Prikkelbare darm syndroom: darmkramp, diarree of opstopping

Prikkelbare darm syndroom: darmkramp, diarree of opstopping Een spastische darm waarbij men vage klachten aan de darmen of buik heeft, komt veel voor. Er wordt verondersteld dat tot op een vijfde van de bevolking van het prikkelbare darm syndroom last heeft, waarbij het vaker voorkomt bij vrouwen. De darmen maken daarbij ongewone bewegingen, waardoor pijnlijke klachten of overgevoeligheid wordt veroorzaakt. Wat houdt PDS in, wat zijn de klachten en hoe kan het worden behandeld?

Prikkelbare darm syndroom


Functie van de darmen

Reeds in de mond worden zetmelen omgezet naar glucose. In de maag worden bacteriën door maagzuur onschadelijk gemaakt en worden eiwitten afgebroken tot essentiële aminozuren. Vervolgens wordt het resterende mengsel aan de dunne darm tezamen met gal toegevoegd. Zo worden koolhydraten met vetten verder verteert en omgezet in energie. In de dikke darm worden resterende mineralen eruit gehaald en wordt vocht onttrokken. Middels dit principe verwerken de darmen ons voedsel tot energie en opneembare stoffen.

Vage klachten PDS

Buikklachten, pijnlijke maag of darmen waarbij geen veroorzaker valt aan te wijzen, wordt onder de groep PDS geschaard. Oftewel het zijn onverklaarbare aandoeningen aan de darmen, waarvoor geen veroorzaker kan worden aangewezen. De onduidelijke klachten worden veroorzaakt door een tweetal redenen. Enerzijds kan het darmslijmvlies geïrriteerd zijn waardoor het overgevoelig is geworden. Anderzijds kunnen de darmen ongewone bewegingen maken of verkrampen.

Vermoedelijke oorzaken

Het hebben van vage klachten kan door uiteenlopende redenen worden veroorzaakt. Bepaald voedsel kan lastiger door de darmwand worden opgenomen. Denk aan grote eiwitten of bepaalde koolhydraten. In een vergevorderd stadium kan dit leiden tot intolerantie voor lactose, gluten of andere stoffen, waardoor ernstig pijnlijke klachten kunnen ontstaan. In het geval van PDS betreft het een mindere gevoeligheid voor deze stoffen. Daarnaast kan het worden veroorzaakt door een darminfectie. Ook kunnen er verstoppingen van toepassing zijn, waardoor de darmen ongewone bewegingen moeten maken om de ontlasting op gang te brengen. Dit kan op zijn beurt weer diarree veroorzaken. Ook is er een duidelijke relatie tussen stress en spanningen met pijnlijke darmklachten. Denk aan het hebben van koliekpijn veroorzaakt door melkzuuropbouw, waardoor men ernstige darmkrampen krijgt. Soms wordt het veroorzaakt door bekkenbodemproblemen door toedoen van een onjuiste spierspanning na de bevalling.

Symptomen prikkelbare darm syndroom

Het syndroom uit zich meestal in pijnlijke buikklachten gepaard gaande met verschillende ontlastingsproblemen. Denk aan aanhoudende diarree, slijmerige ontlasting of juist een vol gevoel. Daarnaast kunnen de pijnen bij veel stress darmkramp geven. Het gaat vaak om navelpijn of pijn onderin de buik. Daarbij kunnen de klachten in verschillende gradaties voorkomen. Het kan gaan om vage af en toe voorkomende buikklachten tot aanhoudende overheersende klachten.

Stoelgang

Omdat de aandoening deels door de voeding wordt veroorzaakt, verergeren de klachten na het eten. Dit kan door gasvorming worden veroorzaakt of een pijnlijke reactie van de dunne darmen om ongewenste stoffen snel af te voeren. Het leidt daarbij vaak tot dunne soms iets groene diarree. De persoon zal vaker dan normaal de drang hebben om naar het toilet te gaan. Omdat het om dunne diarree gaat, zal de persoon het niet meer kunnen ophouden. Daarbij neemt dus de kans op een ongelukje toe. Het gaat tezamen met winderigheid, overmatig scheetjes of boertjes moeten laten en geluiden in de buik. Daarbij kan de buik opzetten of juist een dik gevoel geven. In het andere uiterste geval wordt de ontlasting erg hard, waardoor het opstoppingen veroorzaakt.

Verschil met ernstige ontstekingen

Darmaandoeningen kunnen in verschillende vormen voordoen. Betreft het een darmvliesontsteking, zoals bij colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn dan zullen de klachten ernstig zijn. Het gaat daarbij om inwendige etterende ontstekingen, welke tot bloedingen kunnen leiden. Het gaat gepaard met minder goede voedselopname, waardoor de persoon stevig kan vermageren. Ernstig vermageren kan ook een teken zijn van tumoren in de dunne darm en dus dient men bij overmatige buikklachten altijd medisch te worden gekeurd.

Meerdere vormen van behandeling

Heeft men vage klachten met weinig overlast dan wordt men meestal niet behandeld. Het is van belang om op de voeding te letten, zodat een patroon kan worden herkend. Op wat voor eten reageert het lichaam met darmpijn en welk voedsel wordt eenvoudig verteerd. Is er sprake van heftige pijn dan kunnen pijnstillers en medicatie voor het verbeteren van de ontlasting helpen. Denk aan bulkvormers tegen verstoppingen, diarreeremmers of middelen om de natuurlijke darmbeweging te stimuleren. Ook geregeld ontspanning is van belang om stress af te kunnen laten vloeien, waarbij men niet teveel verplichtingen moeten hebben. Laat u verder door de huisarts adviseren hoe u van uw darmklachten kunt afkomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Prikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom ook wel pds genoemd is een chronische darmstoornis. Er zijn veel namen hiervoor bekend, bijvoo…
Diarree na het avondeten: pijnlijk en vervelendDiarree na het avondeten: pijnlijk en vervelendBehoor je bij het selectief groepje dat na het avondeten direct naar de wc moet? Waterige en dunne ontlasting korte tijd…

Valdoxan: moderne antidepressiva is medicijn voor slaapritmeValdoxan: moderne antidepressiva is medicijn voor slaapritmeValdoxan is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij depressieve klachten. De werkzame stof hierbij is Agomelatine. Dit…
Demente ouderen met respect voor hun leeftijd behandelenDemente ouderen met respect voor hun leeftijd behandelenDemente ouderen zijn volwassen mensen die een steeds groter gedeelte van hun geheugen kwijt raken. Ze vergeten in de loo…
Bronnen en referenties
  • http://www.mlds.nl/ziekten/38/pds-prikkelbare-darm-syndroom/behandeling/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.