Citalopram is een medicijn dat verstrekt wordt bij depressie

Citalopram is een medicijn dat verstrekt wordt bij depressie Citalopram is een geneesmiddel dat behoort tot de antidepressiva. Uit publicaties is vastgesteld dat het middel over het algemeen werkzaam is bij zes van de tien mensen. Het medicijn, dat alleen op doktersrecept verkrijgbaar is, werkt niet direct. Pas na enige weken zal resultaat merkbaar zijn. Over het algemeen zal worden gestart met een lage dosis van 10 mgr. Na enige weken kan dit worden verhoogd in overleg met de behandelend arts. Citalopram moet gedurende een lange tijd ingenomen worden en kan alleen worden afgebouwd in overleg met de arts.

Wat is een depressie

Een depressie is een gemoedstoestand waarbij mensen gedurende lange tijd neerslachtig zijn. Er is sprake van somberheid die niet uit zichzelf verdwijnt en de depressie is ook niet te beïnvloeden. Mensen proberen om de patiënt op te monteren maar dat werkt niet. De belangstelling voor de wereld om je heen is verminderd of zelfs geheel verdwenen en je hebt geen plezier meer in het dagelijks leven. Er is gebrek aan initiatief om dingen te ondernemen. Voor de omgeving kan een patiënt met een depressie een enorme belasting worden omdat men nauwelijks kan begrijpen wat er aan de hand is. Een depressie heel ernstige vormen aannemen. Een depressie kan o.a. ontstaan door:
  • Erfelijke factoren. Vaak komt bij meerdere personen in de familie depressie voor.
  • Te lange en te zware belasting van geest en/of lichaam
  • Traumatische gebeurtenis in het verleden
  • Sociaal isolement

Wat zijn de symptomen van een depressie

  • gedeprimeerde stemming
  • Veranderingen in de eetlust
  • verstoord slaappatroon
  • rusteloosheid
  • schuldgevoelens of angstgevoelens
  • concentratiestoornis

Depressie is een ernstige ziekte

Omdat er aan de mensen niet zoveel bijzonders te zien is wordt de ziekte vaak onderschat. Men denkt dat het wel weer beter zal gaan na verloop van tijd. Maar een depressie geneest niet vanzelf. Behandeling met medicijnen en vaak ook therapie zijn noodzakelijk om te genezen. Het is geen ziekte die in korte tijd te genezen valt en men dient rekening te houden met een heel langzaam herstel dat stapsgewijs zal gaan.

Waarom antidepressiva

Het is bekend dat bij mensen die depressief zijn de neurotransmitter serotonine in de hersenen niet goed wordt aangemaakt. Daarom moet dit gereguleerd worden door een medicijn. Het middel citalopram is een middel dat werkzaam is bij ongeveer zes van de tien mensen. Soms werkt dit medicijn niet en dan zal de arts, na een korte periode, een ander middel voorschrijven. Volgens medici heeft citalopram geen verslavende werking. Als men begint met het slikken van dit medicijn dan zal het effect niet direct merkbaar zijn. Integendeel in het begin kan men last hebben van bijwerkingen die vervelend zijn maar na verloop van tijd verdwijnen. Meestal zal de arts starten met een lichte dosis bijvoorbeeld 5 of 10 milligram. Dit kan na een paar weken verhoogd worden tot 20 en zelfs soms tot 40 milligram. Het medicijn zal niet direct werken maar moet zich eerst "nestelen". Dit zal ongeveer twee tot vier weken duren. Daarna zal citalopram gedurende langere tijd ingenomen moeten worden en kan men pas starten met afbouwen na minstens 6 maanden. Soms kan het langer duren. Afbouwen dient altijd in overleg met de arts te gebeuren.

