mijn kijk op

Mijn ervaring met Citalopram

Mijn ervaring met Citalopram Citalopram is een antidepressivum dat de klachten behorende bij de psychische aandoening depressie helpt te verminderen. Citalopram wordt gerekend tot de SSRI's. In dit artikel lees je mijn Citalopram ervaring, zowel met heb opbouwen van de Citalopram als het afbouwen van de Citalopram. In november 2007 heb ik de diagnose depressie gekregen. Ik heb zowel een 'gewone' depressie als een winterdepressie. Omdat de winter al bijna voorbij was heb ik geen lichttherapie gekregen maar slik ik sinds half januari een antidepressivum, Citalopram genaamd.

Wat is een depressie?

Een depressie is een soort neerslachtigheid die een persoon ervaart. Deze neerslachtigheid moet men niet verwarren met een 'gewoon dipje'. Een depressie gaat in tegenstelling tot een dipje niet vanzelf over en de neerslachtigheid is vele malen heviger. Daarnaast tast een depressie het dagelijks functioneren aan.

Symptomen

Volgens de DSMIV (handleiding om diagnosen te stellen) heeft iemand een depressie als hij of zij aan de volgende criteria voldoet:

Voor het diagnosticeren van een ernstige depressieve periode moet één of twee van de volgende symptomen aanwezig zijn:
  1. Gedeprimeerde stemming
  2. Verlies van belangstelling of genoegen

Bij deze twee criteria moet worden uitgesloten dat ze zijn veroorzaakt door een lichamelijke aandoening of stemmingsincongruente wanen of hallucinaties.

Een diagnose is ook mogelijk wanneer men 1 van de 2 bovenstaande symptomen heeft die gepaard gaat men minstens 4 van de volgende symptomen:
  • Gedeprimeerde stemming gedurende het grootste deel van de dag.
  • Duidelijke daling van belangstelling in aangename activiteiten.
  • Veranderende eetlust en duidelijke gewichtstoename of gewichtsverlies.
  • Verstoord slaappatroon of slapeloosheid of meer slapen dan normaal.
  • Veranderingen in activiteitenniveaus, rusteloosheid of zich beduidend langzamer bewegen dan normaal.
  • Vrijwel alle dagen vermoeidheid of energieverlies.
  • Gevoel van schuld, hulpeloosheid, bezorgdheid, en/of vrees.
  • Verminderde capaciteit om zich te concentreren of besluiten te nemen.
  • Het denken over dood of zelfmoord.

Tenslotte moet voldaan worden aan de volgende 'eisen':
  • De symptomen veroorzaken klinisch significant lijden of belemmering in sociale, beroepsmatige of andere belangrijke omstandigheden.
  • De symptomen zijn niet het gevolg van directe fysiologische effecten van middelengebruik (bijvoorbeeld drugs of medicatie) of een lichamelijke aandoening.
  • De symptomen kunnen niet beter worden verklaard dan door rouw, bijvoorbeeld na het verlies van een geliefde persoon.
  • De symptomen duren langer dan twee maanden of suïcidale gedachten zijn in sterke mate aanwezig.

Feiten en fabels

  • 1 op de 7 mensen van de volwassen Nederlandse bevolking krijgt een depressie gedurende zijn/haar leven.
  • 6% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een depressie of heeft deze onlangs gehad
  • Een depressie kan ook bij kinderen en ouderen voor komen
  • Een depressie is niet hetzelfde als een 'burnout'
  • Een depressie komt vaak voor in combinatie met angststoornissen
  • Een depressie komt 2 maal zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen
  • Een depressie heeft een erfelijke component
  • Laagopgeleiden hebben een grotere kans op een depressie
  • Traumatische jeugdervaringen vergroten de kans op een depressie niet
  • Ongeveer 1 op de 10 mensen met een depressie pleegt suïcide

Behandeling met Citalopram

Citalopram is een antidepressivum. Citalopram wordt 1 maal daags ingenomen, s'morgens of s'avonds. Men moet in het achterhoofd houden dat Citalopram de reactiesnelheid kan vertragen. Citalopram bestaat in pil- en in druppelvorm. De pilvorm wordt het meest voorgeschreven. Er zijn pillen in verschillende dosissen, de meest gebruikte dosis is die van 20 mg. Een andere voorkomende naam van Citalopram is Cipramil.

Werking

Er zijn verschillende soorten antidepressivum, elk met een ander werking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten antidepressiva:
  1. Klassieke antidepressiva (remming heropname serotonine en noradrenaline)
  2. Tetracyclische antidepressiva
  3. SSRI's (remmen de heropname van serotonine)
  4. MAO-remmers (remmen de enzymen die neurotransmitters afbreken)

Een mens heeft in de hersenen een soort chemische substanties die boodschappen doorgeven aan hersencellen. Deze worden de neurotransmitters genoemd. Er zijn verscheidene neurotransmitters, elk met een eigen specifieke functie. De neurotransmitters die voornamelijk gericht zijn op stemming en emotie zijn serotonine en noradrenaline. Soms verloopt de overdracht van neurotransmitters niet optimaal. In het geval van depressie worden de neurotransmitters te snel afgebroken. Antidepressiva zorgen ervoor dat de neurotransmitters óf langer beschikbaar blijven doordat ze weer opnieuw opgenomen worden óf vertragen het afbraakproces. Op beide manieren blijft de neurotransmitter langer beschikbaar.

Over het algemeen merk je pas effect na ongeveer 2 tot 4 weken.

Bijwerkingen

  • In het begin kunnen de depressieve gevoelens verhevigen, dit neemt na ongeveer twee weken weer af
  • Misselijkheid
  • Verstopping
  • Slaperigheid of juist slapeloosheid
  • Droge mond
  • Zweten of trillen
  • Veranderde eetlust
  • Vermoeidheid

De bijwerkingen nemen over het algemeen vanzelf af of verdwijnen zelfs.

Mijn ervaring

De eerste week heb ik 10mg per keer geslikt, om mijn lichaam geleidelijk te laten wennen. Ik ben begonnen met die pil s'morgens slikken, maar daar werd ik dus echt enorm moe van. Zo moe dat ik s'middags alsnog 4 uur op bed lag te slapen. Geen succes dus, ben het na een paar dagen s'avonds in gaan nemen. Na 1 week ben ik 20mg per dag gaan slikken.

Ik heb helaas wel wat bijwerkingen gehad, maar niet heel ernstig. In het begin had ik een enorm hongergevoel en was ik extreem moe. Het leek wel alsof een de eerste 1.5 week een laagje van vermoeidheid om me heen hing ofzo. Maar dat is gelukkig weggetrokken. Opzich word ik nu redelijk actief wakker, ben ik overdag best actief, maar word ik s'avonds vanaf een uur of 20:00 wel écht moe. Niet geestelijk moe, maar gewoon moe van de dag zegmaar. Mijn rechteroor heeft ook een tijd dicht gezeten en suisde. Irritant gevoel in ieder geval, hoorde er namelijk ook minder mee. Is na 2 weken over gegaan. Ik heb nu wel nog dat ik wat moeite heb met inslapen. Vooral als ik s'nachts naar de wc geweest ben dan kan het echt weer een kwartier duren voor ik weer slaap.

Ik heb trouwens ook het idee dat mijn stemming wel wat gelijkmatiger is geworden. Geen enorme uitschieters naar beneden meer zonder reden in ieder geval. Als ik nu sacherijnig ben dan heeft het een reden zegmaar, die ik ook kan aanwijzen.

Ik slik inmiddels dagelijks 40 mg per dag, en deze dosis past prima bij me heb ik het idee. Ik ben gelukkig geen zombie geworden, zoals je vaak hoort bij het gebruik van antidepressiva, dat je gevoelens afvlakken als het ware. Ik kan namelijk nog steeds prima emoties voelen, en sinds ik deze medicatie slik kan ik ze ook beter plaatsen.

