Valdoxan: moderne antidepressiva is medicijn voor slaapritme
Valdoxan is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij depressieve klachten. De werkzame stof hierbij is Agomelatine. Dit medicijn is pas sedert 2009 op de markt. Voor veel mensen is het effectief omdat het middel het slaapritme reguleert. Wie beter slaapt is minder moe en kan actiever zijn. Dit medicijn is echter niet voor iedereen geschikt. Soms zijn de bijwerkingen de belangrijkste reden om op andere medicijn over te stappen. Goede voorlichting bij het gebruik van antidepressiva is noodzakelijk.
Medicijn bij een depressie
Mensen die depressief zijn hebben geen plezier meer in de dagelijkse bezigheden. Het is een stemmingsstoornis waarbij mensen gedurende een langere periode hun levenslust verliezen. Hun stemming is vaak negatief en zij zijn daarbij steeds minder actief. Depressieve mensen voelen zichzelf soms waardeloos en zij kunnen snel geïrriteerd raken. De ziekte heeft grote gevolgen voor het slaapritme. Ofwel men slaapt slecht of juist heel veel. Maar het komt ook voor dat mensen in alle vroegte wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten. Dit geeft weer klachten van vermoeidheid en zo kan een cirkel ontstaan van moe zijn, geen zin hebben in activiteiten, angstig worden en weer niet slapen. Het is dan belangrijk dat deze cirkel doorbroken wordt. Dit kan met psychotherapie maar meestal is ondersteuning met medicijnen hierbij noodzakelijk.
Agomelatine met merknaam Valdoxan
Agomelatine is een medicijn dat sedert 2009 internationaal op de markt is. De merknaam is Valdoxan. Het is een Frans medicijn dat wordt geproduceerd door de firma Servier. SARL bekend van medicijnen tegen reuma en hart- en vaatziekten. In klinische onderzoeken hebben 7900 depressieve mensen het medicijn ingenomen. De bijwerkingen werden omschreven als mild tot matig. Vooral in de eerste twee weken had men last van de bijwerkingen. Valdoxan wordt geleverd in de vorm van filmtableten. Ieder tablet bevat 25 mg agomelatine en 61 mg lactose. Men start meestal met Valdoxan 25 mg. Dit kan zo nodig worden verhoogd tot 50 mg. De houdbaarheid van dit medicijn is drie jaar.
Slaapritme reguleren met antidepressiva
Omdat depressieve mensen vaak slaapproblemen hebben wordt agomelatine gebruikt om het slaapritme weer te reguleren. Al binnen één of twee uur merkt men het resultaat. Men slaapt sneller in en kan ook doorslapen. Als je beter slaapt voel je jezelf ook prettiger en daarom helpt dit medicijn ook om de stemming te verbeteren. Ook heeft het middel angstremmende eigenschappen. Dit zal pas na enige tijd merkbaar zijn. Het middel moet nog minstens 6 maanden gebruikt worden als men denkt de depressie voorbij is. Ouderen en mensen die al vaker depressieve klachten hebben gehad moeten dit medicijn langer blijven slikken.
Bijwerkingen waar mensen op dienen te letten
Zoals ieder medicijn heeft ook dit middel kans op bijwerkingen. De belangrijkste bijwerkingen zijn:
- Maag-darmklachten
- Duizeligheid en misselijkheid
- Hoofdpijn
- Angstgevoelens
- Slaperigheid
- Rugpijn
- Overmatig zweten
Over het algemeen zullen deze klachten alleen in het begin optreden. De belangrijkste klachten zijn daarbij misselijkheid en duizeligheid.
