramp. Toen overgeschakled op een SSRI fluxamine. Na 6 weken werkelijke hel ging ik eindelijk vooruit. Dit gevoel was werkelijk geweldig eindelijk een beetje normaal leven na 20 jaar. Het probleem zat hem werkelijk in erfelijke factoren in combinatie met langdurige hoge werkdruk/studie. 2x een jaar thuis geweest en toen voor 50 % afgekeurd. Huwelijk is wel gestrand na de slechte periode. Achteraf gezien niet zo gek na zo'n periode van Zombi zijn. Nu gaat het eigenlijk vrij goed mits ik niet al te gekke dingen doe. Vast dagritme, sporten en redelijk veel slapen. Dit laatste is wel een kenmerk van het medicijn dat je soms erg moe bent. De laatste weken droom ik wel veel en slaap onregelmatig. Ik hoop dat dit weer over gaat. Aan alle mensen die begonnen zijn met SSRI's doorzetten want de eerste weken kunnen heel erg zijn. Probeer steun te vinden bij mensen die dit traject ook gedaan hebben. Na weken gaat echt de zon schijnen. Ik ben heel blij met dit medicijn, zonder dit had ik waarschijnlijk niet meer geleefd zo erg was mijn moeilijke periode.
Groet, Jasper :-)

Anoniem, 31-05-2010 13:47 #69
Ja ik was volop in de weer toen ik in amsterdam woonde, het leven wat ik altijd wilde, maar met die panische angst en doodsgedachten voelde ik me zowat verplicht om rust te pakken bij mn ouders. het leven wat ik wil speelt zich af in de stad, maar niet mn oorspronkelijke stad waar ik vandaan kom daar heb ik 10 jaar verspild van mn leven en het heeft mn leven getekend, deze stad staat ook bekend, om mensen met psychische nood, omdat de stad leeg en saai is.
conclusie ik ga niet aan de antidepresiva, de doodsgedachten zijn verdwenen zodra ik de rust bij mn ouders heb, alleen mn sociale leven speelt zich totaal niet daar af. Reactie infoteur, 01-06-2010
Anoniem,
je moet sowieso enkel medicijnen/behandeling (welke dan ook) gaan slikken/nemen wanneer je er zélf achter staat. Anders werkt het sowieso maar half of zelfs helemaal niet.
Verder sluit ik me bij de tips van Petra aan. Je kan ook een oproepje op Internet plaatsen, je zal de enige niet zijn met dit soort problemen.
Groetjes Kim

Petra, 31-05-2010 13:01 #68
Hoi Anoniempje. Tsja! Een saai leven. Ik neem aan dat je nog jong bent en dus zelf nog genoeg dingen kan ondernemen. Misschien is je stad of dorp waar je woont saai, pak een fiets of bus en ga naar het volgende dorp. Ook al heb je geen zin, je MOET zelf zin maken. En ik spreek uit ervaring. En een fijne bijkomstigheid van druk bezig zijn is dat je dan geen tijd heb om te piekeren.Tip: ga bijv. vrijwillergerswerk doen, een dierenasiel helpen bij honden uitlaten, met bejaarden wandelen, in een wijk- of buurtcentrum helpen. Ik heb zelf een heel druk leven, maar JIJ moet er zelf iets van maken.
SUCCES

Anoniem, 30-05-2010 23:54 #67
Nogmaals anoniempje. Ik twijfel zo erg. Ik heb last gehad van hyperventilatie en angssoornissen, vooral toen ik opmezelf ging wonen. Ik kreeg opeens ( kadotje uit de hemel= sarcastisch bedoeld) doodsgedachten en dacht continu na over de dood. Ik kreeg een uitbarsting toen ik bij mn beste vriendin was ik dacht continu aan de dood en nare gedachten, ik moest zo hard huilen dat ik naar mn ouders ben gevlucht ( tijdelijk woon ik thuis, al weet ik dat het ook niet de oplossing is) want het is hier verdomd saai. maar ik funtioneer wel prima ik heb geen last van doodsgedachten, ik heb gewoon normale levensgedachten slaap goed etc ik doe dingen. Maar in ruil daarvoor mn zelfstandigheid opgegeven wat ik zo niet leuk vind. toch wil de psychiater mij medicatie voorschrijven omdat hij denkt dat ik die sombere gedachten terug kan vallen. wat moet ik doen! ik heb geenlast van paniek aanvallen of angsstoornissen meer. Maar het saaie leven er voor terug.

Anoniem, 30-05-2010 23:18 #66
Hoi, ik maak me toch zorgen of ik antidepressiva moet gaan slikken, ik lees ook veel negatieve verhalen, over emoties die afvlakken dat mensen zich juist slechter zijn gaan voelen. ik zit in dubio, mn arts wilde het me voorschrijven maar ik mag er over nadenken.

Anoniem, 29-05-2010 23:35 #65
Afgelopen week had ik een bezoekje bij de psychiater hij raade mij aan om ook citrop (hoe je het ook schrijft) te gebruiken. Ik las dat er een verminderde kans op seks bestaat, hebben jullie hier ook last van? Ik denk dat ik toch voor de medicatie ga ik heb al te lang rond gelopen met stemmingswisselingen somberheid, dan spreek ik niet over een jaartje maar jaren! ze vermoedde dat ik het asperger sydnroom heb maar deze resultaten nog maar even afwachten, met de medicatie mag ik al beginnen. Reactie infoteur, 30-05-2010
Beste Anoniem,
ik heb dit zelf niet als bijwerking ervaren, hoewel de zin door de depressie an sich wel lager was.
Groetjes Kim

Larissa, 20-05-2010 10:31 #64
Dank je wel voor jullie reacties.
Ik heb gisteren mijn 1e genomen, vond ik erg spannend. Ik voel me vooral moe, beetje hoofdpijn en het viel me op dat mn pupillen wat verwijd zijn. Ik hoop dat het niet al te lang zal duren voordat het medicijn zijn vruchten zal afwerpen!

Groetjes Larissa

Petra, 19-05-2010 17:38 #63
Hoi Larissa,
Wat een verhaal!De reden waarom je tot je eigen stomme verbazing je levensverhaal zit te 'vertellen' is gewoon omdat dat hetgene is wat heel de dag door je hoofd spookt, het verhaal moest er gewoon uit, je emmertje loopt over.
Het verhaal vertellen is al een eerste stap op weg naar verbetering volgens mijn ervaring.
Je kunt mijn verhaal lezen onder 'Petra' schrik niet van mijn eerste verhaal op 19-2 over die zelfmoord gedachten, dat was puur en alleen omdat ik met een veeeeeel te hoge dosering van 40 mg bent gestart. Met een lage dosering van 10mg en heel langzaamaan hoger is het TOP gegaan en zo heb ik ook heeeeel langzaam afgebouwd en slik nu al maanden 10mg per dag. En dat kleine beetje is voor mij goed op dit moment. En ik ga daar ook nooit mee stoppen. Wel heb ik mijn levensinstelling veranderd. Ik laat mij niet meer met mijn gevoel helemaal down to earth gaan.
En ik schrijf ook dat ik op een gegeven moment barst van de dorst, jammer maar toen bleek ik acuut suiker ziekte te hebben met gelijk 4x per dag insuline spuiten. Ook daar laat ik me niet gek door maken en probeer ik in te passen in mijn GIGA DRUKKE leventje met een gezin en een taak als mantelzorger.
Lees de bijsluiter wel van citalopram maar laat je niet bang maken daardoor. Begin met 10mg per dag. Echt het zal je goed doen.
HEEEEL VEEEEL sterkte en doorzettings vermogen toegewenst. Dikke knuffel van een onbekende medegebruiker Petra

