Medische zelftesten

Medische zelftesten Een zwangerschapstest kan je al heel lang zelf thuis doen. Sinds kort zijn er testen op de markt waarmee je zelf kunt testen of je een bepaalde ziekte onder de leden hebt. Ook kan je eenvoudig zelf je lichaamswaarden testen, zoals je bloedsuikerspiegel en bloeddruk.

Wat is een medische zelftest?

Een medische zelftest is een test waarmee men de aanwezigheid van of een verhoogd risico op een bepaalde ziekte of aandoening kan meten, zonder daarvoor naar een (huis)arts te moeten. Zelftesten kunnen op basis van lichaamsmateriaal (bloed, urine, wangslijm etcetera) en vragenlijst gedaan worden. De testen worden op eigen initiatief aangeschaft en uitgevoerd. Enkele testen moet men echter altijd bij de huisarts uit laten voeren, zoals een test voor diabetes. Een dna test is ook niet mogelijk thuis.

Waar kopen?

Zelftesten kan je online aanschaffen maar ook bij de apotheek en de meeste drogisten. De prijzen van de testen kunnen sterk uiteenlopen, een vergelijkend onderzoek voor de aanschaf kan daarom lonend zijn.

Keurmerk

Wanneer je een thuistest besluit aan te schaffen moet je goed opletten of test voorzien is van een CE-merk. Dit merk krijgt een medisch hulpmiddel wanneer het aan de minimum veiligheidsiesen van de Europese richtlijnen voldoet.

Welke medische thuisttesten zijn er?

Er is inmiddels al een groot aanbod aan zelftesten en het aanbod groeit nog steeds. Hieronder vind je een lijst met de zelftesten die vanaf begin 2008 beschikbaar zijn.

Bloeddrukmeter

Met de bloeddrukmeter kan je thuis je bloeddruk meten. Dit kan erg handig zijn voor bijvoorbeeld een zwangere vrouw. Een goede bloeddrukmeter geeft zowel de boven- als onderdruk aan. Een hoge bloeddruk kan de nodige risico's met zich mee brengen.

Cholesterol test

Met deze test kan je eenvoudig je cholesterolgehalte meten. Met een bijgeleverde naald druppel je een beetje bloed op het meetapparaat. Deze geeft vervolgens aan hoeveel cholesterol er in je bloed zit. Is dit te hoog, dan zul je je levensstijl aan moeten passen.

Menopauzetest

Met deze test kan een vrouw aan de hand van een aantal druppels urine testen of zij in de menopauze is. De werkwijze van de test is enigzins vergelijkbaar met een zwangerschapstest.

Trombosetest

Deze test is bedoeld voor mensen die al trombose hebben. Met een vingerprik en teststaafje worden bepaalde bloedwaarden bepaald welke je door kunt geven aan de trombosedienst voor het vaststellen van de juiste dosis medicijnen.

Ovulatietest

Met deze test kan je meten of je op een bepaalde dag vruchtbaar bent. Je kunt een urinetest doen, waarbij je elke dag plast over een test die de aanwezigheid van het hormoon LH controleert; aanwezigheid van LH geeft aan dat je vruchtbaar bent. Je kunt ook een speekseltest doen, hierbij neem je wat speeksel of vaginaal vocht af en aan de structuur hiervan kan je aflezen of je vruchtbaar bent of niet.

Zwangerschapstest

Dit is de bekendste zelftest. Bij deze test plas je over een staafje. Wanneer je zwanger bent maakt je lichaam het hormoon HCG aan. Bij een positieve test op HCG ben je zwanger. Deze test kan je doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden.

Aidstest en hiv test

Deze test is vrij ingewikkeld uit te voeren en kan pas gedaan worden na zes maanden na een mogelijke besmetting. Voer de test op een rustig moment uit daar de uitslag van de test vrij heftig kan zijn. Deze test geeft geen 100% garantie op een juiste uitslag.

Drugstest

Met de drugstest kan je controleren of iemand drugs gebruikt. Gecontroleerd kan worden of iemand hasj, wiet, cocaïne, heroïne, opium, speed of XTC gebruikt heeft aan de hand van urinemonsters.

SOA-testen

Er zijn ook diverse testen te koop waarmee je zelf kunt testen of je een SOA opgelopen hebt of niet, zoals een chlamydia zelftest. Deze testen kunnen gedaan worden met wat bloed of urine, afhankelijk van de soort test.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe betrouwbaar zijn medische zelftests?Met de massa aan informatie op internet en het spectaculair groeiend aantal zelftests voor thuis spelen we steeds meer o…
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…
Heb ik een soa? Doe een zelftest, anoniem en vanuit huisHeb ik een soa? Doe een zelftest, anoniem en vanuit huisDe meeste mensen doen een soa-test het liefst anoniem. Het is nu mogelijk om vanuit huis een zelftest te doen die uiters…
Medische zelftest, medische thuistest: voordelen en nadelenMedische zelftest, medische thuistest: voordelen en nadelenMedische zelftesten zijn te koop voor het vaststellen van een groot aantal ziekten en aandoeningen of voor het bepalen v…

Wat zijn luizenLuizen zijn ongevleugelde parasieten die leven op de huid van dieren. Er bestaan allerlei soorten, waarvan er drie leven…
Wat is vaginisme?Geslachtsgemeenschap lijkt een vanzelfsprekend iets. Toch hebben behoorlijk wat vrouwen problemen met vrijpartijen. Zij…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 31-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.