Gratis SOA test doen, waar kan het?
Het is een onderwerp dat jongeren veel bezig houdt: heb ik een SOA opgelopen? Een seksueel overdraagbare aandoening is niet alleen vervelend voor jou maar ook voor je partner aan wie je deze aandoening ook weer kunt overdragen. Wanneer je weet dat je bijvoorbeeld chlamydia of herpes hebt dan kun je je laten behandelen, maar daaraan moet natuurlijk wel een test vooraf gaan. Lees hier meer over het laten doen van een gratis SOA test.
Gratis SOA test
Waar kun je een SOA test laten doen?
Je kunt een
SOA test laten doen bij je huisarts en je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een gynaecoloog of een dermatoloog indien dit nodig is. De cultuur van schaamte die om SOA's heen hangt maakt echter dat veel mensen liever anoniem een SOA test laten uitvoeren. Hiervoor kun je je wenden tot een
GGD. Behoor je tot een risicogroep dan is de test voor jou gratis. Wanneer je niet tot een risicogroep behoord en je een test laat doen bij je huisarts of een kliniek van CASA Nederland, dan wordt deze betaald door je zorgverzekering waardoor het niet anoniem is. Je zorgverzekering vergoedt de kosten voor je maar wanneer je je eigen risico nog niet hebt opgebruikt dan komen de kosten alsnog bij jou. Een vervelend bijkomend nadeel is dat wanneer je ouders je zorgkosten nog betalen, de test voor hen te zien is op het overzicht van vergoedingen dat je periodiek van je zorgverzekering ontvangt.
De meest voorkomende SOA's waarop getest kan worden zijn de volgenden:
- Chlamydia
- Genitale wratten
- Gonorroe
- Hepatitis B
- Herpes genitalis
- Hiv / Aids
- Syfilis
Andere SOA's en genitale aandoeningen zijn onder andere Candida, schurft, bacteriële vaginose, schaamluis en trichomonas. Allen hebben specifieke klachten en de medewerkers van de GGD zijn goed in staat om in te schatten op welke aandoeningen ze jou moeten testen.
Wanneer behoor je tot een risicogroep met recht op een gratis SOA test?
Om in aanmerking te komen voor het
gratis laten uitvoeren van een test op de meest voorkomende SOA's moet je voldoen aan een van de volgende eisen:
- Je bent jonger dan 25 jaar.
- Je hebt als man intieme contacten met andere mannen (MSM)
- Je bezoekt prostituees.
- Je hebt veel wisselende contacten.
- Een van je (vroegere) partners heeft je ingelicht dat hij of zij een SOA heeft.
- Je hebt klachten die wijzen op een SOA.
- Je komt uit een gebied waar veel SOA's worden geconstateerd.
Wanneer je niet aan een van de bovenstaande eisen voldoet dan kun je nog steeds bij je huisarts terecht maar de test is dan niet anoniem en ook niet gratis. Wie goed naar de bovenstaande vereisten kijkt kan echter niet anders dan de conclusie trekken dat je altijd een gratis SOA-test kunt laten uitvoeren want alles wat er voor nodig is is jouw woord. De GGD controleert niet of jij daadwerkelijk wisselende contacten hebt of dat jouw ex een SOA heeft wanneer hij dit vertelt.
Waar kun je een gratis SOA test laten doen?
Je kunt jezelf laten testen bij een
GGD SOA polikliniek. Door middel van het invoeren van je postcode op de website van SOAAIDS kun je zien waar voor jou de dichtstbijzijnde locatie is. Veel van de locaties bevinden zich in ziekenhuizen of zelfstandige panden van de GGD. Er wordt onderscheid gemaakt tussen sneltests en gewone tests.
Het soort test dat je krijgt is afhankelijk van jouw klachten en het type SOA waarop een verdenking bestaat. De volgende soorten tests zijn beschikbaar:
- Urine onderzoek
- Vagina swab
- Anale swab
- Keelswab
- Lichamelijk onderzoek
Het onderzoek waar mannen vaak tegenop zien waarbij een wattenstokje wordt ingebracht in de plasbuis wordt in Nederland nauwelijks meer gebruikt omdat deze onderzoeksvorm goed kan worden vervangen door urineonderzoek.
Sneltests
In een aantal steden kun je gebruik maken van een anonieme sneltest, zodat je de uitslag snel weet. Hierbij wordt alleen getest op HIV, en dus niet op andere SOA's. De uitslag heb je binnen een uur. Is de uitslag positief dan wordt contact gehouden met jou en niet met je huisarts, ook wordt de informatie niet doorgegeven aan de zorgverzekeraar. Er wordt gebruikt gemaakt van de
Abbott Determine™ test. Hierbij wordt een vingerprik gedaan en aan de hand van de opgevangen bloeddruppel kan worden bepaald of je antistoffen tegen HIV hebt aangemaakt. Dit kan op de volgende locaties:
Amsterdam
- GGD Amsterdam
- Medisch Centrum Jan van Goyen
- Slotervaartziekenhuis
Apeldoorn
Arnhem
- VGGM
- Mildred-Rutgershuis, Centrum voor Seksuele Gezondheid
Bergen op Zoom
Breda
Den Bosch
Den Haag
- Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden
Deventer
Doetinchem
Emmen
Helmond
Goes
Groenlo
Groningen
Haarlem
- Kennemergasthuis, locatie zuid in Haarlem
Harderwijk
Leeuwarden
Rotterdam
- GGD Rotterdam-Rijnmond
- Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (Locatie Clara)
- DESC (Diagnostisch Expertise & Screening Centrum)
- Erasmus MC
Tilburg
Zutphen
Zwolle
Gewone tests
In veel steden kun je daarnaast een gewone test laten doen. Dit kan in ieder geval in de volgende steden: Alkmaar, Amersfoort, Assen, Eindhoven, Enschede, Geleen, Gouda, Heemskerk, Heerlen, Hoofddorp, Hoorn. Hulst. IJmuiden, Leiden, Nieuwegein, Oss, Roermond, Schagen, Spijkenisse, Terneuzen, Tiel, Utrecht, Venlo, Zaandam, Zeist en Zoetermeer.
Anonieme SOA zelftest voor thuis
Het is ook mogelijk om met een
Soa Test Pakket thuis zelf een test te doen voor een bepaald aantal SOA's. Deze zelftests zijn alleen mogelijk voor chlamydia, syfilis en gonorroe (druiper) en geven je binnen minuten een betrouwbare uitslag. Het grote voordeel ervan is natuurlijk dat je zo anoniem een SOA test kunt doen.
Ook is het mogelijk om anoniem en vanuit huis een SOA test te doen waarvoor laboratoriumonderzoek nodig is. Door gebruik te maken van een
Soapoli-online,
Viola of
Testing at Home SOA test kun je jezelf zodoende ook laten checken op bijvoorbeeld HIV of Hepatitis B. Dit doe je door zelf thuis volgens de aanwijzingen een vingerprikje af te nemen en het materiaal met de post op te sturen naar het laboratorium. Online voer je een unieke aan jouw product verbonden code in en binnen drie werkdagen krijg je de uitslag. Dit alles is volledig anoniem en discreet. Bestel je een testkit via een online apotheek dan zal aan de buitenkant van het pakketje niet te zien zijn dat het gaat om een SOA test.
Lees verder