Updates

Update oktober 2008

Inmiddels is mijn dosering opgehoogd naar dagelijks 40 mg per dag.

Update 26 januari 2009

Vanaf vandaag ga ik, in overleg met de psychiater, de Citalopram afbouwen. De komende 2 maanden ga ik 20 mg per dag slikken in plaats van de 40 mg.

Update 13 maart 2009

Vanaf vandaag ga ik, in overleg met de psychiater, 10 mg per dag slikken. Ik kon volgens de psychiater ook meteen helemaal stoppen, maar ik heb de tijd en heb er dus voor gekozen om 10 mg per dag te slikken tot mijn pillen op zijn.

Update 21 april 2009

Inmiddels slik ik krap een week helemaal geen medicatie meer. Ik heb wel wat vage klachten. Zo heb ik soms het gevoel alsof ik tijdelijk "buiten mijn lichaam" treed. Ik word dan duizelig en heb het gevoel dat de tijd een seconde of twee stil staat. Vervolgens is het weer over.

Update 6 mei 2009

De afgelopen twee weken waren best wel heftig! Meerdere keren per dag werd ik zo ontzettend duizelig dat ik het gevoel had 'out' te gaan, wat overigens nooit gebeurd is. Ik had het gevoel dat ik even stil stond, letterlijk en figuurlijk, en dat de wereld gewoon verder ging. Na een paar seconden vloog mijn leven als het ware weer synchroon met het 'echte leven'.

Update 22 mei 2009

Inmiddels ben ik een maand medicatie-vrij, en ik heb geen bijwerkingen meer. Mijn stemming is op dit moment ook vrij positief, al reageer ik volgens mijn omgeving wel wat sneller prikkelbaar.

Update maart 2014

8 dagen geleden weer begonnen met Citalopram, vanwege depressieve klachten. Ik slik nu 10 mg per dag, vlak voor het slapengaan. Bijwerkingen die ik nu ervaar zijn een laagje vermoeidheid, hoofdpijn (vooral aan het eind van de middag), moeilijker kunnen plassen, een dicht zittend wat pijnlijk rechteroor en moeite om in slaap te vallen na 's nachts naar het toilet geweest te zijn. Ook ervaar ik dat "stil staan van de omgeving" een enkele keer weer. Qua stemming merk ik nog niets.

Lees verder

© 2008 - 2021 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie: antidepressiva - medicijnen tegen depressieDepressie: antidepressiva - medicijnen tegen depressieDankzij antidepressiva kan uw stemming verbeterd worden. Meestal duurt het enkele weken voor u de positieve resultaten e…
Antidepressiva: Fluoxetine en ProzacAntidepressiva: Fluoxetine en ProzacProzac is een bekende naam omdat het wereldwijd ontzettend veel wordt gebruikt bij de behandeling van depressies, eetsto…
Citalopram is een medicijn dat verstrekt wordt bij depressieCitalopram is een medicijn dat verstrekt wordt bij depressieCitalopram is een geneesmiddel dat behoort tot de antidepressiva. Uit publicaties is vastgesteld dat het middel over het…
Antidepressiva soorten: SSRI'sAntidepressiva soorten: SSRI'sEr zijn verschillende soorten antidepressiva, en een SSRI is daar een van. SSRI's zijn antidepressiva die een vrij speci…

Wat is hooikoorts en wat kan je er aan doen?Wat is hooikoorts en wat kan je er aan doen?Hooikoorts is een veel voorkomende allergie die behoorlijk storend kan zijn. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de mat…
Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)mijn kijk opMijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)Concerta is een middel dat de klachten behorende bij de psychische aandoening ADHD helpt te verminderen. Concerta is een…
Bronnen en referenties
  • Schoemaker & de Ruiter: Trimbos zakboek psychische stoornissen
Reacties

Chris, 11-01-2012
Allereerst bedankt voor uw reactie. Heel fijn dat u heeft gereageerd. Ik begrijp nu beter hoe dit medicijn werkt. Ik heb nog wel een paar vragen.

Is Citalopram (anti-depressiva in het algemeen) dus niet ongezond voor je? Ik ben benieuwd naar uw mening hierover gezien veel mensen zich vaak wat negatief uiten over dit medicijn (chemische troep, rommel, etc.). De drempel om de pillen te slikken ligt door mijn angststoornis hoog, hierdoor probeer ik wat gemoedsrust te vinden door de juiste informatie te achterhalen. Het internet kan soms niet een kloppend beeld geven door de vaak altijd negatieve berichten die mensen op o.a. op forums plaatsen.

Ik heb op deze pagina iets voorbij zien komen dat een antidepressivum niet bevorderlijk zou zijn voor mensen met oor problemen zoals oorsuizen/tinnitus. Klopt dit? Tot slot vraag ik me af of serotonine ook invloed op je haar heeft en of Citalopram tot een verminderde haargroei of haaruitval kan leiden. Gelukkig kan ik hier weinig tot niets over vinden op het internet dus ik hoop dat u mij kan geruststellen. Zoals u zelf wel zal merken staat angst vrij centraal bij mij. Dit soort angstideeën wil ik kunnen uitbannen zodat dit geen drempel meer hoeft te zijn om met het medicijn te beginnen.

Nogmaals bedankt. Chris. Reactie infoteur, 11-01-2012
Hallo Chris,

alle medicijnen die in Nederland voorgeschreven worden, worden eerst uitgebreid gekeurd door het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (http://www.cbg-meb.nl/cbg/nl). Medicijnen gevaarlijk zijn mogen niet voorgeschreven worden. Mensen zijn vaak vrij negatief over antidepressiva omdat zij vinden dat je het beste met een therapie van je depressie af kunt komen. Hebben ze helemaal gelijk in, als je het zonder medicijnen op kunt lossen, waarom zou je dan medicijnen gebruiken? Er zijn echter een heleboel mensen waarbij de klachten ernstiger zijn waardoor alleen therapie geen of weinig zin heeft. Therapie kan je namelijk behoorlijk in de war maken, het is vaak behoorlijk confronterend en intensief. Dat moet je wel aan kunnen en niet iedereen lukt dat door de depressie. Deze mensen hebben eerst een steuntje in de rug nodig van medicijnen. Ook zijn er nog mensen met een chronisch tekort aan serotonine, deze mensen hebben een soort "programmeerfoutje" in de hersenen waardoor er áltijd te weinig serotonine beschikbaar is in de hersenen. Dan kun je 100 therapievormen volgen, dat stofje blijft te weinig aangemaakt worden…

Daarnaast moet je je altijd afvragen of je de positieve effecten van een medicijn op vindt wegen tegen de bijwerkingen. Wanneer je niet heel veel positief effect merkt kan het de bijwerking flinke hoofdpijn niet waard zijn. Wanneer je echter merkt dat je stemming en angsten gigantisch verbeteren door een medicijn zal je sneller geneigd zijn de bijwerkingen op de koop toe te nemen.

Wat betreft oorsuizen: sommige mensen zijn gevoeliger voor bepaalde bijwerkingen dan anderen. Wanneer je van nature al flink last van oorsuizen hebt, is de kans groter dat je oorsuizen als bijwerkingen krijgt dan wanneer je verder nooit last van oorsuizen hebt.

In heel zeldzame gevallen kan er haaruitval optreden bij gebruik van Citalopam. Dit komt echter bijna nooit voor en staat daarom ook niet als mogelijke bijwerking vermeld in de bijsluiter van Citalopram.

Ik begrijp dat je erg bang bent om Citalopram uit te proberen, waar ben je precies bang voor? Mocht er een bijwerkingen optreden die je absoluut niet prettig vindt kun je altijd weer stoppen met het medicijn. De bijwerkingen verdwijnen dan weer.

Tot slot: Internet is een heel vervelend medium wanneer je op zoek bent naar ervaringen van mensen met een medicijn. Veel mensen zullen alleen over hun ervaringen gaan schrijven wanneer deze negatief zijn, omdat ze graag hun verhaal kwijt willen. Positieve ervaringen zal je een stuk minder lezen.

