Soa thuistesten online bestellen; werking & betrouwbaarheid

Soa thuistesten online bestellen; werking & betrouwbaarheid Hoe kun je de aanwezigheid van een soa zelf testen? Met een thuistest kun je zelf thuis controleren of je misschien een soa hebt opgelopen. De testen voor chlamydia, syfilis, candida en gonorroe (druiper) zijn makkelijk online te vinden en te bestellen. Zijn deze tests ook betrouwbaar en veilig? En hoe werken deze soa-testen?

Online soa testen bestellen en thuis laten bezorgen

Het is mogelijk online een soa-test te bestellen en de test zelf thuis uit te voeren zonder dat hierbij een arts of andere specialist aan te pas komt. Bekende soa’s waar ook testen voor te verkrijgen zijn onder anderen de chlamydiatest, syfilistest, candidatest en de gonorroetest (druipertest). De bestelling is erg eenvoudig en vergelijkbaar met de bestelling van elk ander product dat je op internet koopt. Vaak wordt de soa-test binnen 24 uur, in een discrete verpakking, geleverd. De test kun je uitpakken en thuis in alle rust uitvoeren. Omdat de uitslag van een soa-thuistest mede afhankelijk kan zijn van de uitvoering van de test is het belangrijk, alvorens je de soa-test gebruikt, de gebruiksaanwijzing aandachtig door te lezen.

Hoe werkt een soa-thuistest?

De werking van een soa-test is afhankelijk van welke soa-test je hebt besteld en gaat uitvoeren. Een chlamydia, syfilis, candida of gonorroe besmetting hebben stuk voor stuk hun eigen specifieke kenmerken die de test zal gebruiken om de besmetting aan te tonen. Zo worden soms antilichamen aangetoond en soms de veroorzaker van de infectie zelf, zoals bij een gistinfectie (candida).

Hoe werkt een Chlamydia soa-test?

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Het is belangrijk chlamydia in een vroeg stadium te ontdekken omdat de infecte vervelende gevolgen kan hebben. Denk hierbij aan mogelijke onvruchtbaarheid, longontstekingen, ooginfecties, artritis, urinewegontstekingen of keelontsteking Chlamydia geeft niet altijd symptomen. In ongeveer 70% van alle infecties verloopt het proces symptoom loos. Thuistesten voor chlamydia zijn alleen verkrijgbaar voor vrouwen. Mannen moeten voor de test naar de huisarts.

De soa-thuistestkit voor chlamydia werkt meestal als volgt:

 • Met behulp van een wattenstaafje neem je een sample (uitstrijkje) van je vagina.
 • Hierna volg je de stappen die in de gebruiksaanwijzing staan en lees je de uitslag af.
 • De test duurt ongeveer 25 minuten.

Hoe werkt een syfilis soa-test?

Syfilis is een bacteriële soa en kan ernstige gevolgen hebben. Behandeling van syfilis is goed mogelijk, maar dan moet de soa wel in een vroeg stadium zijn ontdekt. Syfilis kan voorkomen in de vagina, anus, penis en ook in de mond. De syfilis test toont de antilichamen aan die het lichaam produceert tegen de syfilis bacterie. Een syfilis soa-test is er voor zowel vrouwen als mannen.

De soa-thuistestkit voor syfilis werk meestal als volgt:

 • Met behulp van een vingerpriknaald (steriele lancet) neem je een druppeltje bloed af.
 • Het druppeltje bloed breng je aan op de daarvoor bestemde test-cassette volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Leest de uitslag af. De test duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe werkt een candida soa-test?

Een candida is een vaginale gistinfectie en eigenlijk geen echte soa. Een candida infectie ontstaat bijna nooit door seksueel contact, maar het is wel mogelijk de gistinfectie door te geven. Toch hebben veel vrouwen weleens last gehad van een candida infectie. Een candida-test is makkelijk zelf thuis uit te voeren. Een candida infectie heeft verschillende nadelige gevolgen. Bijvoorbeeld: jeuk, branderig gevoel bij plassen, irritatie of vaginale afscheiding.

De thuistest voor een candida infectie werkt meestal als volgt:

 • Met behulp van een wattenstaafje neem je en sample (uitstrijkje) van je vagina.
 • De eventuele aanwezige candida gisten los je op in een vloeistof.
 • De oplossing wordt in contact gebracht met antilichamen op een testcassette.
 • Eventuele aanwezige candida gisten gaan nu reageren met de antilichamen en vormen een uitslag.
 • Lees de uitslag af. De test duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe werkt een gonorroe (druiper) soa-test?

Gonorroe beter bekend als een druiper is een bacteriële infectie en zeer besmettelijk. Met behulp van een thuistest kun je eenvoudig kijken of je besmet bent met de gonorroe onlbacterie. Gonorroe heeft verschillende nadelige gevolgen voor zowel mannen als vrouwen.

De thuistest voor een gonorroe (druiper) infecte werkt meestal als volgt:

 • Met behulp van een wattenstaafje neem je en sample van je vagina of voor de man van de urinebuis.
 • Volg de stappen zoals deze staan in de gebruiksaanwijzing op en lees de uitslag af.
 • De test duurt ongeveer 10 minuten.

Zijn soa thuistesten die je online kunt bestellen wel betrouwbaar?

De betrouwbaarheid van een soa thuistest die je online kunt bestellen is mede afhankelijk van de soort test, de kwaliteit van de soa-test en de uitvoering ervan. Goede soa test kits zijn uitgebreid getest en betrouwbaar. Wil je de exacte betrouwbaarheid van een soa-test weten dan kun je dit vaak terug vinden op de website van de fabrikant, op het doosje of in de gebruiksaanwijzing.

Zijn soa thuistesten die je online kunt bestellen wel veilig?

De veiligheid van een test is meestal gewaarborgd. Het is altijd belangrijk om een test veilig uit te voeren de gebruiksaanwijzing, voor gebruik, aandachtig door te lezen. Het goed doorlezen van de gebruiksaanwijzing voorkomt een vals positieve of een vals negatieve uitslag en voorkomt onnodige fouten. In het algemeen kun je zeggen dat soa thuistesten veilig in gebruik zijn, mits goed uitgevoerd.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Druiper of chlamydia, behandelingDruiper of chlamydia, behandelingChlamydia is een soa. Het is de soa die in Nederland het meeste voorkomt. Vooral jongeren lopen regelmatig Chlamydia op.…
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…
Heb ik een soa? Doe een zelftest, anoniem en vanuit huisHeb ik een soa? Doe een zelftest, anoniem en vanuit huisDe meeste mensen doen een soa-test het liefst anoniem. Het is nu mogelijk om vanuit huis een zelftest te doen die uiters…
Een SOA-test, hoe gaat dat in zijn werk?Elk jaar lopen in Nederland tienduizenden mensen een seksueel overdraagbare aandoening op. SOA's gaan nooit uit zichzelf…

Mariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeMariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeWat zijn marisken en hoe kun je marisken verwijderen? Een mariske is een volkomen onschuldig en zacht aanvoelend huidfla…
Contactlenzen dragen: problemen & risico'sContactlenzen dragen: problemen & risico'sContactlenzen zijn voor veel mensen een ideaal alternatief voor het dragen van een bril. Het dragen van contactlenzen is…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.