Waarbij wordt citalopram eveneens gebruikt

Ook als er sprake is van andere stoornissen wordt soms citalopram voorgeschreven. Te denken valt o.a. aan:
  • Posttraumatische stress-syndroom
  • Dwangstoornis
  • Paniekstoornis
  • Sociale fobie

Bijwerkingen van dit medicijn

In de eerste weken kan er sprake zijn van:
  • Veel willen slapen of juist slapeloosheid
  • Droge mond
  • Zweten
  • Misselijkheid
  • Erectiestoornis
  • Vermoeidheid

Na de eerste weken verdwijnen deze bijwerkingen over het algemeen. Het is van belang gedurende de eerste periode het bloed te laten controleren om bijwerkingen van lever of nieren uit te sluiten. De bijwerkingen verdwijnen langzaam en het kan een hele tijd duren voor de patiënt zich daadwerkelijk beter gaat voelen.

Wanneer mag men citalopram niet gebruiken

Indien er sprake is van:
  • Leverziekten
  • Hartklachten
  • Ziekte van Parkinson
  • Nierziekten

Rust maar ook voldoende afleiding

Als men gestopt is met de medicijnen dan dient men de overgebleven medicijnen terug te brengen bij de apotheek. Naast het gebruik van het medicijn citalopram is het belangrijk dat de patiënt rust krijgt maar toch voldoende afleiding. Omdat de patiënt zelf nauwelijks tot beweging komt is het belangrijk dat de omgeving stimuleert.

De sociale omgeving

Omdat het een langdurige ziekte betreft is naast zorg voor de patiënt ook aandacht voor de omgeving noodzakelijk. Immers een depressieve patiënt eist veel aandacht op voor zichzelf en ook degene in zijn/ haar naaste omgeving kan hierbij oververmoeid raken.De patiënt isoleert zich soms van zijn omgeving en dat maakt dat de partner en gezinsleden zwaar belast worden. Dit is een aspect dat nog wel eens vergeten wordt en dat grote gevolgen kan hebben bijvoorbeeld binnen een gezin. Alle gezinsleden krijgen te maken met de ziekte patiënt die als gevolg van de depressie vaak anders reageert dan men gewend was.

Lees verder

© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Citalopram/Cipramil (SSRI): medicijn tegen depressieCitalopram/Cipramil (SSRI): medicijn tegen depressieCitalopram, ook wel Cipramil genoemd, is een medicijn tegen depressie. Citalopram is een zogenaamde SSRI, een bepaald so…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan is een van de aminozuren in ons lichaam. Tryptofaan, ook wel l-tryptofaan genoemd, wordt geroemd om de positi…
Antidepressiva soorten: SSRI'sAntidepressiva soorten: SSRI'sEr zijn verschillende soorten antidepressiva, en een SSRI is daar een van. SSRI's zijn antidepressiva die een vrij speci…

Het verbeteren van je ademvolumeHet verbeteren van je ademvolumeOnze ademhaling is belangrijk voor ons. Er is veel informatie te vinden over hoe wij horen te ademen. Maar wat nou als j…
Borderline, wat is het preciesBorderline, wat is het preciesBorderline is een persoonlijkheidsstoornis en wordt tegenwoordig ook wel emotieregulatie stoornis genoemd. Er zijn heel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • www.diagnosia.com
  • Bijsluiter Citalopram
Reactie

Aysel, 19-06-2019
Ik ben begonnen met 10 mg 3 weken lang 27 mei 2019 opgehoogd naar 20 mg citalopram eerst ging het beter maar nu 3 dagen lang paniek aanvallen best achter elkaar is dat normaal of helpt citalopram niet voor mij? ik slik het voor angst en paniek. Reactie infoteur, 22-06-2019
Beste Aysel,

Mensen kunnen heel verschillend reageren op dit medicijn. Misschien kun je met de arts bespreken of je wat langer de dosis van 10 mg. moet gebruiken. Als de paniek aanvallen dan nog blijven dan is het goed om met de arts te kijken of dit het juiste medicijn is. Wel kan het soms wat langer duren voor het medicijn echt gaat werken.
Ik wens je veel sterkte en beterschap,
met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.