Larissa, 18-05-2010 23:29 #62
Ik heb vandaag mijn recept Citalopram opgehaald. Ik heb heel lang getwijfeld omdat je zo vaak zo veel negatieve verhalen hoort. Het is mij door mijn neuroloog een aantal maanden geleden aangeraden om aan de ad te gaan. Mijn jeugd was, op zijn zachts gezegd zeker niet om over naar huis te schrijven en als klap op de vuurpijl werd ik in 2000 getroffen door een hersentumor. Het was een relatief goedaardige tumor en is na een lange operatie op wat celletjes na, verwijderd.Al snel kon ik mijn leven weer oppakken. Ik begon weer met werken en leerde in 2001 mijn huidige man kennen.In 2002 is onze dochter geboren.Bij mijn jaarlijkse contole (MRI scan) kreeg ik in 2002 te horen dat de celletjes die ze destijds hebben moeten laten zitten toch ietsjes waren aangegroeid. Daarvoor moets ik iedere dag van Almere naar Rotterdam 6 weken lang om bestraling te ondergaan. Ook dit heb ik goed ondergaan, op wat vermoeidheidsklachten na. Ben weer aan het werk gegaan en zo goed mogelijk mijn leven opgepakt met mijn gezinnetje.Het leven ging met ups en downs en zo nu en dan sessies met met psycho(loog)(therapeute) maar was allemaal nog wel te doen.In 2005 bij mijn jaarlijkse controle was het helemaal mis, ik had twee tumoren in mijn hoofd erbij gekregen en toen hebben ze voor de zekerheid ook maar een scan van mijn ruggenwervel gemaakt om uit te kunnen sluiten dat door het hersenvocht (liqor) de celletjes niet daar naartoe waren verspreid. WEL dus… meerdere tumoren hadden zich daar genesteld. Uiteraard stortte toen echt mijn wereld in, de artsen wisten ook niet zo goed wat ze ermee aan moesten, daar het soort tumor dat ik heb niet heel erg veel voorkomend is. Vooral het gevoel als ik aan mijn toen 3 jarig dochtertje dacht maakte mij misselijk tot aan braken aan toe en zo intens verdrietig! Ik wilde zo graag gewoon een gelukkig gezinnetje zijn, mijn dochtertje een leuke en onbezorgde jeugd geven, alles wat ik niet heb gehad enz.
De artsen besloten mij toen een zware bestraling te geven van het gehele hoofd en ruggenwervel. Dit zou weer 6 weken duren, nu was het alleen Almere-Amsterdam, dus dat was wel beter te doen en ondanks alle schade wat de bestraling had kunnen geven heb ik het gelukkig weer allemaal goed doorstaan, schade is beperkt gebleven gelukkig. De uitslag van de bestalingen waren niet dat ze allemaal verdwenen maar wel waren geslonken.Nu moest ik iedere 3 maanden komen voor controle. Ik ben in 2006 weer aan het werk gegaan, ik was voor 18 uur goed gekeurd. Ik werkte toen al 9 jaar (7 jaar in vaste dienst) voor het bedrijf waar ik tot 2008 heb gewerkt.Ik heb in al die jaren heel erg hard mijn best gedaan om altijd weer terug te kunnen keren op mijn werk, ik vond mijn werk leuk en had leuke collega's maar van hogere hand kon ik weinig begrip, medewerking en waardering krijgen, waardoor het voor mij steeds minder goed te behappen werd en ik eind 2008 werd afgekeurd voorlopig omdat de arts van het uwv vond dat ik maar eens even voor mezelf en mijn gezin moest gaan leven en niet het kleine beetje energie moest verspillen aan mensen die geen behoefte hadden om zich in mijn situatie in te leven. Daar heb ik me bij neer gelegd en wilde daar ook voor gaan. Inmiddels is het mei 2010 en het gaat niet beter zoniet slechter. Ik heb nog altijd 3 maandelijkse controle en klinisch gaat het ook wel goed. Ik ben eigenlijk mijn hele leven lang wel paniek/angstig/gespannen gevoelig geweest maar kon daar op zich wel mee uit de voeten maar dat is met name het laatse jaar wel anders.Het begon vooral met heel erg gespannen zijn, heel erg gefocust op mijn lichaam, zo nu en dan paniekaanval, vooral heeeel moe, me 'raar' voelen.enz.enz. De laatste maanden kan ik me ook zo somber voelen en jank ik om het minste geringste. Een paar maanden geleden stelde dus mijn neuroloog voor om misschien eens anti depri te proberen. Ik was en ben hier huiverig voor, ben een beetje bang. Ik heb toen met mijn huisarts een gesprek gehad, zij vond het toch ook wel een goed idee om dit te proberen omdat ik verder toch al van alles had geprobeerd om het op 'natuurlijke' wijze 'goed' te krijgen. Ik zou er over nadenken om vervolgens weer een afspraak te maken om te kijken welke dan misschien de beste ad voor mij zou zijn. Vorige week heb ik na 4 maanden (wel, niet, wel, niet) toch maar weer een afspraak gemaakt met de huisarts. Gisteren had ik de afspraak en nog was ik er niet uit (hoe bedoel je besluiteloos? :-p) toch hebben we besloten, nou ja, ik heb besloten (Ja, heb ik dat echt?) om er maar voor te gaan. Ik heb voor 2 weken, 10 mg per dag mee gekregen en dan moet ik weer terug komen. Ik ben geloof ik al 2 uur met dit bericht'je' (ik weet ook niet waarom ik in hemelsnaam ineens mijn hele verhaal hier aan het vertellen ben, ben normaal gesproken nooit zo vertellerig) en mijn doosje met citalopram staat netjes naast mij te wachten… Ik denk dat ik het mijzelf onnodig nog moeilijker zit maken. Ik zie gelukkig hier ook wel positieve berichten maar waarom blijven de negatieve berichten dan toch zo in mijn hoofd zitten… bah bah. Het idee dat het dagelijks leven toch net ff wat leuker zou kunnen worden; wat hogere belastbaarheid in zijn algemeen, minder prikkelbaar, minder snel vermoeid etc klinkt ook wel erg aanlokkelijk.
Ik ben van nature een positief mens met een sterke persoonlijkheid en hou erg van gezelligheid en laat me niet snel uit het veld slaan maar de laatse tijd, op een aantal 'goede' dagen na (Wat ook erg verwarrend is) voel ik me niet veel beter als een uitgewrongen vaatdoek:-(…
Nou goed, de gene die mijn verhaal gelezen hebben; Bedankt voor het aan'lezen' van mijn verhaal!:-) Reactie infoteur, 19-05-2010
Jeetje wat een verhaal Larissa! Je komt op me over als een sterk persoon! Ik denk dat Citalopram je net even dat duwtje in de rug kan geven wat je nodig hebt. En, mocht het je niet bevallen kan je altijd weer stoppen natuurlijk.

Ron, 09-05-2010 10:55 #61
Ik gebruik het middel Citalopram ook i.v.m. vastgesteld Asperger. Er gaat een wereld voor mij open die ik nog niet ken! Iedereen reageerd positief op mij en merkt veel veranderingen. Ik ben begonnen met 10 mg en slik nu een half jaar 20mg. Toen ik begon namen de angst klachten toe de eerste week, ook bij het ophogen. Nu een halfjaar verder is de ongegronde angst sterk verminderd en soms helemaal weg. Ik neem het 'sochtends in en heb geen opvallende bijwerkingen. Ik kreeg het advies van de psychiater om bij moeilijk slapen valeriaan te gebruiken, heel soms neem ik dit in.

Angela, 04-05-2010 06:23 #60
Ik ben nu 5 dagen begonnen met Citalopram, ik neem het voor het slapen gaan in maar ik wordt wakker met een soort brandend maagzuur. Het komt omhoog en daarna gaat het weer terug. Ik vind dit heel vervelend omdat ik er wakker van word. Iemand tips? Misschien moet ik het op een ander tijdstip innemen. Reactie infoteur, 04-05-2010
Hoi Angela,
je kan proberen het na het ontbijt te nemen, zodat de pil niet in een lege maag terechtkomt.

Johnny, 12-04-2010 21:50 #59
Ik kreeg ook plotseling Ranbaxy voorgeschoteld, na 1 1/2 jaar PCH. Ranbaxy wordt door de verzekering vergoed en PCH alleen op verzoek van de arts. Ik kreeg allerlei bijwerkingen die niet meer weggingen. Ik heb toen mijn arts gevraagd de apotheek weer PCH te laten leveren. De problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. Navraag bij anderen, die ook allerlei verschillende medicijnen van Ranbaxy slikken, leverden het zelfde verhaal op. Kortom Ranbaxy is echt ROMMEL! Men zou dit echt niet meer voor mogen schrijven. Op dit moment ben ik 3 weken gestopt (cold turkey). Op de normale afkickverschijnselen na gaat het redelijk.

Vero, 28-03-2010 23:13 #58
Ik ben veronique en ben 21 jaar. Ik gebruik sinds 2008 citalopram ben begonnen met 20 mg en daarna ben ik naar 30 mg gegaan. Ik zit nu weer op 20 mg en heb deeltijdtherapie naast mn medicatie. Het gaat goed met me en wil graag afbouwen, maar omdat ik veel last heb van angstaanvallen mag dat helaas nog niet :-(. Ik heb eigenlijk nog een vraagje want ik voel me vaak erg moe terwijl ik aardig veel slaap en heb dan hele erge hoofdpijn en spanningen in mn nek. Kan dat ook door de citalopram komen? Ik hoop dat iemand een tip of advies of een antwoord heeft. Groetjes veronique

Henk, 24-03-2010 10:00 #57
Ik heb, zo weet ik sedert 2003, Asperger. Om door te slapen heb ik 18,75mg Seroquel. Nu gebruik ik per nacht 2,5 mg Citalopram. En in de ochtend ook 2,5 mg. Door Asperger reageer ik extreem, vandaar de lage dosering. De zesde dag na begin zeer zwaarmoedig. En angstig. Hoop maar dat het gaat bijtrekken. Doe dit olv arts, omdat ik over 3 maanden een moeilijke reis moet maken met het gezin naar moederland van echtgenote.

Bas, 13-03-2010 15:32 #56
Dag allemaal.
Ik heb in 2001 een burnout gehad (behandeld geweest) en in 2003 volgens de psycholoog/iater een depressie.
Citalopram voorgeschreven gekregen en hielp goed, dus op een gegeven moment correct afbouwen. Maar alles kwam toch weer terug en sindsdien wederom op 20 mg Citalopram.
VRAAG: Eerst had ik "gewone" Citalopram en dit werkte dus perfect. Maar sinds november afgelopen jaar moest ik ineens van mijn verzekering naar "RANBAXY" Citalopram (goedkoper zeker). Maar ik merk nu toch weer iets van neerslachtigheid en moe zijn. Kan iemand mij aangeven of hier inderdaad een oorzaak kan zitten? Ik heb op RANBAXY gegoogled en kwam uit op het feit, dat deze INDIASE fabrikant (eigenlijk grote industriegroep) nog wel eens moeilijkheden gehad heeft met kwaliteitskeuringen etc.
Wie o wie heeft ook misschien negatieve ervaringen?
Voorbaat dank, Bas Reactie infoteur, 13-03-2010
Beste Bas,
in principe hebben de pillen van alle fabrikanten dezelfde werking omdat zij dezelfde werkzame stoffen moeten bevatten. De ene fabrikant kan echter iets goedkoper zijn doordat hij andere "vulmiddelen" gebruikt wat voor een verzekering natuurlijk erg aantrekkelijk is. Het zou kunnen dat je door deze toegevoegde stoffen een iets ander effect hebt. Ik zou het voorleggen aan je psychiater en kijken of deze een adviesbrief aan je verzekering wil schrijven dat je op de Citalopram van de andere fabrikant beter reageerde.
Groeten Kim

Nuchel, 02-03-2010 17:55 #55
Hoi, mijn 15-jarige dochter start morgen met citalopram vanwege depressies. Psychiater en psycholoog die haar begeleiden vinden het noodzakelijk. Mijn vrouw en ik zijn heel huiverig hiervoor want een 15-jarige op de anti-depressiva, poeh. Zijn er mensen die weten wat voor uitwerking het middel op tieners in de groei kan hebben? Zijn er zaken waar we op moeten letten? Vlakt het middel niet teveel af wat betreft emoties maar ook wat opname studiestof betreft? Wie heeft hier ervaring mee (dus met tieners die dit middel slikken). Alvast bedankt.

Wendy, 23-02-2010 17:41 #54
Hallo,

Ik slik al redelijk lang met de positief resultaat 30mg citalopram. Volgens mij heb ik zojuist per ongeluk een dubbele dosis ingenomen, ik weet het niet zeker stom he. Ik heb nu griep en slik steeds 2 paracetamol, moest zojuist mn citalopram innemen, volgens mij zaten er nog 2 pillen in het stripje en nu dus niets meer. Ben bang dat ik er 2 ingenomen heb. Kan dit kwaad? Ik slik het voor een angststoornis, het angstzweet staat nu dus al in mn handen, omdat ik bang ben dat ik enorme bijwerkingen ga krijgen net nu het zo goed gaat. Ik hoop dat iemand mij kan vertellen of dit kwaad kan.

Bedankt! Reactie infoteur, 23-02-2010
Hoi Wendy,
dit kan in principe geen kwaad, je kan echter wel weer in hevigere mate last krijgen van bijwerkingen. Dit kunnen ook klachten als een misselijkheid en overmatig zweten zijn dus onthoud dat deze klachten door de dubbele dosis Citalopram gekomen zijn en niet door andere oorzaken. Deze bijwerkingen zullen echter van voorbijgaande aard zijn en vanzelf weer overgaan.
Groetjes Kim

Wim, 07-02-2010 16:47 #53
Suzanne
Zit niet in over een realtie. Er zijn ook mannen die het voorgeschreven krijgen.
Iik mag morgen mijn eerste strips gaan halen, kan je mij vertellen welk effect het heeft…
Ik mag met 20 mg beginnen…

Gr Wim

Mieki, 03-02-2010 23:56 #52
1x per dag slik ik citalopram 40mg. Nu al een jaar. De opbouw naar 40mg ginng zeer geleidelijk en zorgvuldig. De huisarts hield mij goed in de gaten (regelmatig op consult) Een paar maanden had ik last van wazig zien en ging het lezen zeer moeizaam. Dat probleem heb ik niet meer. Het ging vanzelf weer beter… Verder heb ik geen last van bijwerkingen. Ik… een eeuwige optimist die aan de antidepressiva moest? Ja, ik zag het leven niet meer zitten, voor het eerst hoefde het niet meer voor mij… Wat een rare gewaarwording eigenlijk.De ontmoeting met het 'zwarte gat' was daar… Zelf had ik het niet in de gaten maar de behandelend artsen wel. Langzaam aan ging de zon weer schijnen… en kwam ik kilo's aan… Ach ja, dat is minder erg dan het gevoel geen grip op je leven te hebben. Hopelijk komt de dag waarop ik kan afbouwen met citalopram en de andere medicatie. Over citalopram ben ik zeer tevreden… wat als het niet had bestaan?
Groeten aan allen…

Suzanne, 31-01-2010 09:59 #51
Ik slik sinds een week Citolapram, na 13 (!) jaar Seroxat te hebben geslikt. Ik ben na de bevalling van mijn derde "geklapt", en een geheel ander mens geworden. Ik ben kort daarna gescheiden. Mijn ex man wilde niet "zo'n" vrouw. De eerste jaren heb ik onderzocht wat er nu in Godsnaam toch met me aan de hand was, dat dit zo heeft kunnen gebeuren. Nadat de laatste jaren Seroxat veelvuldig negatief in het nieuws is geweest, ik regelmatig aan mijn huisarts vroeg of ik niet een ander middel kon krijgen, heb ik dan eindelijk sinds een week iets anders gekregen: Citolapram. Het ergste vindt ik dat ik 20 kilo aangekomen ben sinds die Seroxat. Verder ben ik geestelijk (en lichamelijk) vaak door een hel gegaan, en ik hoop dat het nu wel anders wordt. Ik ben nu 45, en zit dus al vanaf mijn 32e aan de antidepressiva. Soms heb ik het gevoel dat ik het leven heb geleefd van iemand die nu 60 is.
Afijn, ik ben benieuwd, ik heb wel het gevoel dat ik iets wakkerder ben. Ik zie wel slechter, en slaap anders.
Daarnaast heb ik een dikke vette griep sinds 4 dagen, dus ik kan nu niet zo helder oordelen.
Wat ik ook nog even kwijt wil, is dat een relatie er voor mij niet meer in zit. Hoe zit dat bij anderen?

Dollores, 31-01-2010 01:42 #50
Ik lees dat wazig zien en geheugenverlies over het algemeen in de eerste weken voorkomt. Komt het vaker voor bij mensen dat het toch blijft en het middel oook gewoon blijven doorgebruiken? Om te overleggen voor eventueel een ander middel zie ik niet zo zitten aangezien Citalopram verder goed helpt! En heb nogal wat ervaring opgedaan met andere antidepressiva. Reactie infoteur, 31-01-2010
Dollores,
bij de meeste mensen zijn de bijwerkingen inderdaad van voorbijgaande aard maar bij sommige mensen helaas niet. Je zal je af moeten vragen of de positieve effecten van de Citalopram opwegen tegen de bijwerkingen die je hebt en op basis daarvan besluiten met dit middel door te gaan of niet.
Groeten Kim

Kees, 25-01-2010 03:06 #49
Ik wil afbouwen van Citalopram want ik denk dat de bijwerkingen meer tot last zijn dan het probleem zelf. Ik slik elke dag 40 Milligram al 3 jaar denk ik inmiddels. Als ik terug kijk ben ik eigenlijk alleen maar moe en heb nergens zin in en wil zo min mogelijk mensen zien en mijn veilige haven is alleen maar thuis willen zijn.Ik denk ook dat ik daarom mijn baan ben kwijt geraakt door geen zin meer te hebben in werk, ik sliep zowat elke dag als ik er 4 uur op had zitten. Zo was ik nooit. Maar hoelang doe je normaal gesproken over afbouwen? Reactie infoteur, 25-01-2010
Beste Kees,
ik heb er ongeveer een maand over gedaan om af te bouwen

Dollores, 24-01-2010 23:44 #48
Wie heeft ook last van wazig zien met citalopram? Ik draag een bril na een tijdje dat ik aan Citalopram begon. Kan dat aan het middel liggen dat mn ogen achteruit zijn gegaan of is dat uigesloten? Verder merk ik behoorlijk wat geheugenverlies. Vergeet veel… dat had ik voordat ik aan het middel begon niet! Ik gebruik het nu zo'n 3 jaar. Ben erg benieuwd of iemand dat herkent wazig zien?! Reactie infoteur, 25-01-2010
Dollores,
Citalopram kan inderdaad als bijwerking hebben dat je wazig gaat zien, en ook geheugenstoornissen komen vaak voor. Deze bijwerkingen treden echter over het algemeen in de eerste weken van het gebruik op en verdwijnen daarna doorgaans weer. Je kan daarom het beste even overleggen met je arts of psychiater of een ander middel niet geschikter is.

Inge, 10-01-2010 01:03 #47
Hoi Kim, Petra en anderen,
Ik ben nog in de opbouw vanaf 10 mg ga ik eind van deze maand 40 mg gebruiken, wegens depressie, die nu in remissie is, zoals mijn psychiater zegt. Ik ben minder emotioneel, heb minder lichamelijke klachten, maar ik heb zelf het gevoel afgevlakt, doorgedraaid en uitéén gespat te zijn. Ik ben erg onzeker geworden en durf mijn verantwoordelijke werk niet aan. Toch zal ik daar over een poos wel aan moeten denken, daar ik al sinds 2008 'ziek' ben.
Ik voel me echt hopeloos en moedeloos… dáár kan ik weer verdrietig van worden.
Aan afbouwen hoef ik dus niet te denken! Hoe lang zou ik nog moeten gebruiken?
Groetjes van Inge Reactie infoteur, 10-01-2010
Inge,

hoelang je nog zult moeten gebruiken kan je het beste aan je psychiater vragen. Wanneer je je zo slecht onder dit antidepressivum voelt kan je mogelijk in overleg met de psychiater ook een ander antidepressivum proberen.

Petra, 07-11-2009 12:19 #46
Ik kijk elke dag op deze pagina en heb zelf ook een paar keer geschreven. Ik heb langzaam afgebouwd van 40 naar 30 en 20mg per dag. Vanochtend voor de 1ste keer 10mg genomen en daar sta ik HELEMAAL achter. Ik heb zelf deze keuze gemaakt en ben daar ook trots op. Ik ga ervoor. en weet dat ik het kan.Ik ben alleen zeer benieuwd hoe het me jou gaat. Je laatste bericht is van 22mei jl. Hoe is t zonder citalopram_? ik hoop goed.

Ik ben na lang denken erachter gekomen dat ik niet meer depressief ben maar af en toe gewoon zeer verdrietig ben. Omdat ik een stressvol gezin heb en de kids gewoonweg niet luisteren en dingen doen die ik niet begrijp Verder geniet ik van het leven, gaat lunchen met mijn dochter, en met een vriendin, geniet van mijn kleine huisje enz,
Groetjes van Petra Reactie infoteur, 07-11-2009
Hoi Petra,

heb je naast de medicijnen ook gesprekken gehad met een psycholoog oid? Ik zie de medicijnen namelijk meer als hulpmiddel maar je pakt de oorzaak van je nare gevoel er natuurlijk niet mee aan.

Met mij gaat het opzich wel goed. Ik voel mij niet meer zo zwaar als voor ik met de medicijnen begon, maar er hangt regelmatig nog wel een soort sluimer over me heen. Zo hoorde ik pas dat wanneer je soms zelfs geen zin hebt de planten te geven en dit uit te stellen je best depressief kan zijn (en meer van dat soort tekenen) en dat heb ik nog steeds. Maar ik heb ook ADHD en een kenmerk daarvan is ook moeite met starten en stoppen van activiteiten, dus ik hoop dat het daar door komt. Ik voel me namelijk wel heel gelukkig, maar voel me wel iets neerslachtiger dan bijvoorbeeld in de zomer. Maar ook dat wijt ik aan het rotweer en niet zozeer aan een begin van een mogelijke depressie. Maar ik hou het allemaal wel goed in de gaten want heb geen zin om weer medicijnen te slikken.

Wat ik eerder vertelde, dat ik af en toe het idee heb dat de tijd als het ware stil staat en dat er een soort gloed door mijn lichaam trekt heb ik nog steeds, maar dat is wel een heel stuk minder.

Ik hoop dat het afbouwen je goed gaat, maar zo te lezen geniet je in elk geval weer van je leven en dat is het belangrijkste vind ik!

Groetjes Kim

Chantal, 02-11-2009 14:44 #45
Heeft iemand ook ervaring met het gebruik van citalopram als je een dwangstoornis hebt?
En zo ja, hoeveel gebruik je dan, ik heb 20 mg voorgeschreven gekregen, wat langzaam naar 60 mg word verhoogd. En over drie maanden als de medicijnen zijn aangeslagen, krijg ik therapie erbij, in combinatie met de medicijnen dus. En de bijwerkingen, ben ik ook wel erg benieuwd naar, ondanks dat natuurlijk verschilt per persoon.

Melod (infoteur), 18-10-2009 20:46 #44
Ok, verstandig dat je er hulp van een arts bij hebt, top! Ik denk dat je je nog best kan vergissen in hoeveel effect 10 mg nog kan hebben op een lichaam, ik merkte zelf ook dat de overgang van 10 mg naar niets nog best heftig was. Lange tijd nog last gehad van hetgeen ik bij "6 mei 2009" beschreven heb. Dat heb ik nu nog maar zelden gelukkig. Sterkte met het doorbijten!

Groetjes Kim

Jan, 18-10-2009 12:38 #43
Bedankt voor je reactie kim.ik ben niet op eigen houtje gestopt, maar in overleg met de psycholoog. vanaf juni gebruik ik maar 10 mg meer. dat is zo weinig dat het nauwelijks effect kan hebben. alleen reageer ik erg sterk op citalopram. nu, een week verder gaat het redelijk goed. op advies van mijn huisarts neem ik nu 2 maal per week 10 mg. dat is meer om de ontwenning soepel te laten verlopen dan dat het nog veel invloed heeft op mijn geest.ik kan weer helder denken. voel me alleen emotioneel nog labiel. veel up's en down's. ik hoop dat dat langzaam beter wordt.eigenlijk wil ik niet terug naar de AD. dus moet ik door bijten. groetjes jan.