Chris, 10-01-2012
Goedemiddag Infoteur,

Men spreekt vaak over 'rommel' wanneer het gaat over een antidepressivum.' Mijn huisarts heeft mij uitgelegd dat het medicijn enkel een lichaamseigen stofje bevat die o.a. van grote invloed is op de stemming. Dat er tijdelijke bijwerkingen optreden als misselijkheid, hoofdpijn, etc, dat kan ik mij voorstellen. Het lichaam reageert hierop. Vreemd is echter (en dit is mijn ervaring in het verleden) dat de bijwerking omtrent het seksuele vlak aanwezig blijft totdat het medicijn is afgebouwd. Om deze reden kan ik nog altijd moeilijk aannemen dat een antidepressivum niet ongezond zou zijn voor het lichaam. Er zijn zoveel verschillende meningen dat ik door mijn angstklachten niet meer durf te beginnen aan dit medicijn. Als ik mijn vraag onderstaand mag samenvatten:

- Als men spreekt over 'chemische troep', is dit dan vanwege de bijwerkingen of is hier een andere reden voor. Doet het iets met je hormonen? En bestaat een antidepressivum werkelijk alleen uit een lichaamseigen stofje? Als dit zo zou zijn en het wordt enkel aangevuld, waarom dan die blijvende ejaculatieklachten? Is er rommel toegevoegd aan dit medicijn?

Mocht u reageren, bedankt!
Chris. Reactie infoteur, 10-01-2012
Chris,

Serotonine is inderdaad een lichaamseigen stof, die nodig is voor bepaalde lichaamsfuncties. Niet alleen voor een opgewekte stemming, maar ook voor onder andere de slaap en de eetlust. In principe vult Citalopram het tekort van deze stof het tekort dat veel depressie mensen hebben niet aan, maar ligt het iets ingewikkelder. Over het algemeen hebben mensen met een depressie evenveel serotonine als mensen zonder depressie. Het probleem is echter dat serotonine als het ware "gerecycled" wordt. De stof wordt vrijgegeven in de hersenen door specifieke hersencellen en wordt na verloop van tijd weer opgenomen door deze hersencellen. Hoe sneller de serotonine weer opgenomen wordt, hoe korter het als het ware actief aanwezig is in de hersenen. Bij mensen met een depressie wordt serotonine té snel weer opgenomen, waardoor de lichaamsfuncties niet kunnen werken zoals ze zouden moeten doen. Wanneer er te weinig serotonine in de hersenen beschikbaar is kun je bijvoorbeeld veel te veel gaan eten. Serotonine zorgt er namelijk voor dat je lichaam een seintje geeft wanneer je genoeg gegeten hebt.

Wanneer je iets verandert aan de balans van de stof serotonine in de hersenen met bijvoorbeeld een antidepressivum heeft dit niet alleen invloed op de stemming, maar óók op de andere lichaamsfuncties waar serotonine bij betrokken is. Zo kan je eetlust afnemen wanneer je net met Citalopram begint, je krijgt namelijk sneller een seintje dat je vol zit. Veel lichaamsfuncties passen zich vrij gemakkelijk aan, waardoor de bijwerkingen meestal na enkele weken weer verdwijnen. Andere lichaamsfuncties hebben wat langer de tijd nodig om te wennen aan de veranderde hoeveelheid serotonine, zoals bij jou de bijwerkingen op het seksuele vlak.

Ik hoop dat het je nu iets duidelijker is wat Citalopram precies met je lichaam doet. Zo niet, stel je vragen gerust!

Martizio, 16-09-2011
Hoi, ik neem nu al enkele jaren citalopram maar overweeg nu ermee te stoppen. Dit kan best geleidelijk neem ik aan? Eerst 2 weken een halfje en dan stoppen of om de dag nog een halve? Wat mij zorgen baart is het feit dat de apotheker me zei dat het heel moeilijk is van dit medicament af te geraken! Je hervalt zeker en vast zei hij! Volgens mij ben ik door dit geneesmiddel enorm bijgekomen en ik kan geen enkele gram meer verliezen wat ik ook doe! Verder heb ik enorme zweetaanvallen s nachts! Heb jij raad? Reactie infoteur, 17-09-2011
Afbouwen kun je het best geleidelijk aan doen ja, zo heeft je lichaam de kans het stofje weer af te bouwen. Wanneer je dit niet doet, kan je lichaam in paniek raken omdat het ineens iets mist waar het tijdenlang op vertrouwd heeft. De meeste mensen die terugvallen bouwen het middel niet netjes af. Ik weet niet wat je nu precies aan dosering gebruikt, maar je kunt sowieso het best even overleggen met je arts wat de beste manier van afbouwen is. Succes!

Lotgenoot, 06-12-2010
Hallo,
ik gebruik nu ruim een jaar Citalopram met een dosis van 40Mg, de eerste week had ik last van duizeligheid. nu niet meer. Er zijn wel nog momenten dat ik het even niet meer weet, en alles is dan te veel.

en als ik nu bepaalde stappen wil nemen of vaste standpunten neem, wordt ik bestempeld dat ik te valk ben geworden en dat het aan de medicijnen ligt, zou dat kunnen? Reactie infoteur, 06-12-2010
Hoi Lotgenoot,
met emotioneel vlak wordt bedoeld dat je vrijwel geen pieken en dalen meer kent, niet dat je standvastig bent. Het kan best dat je inmiddels wat beter voor jezelf op durft te komen (als je dat eerder niet zo durfde/deed) en dat dat hetgene is wat mensen opvalt.
Groetjes Kim

Mytie, 18-11-2010
Hallo,
ik gebruik nu 4 weken citalopram een lage dosis 10mg,
voor een depressie, alleen helaas merk ik er nog niks van,
hoelang kan dit duren? Reactie infoteur, 19-11-2010
Ik raad je ook aan om met je arts te overleggen voor een hogere dosering. Normaal begin je na ongeveer een week of twee de positieve effecten van een antidepressivum te merken. Sterkte!

Nikky, 06-11-2010
Wat hebben eigenlijk veel mensen dezelfde klachten, depressie verdriet, angst/paniekaanvallen en toch durven weinig mensen het eerlijk te vertellen (op werk, vrienden, buren) iedereen zegt altijd ja gaat prima! Ben wel blij om te lezen dat ik niet de enige ben en wens iedereen veel sterkte en succes toe! Reactie infoteur, 06-11-2010
Tja, er wordt toch al snel een stempeltje op je gedrukt terwijl je er vaak niets aan kan doen. Ik heb bij wijze van een perfect leven: stabiele relatie met lieve vriend, fijn huisje samen, interessante studie en stage en leuke vrienden en vriendinnen. Maar toch die depressieve klachten af en toe. Dat begrijpen mensen vaak niet, dat je alles kunt hebben maar tóch niet lekker in je vel zit.

