Mariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariske

Mariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariske Wat zijn marisken en hoe kun je marisken verwijderen? Een mariske is een volkomen onschuldig en zacht aanvoelend huidflapje rond de anus. Het is in feite een uitgerekte huidplooi. Men vermoedt dat het een restant is van een aambei die er heeft gezeten. Normaal gesproken zijn marisken asymptomatisch. Marisken kunnen echter jeukklachten veroorzaken, vooral wanneer er restjes ontlasting rond het flapje achterblijven. Dit kan aanleiding geven tot jeuk, irritatie en eczeemklachten. Marisken kunnen worden verwijderd door middel van coagulatie.

Marisken: kernpunten

  • Marisken zijn zacht aanvoelende huidflapjes rond de anus.
  • Marisken zijn onschuldig, bloeden niet en ze doen ook geen pijn.
  • Deze huidflapjes zijn vaak het gevolg van aambeien.
  • Marisken kunnen operatief worden verwijderd.

Aambeien / Bron: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aambeien / Bron: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een mariske?

Een mariske (in het Engels: anal tag of skin tag) is een goedaardige, volkomen onschuldige, zacht aanvoelend huidflapje bij de anus. Het is een courante huidaandoening, die meestal asymptomatisch is.

Oorzaak mariske

Het is niet precies bekend hoe een mariske ontstaat. Marisken zijn uitgerekte huidplooien en men vermoed dat het een restant is van een aambei die er heeft gezeten. Het belangrijke verschil is dat aambeien zich in het slijmvlies bevinden, terwijl marisken bedekt zijn met huid.

Klachten en symptomen mariske

Anale huidplooi

Een mariske is een geplooid huidkleurig al dan niet gesteeld huidflapje, die zacht aanvoelt. Het is in feite een uitgerekte anale huidplooi, die ontstaan is door de aanwezigheid van aambeien.

Jeuk en irritatie

Marisken kunnen jeukklachten veroorzaken, vooral wanneer er restjes ontlasting rond het flapje achterblijven. Dit kan aanleiding geven tot jeuk, irritatie en eczeemklachten.

Bloed

Marisken bloeden zelden, wanneer er met toiletpapier langs geveegd wordt. Helderrood bloed op het toiletpapier of bij de ontlasting wijst eerder op aambeien, of een anale kloof (anale fissuur).

Andere anorectale aandoeningen

Marisken worden vaak verward met andere anorectale aandoeningen, zoals aambeien, vooral omdat ze gelijktijdig kunnen voorkomen, of anale wratten.

Onderzoek en diagnose

De diagnose kan a vu door de arts worden gesteld, aangezien deze goed te onderscheiden is van een aambei of een wrat. Bij helderrood bloed of pijnklachten, kan inwendig onderzoek nodig zijn om bijvoorbeeld inwendige aambeien uit te sluiten.

Behandeling van een mariske

Coagulatie

Een mariske is goedaardig en behoeft in principe niet verwijderd te worden. Vanwege hygiënische of cosmetische redenen kan behandeling worden overwogen. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn de anus goed schoon te houden na de ontlasting als gevolg van de marisken. Marisken kunnen worden verwijderd door middel van coagulatie, dat wil zeggen het wegbranden van de huidafwijking. Dit gebeurt onder narcose. Na verwijdering van de huidflapjes worden de wondjes opengelaten. Deze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig.

Anus goed reinigen

Bij aanwezigheid van marisken is het van belang om de huid rond de anus grondig te reinigen met schoon water om jeuk en irritatie door achterblijvende ontlastingsresten te voorkomen. Doe dit bij voorkeur met een toiletdouche.

Preventie: het voorkómen van marisken

Marisken zijn vermoedelijk het gevolg van aambeien. Hier kun je lezen hoe aambeien voorkomen kunnen worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidvergroeiing bij het rectum: invloed van anale mariskenHuidvergroeiing bij het rectum: invloed van anale mariskenDe mariske is een vergroeiing aan of nabij de anus, waarbij extra huid uitsteekt als een hangende flap. Het kan een enke…
Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…
Aambeien, een probleem waar je liever geen last van hebtAambeien, een probleem waar je liever geen last van hebtOngeveer de helft van de mensen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken: aambeien. Ondanks dat het dus veelvuldig…
Schoonspuiten na het poepen voor betere hygiëneHeeft men net de ontlasting gedaan, dan moet het worden schoongemaakt. Standaard wordt daar toiletpapier voor gebruikt,…

Wat is een versleten rugDe term versleten rug wordt vaak gegeven. Toch hebben al de mensen met deze diagnose niet dezelfde aandoening. Deze term…
Soa thuistesten online bestellen; werking & betrouwbaarheidSoa thuistesten online bestellen; werking & betrouwbaarheidHoe kun je de aanwezigheid van een soa zelf testen? Met een thuistest kun je zelf thuis controleren of je misschien een…
Bronnen en referenties
Reacties

Lexa, 16-05-2017
Volgens mij heb ik hier al een paar jaar last van. Meestal voel ik er niets van, maar als ik op dagen meerdere malen een grote toilet boodschap heb gebracht brandt het een aantal dagen.
Nu heb ik er langer last van dan anders en toileteer ik in kleine hoeveel heden aangezien drukken erg veel pijn doet (het doet sowieso nu pijn). Ook het afvegen doet erg veel pijn. Op het toiletpapier zit nu vaak ook een heel klein beetje helder bloed. Is er een manier om van die scherpe pijn af te komen en weer een keer prettig naar de toilet te kunnen gaan? Reactie infoteur, 04-06-2017
U kunt het beste een afspraak maken met de huisarts om te bekijken of er mogelijk sprake is van aambeien.

Anneke Groen, 03-07-2014
Is het normaal dat marisken door de arts hetzelfde betiteld wordt als een grote poliep in de endeldarm? De operatie zou hetzelfde zijn als bij marisken dus ook de nazorg. Mijn vraag klopt dit wel?
A. Groen Reactie infoteur, 07-07-2014
Marisken zijn uitwendige huidflapjes. De huidflapjes kunnen onder narcose nauwkeurig worden weggesneden met behulp van een elektrisch mes. Bij een poliep is er sprake van afwijkende weefselgroei vanuit de darmwand of de wand van de endeldarm (rectum). Een enkele keer is er sprake van een poliep in de anus die soms spontaan buiten de anus treedt. Poliepen in de endeldarm worden tijdens coloscopie (kijkonderzoek) verwijderd met een snij-instrument of een soort elektrisch mes.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.