Heel zelden treden klachten op als wazig zien, huiduitslag, oedeem, sterke gewichtsveranderingen. Aan jonge mensen beneden de 18 jaar wordt dit medicijn over het algemeen niet voorgeschreven. De reden is dat zij meer aanleg hebben om last te krijgen van de bijwerkingen. Een enkele maal kan het voorkomen dat de depressie juist erger wordt en dat mensen de neiging krijgen zichzelf te verwonden of zich agressief gaan opstellen.Ook aan ouderen boven 75 jaar zal dit middel niet worden verstrekt omdat de werkzaamheid bij deze ouderen niet is vastgesteld. Bij mensen die klachten hebben van dementie is de werking eveneens niet vastgesteld.
Lactose-intolerantie
Soms hebben mensen last van lactose-intolerantie. Lactose is melksuiker. In dat geval is het beter om te kiezen voor een ander medicijn. Deze intolerantie ontstaat bij mensen die het enzym lactase onvoldoende produceren. Soms is deze intolerantie aangeboren maar ze kan ook ontstaan bij een darminfectie. Ieder tablet Valdoxan bevat 64,84 mg. lactose.
Fluvoxamine en Ciprofloxacin
Het medicijn Fluvoxamine wordt soms voorgeschreven in combinatie met Agomelatine. Dit kan leiden tot sterkere bijwerkingen. Soms moet de hoeveelheid van de ene of de ander medicijn worden bijgesteld. Als men Ciprofloxacin, wat een antibioticum is, gebruikt dan mag geen Agomelatine worden voorgeschreven.
Leverfunctie controleren bij gebruik van dit medicijn
Medicijnen kunnen van invloed zijn op de leverfunctie. Het leverenzymenpeil kan worden verhoogd bij het gebruik van dit medicijn. Daarom is het belangrijk om de lever regelmatig te laten controleren als men dit medicijn gebruikt. Er is in oktober 2012 een brief gestuurd door het college ter beoordeling van geneesmiddelen en de inspectie van de gezondheidszorg om artsen, psychiaters en apothekers nog eens duidelijk te maken dat bij het voorschrijven van dit medicijn periodieke controle van de lever belangrijk is.
Hoe te gebruiken
Het medicijn kan je het beste innemen één of twee uur voor het slapen gaan. Maar ook kan het rustig ingenomen worden als je midden in de nacht wakker wordt en niet meer kunt slapen.Over het algemeen wordt gestart met de behandeling met 25 mg. Valdoxan. Een enkele maal wordt er verhoogd tot 50 mg. De totale dosis van die dag mag niet worden overschreden. Controle door de arts is over het algemeen na 6 weken. Bij langduriger gebruik wordt dit verschoven naar 12 weken. Er zijn een paar aandachtspunten zoals:
- Valdoxan en alcohol
- Autorijden en medicijnen
Valdoxan en alcohol
Als men Valdoxan gebruikt is het niet aan te raden om alcohol te gebruiken. Alcohol en medicijngebruik gaan meestal niet goed samen. De alcohol kan de werking van het medicijn versterken of juist verminderen. Als de arts een vermoeden heeft van overmatig gebruik van alcohol vóór het ontstaan van de depressieve klachten dan zal dit medicijn ook niet worden voorgeschreven om leverbeschadiging te voorkomen.
Auto rijden en medicijnen
Als men medicijnen gebruikt tegen depressie dan is het verstandig om goed bij jezelf na te gaan of het verantwoord is om in de auto te stappen. Voel je jezelf vermoeid of heb je last van slechter zien? Laat dan de auto staan. Na één week is men gewend aan de medicijnen en als je geen last hebt van bijwerkingen dan is autorijden vanaf dat moment wel toegestaan. Houd echter in de gaten dat het medicijn slaperigheid kan veroorzaken en wazig zien hetgeen gevaarlijk is bij het auto rijden.
Afbouwen
Zoals met alle medicijnen tegen depressie dient men voorzichtig te zijn met het afbouwen. Neem hier ruim de tijd voor want als het afbouwen te snel gaat is de kans groot dat de klachten weer terugkomen. Afbouwen moet altijd gebeuren in overleg met de behandelend arts.
Lees verder