Violet, 02-11-2010
Ik slik zo'n 3 maanden citalopram, eerst 20mg en dat werkte in eerste instantie goed. Nu ben ik overgestapt naar 40mg. Sexualiteit voel ik haast niet meer en een orgasme komt ook haast niet. Wie durft hier over te spreken want het is toch wel vervelend als je een vriend hebt. Heeft iemand dezelfde ervaring. Ik hoop dat het goed komt. Misschien is er wel een middel naast de citalopram om dit een beetje op te wekken Reactie infoteur, 02-11-2010
Hoi Violet,
deze ervaring heb ik (gelukkig) niet gehad, ik kan me voorstellen dat het een rottige bijwerking is. Ik weet wel dat SSRI's (soort antidepressiva waar Citalopram onder valt) dit soort klachten veroorzaken kan. Hopelijk vinden jullie er een oplossing voor!
Groetjes Kim

Student, 24-10-2010
Mijn update. sinds ik ben begonnen met deze medicijnen is er een wereld voor me open gegaan. Ik ben gewoon gelukkiger. De opbouwfase was wel even klote. Maar daarna begon ik te bloeien. Opeens was de chaos weg. Ik ben netjes geworden geen troep meer, ik ben communicatiever geworden, ik kan nog steeds lachen en huilen. In het begin had ik wel wat angstaanvallen maar die zijn weggeebt. en mn libido is niet gezakt sterker nog die is heel erg present. Dikker word ik ook niet. ik ben creativer geworden ik kan bijvoorbeeld veel meer dingen bedenken om mijn tijd te vullen en ik heb gewoon meer schijt aan bepaalde zaken gewoon doen. Naja hopelijk blijft het zo. een goed verhaal bij deze Reactie infoteur, 24-10-2010
Hoi Student,
super dat je zo'n goede ervaring met Citalopram hebt. Ga zo door :)
Groetjes Kim

Jill, 28-09-2010
Ook ik gebruik citalopram. Nu ben ik pas begonnen met rijles, en ik merk niet dat ik suf ben of minder alert. Hoe zit dat nou eigenlijk, mag je officieel wel of niet rijden met citalopram, of moet je het vooral voor jezelf bepalen of je het kan? Reactie infoteur, 28-09-2010
Goede vraag Jill! Ik heb zelf wel rijlessen gehad, maar ben er mee gestopt omdat ik mezelf niet voldoende vertrouw in de auto. Ik ga eens uitzoeken hoe dit nu precies zit, en zal er te zijner tijd een artikel over schrijven.
Groeten Kim

Dutje, 24-09-2010
Heb gisteren een recept meegekregen voor Citalopram. Vind het eng om ermee te beginnen. In het verleden antidepressiva gebruikt en werd er enorm dik van. Gevolg was dat ik me nog slechter ging voelen en niet meer naar mezelf durfde te kijken. Daar ben ik het meest bang voor hoe gek het ook klinkt. Heb ook ADD en gebruik Ritalin. Als ik de reacties zo lees zijn de meeste mensen wel erg blij met het middel, dus zal ik me er maar aan gaan wagen? Reactie infoteur, 24-09-2010
Hoi Dutje,
proberen kan altijd, vind je het niet prettig dan kan je er altijd weer mee stoppen (wel afbouwen uiteraard). Veel succes!
Groetjes Kim

Selwyn (infoteur), 20-08-2010 #40
Vergeet niet om bij een depressie je Vitamine D te laten prikken. Een tekort vitamine D (wat in NL snel voorkomt) draagt bij aan angstvallen, depressies, vermoeidheid die psychiaters bestrijden met MAO remmers of SSRI's. Reactie infoteur, 21-08-2010
Selwyn, bedankt voor de tip! Het is inderdaad verstandig om (andere) lichamelijke potentiële oorzaken ook te onderzoeken.

Student, 14-06-2010
Is dit een medicatie reden of niet? Ik heb 6 maanden een slecht slaappatrron gehad, waarbij ik altijd pas sochetnds in slaap viel en vervolgens 12 uur door sliep.( ja ik ben een student) afin ik was inderdaad somber had 4 kilo verloren, maar ik had wel mijn levenslust. Daarna in maart kreeg ik 3 paniekaanvallen. Toen heb ik mij gemeld bij een psycholoog. in april had ik een feestje van een vriendin van mij, ik begon heel erg veel te drinken alles door elkaar, op die nacht zei ik: Ik ga dood! dat gevoel bleef me nog eens 2 weken achtervolgen, ik had geen rust etc alles wta ik deed was klote. ik kon geen tv meer kijken of iets ontspannends doen, ik terug naar mn ouders om te rusten dat hielp ontzettend goed mijn slaappatoorn weer opgepakt en die enge gedachtes vertrokken weer. Toen had paar weken later weer een terugval gehad ik kon de druk niet aan ik moest zoveel huilen, weer naar mn ouders gevulcht en waarrempel weer ging het beter. Langzamerhand weer mn vrienden opzoeken dat ging goed dit keer zonder angst. toen kwam ik bij mn psychiater die vertelde mij dat het mogelijk i om aan de antidepressiva te gaan. Maar op dat moment voelde ik mij weer goed gewoon echt goed sinds tijden. Toch maar advies geluisterd, ik heb nog de druppelvorm gekozen maar toen ik het verhoogde van 1 naar 2 druppels viel ik flauw. Ik weet echt nietw at ik moet doen iedere dag ben ik aanhet tobben, ik wil ms toch stoppen ben er net 1 week mee bezig, ik slik 2 miligram per dag. Ik constateer dat ik wel last heb gehad van paniek en angststoornissen maar opzich vertopte ik mij niet de hele dag in bed, ik kon wel leuke dingen doen het ging alleen wel gepaard met vervelende gedachtes. ik ben zo in dubio nu zeker ookd at ik flauw ben gevallen en ik me misselijk voel. Ik verwacht eigenlijk ook niet per definitie een reactie, ik ga woensdag naar mn psyycholoog en dan vesluiten we verder het is alleen intens frustrerend Reactie infoteur, 15-06-2010
Hoi Student,
Citalopram wordt ook voorgeschreven bij paniek- en angstaanvallen. Maar zo te lezen klinkt het alsof deze medicatie niet de juiste voor jou is. Verstandig dat je een afspraak met de psychiater hebt, hopelijk komen jullie samen tot een oplossing!
Groeten Kim

Anoniem, 10-06-2010
Ben net flauw gevallen, ik moest langzaam opbouwen 40 miligram is toch een hoge dosering zou ik zeggen, ik heb druppel vorm, nu ipv 2 druppels toch maar over op 1. Reactie infoteur, 10-06-2010
Ik ben begonnen met 10 mg dus vind 40 mg wel erg veel.

Anoniem, 31-05-2010
Ja ik was volop in de weer toen ik in amsterdam woonde, het leven wat ik altijd wilde, maar met die panische angst en doodsgedachten voelde ik me zowat verplicht om rust te pakken bij mn ouders. het leven wat ik wil speelt zich af in de stad, maar niet mn oorspronkelijke stad waar ik vandaan kom daar heb ik 10 jaar verspild van mn leven en het heeft mn leven getekend, deze stad staat ook bekend, om mensen met psychische nood, omdat de stad leeg en saai is.
conclusie ik ga niet aan de antidepresiva, de doodsgedachten zijn verdwenen zodra ik de rust bij mn ouders heb, alleen mn sociale leven speelt zich totaal niet daar af. Reactie infoteur, 01-06-2010
Anoniem,
je moet sowieso enkel medicijnen/behandeling (welke dan ook) gaan slikken/nemen wanneer je er zélf achter staat. Anders werkt het sowieso maar half of zelfs helemaal niet.
Verder sluit ik me bij de tips van Petra aan. Je kan ook een oproepje op Internet plaatsen, je zal de enige niet zijn met dit soort problemen.
Groetjes Kim

Anoniem, 29-05-2010
Afgelopen week had ik een bezoekje bij de psychiater hij raade mij aan om ook citrop (hoe je het ook schrijft) te gebruiken. Ik las dat er een verminderde kans op seks bestaat, hebben jullie hier ook last van? Ik denk dat ik toch voor de medicatie ga ik heb al te lang rond gelopen met stemmingswisselingen somberheid, dan spreek ik niet over een jaartje maar jaren! ze vermoedde dat ik het asperger sydnroom heb maar deze resultaten nog maar even afwachten, met de medicatie mag ik al beginnen. Reactie infoteur, 30-05-2010
Beste Anoniem,
ik heb dit zelf niet als bijwerking ervaren, hoewel de zin door de depressie an sich wel lager was.
Groetjes Kim