Jan, 11-10-2009 12:43 #42
Ben nu twee weken gestopt met citalopram. had tot gisteravond het gevoel in een zware depressie te komen. heb toen voor het slapen gaan 10 mg ingenomen. voel me nu kip lekker. zie alles weer zitten. zijn de klachten nu toch allleen van de ontwenning, of moet ik doorgaan met 10 mg? voelde me suf door de AD. ben daarom ook gestopt.
wie deelt zijn ervaring met mij.:-) Reactie infoteur, 12-10-2009
Hoi Jan,

je kan sowieso het best stoppen in overleg met je psychiater of arts, heb je dit gedaan? Wanneer je stopt met medicatie (welke dan ook) kunnen er inderdaad klachten ontstaan maar wanneer je weer depressieve gevoelens krijgt lijkt me dit niet goed… Mogelijk kan je overstappen naar een ander soort antidepressivum, dat minder sufheid veroorzaakt?

Groetjes Kim

Louise, 24-09-2009 19:06 #41
Mijn vader is vorig jaar overleden, mijn moeder heeft moeite met de verwerking en raakte wat depresief nu gebruikt zij citalopram sinds Dec 2008 dat ging best goed tot ze in maart als ze rond half 3 s'nachts wakker werd een schim zag, als ze het licht aan doet was het weg, ze was niet bang en ging weer slapen.
Nadat ze dit een paar keer heeft gehad is ze gaan afbouwen ze zag geen schimmen meer, maar ze voelde zich wel weer depresief worden en op aanraden van dokter weer opnieuw aan de citalopram gegaan nu heeft ze weer sinds ze dit gebruikt sinds kort dat ze weer schimmen ziet als ze rond half 3 wakker word soms ziet ze iemand in een bruidsjurk en soms een man in pak, soms ook als het donker is en ze kijkt de gang in heeft ze het idee dat ze een schim van de ene kamer naar de ander ziet gaan.
Wie heeft dit ook en kan ons hier meer over vertelen is dit normaal bij citalopram gebruik. Reactie infoteur, 24-09-2009
Hoi Louise,

ten eerste: gecondoleerd met het verlies van je vader.
Ten tweede: Citalopram heeft als eerst effect op de hoeveelheid beschikbare serotonine in het lichaam, maar verhoogt in mindere mate ook de hoeveelheid beschikbare dopamine in het lichaam. Een verhoogde hoeveelheid dopamine in de hersenen kan in bepaalde gevallen voor wanen en hallucinaties zorgen, wat mogelijk het geval is bij je moeder. Ik zou dit overleggen met de psychiater en in overleg met hem/haar de dosering eventueel aanpassen.

Groetjes Kim

Jeroen, 18-09-2009 13:47 #40
Heb je gelijk in. In chronische gevallen zijn gesprekken niet de oplossing en zullen medicijnen genomen moeten worden. Waar het alleen om gaat is dat deze groep "chronisch-depressieven" erg klein is. In vergelijking met het totaal aantal gebruikers van anti-depressiva is deze specifieke groep slechts 5 procent. Dat betekend dat van alle mensen die medicijnen gebruiken maarliefst 95 procent gebaad zou zijn bij psychotherapeutische behandeling. Dit lijkt opzich een groot aantal, maar deze statistiek is vertekend door het feit dat te veel mensen te snel anti-depressiva voorgeschreven krijgen. Het is gebleken dat ongeveer 14 procent van de kinderen onder 12 jaar anti-depressiva slikt. Dit zijn schrikbarende cijfers! Ook worden burnouts en/of lichte depressies (waarvan de oplossingsgraad doormiddel van therapie erg hoog ligt) te vaak ten onrechte behandeld met anti-depressiva. In plaats van grondige therapie te volgen wordt te snel naar medicatie gegrepen en ik vind dat persoonlijk spijtig (waar ik hier absoluut niet spreek over de mensen waarvoor medicatie de enige oplossing is om reden hun geestelijke toestand). Reactie infoteur, 18-09-2009
Dat antidepressiva te snel voorgeschreven worden ben ik zeker met je eens. Vooral bij kinderen, hun hersenstructuur is nog zó ontzettend veranderlijk dat ik me afvraag wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn. Maar ik moet ook zeggen dat ik de kwaliteit van psychotherapeuten ook nogal eens te wensen over vind laten. De beste resultaten worden trouwens behaald met de combinatietherapie van medicatie én therapie.

Groetjes Kim

Jeroen, 15-09-2009 12:46 #39
Wat ik niet van jullie begrijp of uit jullie verhalen kan opmaken is dat niemand psychologische hulp heeft. Ik heb naast de medicatie nu verschillende persoonlijkheids-onderzoeken gedaan en ben echt tot op de bodem gekomen van de problematiek. samen met medicatie kan nu langzaam naar een oplossing gegaan worden. Ik begrijp niet dat er mensen zijn die de medicijnen nemen, maar vervolgens na een periode weer in hun oude ritme terecht komen. Je zult gewoon echt moeten veranderen om een stabiel herstel te zien, anders zijn het alleen de pillen die een tijdelijke oplossing geven. Reactie infoteur, 15-09-2009
Hoi Jeroen,

ik heb zelf naast mijn medicatie ook coaching gesprekken gehad. Dit heeft voor mij niet heel erg veel gewerkt, omdat het bij mij niet zozeer een depressie was die veroorzaakt was door verstoorde cognities (gedachten, overtuigingen en dergelijke) oid maar meer omdat ik in korte tijd vrij veel meegemaakt heb wat ik in mijn eentje niet kon handelen. Ik ben nu ik gestopt ben ook niet teruggevallen in mijn 'oude ritme'.

Overigens bestaan er ook zeker mensen die chronisch een probleem met bepaalde stofjes in de hersenen hebben en waarbij psychotherapie ook niet noodzakelijk is.

Groetjes Kim

Cindy, 30-08-2009 19:58 #38
Ik begrijp uit je verhaal dat je na ruim een half jaar in dosis omhoog bent gegaan. Kun je vertellen waarom? Ik slik zelf nu een half jaar 20mg, maar zit sinds een week weer in een flinke depressie. Ik denk er dan ook aan om te verhogen. Wat heeft het verhogen van de dosis jouw gebracht? Ik hoop op een reactie, Alvast bedankt! Reactie infoteur, 30-08-2009
Hoi Cindy,

het staat er een beetje onduidelijk, sorry daarvoor! Ik ben eind september 2008 begonnen met 10 miligram en dit is opgebouwd tot 40 miligram. Ik ben omhoog gegaan omdat volgens mijn psychiater de gemiddelde werkzame dosis 40 mg was. En dit bleek bij mij ook zo te zijn, het deed nét iets meer dan de 20 mg.

Groetjes Kim

Johan, 02-08-2009 07:22 #37
Dag Kim. Een door mij verbouwde sloep van de SS Amsterdam die ik boven op een flatgebouw in stof ineen zie storten zoiets. Ik ben ook best een beetje bang voor de medicatie maar ik heb niet veel keuze. Ik tob al sinds mijn zevenentwintigste en dit is de tweede keer dat ik antidepressiva gebruik. Ja een keer seroxat maar daar werd ik een Zombie en impotent van dus na twee weken gestopt. Groetjes Johan

Johan, 01-08-2009 09:11 #36
Ik ben gisteren begonnen met het gebruik van citalopram en ben blij met jullie ervaring. Ik moet een beetje lachen om jullie vreemde dromen. Ik heb een zeer bewogen leven achter de rug en ben 63. Ik heb nooit geen nachtmerries maar mijn dromen zijn op het absurde af. Misschien had ik al ingebouwde citalopram. Reactie infoteur, 01-08-2009
Hoi Johan,

ik heb ook altijd al levendig gedroomd, misschien versterkt de Citalopram het alleen. Dus wees gewaarschuwd ;)

