Aambeien, een probleem waar je liever geen last van hebt

Aambeien, een probleem waar je liever geen last van hebt Ongeveer de helft van de mensen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken: aambeien. Ondanks dat het dus veelvuldig voorkomt, hoor je er weinig over. Het is dan ook geen onderwerp dat je makkelijk aanroert op een verjaardag of tijdens een etentje. Veel mensen schamen zich hiervoor, ondanks dat dit niet nodig is. Ze zoeken lange tijd zelf oplossingen in de vorm van huismiddeltjes en drogisterijproducten voordat ze uiteindelijk de dokter bezoeken.

Wat zijn aambeien?

Aambeien worden ook wel hemorroïden genoemd. Door overmatige druk (persen of een te hoog lichaamsgewicht) zakken de zwellichamen in de endeldarm uit en raken deze opgezwollen. De genoemde zwellichamen bestaan uit weefsel met bloedvaten, gesitueerd aan het einde van de endeldarm en deze zijn bedoeld om de anus af te sluiten. De uitgezakte zwellichamen (de aambeien) kunnen zich zowel inwendig in de endeldarm bevinden als uitwendig rondom de anus.

Vrouwenkwaal?

Het blijft een beetje gênant onderwerp, aambeien. Veel mensen en dan met name vrouwen hebben hier last van. Waarom met name vrouwen zou je zeggen? Het antwoord hierop is simpel; omdat vrouwen één ding doen wat mannen niet doen en dat is bevallen. Bij een bevalling wordt nu eenmaal hard geperst en een flinke druk uitgeoefend op een bepaald gedeelte van het lichaam, waarvan aambeien helaas het gevolg kunnen zijn.

Klachten

Aambeien zijn akelig. Ze jeuken, kunnen pijnlijk zijn en bloederig en veel mensen schamen zich te veel om hiermee naar de dokter te gaan. Het blijft toch gênant om met de billen bloot te moeten. Maar ja, wat dan? Je wilt er toch ook niet mee blijven rondlopen. Het is lastig om de boel goed schoon te houden, met hierdoor kans op ontstekingen. Het ontlasten van het lichaam met aambeien kan een vervelende en pijnlijke aangelegenheid zijn.

Aambeien die ontstoken raken of waarin een bloedstolsel komt vast te zitten, kunnen bijzonder pijnlijk zijn. De pijn kan in beide gevallen maanden lang aanhouden en zelfs koorts veroorzaken. Het is bij pijnklachten verstandig om een arts te bezoeken.

Wat kan je er tegen doen?

Veel mensen nemen in de eerste instantie hun toevlucht tot huismiddeltjes of middeltjes die te koop zijn bij de drogist. Dat vinden ze toch minder gênant dan het doktersbezoek. Een veel gegeven tip is om een zakje ijsklontjes tegen de aambeien te houden. Dit moet meerdere keren herhaald worden om de aambeien te laten slinken. Verder heeft de drogist diverse middeltjes te koop, sommige speciaal voor aambeien en sommige middeltjes worden wel gebruikt tegen aambeien, maar zijn er niet specifiek voor bedoeld. We sommen de mogelijkheden hieronder even op:
 • Hamamelis zalf van dokter Vogel
 • Sudocreme
 • EpiAnal
 • Hemoclin gel
 • Coranol zalf
 • Calendulan zalf van VSM
 • Aambeiendoekjes van Dr. Swaab
 • Beauvica Presto Aambeien Gel
 • Lidocaïne vaselinecrème

Helpt dit allemaal niet of heb je geen idee waardoor de aambeien zijn ontstaan? Wees dan verstandig en bezoek de huisarts. Gelukkig geldt voor het merendeel van de aambeien dat ze uiteindelijk vanzelf weer genezen, soms met en soms zonder restanten.

Restanten aambeien

Soms verdwijnen de aambeien, maar blijven er restanten over. Deze restanten worden marisken of skin tags genoemd. Deze marisken zijn niet pijnlijk en bloeden niet, het zijn overtollige flapjes huid. Ze zijn grillig gevormd en kunnen hierdoor wat lastiger schoon te houden zijn, met als gevolg irritatie en/of jeuk. Het is dus van belang dit gebied goed schoon te houden bij voorkeur met vochtig toiletpapier of een toiletdouche en bij irritatie kan je eventueel zinkzalf gebruiken.

Deze restanten zijn verder onschadelijk, maar wanneer ze veel irritatie geven kunnen ze wel operatief worden verwijderd. Verwijdering vindt ook vaak plaats om cosmetische redenen. In dat geval doet de algemene chirurg de ingreep niet, maar zal je op zoek moeten gaan naar een plastisch chirurg die operaties rondom de anus uitvoert.

Aambeien voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Wanneer je aambeien wil voorkomen kan je het beste vezelrijk eten (genoeg groenten, fruit en volkoren producten) en genoeg drinken om een soepele stoelgang te bevorderen. Ook genoeg beweging en een gezond gewicht is belangrijk. Sommige mensen wachten veel te lang met het toiletbezoek. Stel dit niet uit, maar ga wanneer de natuur hier om vraagt.

Aambeien komen ook vaker voor bij bepaalde beroepen. Bij vrachtwagenchauffeurs die tijdens het uitoefenen van hun beroep veel moeten zitten en weinig mogelijkheden hebben om te bewegen komen aambeien vaker voor.
© 2016 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeMariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeWat zijn marisken en hoe kun je marisken verwijderen? Een mariske is een volkomen onschuldig en zacht aanvoelend huidfla…
Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Aambeien behandelen - hoe herken ik aambeienAambeien behandelen - hoe herken ik aambeienAambeien zijn zeer vervelend en irritant. Het gaat vaak om ontstoken en opgezette aambeien, ook wel hemorroïden genoemd.…

Ademgeluiden: Geluiden van luchtwegen en longenAdemgeluiden: Geluiden van luchtwegen en longenAdemgeluiden zijn de geluiden die de longen maken tijdens de ademhaling. Ademgeluiden zijn een belangrijk onderdeel voor…
Stinkende hoofdhuid: wat te doen?Stinkende hoofdhuid: wat te doen?Sommige mensen hebben erg last van een stinkende hoofdhuid en haar. In het Engels is er zelfs een naam voor: Smelly Hair…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
 • http://www.drogistplein.nl/gezondheid/anale-verzorging/
 • https://gezondetips.nl/medisch
 • https://www.helderkliniek.nl/aandoeningen-en-behandelingen/anale-aandoeningen/marisken/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.