Larissa, 18-05-2010
Ik heb vandaag mijn recept Citalopram opgehaald. Ik heb heel lang getwijfeld omdat je zo vaak zo veel negatieve verhalen hoort. Het is mij door mijn neuroloog een aantal maanden geleden aangeraden om aan de ad te gaan. Mijn jeugd was, op zijn zachts gezegd zeker niet om over naar huis te schrijven en als klap op de vuurpijl werd ik in 2000 getroffen door een hersentumor. Het was een relatief goedaardige tumor en is na een lange operatie op wat celletjes na, verwijderd.Al snel kon ik mijn leven weer oppakken. Ik begon weer met werken en leerde in 2001 mijn huidige man kennen.In 2002 is onze dochter geboren.Bij mijn jaarlijkse contole (MRI scan) kreeg ik in 2002 te horen dat de celletjes die ze destijds hebben moeten laten zitten toch ietsjes waren aangegroeid. Daarvoor moets ik iedere dag van Almere naar Rotterdam 6 weken lang om bestraling te ondergaan. Ook dit heb ik goed ondergaan, op wat vermoeidheidsklachten na. Ben weer aan het werk gegaan en zo goed mogelijk mijn leven opgepakt met mijn gezinnetje.Het leven ging met ups en downs en zo nu en dan sessies met met psycho(loog)(therapeute) maar was allemaal nog wel te doen.In 2005 bij mijn jaarlijkse controle was het helemaal mis, ik had twee tumoren in mijn hoofd erbij gekregen en toen hebben ze voor de zekerheid ook maar een scan van mijn ruggenwervel gemaakt om uit te kunnen sluiten dat door het hersenvocht (liqor) de celletjes niet daar naartoe waren verspreid. WEL dus… meerdere tumoren hadden zich daar genesteld. Uiteraard stortte toen echt mijn wereld in, de artsen wisten ook niet zo goed wat ze ermee aan moesten, daar het soort tumor dat ik heb niet heel erg veel voorkomend is. Vooral het gevoel als ik aan mijn toen 3 jarig dochtertje dacht maakte mij misselijk tot aan braken aan toe en zo intens verdrietig! Ik wilde zo graag gewoon een gelukkig gezinnetje zijn, mijn dochtertje een leuke en onbezorgde jeugd geven, alles wat ik niet heb gehad enz.
De artsen besloten mij toen een zware bestraling te geven van het gehele hoofd en ruggenwervel. Dit zou weer 6 weken duren, nu was het alleen Almere-Amsterdam, dus dat was wel beter te doen en ondanks alle schade wat de bestraling had kunnen geven heb ik het gelukkig weer allemaal goed doorstaan, schade is beperkt gebleven gelukkig. De uitslag van de bestalingen waren niet dat ze allemaal verdwenen maar wel waren geslonken.Nu moest ik iedere 3 maanden komen voor controle. Ik ben in 2006 weer aan het werk gegaan, ik was voor 18 uur goed gekeurd. Ik werkte toen al 9 jaar (7 jaar in vaste dienst) voor het bedrijf waar ik tot 2008 heb gewerkt.Ik heb in al die jaren heel erg hard mijn best gedaan om altijd weer terug te kunnen keren op mijn werk, ik vond mijn werk leuk en had leuke collega's maar van hogere hand kon ik weinig begrip, medewerking en waardering krijgen, waardoor het voor mij steeds minder goed te behappen werd en ik eind 2008 werd afgekeurd voorlopig omdat de arts van het uwv vond dat ik maar eens even voor mezelf en mijn gezin moest gaan leven en niet het kleine beetje energie moest verspillen aan mensen die geen behoefte hadden om zich in mijn situatie in te leven. Daar heb ik me bij neer gelegd en wilde daar ook voor gaan. Inmiddels is het mei 2010 en het gaat niet beter zoniet slechter. Ik heb nog altijd 3 maandelijkse controle en klinisch gaat het ook wel goed. Ik ben eigenlijk mijn hele leven lang wel paniek/angstig/gespannen gevoelig geweest maar kon daar op zich wel mee uit de voeten maar dat is met name het laatse jaar wel anders.Het begon vooral met heel erg gespannen zijn, heel erg gefocust op mijn lichaam, zo nu en dan paniekaanval, vooral heeeel moe, me 'raar' voelen.enz.enz. De laatste maanden kan ik me ook zo somber voelen en jank ik om het minste geringste. Een paar maanden geleden stelde dus mijn neuroloog voor om misschien eens anti depri te proberen. Ik was en ben hier huiverig voor, ben een beetje bang. Ik heb toen met mijn huisarts een gesprek gehad, zij vond het toch ook wel een goed idee om dit te proberen omdat ik verder toch al van alles had geprobeerd om het op 'natuurlijke' wijze 'goed' te krijgen. Ik zou er over nadenken om vervolgens weer een afspraak te maken om te kijken welke dan misschien de beste ad voor mij zou zijn. Vorige week heb ik na 4 maanden (wel, niet, wel, niet) toch maar weer een afspraak gemaakt met de huisarts. Gisteren had ik de afspraak en nog was ik er niet uit (hoe bedoel je besluiteloos? :-p) toch hebben we besloten, nou ja, ik heb besloten (Ja, heb ik dat echt?) om er maar voor te gaan. Ik heb voor 2 weken, 10 mg per dag mee gekregen en dan moet ik weer terug komen. Ik ben geloof ik al 2 uur met dit bericht'je' (ik weet ook niet waarom ik in hemelsnaam ineens mijn hele verhaal hier aan het vertellen ben, ben normaal gesproken nooit zo vertellerig) en mijn doosje met citalopram staat netjes naast mij te wachten… Ik denk dat ik het mijzelf onnodig nog moeilijker zit maken. Ik zie gelukkig hier ook wel positieve berichten maar waarom blijven de negatieve berichten dan toch zo in mijn hoofd zitten… bah bah. Het idee dat het dagelijks leven toch net ff wat leuker zou kunnen worden; wat hogere belastbaarheid in zijn algemeen, minder prikkelbaar, minder snel vermoeid etc klinkt ook wel erg aanlokkelijk.
Ik ben van nature een positief mens met een sterke persoonlijkheid en hou erg van gezelligheid en laat me niet snel uit het veld slaan maar de laatse tijd, op een aantal 'goede' dagen na (Wat ook erg verwarrend is) voel ik me niet veel beter als een uitgewrongen vaatdoek:-(…
Nou goed, de gene die mijn verhaal gelezen hebben; Bedankt voor het aan'lezen' van mijn verhaal!:-) Reactie infoteur, 19-05-2010
Jeetje wat een verhaal Larissa! Je komt op me over als een sterk persoon! Ik denk dat Citalopram je net even dat duwtje in de rug kan geven wat je nodig hebt. En, mocht het je niet bevallen kan je altijd weer stoppen natuurlijk.

Angela, 04-05-2010
Ik ben nu 5 dagen begonnen met Citalopram, ik neem het voor het slapen gaan in maar ik wordt wakker met een soort brandend maagzuur. Het komt omhoog en daarna gaat het weer terug. Ik vind dit heel vervelend omdat ik er wakker van word. Iemand tips? Misschien moet ik het op een ander tijdstip innemen. Reactie infoteur, 04-05-2010
Hoi Angela,
je kan proberen het na het ontbijt te nemen, zodat de pil niet in een lege maag terechtkomt.