Groetjes Kim

Maxi, 24-07-2009 14:24 #35
Na de bevalling had ik postnatale depressie opgelopen, wat niet optijd door de dokter was aangezien. Hij zei dat het vermoeidheid, futloos en niet genieten van mijn kraamtijd hoorde bij het ontzwangeren. Na een paar maanden begon mijn lichaam tekens van pijn te geven. Het begon links boven mijn hoofd en uiteindelijk deed mijn hele linkerkant van het gezicht/hoofd en vooral te oren behoorlijk pijn te doen. Ik kwam toen bij een vervangende vrouwelijk arts terecht en die constateerde na het horen van het hele verhaal, dat ik dus postnatale depressie had en omdat ik er te lang mee gelopen heb nu mijn lichaam tekens van depressieve klachten vertoont doormiddel van pijn. Toen kreeg ik ook na psychische onderzoek Citalopram voorgeschreven en na ruim een maand begon ik me beetje bij beetje weer goed te voelen. Niet moe meer en weer zin in alles te krijgen. Na 8 maanden kwam ik met longonststeking in het ziekenhuis te liggen en ben er toen plotseling mee gestopt. Ik dacht heb er toch geen last meer van dus het kan.
Maar na ongeveer anderhalve maand begon mijn lichaam weer tekens van vermoeidheid en futloos te geven. Ik heb er toen niet meteen aangedacht dat het door de citalopram kwam. heb binnen 2 weken een vakantie geboekt en ben een week met vakantie geweest met mijn gezin. Ook daar kon ik mijn draai niet vinden. En ja hoor een week nadat we terug waren begon de hoofdpijn weer van voor af aan. Toen begon er een lampje te branden en begon meteen met het slikken van Citalopram. ben ook bij de huisarts geweest en hij zei tegen mij blijkbaar heeft mijn hersenen dit medicijn nodig om te functioneren. Aan de ene kant was goed dat ik gestopt was, zo blijkt dat ik er toch niet zonder kan. ben nu ongeveer 2 weken verder en de pijn wordt met de dag iets minder. je gaat er nu niet mee slapen en wordt er niet mee wakker. Aan het einde vd dag hoe later het wordt komt het nog wel terug. maar niet zo erg als het begin. Ik zou graag van anderen willen horen die ook soort gelijke ervaringen hebben gehad?

Ed, 08-07-2009 20:32 #34
Bij mij is 6 weken geleden een Burn out geconstateerd. Zit nog niet in de acceptatiefase.
Nu ben ik gisteren naar de dokter geweest en van hem kreeg ik citalopram. Als ik dan hier leest wat het met je doet qua bijwerkingen en ook in de bijsluiter dan weet ik nog niet zo goed of ik het wel wil slikken. De dokter vond mij negatief en somber en dat ben ik ook, mijn gevoel zegt maak dit (antidepressiva slikken) bespreekbaar bij de psycholoog/haptonoom (daar ben ik nu 2x geweest). Ik wil er liever niet aan maar aan de andere kant als dit me goed doet.ach mijn hoofd blijft op hol slaan (denken, denken, denken, denken, denken). Hoe hebben jullie dit dilemma aangepakt? Reactie infoteur, 12-07-2009
Hoi Ed,

ik wilde liever ook niet aan de antidepressiva. Maar ik besefte ook dat het zonder niet zomaar de goede kant op zou gaan, ik was immers al een paar jaar aan het tobben. Ik heb mezelf voor ogen gehouden dat het tijdelijk was, en dat ik kon stoppen wanneer ik wilde. Ik zou het sowieso met je behandelaar bespreken, hoe je tegenover medicatie staat :)

Groetjes Kim

Jelske, 02-06-2009 14:53 #33
Wat heel veel mensen niet weten is dat er bij veel mensen met onrust/paniek/angstgevoelens en depressie er een onderliggende chronische hyperventilatie ten grondslag ligt. Advies is dan ook te gaan googelen op chronische hyperventilatie. Wanneer je denkt dat je klachten overeen komen met de symtomen van hyperventilatie is het verstandig kontakt op te nemen met goede ademtherapeut. De combinatie ademtherapie, psycho-sociale therapie en medicatie kunnen er voor zorgen dan jij je na een paar maanden stukken beter voelt.

Maurice, 13-05-2009 15:45 #32
Sinds 5 weken gebruik ik Citalopram als hulpmiddel voor de therapie om mijn dysthime stoornis tegen te gaan.

De eerste 2 weken beviel het erg goed met 20mg, ik voelde me zelfverzekerd, goed en zelfs gelukkig. Daarna kreeg ik veel last van bijwerkingen, zoals vermoeidheid, veel slapen, futloosheid, hoge eetlust (voornamelijk in zoetigheid) en nam de onzekerheid en depressie weer toe. De medicatie is hierdoor verhoogd naar 30mg. Nu is het 2 a 3 weken wachten tot het middeltje zich gaat stabiliseren, even doorzetten dus :).

Misschien dat iemand zich kan vinden in deze ervaring en dit wilt delen?

Esther, 12-05-2009 12:14 #31
Ik gebruik al 4 jaar citolapram en ben daar erg tevreden over. Heb alleen nog steeds af en toe een paniekaanval waardoor je toch weer onzeker wordt. Hebben jullie daar ervaring mee en hoe gaan jullie daar mee om. Dosering is 40mg per dag.

An, 28-04-2009 12:07 #30
Ik gebruik sinds augustus 2005 citalopram 10 mg. Heb in het begin veel last gehad van bijwerkingen zoals trillen, onrust en transpireren. Verder eigenlijk nooit klachten gehad en tevreden over dit middel. Echter… Heb ik de laatste tijd erg veel last van trillen over heel mijn lichaam, duizeligheid in ernstige mate en misselijkheid. Ik ben ermee naar de huisarts geweest en ik kreeg propranolol. Aangezien de klachten komen en gaan op de meest vreemde momenten. Maar ik weet het niet meer. Ik vraag me af of er mensen zijn die ook na lang gebruik hier last van krijgen. Aangezien, dat ik de klachten opgezocht heb, weer lijken te horen bij een paniekaanval etc. Maar tevens ook, als bijwerking van de citalopram. Het maakt mij in ieder geval erg onzeker en moedeloos, aangezien ik ook gewoon werk, en ik daar niet flauw wil vallen en misselijk wil zijn. Kan iemand mij hierbij helpen? Althans, heeft iemand hier ook last van?

Petra, 26-04-2009 16:34 #29
Nu ik haast 14 dagen op 20mg zit heb ik heeeeeel veeeeel dorst. De waterflesjes zijn niet aan te slepen, ook heb ik soms last van tintelende vingers zoals Hans schrijft, En ik ben ook erg moe. Nog wel rare dromen, maar volgens mij niet meer de hele nacht door. Ik word midden in de nacht wakker en weet dan dat ik nog niet heb gedroomd, als dan om 6 uur de wekker gaat weet ik weer dat ik daarna toch weer bent gaan dromen. Ik las in de bijsluiter dat citalopram geen afhankelijkheids verschijnselen geeft, dus niet verslavend. Als het kan blijf ik op 20mg hangen.

Hans Blokker, 25-04-2009 17:49 #28
Ik ben ook net gestopt na 9 maanden 20 mg/dag gebruikt te hebben. Eerst een week 10 mg geslikt en toen per 17 april 2009. Ik heb af en toe een vaag gevoel en tintelende vingers. Ik word ook een beetje duizelig en wat lichte maagklachten. Wordt vervolgt.

Petra, 22-04-2009 07:22 #27
Hoi Kim/melod,

Ik zelf heb er 8 weken overgedaan om van 40 naar 30mg te komen en nu sinds 8 dagen slik ik 20mg per dag.Ik heb er heel bewust voor gekozen op het langzaam aan te doen. Gaat best wel goed maar droom nog steeds elke nacht echt belachelijk.Ik heb dat al vaker geschreven. Dat is ook echt de hoofdreden om te minderen. Ik wil op 20mg blijven. Nu is mijn vraag aan jou (omdat je ook mij antwoordde dat jij ook raar droomde, ) hoe is het bij jou gegaan tijdens het afbouwen met dromen. Wordt het minder of is er geen verschil? Knap van je dat het afbouwen is gelukt en sterkte. Reactie infoteur, 22-04-2009
Hoi Petra,

de dromen zijn zo goed als over! Ik heb wel eens een nare droom, maar niet vaker dan een gemiddeld persoon :)
Hoop dat dat bij jou ook snel gaat gebeuren, want het is echt rot die dromen!

Groetjes Kim

Dick, 08-04-2009 15:03 #26
Ik gebruik al ca. 1 jaar citalorpm 20mg. Gaat erg goed.durf niet af te bouwen.
Had reeds 2 maal eerder voor kortere periodes dit medicijn gebruikt.en als het beter ging op eigen houtje weer
gestopt.
Nu dus de derde keer. mijn huisarts vertelde mij dat als iemand voor de 3e (soms 2e) keer terugkomt voor deze medicijnen.men ervan uit mag gaan dan men dit de rest van zijn leven zou moeten blijven gebruiken.
Nu na een jaar denk ik moet ik nog een keer proberen te stoppen? Reactie infoteur, 08-04-2009
Hoi Dick,

mag ik vragen hoe u de medicatie afgebouwd heeft? Je moet hier namelijk echt de tijd voor nemen, omdat je lichaam ook weer moet wennen aan het functioneren zonder de medicatie. Het kan dus best dat u te snel gestopt bent.

Groetjes Kim/MeloD

Maurice, 07-04-2009 10:28 #25
Ik vind het fijn dat je deze info deelt en updates bijhoudt. In je updates geef je aan dat je al een tijd de medicatie afbouwt. Hoe gaat het tijdens deze periode met gedachtegangen, dromen en andere klachten die je voorheen had? Reactie infoteur, 07-04-2009
Hoi Maurice,

in principe heb ik veel minder klachten dan voor ik met de medicatie begon. Gemiddeld heb ik 1 keer per week nog een minder prettige droom, maar ik denk dat dat redelijk normaal is en dat iedereen dat wel heeft. Ik heb echter wel vrij veel vermoeidheidsklachten, ik lijk veel meer slaap nodig te hebben dan voorheen, ondanks het lekkere weer buiten. Mijn nachtelijke toiletbezoekjes zijn ook weer iets toegenomen. Mijn psychiater vertelde echter dat ik met afbouwen dezelfde klachten kan hebben als met opbouwen, dus ik ga er van uit dat deze klachten tijdelijk zijn.

Groetjes Kim/MeloD

Petra, 24-03-2009 06:49 #24
Ben haast radeloos: rot dromen stoppen maar niet, heb gedroomd over gestorven schoonmoeder en zat vannacht op de boot naar engeland met 2 katten. Magnesium helpt niet! heeft iemand tips om bepaald voedsel niet meer te eten waarvan bekend is dat het dromen verergerd. Als die dromen stoppen ben ik in staat om naar 20mg te gaan maar nu durf ik dat echt nog niet.

Petra, 20-03-2009 11:16 #23
Ben nu 4 weken op 30mg. ipv 40mg. Gaat goed, maar wacht nog even om naar 20mg te gaan. De belangrikjste reden om te minderen waren de vreselijke rotdromen (dat schreef ik al eerder) Dromen zijn nog net zo erg. Gisteren heb ik mijn man voor de tram gegooid, en vannacht reed de metro bij ons op de galerij! Heb op deze site verder gezocht en nu slik ik een vitaminesupplement van magnesium (zink en calcium) als je een tekort heb aan magnesium kan je ook raar gaan dromen. Afwachten dus Reactie infoteur, 20-03-2009
Vreselijk zulke dromen Petra! Ik heb mijn vader en vriend ook al vermoord in mijn droom (gelukkig). Erg vervelend. Ik heb ook een tijdje magnesium geslikt maar ik merkte geen verschil. Ben nu met het afbouwen wel verschrikkelijk moe en heb extra slaap nodig.

Petra, 20-03-2009 11:03 #22
Ben nu 4 weken op 30mg. ipv 40mg. Gaat goed, maar wacht nog even om naar 20mg te gaan. De belangrikjste reden om te minderen waren de vreselijke rotdromen(dat schreef ik al eerder)Dromen zijn nog net zo erg. Gisteren heb ik mijn man voor de tram gegooid, en vannacht reed de metro bij ons op de galerij!Heb op deze site verder gezocht en nu slik ik een vitaminesupplement van magnesium (zink en calcium) als je een tekort heb aan magnesium kan je ook raar gaan dromen. Afwachten dus

Ellen, 11-03-2009 19:06 #21
Hoi
ik slik 10 mg.en het gaat goed
wel heb ik vaak spierpijn in mijn nek en borstspier
heeft iemand dat ook
gr ellen

Brientje, 04-03-2009 14:05 #20
Ik heb welgeteld 4 dagen 20 mg genomen van Citalopram, nooit meer doe ik dat. De eerste twee dagen werd ik verschrikkelijk moe, ik voelde mij gewoon gedrogeerd van de pillen, na de tweede dag toen ik mij douchte viel ik gewoon bijna flauw, ik kon gewoon nie meer deftig gaan douchen of ik moest eruit springen omdat ik ging flauwvallen, Mijn libido was VOLLEDIG WEG! Ik kon zelfs niet meer "komen" van mijzelf moet u voorstellen. ik ben nogal gesteld op mijn libido ik vind seks heel belangrijk, maar met die pillen. sorry dat gaat niet, dus ik ben ermee gestopt voorgoed. ik pak nu niks meer. :-)

Dyneke, 02-03-2009 08:16 #19
Een kennis van mij kreeg er lachbuien van, ze zij dat dit een bijwerking is van de Citalopram hoewel ik dit niet bij de bijwerkingen zie staan.

Alieke, 22-02-2009 20:47 #18
Tja waarom ben ik gestopt. Omdat dat van zelf sprekend was het ging weer erg goed en dan wil je wel eens kijken hoe het zonder medicatie gaat. Niet zo heel goed dus. Maar ik was wel heel blij dat ik er af was. Dus nu heb ik wat van ga ik weer een beetje gebruiken of niet daar ben ik nog niet echt uit.

Melod (infoteur), 22-02-2009 15:20 #17
Nu ik aan het afbouwen ben, heb ik ook weer last van heel realistische, enge dromen :(

Petra, 22-02-2009 14:28 #16
Hoi alieke, waarom ben je eigenlijk gestopt na 2 jaar. Je gebruikte toch "maar" een lage dosering van 20mg per dag? En waarom is je omgeving er op tegen? Als jij goed kan leven en functioneren op 20mg, meid wat kan jou het dan schelen als je dat je hele leven moet slikken. Ik zit nu 5 dagen op 30mg en gaat (vingers gekruisd) goed. Ik voel geen afkick verschijnselen, maar heb vannacht gedroomd dat mijn moeder doodging. SHIT. Als het goed gaat en ik kan goed leven op 20mg dan zou ik HEEL gelukkig zijn. Sterkte!

Alieke, 21-02-2009 18:40 #15
Hallo Petra, Zelf heb ik twee jaar ciralopram gebruikd, als ik in de docheering om hoog of om laag ging kreeg ik ook last van angstige realistiesche dromen, het is een vervelende bijwerking. Nu ben ik zinds twee maanden van de citalopram af, maar het gaat niet zo heel goed. Ben weer aardig depresief aan het worden ondangs dat ik veel aan sport doe, werk, leuke dingen doe met vrindinnen enz enz. Dat hele rijdje van depresiefe kenmerken heb ik weer. :-( ALs ik weer aan de citalopram wil dan mag dat van uit het ziekenhuis. Eigenlijk wil ik dat wel ik gebruikte ook maar 20 mg. De mensen in mijn omgeving zijn er vel op tegen als ik weer citalopram zou gaan gebruiken, dat vind ik vervelend, dagje ruilen als het kon? Nu loop ik een beetje met de vraag rond kan je citalopram 20 mg voor een zeel lange tijd, jaren gebruiken? Weet iemand dat of heeft iemand daar ervaring mee?
Groetjes Alieke

Petra, 19-02-2009 07:20 #14
Na een flinke paniekaanval en burn-out in zomer 2007 begonnen met 20mg citalopram. ik kreeg gelijk (zelf)moord neigingen en onmiddelijk op eigen initiatief naar 10 mg gegaan. Heel langzaam opgebouwd naar 40mg per dag. Gaat heel goed, Ik ben een erg emo-type maar de citalopram helpt mij om niet meer down to earth te gaan. Ik wil nu minderen en vandaag begonnen met 30mg want ik heb erg veel last nu van bijwerkingen. Oorsuizen en hele nare dromen echt elke nacht. ik val diep en snel in slaap. Maar ik baal van die dromen. ik heb altijd wel vaal gedroomd. Kan iemand mij vertellen of diegene ook veel last heeft van dromen. Sterkte allemaal

Annielourier, 16-02-2009 17:27 #13
Ik wil graag weten of dit gratis is
mety vriendelijke groet, mevr.lourier Reactie infoteur, 18-02-2009
Goedemiddag,

Citalopram is een medicijn dat enkel op recept verkrijgbaar is. Citalopram wordt gedeeltelijk vergoed, maar er is meestal wel een eigen bijdrage.

