Aambeien behandelen - hoe herken ik aambeien
Aambeien zijn zeer vervelend en irritant. Het gaat vaak om ontstoken en opgezette aambeien, ook wel hemorroïden genoemd. Behandel ze met Sperti, Hemoclin, Hamaliszalf of kies voor het gemak van een bidet toilet. Een aambei hoeft niet te leiden tot ernstige problemen, maar is vooral hinderlijk. Laat aambeien goed behandelen. Wat zijn de symptomen van aambeien, zodat u ze snel herkent? Aambeien en hemorroïden zijn pijnlijke zwellingen rond de anus, helder rood bloed in of op de ontlasting, in combinatie met branderigheid, irritatie en jeuk. Soms gaan aambeien gepaard met koorts.
Hebt u aambeien, wat kunt u doen?
Wat zijn aambeien of hemorroïden?
Iedereen heeft aambeien. Aambeien zijn niets anders dan zwellichamen die kunnen zwellen om uw anus luchtdicht en lekdicht te houden. Aambeien zitten aan de binnenkant van de anus. Doordat deze zwellichamen tegen elkaar aanliggen, wordt een anus lekdicht afgesloten. Dat is een fijne eigenschap van aambeien. Maar anders wordt het wanneer de aambeien gezwollen blijven en ontstoken raken. Dan raakt het gewone aambeien-weefsel zodanig geïrriteerd dat er klachten ontstaan. Een aambei kan ook hard blijven en zelfs uitstulpen. Opgezette en ontstoken aambeien worden in de medische wereld ook hemorroïden genoemd. In de rest van dit artikel worden aambeien en hemorroïden als elkaars synoniemen gebruikt.
Hoe ontstaan aambeien eigenlijk?
Aambeien kunnen ontstaan wanneer de zwellichamen regelmatig onder een te hoge druk komen te staan. Dat kan bijvoorbeeld door te hard persen bij naar het toilet gaan. We zien het ook ontstaan als gevolg van een bevalling, te veel zitten, anale seks, overgewicht, te zwaar tillen, te weinig bewegen, te harde uitwerpselen en ouderdom.
Aambeien behandelen met zalf
Aambeien behandelen, doet u in de meeste gevallen met middelen als Sperti, Hemoclin, Hamaliszalf of een bidet toilet. Soms is operatief ingrijpen nodig. Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of later tijdens de bevalling last van aambeien. Aambeien komen dus heel veel voor.
Hoe herken ik aambeien en wat zijn de symptomen?
Aambeien doen vooral pijn, irriteren, geven een branderig gevoel en veroorzaken jeuk. U zit er ongemakkelijk door. Aambeien beginnen meestal inwendig, maar kunnen ook uitzakken en uitstulpen buiten de anus. Het is vooral pijnlijk. Vaak is er helder bloed op de ontlasting waar te nemen en bij het afvegen van uw achterwerk:
Symptomen en klachten bij aambeien:
- Plotseling felle pijn en irritatie bij de anus.
- Vers bloed op het wc-papier en ontlasting.
- Jeuk bij de anus.
- Irritatie en huidontsteking aan en rond de anus.
- Last van een naar gevoel bij de stoelgang die als u het niet laat behandelen erger wordt.
- Er komt slijm uit de anus.
- Er ontstaan bultjes aan de anus
- U kunt moeilijk zitten.
- U heeft een zwelling of zwellingen rond de anus.
- U hebt het gevoel dat de darmen niet volledig leeg zijn.
Hoe kan ik aambeien voorkomen?
Enkele manieren om aambeien te voorkomen zijn:
- Niet te lang wachten met naar het toilet te gaan.
- Niet te hard persen als u naar het toilet gaat.
- Voldoende beweging nemen.
- Gezond leven en eten.
Aambeien behandelen - aambeien behandeling
Aambeien behandelen kan op meerdere manieren:
- Drink voldoende en eet vezelrijk zodat uw ontlasting zachter wordt en de druk bij het naar het toilet gaan vermindert.
- Beweeg voldoende.
- Er zijn allerlei goede gels en vaseline crèmes in de handel die u erop kunt smeren. Vaak verlichten en verdoven die ook de pijn.
- De masserende werking van de waterstraal van een goede douche of een bidet toilet kan veel verlichting brengen.
- Als aambeien uitstulpen kan een arts ze meestal terug drukken. Het overtollige slijmvlies kan door een arts ook met behulp van rubberen bandje worden afgebonden. Dan sterft de uitstulping na zeven tot tien dagen af. Tot slot kan een arts kiezen voor het dichtschroeien van de adertjes.
Raadpleeg een arts als de aambeien te erg worden
Meestal verdwijnen aambeien weer na een goede behandeling, maar er zijn gevallen waarin het verstandig is om de huisarts te raadplegen:
- Als sprake is van een plotselinge felle pijn rondom uw anus;
- Bij uitstulpingen;
- Als er sprake is van koorts;
- Als u regelmatig bloed vindt op en in uw ontlasting.
Operatief ingrijpen is bij aambeien soms nodig
Een operatie blijkt meestal niet nodig. Uitzondering hierop is het geval waarbij sprake is van pijnlijke en volledig uitgezakte of ernstig afgeknelde aambeien. Dan moet operatief worden ingegrepen. Dit is een relatief kleine ingreep, waarbij de spanning op een deel van de kringspier operatief wordt weggenomen. Omdat het gebied van de aambeien bloedrijk is kunnen wel nabloedingen ontstaan. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, doet u er dus goed aan om dit vooraf aan de arts te melden.
Slot
Aambeien zijn goed te behandelen. Doe dit dan ook of laat dit doen, want ze zijn vervelend en kunnen veel irritatie veroorzaken. Laat u het onbehandeld dan neemt het risico op infecties toe en bent u nog verder van huis.
Reactie
Jeroen, 11-10-2014
Ik heb een vraag over het voorkomen van aambeien. Er staat dat je niet te lang moet wachten met naar de wc gaan, maar ook dat je niet te hard moet persen wanneer je naar de wc gaat. Dit is zeer tegenstrijdig, wanneer je vroeg naar de wc gaat moet je toch juist hard persen? Graag hoor ik wat meer informatie hierover!
Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Jeroen,
Dit is niet tegenstrijdig. Wie naar het toilet gaat als hij daartoe aandrang heeft en verder gezond eet, voorkomt dat de ontlasting te hard wordt. Als de ontlasting te hard wordt, is vaak persen nodig wat aambeien kan veroorzaken. Te vroeg naar het toilet gaan en dan gaan persen, is nergens voor nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw