Heb ik een soa? Doe een zelftest, anoniem en vanuit huis

Heb ik een soa? Doe een zelftest, anoniem en vanuit huis De meeste mensen doen een soa-test het liefst anoniem. Het is nu mogelijk om vanuit huis een zelftest te doen die uiterst betrouwbaar is. Voor tests waarbij alleen urine nodig is kun je de test volledig thuis doen en direct de uitslag aflezen. Voor tests waarbij bloed geanalyseerd moet worden is het mogelijk om een druppeltje bloed per post op te sturen naar een laboratorium, waarna je via een beveiligde website binnen enkele dagen geheel anoniem de uitslag op kunt halen.

Anoniem soa-test doen


Een reguliere soa-test doen

Wanneer je een reden hebt om aan te nemen dat je een soa hebt opgelopen of wanneer je het gewoon voor de zekerheid wilt laten checken, dan kun je in Nederland op veel plaatsen terecht. Allereerst kun je aan je huisarts om een soa-test vragen. Wie zich hiervoor schaamt kan er ook voor kiezen naar een instantie te gaan waar je te maken krijgt met een onbekende. In Nederland kan dit bij tal van GGD's en gespecialiseerde klinieken. Aan het laten doen van een soa-test zijn wel kosten verbonden. In voorkomende gevallen worden deze kosten vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een test is gratis wanneer je tot een van de risicogroepen behoort. Hieronder vallen bijvoorbeeld jongeren onder 25, homoseksuelen, mensen met een besmette partner en mensen met veel wisselende contacten. Wat de verschillende testlocaties in ieder geval gemeen hebben is dat je er fysiek naartoe moet en je dus nooit echt anoniem blijft.

Liever anoniem? Dat kan met een zelftest

Het onderwerp soa's zit erg in de taboesfeer. Helaas zorgt dit ervoor dat lang niet iedereen die het vermoede heeft ergens mee besmet te zijn zich hierop laat testen voor hij of zij weer het bed met een ander deelt. Op die manier worden onverantwoorde risico's genomen. De volksgezondheid is dus gediend met een testmethode die de anonimiteit in stand houdt. Precies dit doel wordt bereikt met een soa zelftest die je anoniem en vanuit het comfort van je eigen huis kunt uitvoeren. Zelftests voor diverse soorten soa's zijn inmiddels beschikbaar. Wie deze online bestelt kan ervan op aan dat het testpakketje in een discrete verpakking wordt opgestuurd, waaruit niets blijkt over de inhoud van de envelop.

Testaanbieder Soapoli biedt een test-wijzer waarin vragen gesteld worden over welke vormen van seksueel contact je gehad hebt, waarna je advies krijgt over het soort test om te doen, afhankelijk van aan welke risico's je bent blootgesteld.

Volledige thuistests

Test die volledig thuis kunnen worden uitgevoerd zijn er voor de seksueel overdraagbare aandoeningen gonorroe (druiper), chlamydia en syfilis. De test is thuis uit te voeren waarna je binnen 15 minuten de uitslag hebt. Let er hierbij wel op dat sommige tests alleen geschikt zijn voor vrouwen en anderen ook door mannen gebruikt kunnen worden. Is de uitslag van de test negatief, dan hoef je verder geen actie meer te ondernemen. Is de uitslag positief dan word je wel aangeraden contact op te nemen met je huisarts zodat een behandeling gestart kan worden.

Thuistests met terugkoppeling van een laboratorium

Tests waarbij je bloed geanalyseerd moet worden moeten via een laboratorium verlopen. Ook hiervoor hoef je echter niet de deur uit. Met de tests van Soapoli-online neem je thuis bij jezelf middels een vingerprik een druppeltje bloed af. Dit materiaal stuur je met de post naar een laboratorium. Met een bijgesloten unieke code kun je vervolgens op een website inloggen. Binnen drie werkdagen kun je hier de uitslag raadplegen zonder dat ook maar ergens jouw naam verbonden is aan de betreffende tests. Dit soort thuistests zijn beschikbaar voor de seksueel overdraagbare aandoeningen chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis, HIV en Hepatitis B.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medische zelftestenMedische zelftestenEen zwangerschapstest kan je al heel lang zelf thuis doen. Sinds kort zijn er testen op de markt waarmee je zelf kunt te…
Hoe betrouwbaar zijn medische zelftests?Met de massa aan informatie op internet en het spectaculair groeiend aantal zelftests voor thuis spelen we steeds meer o…
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…
Medische zelftest, medische thuistest: voordelen en nadelenMedische zelftest, medische thuistest: voordelen en nadelenMedische zelftesten zijn te koop voor het vaststellen van een groot aantal ziekten en aandoeningen of voor het bepalen v…

Endometritis, ontsteking van het baarmoederslijmvliesEndometritis, ontsteking van het baarmoederslijmvliesDe binnenkant van de baarmoeder is bekleed met plaveiselcelepitheel. Het gaat hier om een slijmvlies dat uit twee lagen…
Nierfilterontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingNierfilterontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEen nierfilterontsteking of een ontsteking van de nierfilters (glomerulus), wordt ook wel 'glomerulonefritis' genoemd. B…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ProSmile, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.soapoli-online.nl/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.