Bas, 13-03-2010
Dag allemaal.
Ik heb in 2001 een burnout gehad (behandeld geweest) en in 2003 volgens de psycholoog/iater een depressie.
Citalopram voorgeschreven gekregen en hielp goed, dus op een gegeven moment correct afbouwen. Maar alles kwam toch weer terug en sindsdien wederom op 20 mg Citalopram.
VRAAG: Eerst had ik "gewone" Citalopram en dit werkte dus perfect. Maar sinds november afgelopen jaar moest ik ineens van mijn verzekering naar "RANBAXY" Citalopram (goedkoper zeker). Maar ik merk nu toch weer iets van neerslachtigheid en moe zijn. Kan iemand mij aangeven of hier inderdaad een oorzaak kan zitten? Ik heb op RANBAXY gegoogled en kwam uit op het feit, dat deze INDIASE fabrikant (eigenlijk grote industriegroep) nog wel eens moeilijkheden gehad heeft met kwaliteitskeuringen etc.
Wie o wie heeft ook misschien negatieve ervaringen?
Voorbaat dank, Bas Reactie infoteur, 13-03-2010
Beste Bas,
in principe hebben de pillen van alle fabrikanten dezelfde werking omdat zij dezelfde werkzame stoffen moeten bevatten. De ene fabrikant kan echter iets goedkoper zijn doordat hij andere "vulmiddelen" gebruikt wat voor een verzekering natuurlijk erg aantrekkelijk is. Het zou kunnen dat je door deze toegevoegde stoffen een iets ander effect hebt. Ik zou het voorleggen aan je psychiater en kijken of deze een adviesbrief aan je verzekering wil schrijven dat je op de Citalopram van de andere fabrikant beter reageerde.
Groeten Kim

Wendy, 23-02-2010
Hallo,

Ik slik al redelijk lang met de positief resultaat 30mg citalopram. Volgens mij heb ik zojuist per ongeluk een dubbele dosis ingenomen, ik weet het niet zeker stom he. Ik heb nu griep en slik steeds 2 paracetamol, moest zojuist mn citalopram innemen, volgens mij zaten er nog 2 pillen in het stripje en nu dus niets meer. Ben bang dat ik er 2 ingenomen heb. Kan dit kwaad? Ik slik het voor een angststoornis, het angstzweet staat nu dus al in mn handen, omdat ik bang ben dat ik enorme bijwerkingen ga krijgen net nu het zo goed gaat. Ik hoop dat iemand mij kan vertellen of dit kwaad kan.

Bedankt! Reactie infoteur, 23-02-2010
Hoi Wendy,
dit kan in principe geen kwaad, je kan echter wel weer in hevigere mate last krijgen van bijwerkingen. Dit kunnen ook klachten als een misselijkheid en overmatig zweten zijn dus onthoud dat deze klachten door de dubbele dosis Citalopram gekomen zijn en niet door andere oorzaken. Deze bijwerkingen zullen echter van voorbijgaande aard zijn en vanzelf weer overgaan.
Groetjes Kim

Dollores, 31-01-2010
Ik lees dat wazig zien en geheugenverlies over het algemeen in de eerste weken voorkomt. Komt het vaker voor bij mensen dat het toch blijft en het middel oook gewoon blijven doorgebruiken? Om te overleggen voor eventueel een ander middel zie ik niet zo zitten aangezien Citalopram verder goed helpt! En heb nogal wat ervaring opgedaan met andere antidepressiva. Reactie infoteur, 31-01-2010
Dollores,
bij de meeste mensen zijn de bijwerkingen inderdaad van voorbijgaande aard maar bij sommige mensen helaas niet. Je zal je af moeten vragen of de positieve effecten van de Citalopram opwegen tegen de bijwerkingen die je hebt en op basis daarvan besluiten met dit middel door te gaan of niet.
Groeten Kim

Kees, 25-01-2010
Ik wil afbouwen van Citalopram want ik denk dat de bijwerkingen meer tot last zijn dan het probleem zelf. Ik slik elke dag 40 Milligram al 3 jaar denk ik inmiddels. Als ik terug kijk ben ik eigenlijk alleen maar moe en heb nergens zin in en wil zo min mogelijk mensen zien en mijn veilige haven is alleen maar thuis willen zijn.Ik denk ook dat ik daarom mijn baan ben kwijt geraakt door geen zin meer te hebben in werk, ik sliep zowat elke dag als ik er 4 uur op had zitten. Zo was ik nooit. Maar hoelang doe je normaal gesproken over afbouwen? Reactie infoteur, 25-01-2010
Beste Kees,
ik heb er ongeveer een maand over gedaan om af te bouwen

Dollores, 24-01-2010
Wie heeft ook last van wazig zien met citalopram? Ik draag een bril na een tijdje dat ik aan Citalopram begon. Kan dat aan het middel liggen dat mn ogen achteruit zijn gegaan of is dat uigesloten? Verder merk ik behoorlijk wat geheugenverlies. Vergeet veel… dat had ik voordat ik aan het middel begon niet! Ik gebruik het nu zo'n 3 jaar. Ben erg benieuwd of iemand dat herkent wazig zien?! Reactie infoteur, 25-01-2010
Dollores,
Citalopram kan inderdaad als bijwerking hebben dat je wazig gaat zien, en ook geheugenstoornissen komen vaak voor. Deze bijwerkingen treden echter over het algemeen in de eerste weken van het gebruik op en verdwijnen daarna doorgaans weer. Je kan daarom het beste even overleggen met je arts of psychiater of een ander middel niet geschikter is.

Inge, 10-01-2010
Hoi Kim, Petra en anderen,
Ik ben nog in de opbouw vanaf 10 mg ga ik eind van deze maand 40 mg gebruiken, wegens depressie, die nu in remissie is, zoals mijn psychiater zegt. Ik ben minder emotioneel, heb minder lichamelijke klachten, maar ik heb zelf het gevoel afgevlakt, doorgedraaid en uitéén gespat te zijn. Ik ben erg onzeker geworden en durf mijn verantwoordelijke werk niet aan. Toch zal ik daar over een poos wel aan moeten denken, daar ik al sinds 2008 'ziek' ben.
Ik voel me echt hopeloos en moedeloos… dáár kan ik weer verdrietig van worden.
Aan afbouwen hoef ik dus niet te denken! Hoe lang zou ik nog moeten gebruiken?
Groetjes van Inge Reactie infoteur, 10-01-2010
Inge,

hoelang je nog zult moeten gebruiken kan je het beste aan je psychiater vragen. Wanneer je je zo slecht onder dit antidepressivum voelt kan je mogelijk in overleg met de psychiater ook een ander antidepressivum proberen.

Petra, 07-11-2009
Ik kijk elke dag op deze pagina en heb zelf ook een paar keer geschreven. Ik heb langzaam afgebouwd van 40 naar 30 en 20mg per dag. Vanochtend voor de 1ste keer 10mg genomen en daar sta ik HELEMAAL achter. Ik heb zelf deze keuze gemaakt en ben daar ook trots op. Ik ga ervoor. en weet dat ik het kan.Ik ben alleen zeer benieuwd hoe het me jou gaat. Je laatste bericht is van 22mei jl. Hoe is t zonder citalopram_? ik hoop goed.

Ik ben na lang denken erachter gekomen dat ik niet meer depressief ben maar af en toe gewoon zeer verdrietig ben. Omdat ik een stressvol gezin heb en de kids gewoonweg niet luisteren en dingen doen die ik niet begrijp Verder geniet ik van het leven, gaat lunchen met mijn dochter, en met een vriendin, geniet van mijn kleine huisje enz,
Groetjes van Petra Reactie infoteur, 07-11-2009
Hoi Petra,

heb je naast de medicijnen ook gesprekken gehad met een psycholoog oid? Ik zie de medicijnen namelijk meer als hulpmiddel maar je pakt de oorzaak van je nare gevoel er natuurlijk niet mee aan.

Met mij gaat het opzich wel goed. Ik voel mij niet meer zo zwaar als voor ik met de medicijnen begon, maar er hangt regelmatig nog wel een soort sluimer over me heen. Zo hoorde ik pas dat wanneer je soms zelfs geen zin hebt de planten te geven en dit uit te stellen je best depressief kan zijn (en meer van dat soort tekenen) en dat heb ik nog steeds. Maar ik heb ook ADHD en een kenmerk daarvan is ook moeite met starten en stoppen van activiteiten, dus ik hoop dat het daar door komt. Ik voel me namelijk wel heel gelukkig, maar voel me wel iets neerslachtiger dan bijvoorbeeld in de zomer. Maar ook dat wijt ik aan het rotweer en niet zozeer aan een begin van een mogelijke depressie. Maar ik hou het allemaal wel goed in de gaten want heb geen zin om weer medicijnen te slikken.

Wat ik eerder vertelde, dat ik af en toe het idee heb dat de tijd als het ware stil staat en dat er een soort gloed door mijn lichaam trekt heb ik nog steeds, maar dat is wel een heel stuk minder.

Ik hoop dat het afbouwen je goed gaat, maar zo te lezen geniet je in elk geval weer van je leven en dat is het belangrijkste vind ik!

Groetjes Kim

Jan, 11-10-2009
Ben nu twee weken gestopt met citalopram. had tot gisteravond het gevoel in een zware depressie te komen. heb toen voor het slapen gaan 10 mg ingenomen. voel me nu kip lekker. zie alles weer zitten. zijn de klachten nu toch allleen van de ontwenning, of moet ik doorgaan met 10 mg? voelde me suf door de AD. ben daarom ook gestopt.
wie deelt zijn ervaring met mij.:-) Reactie infoteur, 12-10-2009
Hoi Jan,

je kan sowieso het best stoppen in overleg met je psychiater of arts, heb je dit gedaan? Wanneer je stopt met medicatie (welke dan ook) kunnen er inderdaad klachten ontstaan maar wanneer je weer depressieve gevoelens krijgt lijkt me dit niet goed… Mogelijk kan je overstappen naar een ander soort antidepressivum, dat minder sufheid veroorzaakt?

Groetjes Kim

Louise, 24-09-2009
Mijn vader is vorig jaar overleden, mijn moeder heeft moeite met de verwerking en raakte wat depresief nu gebruikt zij citalopram sinds Dec 2008 dat ging best goed tot ze in maart als ze rond half 3 s'nachts wakker werd een schim zag, als ze het licht aan doet was het weg, ze was niet bang en ging weer slapen.
Nadat ze dit een paar keer heeft gehad is ze gaan afbouwen ze zag geen schimmen meer, maar ze voelde zich wel weer depresief worden en op aanraden van dokter weer opnieuw aan de citalopram gegaan nu heeft ze weer sinds ze dit gebruikt sinds kort dat ze weer schimmen ziet als ze rond half 3 wakker word soms ziet ze iemand in een bruidsjurk en soms een man in pak, soms ook als het donker is en ze kijkt de gang in heeft ze het idee dat ze een schim van de ene kamer naar de ander ziet gaan.
Wie heeft dit ook en kan ons hier meer over vertelen is dit normaal bij citalopram gebruik. Reactie infoteur, 24-09-2009
Hoi Louise,

ten eerste: gecondoleerd met het verlies van je vader.
Ten tweede: Citalopram heeft als eerst effect op de hoeveelheid beschikbare serotonine in het lichaam, maar verhoogt in mindere mate ook de hoeveelheid beschikbare dopamine in het lichaam. Een verhoogde hoeveelheid dopamine in de hersenen kan in bepaalde gevallen voor wanen en hallucinaties zorgen, wat mogelijk het geval is bij je moeder. Ik zou dit overleggen met de psychiater en in overleg met hem/haar de dosering eventueel aanpassen.

Groetjes Kim

Jeroen, 18-09-2009
Heb je gelijk in. In chronische gevallen zijn gesprekken niet de oplossing en zullen medicijnen genomen moeten worden. Waar het alleen om gaat is dat deze groep "chronisch-depressieven" erg klein is. In vergelijking met het totaal aantal gebruikers van anti-depressiva is deze specifieke groep slechts 5 procent. Dat betekend dat van alle mensen die medicijnen gebruiken maarliefst 95 procent gebaad zou zijn bij psychotherapeutische behandeling. Dit lijkt opzich een groot aantal, maar deze statistiek is vertekend door het feit dat te veel mensen te snel anti-depressiva voorgeschreven krijgen. Het is gebleken dat ongeveer 14 procent van de kinderen onder 12 jaar anti-depressiva slikt. Dit zijn schrikbarende cijfers! Ook worden burnouts en/of lichte depressies (waarvan de oplossingsgraad doormiddel van therapie erg hoog ligt) te vaak ten onrechte behandeld met anti-depressiva. In plaats van grondige therapie te volgen wordt te snel naar medicatie gegrepen en ik vind dat persoonlijk spijtig (waar ik hier absoluut niet spreek over de mensen waarvoor medicatie de enige oplossing is om reden hun geestelijke toestand). Reactie infoteur, 18-09-2009
Dat antidepressiva te snel voorgeschreven worden ben ik zeker met je eens. Vooral bij kinderen, hun hersenstructuur is nog zó ontzettend veranderlijk dat ik me afvraag wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn. Maar ik moet ook zeggen dat ik de kwaliteit van psychotherapeuten ook nogal eens te wensen over vind laten. De beste resultaten worden trouwens behaald met de combinatietherapie van medicatie én therapie.

Groetjes Kim

Jeroen, 15-09-2009
Wat ik niet van jullie begrijp of uit jullie verhalen kan opmaken is dat niemand psychologische hulp heeft. Ik heb naast de medicatie nu verschillende persoonlijkheids-onderzoeken gedaan en ben echt tot op de bodem gekomen van de problematiek. samen met medicatie kan nu langzaam naar een oplossing gegaan worden. Ik begrijp niet dat er mensen zijn die de medicijnen nemen, maar vervolgens na een periode weer in hun oude ritme terecht komen. Je zult gewoon echt moeten veranderen om een stabiel herstel te zien, anders zijn het alleen de pillen die een tijdelijke oplossing geven. Reactie infoteur, 15-09-2009
Hoi Jeroen,

ik heb zelf naast mijn medicatie ook coaching gesprekken gehad. Dit heeft voor mij niet heel erg veel gewerkt, omdat het bij mij niet zozeer een depressie was die veroorzaakt was door verstoorde cognities (gedachten, overtuigingen en dergelijke) oid maar meer omdat ik in korte tijd vrij veel meegemaakt heb wat ik in mijn eentje niet kon handelen. Ik ben nu ik gestopt ben ook niet teruggevallen in mijn 'oude ritme'.

Overigens bestaan er ook zeker mensen die chronisch een probleem met bepaalde stofjes in de hersenen hebben en waarbij psychotherapie ook niet noodzakelijk is.

Groetjes Kim

Cindy, 30-08-2009
Ik begrijp uit je verhaal dat je na ruim een half jaar in dosis omhoog bent gegaan. Kun je vertellen waarom? Ik slik zelf nu een half jaar 20mg, maar zit sinds een week weer in een flinke depressie. Ik denk er dan ook aan om te verhogen. Wat heeft het verhogen van de dosis jouw gebracht? Ik hoop op een reactie, Alvast bedankt! Reactie infoteur, 30-08-2009
Hoi Cindy,

het staat er een beetje onduidelijk, sorry daarvoor! Ik ben eind september 2008 begonnen met 10 miligram en dit is opgebouwd tot 40 miligram. Ik ben omhoog gegaan omdat volgens mijn psychiater de gemiddelde werkzame dosis 40 mg was. En dit bleek bij mij ook zo te zijn, het deed nét iets meer dan de 20 mg.