Mariska, 11-02-2009 14:34 #12
Ik ben momenteel bezig met het overstappen van paroxetine naar citalopram op advies van de psychiater, omdat mijn "sexuele gevoelens" sterk afgenomen waren. Cipramil heeft dit blijkbaar ook als ik onderstaande reactie lees :-(.
Heb ook ADHD. Reactie op Rieske: Wij zitten bij het zilveren kruis. Als je overstapt naar de 4 sterren polis (betaal je 17,50 meer i.v.t. de 3 sterren) krijg je tot 500,- vergoed. Voor mijn zoontje kon ik eventueel ook bij de SVB een tegemoetkoming aanvragen. Misschien is er ook zoiets voor volwassenen. Ik vind zelf de kortwerkende variant prettiger. Voel je beter de "top" van de medicatie.

Lamers, 02-02-2009 12:33 #11
Ik hen nu 4 maanden citalopram geslikt. Begon met 20 mg, maar ben het nu aan het afbouwen met 10 mg. Ik voel me wel veel beter maar wil er eigenlijk niet helemaal mee stoppen omdat ik bang ben dat ik terug val. Ik vind het wel jammer dat mijn libido helemaal weg is. Heeft iemand daar ook last van en komt dat nog terug?

Ik denk wel als ik weet dat dat weer terugkomt dat ik dit dan blijf slikken in een kleine dosering anders moet je weer helemaal opnieuw beginnen als ik er weer last van krijg.

Rieske, 29-01-2009 08:39 #10
Ik ben sinds een paar dagen "aan de Citalopram". Ben nu 35, maar al vanaf middelbare schooltijd regelmatig depressie met uitschieter in de winter. Het lastigste zijn de paniekaanvallen en verveldende stemmingswisselingen. Maar… Rieske gaat niet bij de pakken neer zitten! Lekker werken en vooral doorgaan. Eerst Efexor 225 mg geslikt met af en toe een oxazepam erbij. Er is sinds kort een sterk vermoeden dat er ADD in het "spel" is en krijg nu dus Ritaline en Citalopram. De Ritaline slik ik nu een maand, maar ik vergat steeds op tijd m'n pilletjes in te nemen. Nu heb ik een dosis voor de hele dag, helaas vergoedt VGZ dit niet, … vooruit maar.:-(

Ben wel benieuwd, ik geef het een paar weken. Voel me wel opvallend vrolijk 's morgens. Wat afvlakken zal me nu een zorg zijn, ik wil zo graag weer een redelijk stabiele echtgenoot zijn, dat ik op dit moment echt alles slik als het maar helpt. Ben veel kwijtgeraakt, maar lieve vrouw en prachtige kinderen hebben altijd achter me gestaan!

Mariëtte, 20-01-2009 14:20 #9
Ik heb ook een tijdlang Citalopram geslikt. Er was geen sprake van gewichtstoename. aangezien ik op dieet was, had de psychiater juist dit medicijn voorgeschreven, dus dat zou al wat moeten zeggen. Zin in seks bleef bij mij gelijk.

Anna, 10-01-2009 16:26 #8
Ik gebruik Citalopram al 6 jaar. Bijverkingen: minder zin in seks en ik moet heel vak na de wc x 6 op een dag ontlasting. Ik gebruik deze middel in combinatie met Aplazoram. Volgens mijn arts moet ik helaas deze middel tenminste 10 jaar nog slikken.

Lies Jasper, 27-12-2008 16:34 #7
Is het wel goed om citolapram jaren te gebruiken? Ik slik het nu al 7 jaar, en wilde graag halveren, maar ik kreeg toch weer deprieverschijnselen. Reactie infoteur, 27-12-2008
Persoonlijk wil ik het op den duur af gaan bouwen, maar ik kan je geen advies geven over uw situatie, daar ik geen psychiater ben. Minderen zou ik ook altijd doen in overleg met uw psychiater/arts, die heeft ook verstand van eventuele depressieverschijnselen die weer de kop opsteken zodra u minder Citalopram gebruikt.

Succes en sterkte!

Albrt Bessemans, 09-12-2008 22:54 #6
Graag zou ik willen weten, is citolapram een dikmaker?alvast bedankt Reactie infoteur, 10-12-2008
Goedemiddag,

daar is geen eenduidig antwoord op te geven. In de bijsluiter staat dat het gewichtstoename als bijwerking kan hebben, maar ik heb daar niets of nauwelijks iets van gemerkt. Bovendien, als je in gewicht toeneemt zullen dit geen kilo's zijn ;)

Zzowat, 06-12-2008 22:20 #5
Fijn voor mensen die er baat bij hebben. Mij heeft het niets dan ellende gebracht inclusief 2 suicide pogingen. Voor het gebruik van citalopram nooit suicidaal geweest en nadat een psychiater na een jaar zo snugger was om geen ssri meer voor te schrijven ook geen suicide gedachtes gehad. Toeval heet dat.

Mar, 28-10-2008 22:47 #4
Sinds augustus slik ik citalopram. Eerst 20 mg, daarna 30 en nu 40 mg. Voelt op dit moment goed. Weinig bijwerkingen, alleen af en toe wat "schele hoofdpijn". Zolang ik me daar niet druk over maak, neem die pijn ook vrij snel weer af.
Even een reactie op Lamers: Ja, dat gevoel herken ik ook. Ik heb mijn partner de bijsluiter ook even laten lezen en we hebben ook de kans op afnemende zin in seks even besproken. Het is nu even niet anders. Door het bespreekbaar te maken, hebben wij er geen problemen mee.

Lamers, 27-10-2008 19:49 #3
Mijn ervaring is tot nog toe wel goed. Ik moet alleen wel heel vaak naar de toilet en wel 8x op een dag ontlasting en slik het nu toch al 3 weken.

Ik heb ook het gevoel dat mijn zin in sex wat aan het afnemen is. Heeft iemand daar ook wat ervaring mee?

Yvonne, 10-10-2008 00:07 #2
Mijn naam is Yvonne en ben 47 jaar. Ik ben al bezig sinds mijn 31 ste jaar met het zoeken naar de goede pillen. Je geest zegt al gauw of ze werken. Dat zeg ik na al mijn ervaringen. Artsen kunnen niet in je hoofd kijken en wij weten niet wat we ervan kunnen verwachten. Ik kan je vertellen dat de goede pil echt… duidelijk… verschil maakt met hoe je je voelt. Blijf zoeken Reactie infoteur, 10-10-2008
Oei, dan ben je al zeker lang bezig zeg! Welke pillen slik je nu dan als ik vragen mag?

Daantje, 30-06-2008 17:28 #1
Mijn ervaring met citalopram, ik slik het nu 2 jaar en zal het de rest van mijn leven moeten blijven slikken ik begon met 40 mg en nu aan 60 mg het max. Maar ik functioneer goed en kan alles doen. Ook mijn emoties heb ik nog. Ik ben alleen veel stabieler en gelukkiger.
De een heeft suiker en ik heb depressie dus vind ik het niet erg om medicijnen te slikken het helpt mij. Ik wil wel weer gaan afbouwen naar 40 mg. Maar ik ben blij dat ik eraan begonnen ben. Reactie infoteur, 30-06-2008
Hoi Daantje,

fijn dat jij ook zulke goede ervaringen met Citalopram hebt! Ik hoop het over een tijdje ook weer af te kunnen gaan bouwen :)

Infoteur: Melod
Laatste update: 07-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Antidepressiva
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 130
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!