Bloed in mijn poep: redenen voor bloederige ontlasting

Heeft u net uw behoefte gedaan, dan kunt u bij het zien van bloed in de ontlasting goed schrikken! De verse bloedrode streep of zwarte tot donkerrode stukjes steken vreemd af tegen de normaal bruine kleur. Bloed is een teken dat er iets aan de hand is, echter u vermoedt direct het ergste. Wat zijn de verschillende veroorzakers van bloederige ontlasting en waarom is het soms noodzakelijk om een medische check te ondergaan?

Bloederige ontlasting


Mate van voorkomen

Bloed in de ontlasting overkomt veel mensen. Toch is het een punt van schaamte, waardoor er gemakshalve niet te veel aandacht aan wordt geschonken. Het overgrote deel van de mensen gaat er dus ook niet mee naar de huisarts en laat het dus voor wat het is. In de meeste gevallen kan dat zeker, omdat het vaak een onschuldige aandoening is. Maar dat sluit niet uit, dat het geen ernstige aandoening of ziekte kan zijn.

Verschillende kleuren

Ontlasting heeft normaal een donkerbruine kleur. Dit wordt veroorzaakt door bilirubine en is een afvalstof van afgebroken hemoglobine. Oftewel oud bloed geeft de ontlasting een donkere kleur. Door inwendige aandoeningen kan echter bloed in de darmen komen, waardoor de keutel een andere kleur krijgt. Het kan een heldere verse rode streep over de feces zijn, maar het kan ook gaan om zwarte brokjes. In het laatste geval gaat het om oud bloed, dat reeds inwendig is gestold. Des te roder de bloedsporen zijn, des te recenter er een bloeding is geweest (of nog aan de gang is) of des te dichter het is gelegen nabij de rectale opening.

Anale scheurtjes en aambeien

Gaat het om een heldere streep over de keutel dan zal er een wondje nabij of aan het rectum zitten. Dit kan gaan om een aambei met een wondje, waaruit bloed lekt. Een aambei is een opgezette spatader, waarin ook een ontsteking tot ontwikkeling kan komen. Die ontsteking kan ernstige pijn veroorzaken, waardoor de persoon met veel moeite zit. De anus en de omringende bilstreek zal veel pijnlijke overlast geven. Anderzijds dan de anus irriteren, jeuken of kunnen marisken opspelen door onvoldoende hygiëne. Het kan soms leiden tot schilferige uitgedroogde huid met scheurtjes, waaruit bloed kan vrijkomen.

Ontstekingen en darmziekten

Een seksueel overdraagbare aandoening kan veel schade aanrichten. Vaak zal het gerelateerd zijn aan het geslachtsdeel, echter bij anale activiteiten kunnen de darmen ook zijn aangetast. Het virus of de ontsteking tast dan het darmslijmvlies aan, waardoor heftige reacties kunnen ontstaan. Het is van belang om snel een antibioticakuur te volgen, omdat bij verschillende soa’s er grote kans op onvruchtbaarheid bestaat. Naast virussen kan de afweer ook ontregelt zijn, waardoor eigen lichaamscellen worden aangetast. Het kan tot twee chronische darmontstekingen leiden, zijnde de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Bij ziekte van Crohn gaat het om een ontsteking, welke van de keel tot rectum kan voordoen. De ontsteking is oppervlakkig in het darmslijmvlies, echter leidt altijd tot zweertjes met bloedingen. In het geval van de Colitis Ulcerosa gaat het om lokale ernstige zweervorming, welke diep in de darmwand gaan. Het zorgt ervoor dat fistels vormen (verbinding naar andere lichaamsopeningen), waardoor heftige zwerende bloedingen en ernstige ontstekingen worden veroorzaakt. Dit zal uiteraard gepaard gaan met overmatige pijn, mogelijk gecombineerd met gewichtsverlies.

Poliepen, tumoren en kanker

Een drietal aan elkaar gerelateerde aandoeningen zijn poliepen, tumoren en kanker. Poliepen en tumoren zijn vergroeiingen welke niet strikt genomen kwaadaardig zijn, echter indien deze in de darmen voorkomen is de kans groot dat het maligne betreft. Poliepen zijn lange, wormachtige vergroeiingen, welke vaak in de dunne darm voorkomen. De tumoren kunnen worden getriggerd door stress en overactief maagzuur. Een deel van het maagzuur komt in contact met de dunne darmwand. Het geïrriteerde slijmvlies zal reageren, waarbij ongewenste celdeling plaatsvindt. Daardoor kunnen kleine tumoren tot ontwikkeling komen. Deze tumoren kunnen kleine hoeveelheden bloed afgeven, welke als donkerrood oud bloed het lichaam verlaat. Ook verder in de darmen kunnen problemen voordoen. Denk aan dikkedarmkanker of endeldarmkanker. Bij veel bloed in de ontlasting en veel afvallen is medische aandacht altijd van belang. Let wel als een ernstige inwendige bloeding langdurig aanhoudt dan kan het levensbedreigend zijn.

Aanhoudende bloederige ontlasting

Gaat het om darmkanker dan zal het naast bloed in de ontlasting ook andere complicaties geven. De vertering van voedsel wordt aangetast, er is sprake van nachtzweten, de persoon valt overmatig veel en snel af. Het is bij aanhoudende klachten noodzaak om medisch te worden onderzocht, zodat de veroorzaker wordt achterhaald. Des te eerder kan worden ingegrepen, des te beter het is voor herstel. Ga bij twijfel altijd naar uw huisarts voor verdere informatie, verwijzing en/ of behandeling.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeMariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeWat zijn marisken en hoe kun je marisken verwijderen? Een mariske is een volkomen onschuldig en zacht aanvoelend huidfla…
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…

Wintertenen, winterhanden: symptomen, oorzaak en behandelingWintertenen, winterhanden: symptomen, oorzaak en behandelingWintertenen of winterhanden (medische benaming: perniones), zijn kleine, jeukende, pijnlijke paarsrode zwellingen die zi…
Zure drank schadelijk voor gebitZure drank schadelijk voor gebitZure dranken zijn schadelijk voor het gebit. Hoe zuurder de drank, hoe meer schade deze oplevert aan tanden en kiezen. O…
Bronnen en referenties
  • https://oldenhuis-huisarts.praktijkinfo.nl/upload/download.php?file=18.doc
  • http://www.gezondheidsnet.nl/goede-stoelgang-en-spijsvertering/bloed-bij-de-ontlasting
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.