Groetjes Kim

Johan, 01-08-2009
Ik ben gisteren begonnen met het gebruik van citalopram en ben blij met jullie ervaring. Ik moet een beetje lachen om jullie vreemde dromen. Ik heb een zeer bewogen leven achter de rug en ben 63. Ik heb nooit geen nachtmerries maar mijn dromen zijn op het absurde af. Misschien had ik al ingebouwde citalopram. Reactie infoteur, 01-08-2009
Hoi Johan,

ik heb ook altijd al levendig gedroomd, misschien versterkt de Citalopram het alleen. Dus wees gewaarschuwd ;)

Groetjes Kim

Ed, 08-07-2009
Bij mij is 6 weken geleden een Burn out geconstateerd. Zit nog niet in de acceptatiefase.
Nu ben ik gisteren naar de dokter geweest en van hem kreeg ik citalopram. Als ik dan hier leest wat het met je doet qua bijwerkingen en ook in de bijsluiter dan weet ik nog niet zo goed of ik het wel wil slikken. De dokter vond mij negatief en somber en dat ben ik ook, mijn gevoel zegt maak dit (antidepressiva slikken) bespreekbaar bij de psycholoog/haptonoom (daar ben ik nu 2x geweest). Ik wil er liever niet aan maar aan de andere kant als dit me goed doet.ach mijn hoofd blijft op hol slaan (denken, denken, denken, denken, denken). Hoe hebben jullie dit dilemma aangepakt? Reactie infoteur, 12-07-2009
Hoi Ed,

ik wilde liever ook niet aan de antidepressiva. Maar ik besefte ook dat het zonder niet zomaar de goede kant op zou gaan, ik was immers al een paar jaar aan het tobben. Ik heb mezelf voor ogen gehouden dat het tijdelijk was, en dat ik kon stoppen wanneer ik wilde. Ik zou het sowieso met je behandelaar bespreken, hoe je tegenover medicatie staat :)

Groetjes Kim

Petra, 22-04-2009
Hoi Kim/melod,

Ik zelf heb er 8 weken overgedaan om van 40 naar 30mg te komen en nu sinds 8 dagen slik ik 20mg per dag.Ik heb er heel bewust voor gekozen op het langzaam aan te doen. Gaat best wel goed maar droom nog steeds elke nacht echt belachelijk.Ik heb dat al vaker geschreven. Dat is ook echt de hoofdreden om te minderen. Ik wil op 20mg blijven. Nu is mijn vraag aan jou (omdat je ook mij antwoordde dat jij ook raar droomde, ) hoe is het bij jou gegaan tijdens het afbouwen met dromen. Wordt het minder of is er geen verschil? Knap van je dat het afbouwen is gelukt en sterkte. Reactie infoteur, 22-04-2009
Hoi Petra,

de dromen zijn zo goed als over! Ik heb wel eens een nare droom, maar niet vaker dan een gemiddeld persoon :)
Hoop dat dat bij jou ook snel gaat gebeuren, want het is echt rot die dromen!

Groetjes Kim

Dick, 08-04-2009
Ik gebruik al ca. 1 jaar citalorpm 20mg. Gaat erg goed.durf niet af te bouwen.
Had reeds 2 maal eerder voor kortere periodes dit medicijn gebruikt.en als het beter ging op eigen houtje weer
gestopt.
Nu dus de derde keer. mijn huisarts vertelde mij dat als iemand voor de 3e (soms 2e) keer terugkomt voor deze medicijnen.men ervan uit mag gaan dan men dit de rest van zijn leven zou moeten blijven gebruiken.
Nu na een jaar denk ik moet ik nog een keer proberen te stoppen? Reactie infoteur, 08-04-2009
Hoi Dick,

mag ik vragen hoe u de medicatie afgebouwd heeft? Je moet hier namelijk echt de tijd voor nemen, omdat je lichaam ook weer moet wennen aan het functioneren zonder de medicatie. Het kan dus best dat u te snel gestopt bent.

Groetjes Kim/MeloD

Maurice, 07-04-2009
Ik vind het fijn dat je deze info deelt en updates bijhoudt. In je updates geef je aan dat je al een tijd de medicatie afbouwt. Hoe gaat het tijdens deze periode met gedachtegangen, dromen en andere klachten die je voorheen had? Reactie infoteur, 07-04-2009
Hoi Maurice,

in principe heb ik veel minder klachten dan voor ik met de medicatie begon. Gemiddeld heb ik 1 keer per week nog een minder prettige droom, maar ik denk dat dat redelijk normaal is en dat iedereen dat wel heeft. Ik heb echter wel vrij veel vermoeidheidsklachten, ik lijk veel meer slaap nodig te hebben dan voorheen, ondanks het lekkere weer buiten. Mijn nachtelijke toiletbezoekjes zijn ook weer iets toegenomen. Mijn psychiater vertelde echter dat ik met afbouwen dezelfde klachten kan hebben als met opbouwen, dus ik ga er van uit dat deze klachten tijdelijk zijn.

Groetjes Kim/MeloD

Petra, 20-03-2009
Ben nu 4 weken op 30mg. ipv 40mg. Gaat goed, maar wacht nog even om naar 20mg te gaan. De belangrikjste reden om te minderen waren de vreselijke rotdromen (dat schreef ik al eerder) Dromen zijn nog net zo erg. Gisteren heb ik mijn man voor de tram gegooid, en vannacht reed de metro bij ons op de galerij! Heb op deze site verder gezocht en nu slik ik een vitaminesupplement van magnesium (zink en calcium) als je een tekort heb aan magnesium kan je ook raar gaan dromen. Afwachten dus Reactie infoteur, 20-03-2009
Vreselijk zulke dromen Petra! Ik heb mijn vader en vriend ook al vermoord in mijn droom (gelukkig). Erg vervelend. Ik heb ook een tijdje magnesium geslikt maar ik merkte geen verschil. Ben nu met het afbouwen wel verschrikkelijk moe en heb extra slaap nodig.

Annielourier, 16-02-2009
Ik wil graag weten of dit gratis is
mety vriendelijke groet, mevr.lourier Reactie infoteur, 18-02-2009
Goedemiddag,

Citalopram is een medicijn dat enkel op recept verkrijgbaar is. Citalopram wordt gedeeltelijk vergoed, maar er is meestal wel een eigen bijdrage.

Lies Jasper, 27-12-2008
Is het wel goed om citolapram jaren te gebruiken? Ik slik het nu al 7 jaar, en wilde graag halveren, maar ik kreeg toch weer deprieverschijnselen. Reactie infoteur, 27-12-2008
Persoonlijk wil ik het op den duur af gaan bouwen, maar ik kan je geen advies geven over uw situatie, daar ik geen psychiater ben. Minderen zou ik ook altijd doen in overleg met uw psychiater/arts, die heeft ook verstand van eventuele depressieverschijnselen die weer de kop opsteken zodra u minder Citalopram gebruikt.

Succes en sterkte!

Albrt Bessemans, 09-12-2008
Graag zou ik willen weten, is citolapram een dikmaker?alvast bedankt Reactie infoteur, 10-12-2008
Goedemiddag,

daar is geen eenduidig antwoord op te geven. In de bijsluiter staat dat het gewichtstoename als bijwerking kan hebben, maar ik heb daar niets of nauwelijks iets van gemerkt. Bovendien, als je in gewicht toeneemt zullen dit geen kilo's zijn ;)

Yvonne, 10-10-2008
Mijn naam is Yvonne en ben 47 jaar. Ik ben al bezig sinds mijn 31 ste jaar met het zoeken naar de goede pillen. Je geest zegt al gauw of ze werken. Dat zeg ik na al mijn ervaringen. Artsen kunnen niet in je hoofd kijken en wij weten niet wat we ervan kunnen verwachten. Ik kan je vertellen dat de goede pil echt… duidelijk… verschil maakt met hoe je je voelt. Blijf zoeken Reactie infoteur, 10-10-2008
Oei, dan ben je al zeker lang bezig zeg! Welke pillen slik je nu dan als ik vragen mag?

Daantje, 30-06-2008
Mijn ervaring met citalopram, ik slik het nu 2 jaar en zal het de rest van mijn leven moeten blijven slikken ik begon met 40 mg en nu aan 60 mg het max. Maar ik functioneer goed en kan alles doen. Ook mijn emoties heb ik nog. Ik ben alleen veel stabieler en gelukkiger.
De een heeft suiker en ik heb depressie dus vind ik het niet erg om medicijnen te slikken het helpt mij. Ik wil wel weer gaan afbouwen naar 40 mg. Maar ik ben blij dat ik eraan begonnen ben. Reactie infoteur, 30-06-2008
Hoi Daantje,

fijn dat jij ook zulke goede ervaringen met Citalopram hebt! Ik hoop het over een tijdje ook weer af te kunnen gaan bouwen :)

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 07-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!